Która liga świata jest najsilniejsza?? - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Która liga jest najsilniejsza ?

Angielska
47
34%
Włoska
34
24%
Hiszpańska
48
35%
Niemiecka
8
6%
Francuska
0
Brak głosów
Brazylijska
2
1%
Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 25 lis 2006, 13:32

Meczetinio pisze:ble ble ble

Ech człowieku bredzisz. W lidze francuskie to tylko Lyon i długo, długo nic. To już Bundesliga jest bardziej wyrównana. Powiem więcej – liga niemiecka jest mocniejsza od francuskiej. Może najmocniejszy Bayern jest w tej chwili słabszy od OL ale takie kluby jak Werder czy Sztutgart są mocniejsze od wszystkich zespołów ligue 1 (oprócz OL oczywiście). Nie wspominając już o lidze włoskiej Palermo, Viola czy Roma zjadłby Lille czy Lens na śniadanie. A liderzy w tej chwili czyli Inter i OL są moim zdaniem w tej chwili na podobnym poziomie.

W zeszłym sezonie najsilniejsza chyba była liga hiszpańska bo Barca-LM a Sewilla –PU. W tym sezonie wydaje mi się, że jednak liga angielska choć kto tak na pradę to będzie można powiedzieć pod koniec sezonu. Serie A w tej chwili przeżywa kryzys i każdy to widzi. Moim zdaniem mocne 3 miejsce przed BL. A na czwartym miejscu Ligue 1.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 25 lis 2006, 13:36

Meczetinio pisze:Jak sie skończy faza grupowa [...]

Juz pokazałeś że nie powinneś sie wypowiadać :roll: Bo temat dotyczy lig domowych i ich ewentualnych pozycji w świecie piłki a jak widze Ty swoje zdanie opierasz na LM, tylko i wyłącznie. Wiec chłopie to żadne porówanie. To w taki razie serie A numero uno ! Bo gdy Włosi wygrywali puchar świata każdy piłkarz był z Serie A a gdzie są Anglicy i ich reprezentacja ? Głupota takie porównywanie od kadr narodowych po LM. Każda liga ma coś w sobie, każda, a takiej klasycznej ligowej mucki nawet Champions League nie wynagrodzi. Dla tego mi. wole w Angli ogladać mecz Arsenal - Tottenham [5:4 z poprzedniego roku to był mecz] niż w LM np. Manchester - Bayern. Czy Chelsea Werder - bo dwa razy wiecej czekam na jutro i klasyke na Old Trafford MU Chelsea ... i to też dotyczy sie innych lig.

Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Meczetinio ! nie zmarnuj talentu ! 15 lat to wciaż wiek w którym sie rozwijasz !

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 25 lis 2006, 13:53

Dla mnie obecnie najmocniejsza liga jest hiszpanska lub angielska. Nie wiem, ktora mocniejsza, ale obie silne i musze powiedziec, ze zarowno Prmiera Division jak i Premiership bardzo lubie ogladac :P. Pozniej Serie A i razem z nia Bundesliga. Zawsze uwazalem lige wloska za mocniejsza, ale w tym sezonie tak nie jest- zdegradowano Juve, Milan jak na razie zawodzi na calej linii, Violka z taki minusem, ze musi walczyc o utrzymanie :roll:, sprawily, iz liga nie jest zbyt ciekawa. O mistrza walczyc beda Inter z Roma, bo nie sadze, zeby Palermo dalo rade utrzymac wysoka forme przez caly sezon.\
I jezeli Serie A stracila nieco na atrakcyjnosci, liga niemiecka wrecz przeciwnie. Poziom sie cholernie wyrownal [chociaz trzeba przyznac, ze w ostatnim sezonie tez bylo ciekawie], ale nie sadze, zeby trwalo to zbyt dlugo. Pokazal to przyklad HSV. Schalke blyszczalo juz pare lat temu, a ostatnie 2 sezony- sredniak. Hertha co rok w kratke, Arminia rzadzi tylko u siebie. Werder najwiekszy konkurent Bayernuod kilku lat trzyma poziom, a Bawarczycy? W tym sezonie nie graja najlepiej, ale Meistera i tak zdobedziemy. I to pewno znow na kilka kolejek przed koncem :roll:. Niestety, sa tez minusy- najwiekszy to prawa transmisji w Polsce :x. Ponoc od nastepnego sezonu BL ma juz wrocic do Polsatu Sport :pray:.

[EDIT]
Zaza pisze:niż w LM np. Manchester - Bayern
Mowisz o finale 98/99 czy tak Ci sie tylko powiedzialo :>

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 25 lis 2006, 14:11

Akutar to był przypadek Olson - nie miałem na myśli finału LM. Wtedy też była inna piłka. Wiec to by nie miało sensu. :wink: To był tylko przykład że w Angli wole ligową mucke :twisted:

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 25 lis 2006, 14:16

Zaza tak myslalem, ale wolalem sie upewnic. W koncu mecz byl bardzo dobry, przynajmniej dla mnie :roll:.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 25 lis 2006, 14:18

Dla mnie też był to swietny mecz wiec nie było by prawda gdybym "nażekał" na takie widowisko. To nie tak :wink: teraz bede uważał z przykładami, sprawdze czy nie odnosze sie do histori. :wink: Pozdro

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 25 lis 2006, 18:45

Mimo , że jestem fanem ligi włoskiej to najsilniejsza jest zdecydowanie angielska , Chelsea , Man.U , Liverpool , Arsenal i kilka innych zespołów , które próbują dołączyć do tego grona , od dawna marzy mi się polski zawodnik z pola , który grałby w jednym z tych klubów. Druga włoska na równi z hiszpańską.
A co do najbardziej wyrównanej ligi to na pewno niemiecka , każdy tam może wygrać , Bayern , Bayer , Schalke , Stuttgart , Werder , Hsv może i Borussia Dortmund. To samo jeśli chodzi o zespoły , które mogą spaść , pamiętam sezon w którym pod koniec zespoły od 10-18 miejsca miały między sobą zaledwie kilka punktów różnicy.

Co do francuskiej to Lyon jest niesamowity , świetny itp. , ale oprócz niego nie ma tam mocnych zespołów , są solidne , ale nie mocne. Brakuje mi tam kogoś kto mógłby powalczyć z Lyonem.

Awatar użytkownika
Meczetinio
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Meczetinio » 25 lis 2006, 20:38

Zaza pisze:Juz pokazałeś że nie powinneś sie wypowiadać Bo temat dotyczy lig domowych i ich ewentualnych pozycji w świecie piłki a jak widze Ty swoje zdanie opierasz na LM, tylko i wyłącznie.

w LM graj najlepsze zespoły z poszególnych lig i sa ich "przedstawicielami" tylko najsilniejsze drużyny przechodza to finałów i to one wyznaczają poziom danej ligi.

a to ze nie doceniacie ligi francuskiej to wasz problem moze faktycznie przesadziłem ze jest 3 w Europie ale (obecnie) liga włoska nie prezentuje sie o wiele lepiej

wiadome jest tylko to ze gigantami europejskimi są Premiership i Primiera Division
Ostatnio zmieniony 25 lis 2006, 22:13 przez Meczetinio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 25 lis 2006, 21:03

Meczetinio pisze:włoska nie prezentuje sie o wiele lepiej
po czym to wywnioskowales?! ciekaw jestem :lol:

Liga jak liga.. to wszystko zalezy jaki kazdy z nas preferuje styl pilki

Awatar użytkownika
Meczetinio
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Meczetinio » 25 lis 2006, 21:12

dzieciol pisze:Liga jak liga.. to wszystko zalezy jaki kazdy z nas preferuje styl pilki

dokałdanie tak ja nie lubie włoskiej piłki a francuska jest dla mnie neutralna ale nie da sie powiedzieć ze liga włoska zachwyca pieknymi zagraniami akcjami itd liga francuska jest "ładniejsza" ale jeśli by tymi kryteriami oceniac to Premiership byłaby daleko na moja opinie skałda sie kilka czynników również to czy preferuje styl gry który prezentuje dla liga
każdy ma swoje zdanie i należy je szanować

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 25 lis 2006, 21:25

Meczetinho wnioskuje po własnym doświadczeniu, czyli grze w tych ligach. Co do tematu, aby nie miał się do czego przyczepić Niggaz i ekipa z Zielonego Dżipa, to najsilniejsza obecnie liga to... Hiszpańska. Premirship, jest za twarda, sędziowie zdecydowanie za wiele pozwalają. Przykładem m.in może być to, że Doyl za kopnięcie Cecha w twarz otrzymał jedynie żółtko. Liga Włoska nie wiele ustępuje Hiszpańskiej, ale brak mi tam tej walki, nie pewnych wyników, które towarzyszą Primiera Division. Rzeczywiście po degradacji Juventusu i sankcjach dla Lazio i Milanu, poziom jak dla mnie nieco spadł. jednak Lazio się odradza, Milan na odwrót, nową siłę tworzy Palermo, więc możliwe, że za sezon zmienie zdanie. O francuskiej nie wspomne, bo jest nudna jak flaki z olejem. Dominuje jeden zespół, reszta ciągle remisuje, brak gwiazd światowego formatu (oprócz Lyonu). Przejdę może do Hiszpańskiej. Niestety nie mam Canal +, ale na bieżąco śledzę wyniki, a gole oglądam w magazynie o zaskakującej nazwie 'Gool'. Podoba mi się, że w tej lidze jest tylu młodych graczy, być może przyszłych gwiazd. Na przykład Aguero, który już teraz pomimo młodego wieku wyrasta na jednego z lepszych piłkarzy na swojej pozycji. Na początku hattrickiem popisał się Kepa, ale teraz niestety trener Sevilli nie daje mu już tyle szans. Rok temu w tejże lidze wykreowali się przecież Robinho i Messi. Kto teraz wyobraża sobie piłkarski świat, bez tych dwóch zawodników? To tyle narazie.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 25 lis 2006, 21:38

Ja na pierwszym miejscu stawiam oczywiscie Premiership 8) Szybka i brutalna gra. Duzo ladnych bramek z dystansu. Arsenal odstaje od wszystkich zespolow stylem gry, ktory bardzo mi sie podoba 8)
Na temat PD,SerieA,Ligue 1 i Bundesligi sie nie bede wypowiadal. Nie ma sensu robienia niepotrzebnej napinki. Aha, OE stawiam na drugim miejscu, zaraz za Premiership 8) Ja nie zartuje.

Awatar użytkownika
King_of_CKM
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: King_of_CKM » 25 lis 2006, 21:38

Nie możemy się w ocenie lig kierować stereotypami typu:"wszystkie włoskie klubu grają defensywanie" więc są "bee....","wszytskie angielskie kluby grają śiermiężną i twardą piłke" więc są "bee..." to kompletnie nie ma sensu.
Każda drużyna w danej ligi ma swoją charakterystyke,trudno powiedzieć żeby taka np. Roma grała jakiś nudny futbol z takimi "czarodziejami" pokroju Manciniego czy Tottiego na przodzie.Tak samo nie można powiedzieć żeby powiedzmy Chelsea charakteryzowala sie tylko i wyłącznie długimi podaniami i twardą grą.Tyle na temat stereotypów.
Według mnie kompletnie nie ma sensu porównywanie lig a jeśli już ktoś tak bardzo tego chce to niech spojrzy na ranking UEFA to jest jakieś racjonalne źródło.Bo niestety nie możemy zmierzyć świetności danej ligi za pomocą termometra czy linijki.
Każdy lubi co innnego,inną lige,inny typ futbolu i inne taktyczne rozwiązania preferowane w danej lidze,cóż o gustach sie nie dyskutuje,myśle ze każdy ma 1000 argumentów potwierdzających wyższość danje ligi nad inną ale co to zmienia?

Awatar użytkownika
Meczetinio
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Meczetinio » 25 lis 2006, 21:39

lisek_chz pisze:Meczetinho wnioskuje po własnym doświadczeniu, czyli grze w tych ligach

nie wiem mozę nie masz w domu telewizora albo nie wiesz o istnieniu opini ekspertów którzy obserwują te ligi na codzień :P nie wiem ale moim zadniem liga francuska wcale nie jest nudna jak
lisek_chz pisze: nudna jak flaki z olejem
babcia podpowiedziała ci ten tekst??
Ostatnio zmieniony 25 lis 2006, 22:39 przez Meczetinio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 25 lis 2006, 21:52

Meczetińo, nie babcia, zawiodłem Cię? Wzoruję się na Tobie i twoich postach.

Wracając do tematu to Premiership nie stoi u mnie wysoko za brutalność. Może strzały z dystansu i dużo naprawdę dobrych zespołów. Nie brakuje tam też uzdolnionej młodzieży. Do reprezentacji Albionu, na mecz z Holandią powołany został ostatnio Micach Richardson. Wróżę mu piękną karierę. Chłopak ma zaledwie 18 lat, a w meczu właśnie z Holandią zagrał w podstawowej jedenastce, w miejsce Ashlego Cola, który zasiadł na ławie. W Manch. City, bo w tym klubie występuje już od początku sezonu regularnie biega od pierwszej minuty. Czytałem o nim ostatnio, że jest wychowankiem BSS (czyt. Brazylijska szkoła futbolu), czyli sieci pręznie rozwijających się placówek rozsianych po całym świecie. Micach był pierwszym absolwentem BSS, który zadebiutował w Premiership. Pierwszy mecz zaczął od drugiej połowie i to nie z byle kim, bo przeciwko Arsenalowi. Angielscy specjaliście chwalą Richardsa za fenomenalną kontrolę nad piłką (brazylijskie treningi futsalu robią swoje) oraz wielką inteligencję i spokój w grze. Przypiąłem się do tego zawodnika, ale to tylko przykład, że Premiership, też posiada gwiazdki, które w przyszłości mogą stać się klasowymi piłkarzami.

EDIT

Pisałem to z własnego doświadczenia i z sylwetki, którą nie dawno dorwałem w necie ;) A piłki nożnej nie zbieram, wyrosłem z tego ;)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2006, 22:00 przez Lisek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”