El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 100

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 30 lis 2010, 23:59

maciek_88 pisze:Jakby Argentyna zdobyła Mistrza Świata to Złotą Piłkę powinien wtedy dostac Milito. Nikt inny.
O ile byłby fundamentalną postacią mistrzowskiej Argentyny. Nie wiadomo czy trener (nie-Maradona) nie postawiłby w ataku na Higuaina, bo już przyzwyczaiłem się do umniejszania kunsztu Milito przez środowisko piłkarskie i całą jego otoczkę. Wówczas odpowiednio wykorzystany na boisku Messi ze sporą dozą prawdopodobieństwa stałby się ojcem sukcesu Albicelestes. Być może nawet królem strzelców turnieju, a wówczas nikt już nie miałby wątpliwości kto dostanie ZP. Szczególnie mający w pamięci 2006 rok i tryumf Cannavaro.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 01 gru 2010, 0:02

maciek_88 pisze: Jakby Argentyna zdobyła Mistrza Świata to Złotą Piłkę powinien wtedy dostac Milito. Nikt inny.
Za siedzenie w reprezentacji na lawce?

Gdyby Argentyna wygrala mundial złotą piłke dostały Messi, choc on i tak powinien ja dostac.

Teraz mozemy sobie gdybac i powiem szczerze, ze malo mnie obchodzi kto ja otrzyma, bo wszyscy i tak wiedza, ze Lionel jest najlepszy :P ( z szacunkiem dla Sneijdera czy Milito, ktorzy mieli swietny ostatni sezon, bo tego juz raczej do udanych nie zalicza)

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 01 gru 2010, 0:13

Nietrudno sobie wyobrazić, że jakiś ogarnięty trener mógłby zrobić z Milito jedną z kluczowych postaci rep. Argentyny, ale Argentyna nie mogłaby zdobyć Pucharu świata bez minimum bardzo dobrego turnieju Leo Messiego. To plus kosmiczny poprzedni sezon dałoby mu ZP bez żadnych dyskusji :)

Awatar użytkownika
MaUser_FCI
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaUser_FCI » 01 gru 2010, 1:09

Sorry, ale nie wiem. Co to jest to całe "pasillo"? Jakieś upokorzenie? O co cho ? :)

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 01 gru 2010, 1:12

pamieta ktos jakas druzyne grajaca przez wiekszosc meczu ustawieniem 2 5 3 ?
mozna to tez nazwac 2 3(alves,abidal,sergio) 2(xavi,iniesta) 3
dodam ,ze jest to srednia pozycja kazdego gracza pierwszej jedenastki podczas meczu

Obrazek
Obrazek

bodajze grzegorz pisal jak kapitalnym taktykiem jest guardiola-zmienianie (z fantastycznym skutkiem) pozycji zawodnikom jest imponujace

2 lata temu wszyscy uwazali,ze messi grajacy na prawym ataku to najlepsze miejsce dla jego gry
okazalo sie,ze grajac na srodku ataku,czesto falszywego (cofajacego sie co rusz do lini pomocy gracza) poprawil swoje i tak juz imponujace statystyki

nikt o tym nie wspomnial-powiem wiec ja -alves nie zepsul(bo nie mial do tego okazji-takie instrukcje dal mu pep) wczoraj zadnego dosrodkowania
ilez to raczy wielu (w tym ja !) psioczylo na jego koszmarne jakosciowo wrzutki,czesto ladujace na trybunach
po raz pierwszy w sezonie mial tez wiecej odbiorow (12) niz strat (9) !
oby nie okazal sie pazerny na pieniadze i przedluzyl kontrakt (bo nawet te 30 mln od m city,nie zrekompensuje straty tego unikalnego gracza)

guardiola ewidentnie nakazal zawodnikom (w szczegolnosci bocznym obroncom) unikac gornych dosrodkowan,pozwalajac na slanie dolem ostrych wrzutek (co kilka razy czynil abidal)

Derbi del Pasillo w 2008 r.
W Hiszpanii ten mecz przeszedł do historii jako Derbi del Pasillo. Piłkarze Barcelony musieli - jak każe zwyczaj - zrobić korytarz (z hiszpańskiego pasillo) dla nowego mistrza. Real zapewnił sobie tytuł kolejkę wcześniej. Katalończycy z godnością wypełnili tradycję, choć nie brakło zapaleńców, którzy im to odradzali. Na boisku Real upokorzył Barcelonę zwyciężając 4:1 po bramkach Raula, Robbena, Higuaina i Van Nistelrooya.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 01 gru 2010, 2:06

grzegorzfcb pisze:Bo sędzia oszczędnie przekazywał informacje w raporcie pomeczowym :roll: A w Hiszpanii można karać tylko za to co sędzia zauwazył i opisał(chyba)

Dlaczego zachowanie Guardioli był prostackie ? Bo nie chciał być chłopcem do podawania piłek ?

Napinamy sie napinamy, było za grzecznie :twisted:
W Anglii to lepiej rozegrane moim zdaniem. Czerwona kartka = 3 mecze bez żadnej dyskusji. Jedyne wyjatki to faul taktyczny i druga żółta. W wypadku jakiejkolwiek czerwonej (czy to bójka czy to popchnięcie rywala czy to brutalny faul) są 3 mecze ustawowo.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 01 gru 2010, 11:03

Można się odwołać, ale wtedy dostaje się dodatkowo 1 mecz w plecy w przypadku przegranej(patrz Rio z Hull)
Jednak sam nie pamiętam kiedy ktoś wygrał w FA taką sprawe skoro sam poszkodowany gracz Hull -Folan, przyznał się że dla niego tam faulu nie było tylko ostra męska gra.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 gru 2010, 11:07

jeszcze jest dodatkowy mecz bana, jak ktoś dostaje 2 kartkę w sezonie.
Tak było w przypadku Koscielnego, który dostał z Liverpoolem na początku i teraz niedawno z Newcastle. Dostał 1 mecz bana za taktyczny faul + 1 za to, że już miał czerwo w tym sezonie.

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 01 gru 2010, 11:56

MIalem nic nie pisac, bo niby wszystko bylo napisane, ale ponieważ i tak mam luz w robocie, to odniosę się do jedengo postu, bedzie wiadomo, do którego ;)
Nie odwazylbym sie na orzekanie o klasie pilkarskiej zawodnika po jednym meczu, meczu w ktorym cala druzyna zagrala falalnie. Nie ma druzyny, nie ma tez jej indywidualnosci, przypomina mi to troche dyskusję kibicow Realu i nie tylko o Pipicie, ktory nie strzela mocnym w LM, nie strzelal bo w tych meczach z mocnymi, nie grala cala druzyna, w momencie kiedy zagrala to i Igla zrobil swoje. Z drugiej strony gdzie byli Xavi, Iniesta czy Messi w sezonie 2007/2008 kiedy konczyli sezon z 18 pkt straty do Realu, czy w tamtym sezonie zapomnieli jak sie gra? Nie, nie bylo druzyny, nie bylo indywidulanosci.
Konczac ten watek czy miedzy Messim i Ronaldo jest tak roznica jak w ostatnim GD? Messi jest lepszy, ale nie ma racjonalnego powodu,by po takim meczu deprecjonowac Ronaldo, nawet gdy nie lubi sie go za aspekty "okolosportowe"

Druga sprawa to jechanie po Mou, Mou który od przyjscia do Realu mowi o Barcelonie i Guardioli w samych superlatywach, odnosil sie w tym czasie w posredni sposob do Barcelony, byly uszczyplliwosci, ale generalnie i tak odnosily sie bardziej do ich rywali (Preciado). Frustracja, kompleksy czy chęc rewanzu za dwukrotne wyrzucenie przez Portugalczyka z drogi po zwyciestwo w LM? Nie wiem, moze opieranie się na micie kreowanym przez media? Polecam czytanie wszystkich wywiadów z Mou i opinii o nim, nie tych wyciagnietych zdan z kontekstu raz na pol roku, polecam to co powiedzial o nim Stoiczkow, czyli taki bułgarski Kowal.
Ja mimo, ze Mou lubilem przed przyjsciem za to, za co jest przez wiekszosc krytykowany (lubie ludzi bezposrednich, szczerych do bolu itp) to po przyjsciu do Madrytu, kiedy zaczalem czytac wszystko na jego temat, otworzyly mi sie szeroko oczy, i zoboczylem faceta kompletnie innego niz portret kreowany przez media, zreszta mowia tako dokladnie wszyscy, ktorzy go dobrze znaja.

Czy Mou w ostatnich GD zostal przez Pepa zniszczony? Zniszczony nie, ale przechytrzony tak. Guardiola przygotowal na mecz specjalny plan, z wycofaniem Messiego i ofensywnymi wejsciami Xaviego, innymi mniejszymi detalami, o ktorych wspomnial chyba jordan. Mou nie zrobil przed meczem praktycznie nic, jezeli chodzi o specjalne instrukcje, wlasciwie to nie wiem dlaczego, byc moze nie widzial sensu mieszania w zespole, ktory sie dopiero dociera, nie chcial zmieniac nic na tak wazny mecz i uznal, ze bedzie to dawalo wiecej szkod niz korzysci, byc moze.

Ale to tylko pierwsza bitwa, wiec do wieszczacych jego generalna porazke mam przekaz "Hold your horses" :D , jak znam tego faceta, i jak mu sie na to pozwoli w klubie,to nie spocznie, nie bedzie spal, poki nie postawi na swoim, to perfekcjonista i urodzony zwyciezca, moze przegrac, jak kazdy, ale to najtrudniejszy to pokonania na calym globie facet dla najlepszej w historii Barcelony, wiec "Hold your horses"

Mecz perfekcyjny w wykonaniu Barcelony, czy mozna grac lepiej w pilkę, czy mozna zagrac lepszy mecz? Nie będę gratulował bo to byłoby nieszczere :D, ale fakt jest taki, ze Real zostal w poniedziałek rozniesiony.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 01 gru 2010, 13:02

1 mecz zawieszenia dla Ramosa to kpina nieziemska, debilny faul na Messim i to co zrobił z Puyolem :mrgreen: , w Premiership czuje kolo 6 jak nie wiecej by dostał, kurde to nani kiedys za lekki popchnięcie dostał 3 mecze...

Przy okazji pochwale wczorajszego sędziego z meczu WHU-MU ktory uznał gola ale po konsultacji z bocznym....odgwizdal spalonego co jak pokazaly powtorki-słusznie, brawo.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 01 gru 2010, 13:19

pamieta ktos jakas druzyne grajaca przez wiekszosc meczu ustawieniem 2 5 3 ?
W meczach na szczycie faktycznie dochodzi do tego rzadko, ale często jak drużyna ma ok 65% posiadania piłki to przeciętne pozycje na boisku wyglądają właśnie tak.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 01 gru 2010, 14:07

tylerdurden pisze:Czy Mou w ostatnich GD zostal przez Pepa zniszczony? Zniszczony nie, ale przechytrzony tak. Guardiola przygotowal na mecz specjalny plan, z wycofaniem Messiego i ofensywnymi wejsciami Xaviego, innymi mniejszymi detalami, o ktorych wspomnial chyba jordan. Mou nie zrobil przed meczem praktycznie nic, jezeli chodzi o specjalne instrukcje, wlasciwie to nie wiem dlaczego, byc moze nie widzial sensu mieszania w zespole, ktory sie dopiero dociera, nie chcial zmieniac nic na tak wazny mecz i uznal, ze bedzie to dawalo wiecej szkod niz korzysci, byc moze.
Tyler, jak dla mnie błąd Mou polegał przede wszystkim na tym, że do tego meczu podszedł jak do każdego innego i to pewnie stąd brak jakiś szczególnych modyfikacji. Mówił o tym dość wyraźnie przed meczem. Gran Derbi potraktował tak samo jak mecz z jakimś Racingiem Santander. Z całym szacunkiem dla tego zespołu. To nastawienie przeniosło się też na piłkarzy. Podczas, gdy Barcelona grała, jakby na wypadek porażki mieli zostać poddani kastracji. Dla kibiców to nie jest mecz jak każdy inny w lidze i dla Mourinho następnym razem też nie może być. To inteligentny facet, po reakcji kibiców zrozumie to.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 248

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 01 gru 2010, 15:42

RealFan pisze: Tyler, jak dla mnie błąd Mou polegał przede wszystkim na tym, że do tego meczu podszedł jak do każdego innego i to pewnie stąd brak jakiś szczególnych modyfikacji. Mówił o tym dość wyraźnie przed meczem. Gran Derbi potraktował tak samo jak mecz z jakimś Racingiem Santander. Z całym szacunkiem dla tego zespołu. To nastawienie przeniosło się też na piłkarzy. Podczas, gdy Barcelona grała, jakby na wypadek porażki mieli zostać poddani kastracji. Dla kibiców to nie jest mecz jak każdy inny w lidze i dla Mourinho następnym razem też nie może być. To inteligentny facet, po reakcji kibiców zrozumie to.
Z całym szacunkiem ale gadanie że Mou olał Gran Derbi i traktował to jako normalny mecz bez podtekstów jest kpiną... Każdy rozsądny trener podszedłby do tego meczu jakby meczu o życie a gadanie tylko że przeniosło się to z trenera na piłkarzy mnie tylko jeszcze bardziej uświadamia że Real to zespół gwiazdeczek które myślą tylko o wyglądzie,żelu na włosach i grunt że "gram" w Realu nie dla Realu i w d mam klub czy osiągne z nim jakiś sukces :P Z czego są efekty 1/8 LM :] Ktoś powie że Real miał dużo nowych zawodników którzy nie udźwignęli ciężaru, Villa też zagrał po raz pierwszy z jakim skutkiem a bramka Jeffrena ostatniego po którym bym się spodziewał że strzeli bramkę tylko dopełnia formalności...
To że Mou zagra inaczej w rewanżu nie podlega dyskusji bo kto wie czy nie będzie walczył wtedy o posadę bo z Perezem to nie wiadomo :]

A to że Mourinho zagra inaczej w rewanżu to raczej jest pewne

Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 01 gru 2010, 16:11

zapomniales dac ;] na koncu

za duzo bylo gadania ze jak przegramy to nic sie nie stanie , ze to tylko 3pkt itp to jest racja i nie mozna tego obalic a to jak wplynelo to na pilkarzy bylo widac na boisku.

Edit :

no to piąteczka chciałoby się napisać ;)

http://zapodaj.net/2e4addf3cf76.jpg.html

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 01 gru 2010, 16:49

MGiggs pisze:1 mecz zawieszenia dla Ramosa to kpina nieziemska, debilny faul na Messim i to co zrobił z Puyolem :mrgreen: , w Premiership czuje kolo 6 jak nie wiecej by dostał, kurde to nani kiedys za lekki popchnięcie dostał 3 mecze...
Premiership to liga fizyczna, gdzie nikt się nie patyczkuje, La Liga to przede wszystkim aktorstwo. Ramos zagrał na miarę Maliny i stąd takie zawieszenie.
Pewne dyskusje tutaj są nie na miejscu, Real nie ma zawodników którzy szanują i wiedzą co znaczą spotkania Barca vs. Real. Ostatnim był Raul, Ramos to partner życiowy Mari Gutiego. Ten zawodnik ma papkę zamiast mózgu. Jest kreowanym na zawodnika nawet klasy światowej, a jeśli prześledzić spotkania, to jest to najgorszy obrońca. Spotkania z Barceloną dowodzą tego tak samo jak badania DNA. Reszta obrońców to także udawane gwiazdy kreowane przez madrycką prasę.
Dla mnie zawsze będę wymagał od kogoś kto kosztował dużo- bardzo dużo na boisku, dlatego mnie zadowolił Villa, Ronaldo się ośmieszył kolejny raz. Nie wiem czy ten zawodnik myślał po spotkaniu Portugalii z Hiszpanami, że tak samo mu wyjdzie z Barceloną. Pamiętam jak ktoś się chwalił, że położył na dupę Pique, na CN był tak słaby, że nie miał na to szans. Może to zwalić na konto partnerów, bo co by nie mówić, to Alonso został wygryziony przez Busiego i tylko urazami Torresa zawdzięcza pierwszą 11 na MŚ. Reszta to niby młode gwiazdy, które na dzień dzisiejszy mogą robić to co pisze Kowal na swoim blogu swoim odpowiednikom. Teraz Real jak wcześniej Inter ma kilka miesięcy na wiarę, bo nic więcej wam nie pozostało.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”