Real Madryt - FC Barcelona (GRAN DERBY) 22-10-2006 - Strona 2

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Kto Wygra

Real Madryt
21
38%
Remis
10
18%
Fc Barcelona
25
45%
Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 paź 2006, 16:19

Derby to zawody sportowe z udziałem drużyn z jednego miasta lub regionu. Nazwa "derby" najprawdopodobniej pochodzi od meczu piłkarskiego rozgrywanego w angielskiej miejsowości Derby (grali zawodnicy z jednej części miasta, a w przeciwnej drużynie z drugiej).
niestety niektorzy nie potrafia nawet przed odpowiedzia wpisac slowa do przegladarki.

zadalem bardzo latwe pytanie, na ktore odpowiedz mozna znalezc wszedzie. niestety dowiedzialem sie ze przerasta to mozliwosci niektorych

rozumiem ze sugerowales sie wikipedia, ktora ma jedna wade - kazdy moze ja redagowac

odpowiem zatem sam - nazwa 'derby' pochodzi od nazwiska angielskiego lorda, ktory organizowal gonitwy trzylatkow (koni ktore maja 3 lata - moze tego nie byc w wikipedii wiec tlumacze wprost). nie ma to nic wspolnego z meczem pilkarskim. w naszym kraju dziennikarze sportowi maja wizje ze to mecz dwoch druzyn z jednego miasta. niestety jednak nie maja racji. termin oznacza jednnie pojedynek w ktorym mozna ustalic wartosc porywalnych zwierzat - w tym wypadku koni...

pozdrawiam. szczegolnie kibicow calcio, ktorzy daja popis swojej ignorancji srednio raz na 2 tygodnie w pubie champions. pozdrawiam szczegolnie kibicow juevo, ktorych nie bede mial okazji widziec w tym sezonie :(

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 14 paź 2006, 16:32

Kuman tych z Champa tutaj nie ma

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 14 paź 2006, 16:58

jeden jest. juz mi pisal na priwa :roll:

jest tez jeden ktory gral w alsp. kibic milanu

Awatar użytkownika
carek86
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: carek86 » 16 paź 2006, 13:43

Wstawie może wyniki meczów Real- Barca, Barca - Real od lat 90'
15.02.1990 Real - Barça 3-2 Liga
05.04.1990 Barça - Real 2-0 Puchar Hiszpanii (finał)
05.12.1990 Barça - Real 0-1 SuperPuchar
12.12.1990 Real - Barça 4-1 SuperPuchar
19.01.1991 Barça - Real 2-1 Liga
01.05.1991 Real - Barça 3-1 Towarzyski
08.06.1991 Real - Barça 1-0 Liga
11.09.1991 Barça - Real 1-1 Towarzyski
19.10.1991 Real - Barça 1-1 Liga
07.03.1992 Barça - Real 1-1 Liga
05.09.1992 Barça - Real 2-1 Liga
30.01.1993 Real - Barça 2-1 Liga
09.06.1993 Real - Barça 1-1 Puchar Hiszpanii 1. mecz
16.06.1993 Barça - Real 1-2 Puchar Hiszpanii 2. mecz
02.12.1993 Real - Barça 3-1 SuperPuchar
16.12.1993 Barça - Real 1-1 SuperPuchar
08.01.1994 Barça - Real 5-0 Liga
07.05.1994 Real - Barça 0-1 Liga
07.01.1995 Real - Barça 5-0 Liga
25.05.1995 Barça - Real 1-0 Liga
30.09.1995 Real - Barça 1-1 Liga
10.02.1996 Barça - Real 3-0 Liga
07.12.1996 Real - Barça 2-0 Liga
10.05.1997 Barça - Real 1-0 Liga
30.01.1997 Barça - Real 3-2 Puchar Hiszpanii 1. mecz
06.02.1997 Real - Barça 1-1 Puchar Hiszpanii 2. mecz
01.11.1997 Real - Barça 2-3 Liga
20.08.1998 Barça - Real 2-1 SuperPuchar
23.08.1998 Real - Barça 4-1 SuperPuchar
07.03.1998 Barça - Real 3-0 Liga
20.09.1998 Real - Barça 2-2 Liga
14.02.1999 Barça - Real 3-0 Liga
13.10.1999 Barça - Real 2-2 Liga
27.02.2000 Real - Barça 3-0 Liga
22.10.2000 Barça - Real 2-0 Liga
04.03.2001 Real - Barça 2-2 Liga
04.11.2001 Real - Barça 2-0 Liga
17.03.2002 Barça - Real 1-1 Liga
23.04.2002 Barça - Real 0:2 Europejskie Puchary
01.05.2002 Real - Barça 1:1 Europejskie Puchary
24.11.2002 Barça - Real 0-0 Liga
20.04.2003 Real - Barça 1-1 Liga
06.12.2003 Barça - Real 1-2 Liga
25.04.2004 Real - Barça 1-2 Liga
20.11.2004 Barça - Real 3-0 Liga
10.04.2005 Real - Barça 4-2 Liga
19.11.2005 Real - Barça 0-3 Liga
01.04.2006 Barça - Real 1-1 Liga
22.10.2006 Real - Barça ?-? Liga jak będzie teraz?

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 paź 2006, 14:08

Ronald koeman ale szybko sie wycofałeś :] Znajdz mi inne miasto w Europie które zasługuje na to miano - i ma dwa kluby który odnosiły sukcesy i mają w swych gablotach Puchary Europy ? :] A oprócz tego mistrzostwa - super puchary Europy - czy Puchary Interkontynentalne :]

Grande stadio Giuseppe Meazza - kaplica Calcio :]
rkoeman pisze:pozdrawiam. szczegolnie kibicow calcio, ktorzy daja popis swojej ignorancji srednio raz na 2 tygodnie w pubie champions.

Eee mity :P szkoda że razem nie mamy okazji wypić :P Ba nawet za Barce chetnie bym wypił, może byś troche zmienił nastawienie do fanów Calcio. Bo kierujac sie mitami nie dogadamy sie - Hala Nasi :lol: :P Chyba sam zauważyłeć jak nagle przybyła fanów Dumie Kataloni ...

Przepraszam jak cos ale chciałem to wyjaśnić. O mecz jeszcze napisze obiecuje...

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 16 paź 2006, 14:26

Zaza napisze krotko i zwiezle na podsawie ogladalnosci.. jedynym meczem klubowym ktorym interesuje sie caly swiat to sa GD...
Co do kibicow Calcio mam takie samo zdanie co Kuman tyle ze nie az tak drastyczne. Wszak wiekoszosc kibicow serie A ma jakiegos hopla na punkcie defensywnej gry i jak juz ich druzyna wyjdzie za polowe krzycza jakby ich druzyna strzelila bramke. Dla mnie jest to smieszne tym bardziej ze ci sami kibice wysmiewali gre Barcy na poczatku sezonu

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 paź 2006, 14:39

Bienias pisze:Zaza napisze krotko i zwiezle na podsawie ogladalnosci.. jedynym meczem klubowym ktorym interesuje sie caly swiat to sa GD...

Mi on lata koło nosa :P Wiec za daleko sie posunełeś. Chłopie za dużo Marcy i ASa - bo co sądzisz że mecz Arsenal - Chelsea czy Liverpool MU nie interesują całego świata ? Milan Inter ? nie wiem np Lazio Roma ? Głupota :]

Chyba że pisząc cały świat - masz na mysli ludzi który oglądają tylko ten mecz w sezonie - to ładnie - wtedy w sumie masz racje ale to co za kibic ?
Bienias pisze:Co do kibicow Calcio mam takie samo zdanie co Kuman tyle ze nie az tak drastyczne. Wszak wiekoszosc kibicow serie A ma jakiegos hopla na punkcie defensywnej gry i jak juz ich druzyna wyjdzie za polowe krzycza jakby ich druzyna strzelila bramke.

Mówisz o tych fana co piją w czasie meczu i nie umnieją sie zachować ? To gdzie Ty pijesz na plebani ? :>

Kuźwa kolejny mit - szkoda że zapomniałeś że np. popszedni sezon to dominacja serie A nad Innymi ligami [czołowymi] pod wzgledem bramek :] Nawet Premiera Division

Wiesz ze zemną możesz zawsze pogadać na temat piłki ale prosze Cie "zerwij z mitami" i nie oceniaj wszystkich tam samo bo w takim razie "nowi fani Dumy Kataloni" robia jej też nie lada reklame :?

To jest temat tabu - ale ja napisze po raz kolejny - znajdz inne miasto gdzie co sezon w lidze gra dwóch zdobywców PUCHAR EUROPY w pojedynku derbowym :] Mowa - nie szukaj bo nie ma drugiego takiego miasta jak Mediolan :]

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 16 paź 2006, 15:09

Zaza przedstawiam ci fakty a jakim kto jest kibicem to mnie nie moj biznes ba kazdy wie lepiej. Wazne ze GD interesuje wiecej ludzi niz derby Mediolanu. Koniec i kropka.
A pije w mariottcie w pubie Champions w centrum przez co mam stycznosc z wieloma kulturami kibicowania i samych kibicow wiec plebanie zostaw dla siebie :wink: :P
a na koniec przeczytaj wersje Kumana nt derbow i bedziesz znal odpowiedz na nurtujace cie pytanie

Awatar użytkownika
SiKor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SiKor » 16 paź 2006, 15:13

Zaza, co z tego, że w derbach Mediolanu gra dwóch zdobywców Pucharu Europy skoro Gran Derby są zawsze lepszym widowiskiem niż Derby Mediolanu?
Dla przypomnienia wspomne jak były Derby Mediolanu w LM bodajże w 2003r., gdzie padły dwa remisy 1:1 i 0:0 i Milan przeszedł dalej....
Ten mecz, gdzie 0:0 z tego co pamiętam był bardzo porywający :roll: :twisted:
Nie moge sie doczekać GD strasznie, odliczam już godziny, bardziej czekam na to niż na mecz z CHelsea.
GD jesienne są zawsze lepsze, bo wtedy jeszcze...... jest wszystko możliwe, bo jak pokazują ostatnie 2 sezony podczas GD wiosennych jest już pozamiatane jeśli chodzi o mistrzostwo :twisted:

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 16 paź 2006, 15:27

Prawdopodbnie obejrzę ten meczyk w pubie. Na pewno będzie ciekawie, choć pamiętam poprzedni mecz w Madrycie i lanie Realu. Madryt prawie nie istaniał. Obawiam się, że w tym roku może być niewiele lepiej. Jednak w piłce wszystko jest możliwe. Skoro Polska wygrała z Portugalią to czemu Real nie ma wygrać z Barcą? :lol: :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 paź 2006, 15:30

Bienias pisze:Zaza przedstawiam ci fakty a jakim kto jest kibicem to mnie nie moj biznes ba kazdy wie lepiej

Prosze Cie nie kompromutuje sie - jakie derby ? To mecz Groclin - Lech to Derby świata :] Od dziś :twisted: dobra ? Już wyżej stoja derby Belgradu niż te o którym mówisz.

Bez wątpienia mecz Barca Real to jedno z największych widowisk w europejskiej piłce ale klasyka to jedno a cukrowanie drugie :]

Bienias pisze:Wazne ze GD interesuje wiecej ludzi niz derby Mediolanu. Koniec i kropka.

A skąd wiec Marca pisze ? :P czy ksiądz Rydzyk mówił w rozgłośc ? :lol: Ważne że Barca ma w ciagu roku wzrost fanów w wieku 12 lat - za 5 lat cos z nich może bedzie :P

SiKor pisze:Zaza, co z tego, że w derbach Mediolanu gra dwóch zdobywców Pucharu Europy skoro Gran Derby są zawsze lepszym widowiskiem niż Derby Mediolanu?

Ale jakie Gran Derby ? ['] jakie to derby - patrz wyżej Groclin Lech galaktyka ? jak juz klasyka Real : Barca :] Może i są lepszy widowiskiem piłkarskim - to juz pozostawiam Wam do oceny ale to inna bajka - każdy ma soje zdanie Derby Europy sa jednej :] W kaplicy Calcio :]

SiKor pisze:Dla przypomnienia wspomne jak były Derby Mediolanu w LM bodajże w 2003r., gdzie padły dwa remisy 1:1 i 0:0 i Milan przeszedł dalej....
Ten mecz, gdzie 0:0 z tego co pamiętam był bardzo porywający

No i Milan potem wygrał 6 razy LM :]

Ale co ma piernik do wiatraka ?

To w takim razie mecz z 24.11.2002 Barça podejmowała Real i było 0-0 - :> i co ? zenada ?

Teraz to całkowicie mnie rozwaliłeś :] To były ostatnio derby 3:2 - 5:1 6:0 :] Czemu tych nie wspomniałeś :> ? Nie wiem do czego zmieżałeś ?

No prosze Was napisz Mi jedną rzecz

Który znajdzie inne miasto w europie które ma dwóch zdobywców przynajmniej jednego Pucharu Europy :]

Bo duże pisecie ale za Marca i El Mundo czyli prasowymi tytułami. Na tym to polegało by sprzedać to widowisko - A tak naprawde prawda jest jedna - jakie derby ? jaka europa ?

Prasa też pisała - Galaktyczni kontra Stratosferyczni - czemu tego nikt nie używa :]

Spokojnie nie bawem beda derby Mediolanu - ja i kilku innych fanów Calcio z tej strony przygotowalismy coś specjalnego - prosze tego nie odbierac jak jakiś atak czy cos bo nie w tym rzecz - sprawa jest prosta znajdz inne miasto :] Mowa

Angelo
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Angelo » 16 paź 2006, 15:54

odpowiem zatem sam - nazwa 'derby' pochodzi od nazwiska angielskiego lorda (...)
Nie do końca, zgodnie ze 'Słownikiem współczesnego języka polskiego" dopuszczone jest też definicja słowa "derby" w taki sposób w jaki napisał wcześniej inny użytkownik tzn. jako spotkanie dwóch zespołów piłkarskich (czy też z innej dyscypliny) z tego samego miasta . Co prawda słowo to pochodzi własnie od tychże wyscigów ale jak widać możliwe jest także taka interpretacja :wink:

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 16 paź 2006, 15:57

Zaza,
nie tylko paru kibiców tutaj wymyśliło sobie nazwę Gran Derby, więc i tak raczej nie wyjdzie z użytku, choćbyś nie wiem jakich argumentów użył, żeby udowodnić, że jest beznadziejna i nie ma racji bytu.
właściwie nie wiem zresztą czy to dla Was aż taki problem? wielkim widowiskiem są zarówno Derby Mediolanu czy Londynu jak mecze pomiędzy Realem i Barcą. zależnie od formy zespołów uczestniczących w tych spotkaniach jednego roku to jest ciekawsze, innego to. nie ma sensu przytaczać, że kiedyś to Milan i Inter rozegrały tragicznie nudne spotkanie, a innego razu zagrali niesamowity mecz, to samo z Barcą.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 paź 2006, 16:12

Brawo :!: Brawo Girlfromipanema - szczerze ? lata mi to - naprawde i nie przywiązywałem do tego uwagi - bo w takim razie derby Mediolanu to są Złote derby :] Naprawde nie w tym rzecz.

Tylko jeśli fani Hiszpańskiej piłki potrafią wysmiac plotki czy sugestie Marcy czy Sportów to cos tu nie gra - bo Gran Derby to tez medialna nazwa. Poprostu nikt jest wcześniej nie uzywał i Hiszpanie wykorzystali - czyli umnieją sprzedac to co dobre.

Tak samo jak pojedynek Real Barca - tak samo dla każdego fana piłki wielkimi meczami jest wojna o Londyn Mediolan, Rzym czy Seville.

W nastepną niedziele Zaza sobie zarezerwuje czas - zrobi co trzeba i bedzie oglądał o 13 Liverpool MU - o 20 Milan Palermo - a potem 23 Barca Real [powtórke:P] i gra :]

Czyli normalna sprawa jest mecz - i to jaki :!: - jest kilka, jest co robić - bo gdyby każdy fani nie mający trzymający z Ligue 1 czy Serie A miał oglądac tylko w sezonie mecz Real Barca to jest źle :? a ja mam wrażenie że nie którzy kibicują danemu zespołowy dla takich szczegółów. No bo grzechem jest mówić że mecz Barca - Real to nie wizytówka La Liga, ale taki samym grzechem jest mówienie o meczach Liverpool Arsenal czy Milan Inter.

Bo to są kluby który nigdy nie schodza poniżej poziomu wiec chyba wyjaśnilismy co nie co ?

To nie chodzi o zaczynanie debat ale takie są fakty tylko Mediolan moze sie poszczycić dwoma tak utytułowanymi klubami - czy to sie fana La Liga podoba czy nie - każdy ma prawo do swoje zdanie. Ale klasyków a'la Europa jest kilka.

Pozdrawiam :]

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 16 paź 2006, 16:23

Nie wiem co sie tak Zaza dojeba... ale wiedz, ze to nie MArca, As El Mundo czy Sport wymyslili nazwe Gran Derby itp....
Prasa też pisała - Galaktyczni kontra Stratosferyczni - czemu tego nikt nie używa
Kto Fakt czy PS, daj moze jakis link, zeby to potwierdzic....

Co do ogladalności nie wiem nie mam statystyk. Jedno wiem napewno, ze w Ameryce Płd i Azji mecz Realu - Barca cieszy sie ogromna ogladalności i watpie zeby cos podobnego miało miejsce przy okazji Derbów Mediolanu.

Zaza pisze:ażdy ma soje zdanie Derby Europy sa jednej W kaplicy Calcio

Tu masz zdecydowanie 100% razje. Podczas meczy Interu i Mediolanu słychac z trybun tyle co z kaplicy. Marny doping, marna oprawa i tylko dobre zarcie, a i podobnie jak to ma miejsce w Ksociele trzeba za to płacic.

Proponuje zakonczyc ta dyskusje, bo to nie temat Derbów Mediolanu, albo porpostu dwajacie fakty, a nie własne poglady...

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”