Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 02 cze 2007, 22:25
myhalek_acm
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 02 cze 2007, 22:36
Ebi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: myhalek_acm » 02 cze 2007, 22:45
Nie wiem skad ty Ebi sie urwales lae jesli mowisz cos o najgorszych kibicach to spojrz sobie na kilka opraw np na meczahc Milanu czy Interu nawet na przecietnym Torino sa super otoczki przed meczem i nie mow ze wiecej chodzi do teatru bo to kompletna bzdura, we wloszech futbol to religia a ze w tym sezonie jsest mniej kibicow to spowodowala ta afera korupcyjnaNo cóż liga włoska jest jaka jest, wiele możnaby mówić. Na pewno skorumpowana i wcale nie mam na myśli ostatniej afery. Bodaj w 1927 czy nieco później, ale przed wojną Torino także straciło tytuł przez korupcję, potem czarny totek, degradacja Milanu w 1980, kilka spraw w ostatnich latach dotyczących dopingu, chyba najgorsi kibice w Europie jeśli chodzi o gorsze ligi (faszyści, naziści, mordercy, chuligani, oczywiście nie mówię o wszystkich), dodatkowo mamy także niezbyt atrakcyjny dla oka styl i niska frekwencja na trybunach. We Włoszech więcej ludzi chodzi do teatru niż na mecze a to niech tez o czymś świadczy. Co do stylu to stereotypy zawsze skądś się biorą co nie? Nie twierdzę, że jest kompletna nuda, ale znacznie ciekawsze wydają się ligi hiszpańska i angielska, tam jest po prostu ciekawiej.
Może teraz jakieś plusy. Po pierwsze to jedna z najsilniejszych lig w Europie (obecnie jedna z trzech czołowych), włoskie kluby aż 11 razy wygrywały LM, obecny zwycięzca także jest z Włoch, ich reprezentacja bodaj 3 albo 2 razy była mistrzem Europy, 4 razy mistrzem Świata (co tam, że dwa razy za Mussolinniego), więc mówimy tutaj o jednej z trzech najlepszych reprezentaci w historii całego futbolu! Choćbym nawet nie wiadomo jak nienawidził włoskiej piłki to i tak wielki szacunek za dokonania i osiągi oraz wkład w historie i rozwój futbolu.
myhalek_acm
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fler » 02 cze 2007, 22:56
Fler
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 03 cze 2007, 10:54
Widzisz sęk w tym, że jesteś niedoinformowany. Jakieś dwa trzy miechy temu pisali w gazetach i w necie, że w zeszłym roku 13 milionów Włochów kupiło bilet do teatru, a tylko 9 milionów na mecz piłkarski. No proszę, proszę kto tutaj zaczyna od bzdur. Korupcja? Nigdzie nie było i nie ma takich afer jak we Włoszech i to jest niepodważalny fakt, więc nie wiem po co gadki, że wszędzie jest. Kibice? Na pewno w Anglii Hiszpani czy Niemczech można spotkać pojedyncze przypadki, że jakiś kibol rzucił pałeczką od bębna w piłkarza czy kubkiem po coca coli, ale nigdzie jeśli chodzi o najsilniejsze ligi pół trybuny nie robi nazistowskiego pozdrowienia w kierunku piłkarzy czy wywiesza swastyki pełną gębą. Poza tym jakoś od dawna w Hiszpani czy Anglii nie było śmiertelnego wypadku w trakcie zadym, a niedawno przecież zginął policjant we Włoszech. Ja wiem, że to bolesna prawda ale tak jest i trzeba się z tym pogodzić. Szanuję ligę włoską, o czym pisałem wcześniej, ale tego nie da się ukryć.myhalek_acm pisze:Nie wiem skad ty Ebi sie urwales lae jesli mowisz cos o najgorszych kibicach to spojrz sobie na kilka opraw np na meczahc Milanu czy Interu nawet na przecietnym Torino sa super otoczki przed meczem i nie mow ze wiecej chodzi do teatru bo to kompletna bzdura, we wloszech futbol to religia a ze w tym sezonie jsest mniej kibicow to spowodowala ta afera korupcyjnaNo cóż liga włoska jest jaka jest, wiele możnaby mówić. Na pewno skorumpowana i wcale nie mam na myśli ostatniej afery. Bodaj w 1927 czy nieco później, ale przed wojną Torino także straciło tytuł przez korupcję, potem czarny totek, degradacja Milanu w 1980, kilka spraw w ostatnich latach dotyczących dopingu, chyba najgorsi kibice w Europie jeśli chodzi o gorsze ligi (faszyści, naziści, mordercy, chuligani, oczywiście nie mówię o wszystkich), dodatkowo mamy także niezbyt atrakcyjny dla oka styl i niska frekwencja na trybunach. We Włoszech więcej ludzi chodzi do teatru niż na mecze a to niech tez o czymś świadczy. Co do stylu to stereotypy zawsze skądś się biorą co nie? Nie twierdzę, że jest kompletna nuda, ale znacznie ciekawsze wydają się ligi hiszpańska i angielska, tam jest po prostu ciekawiej.
Może teraz jakieś plusy. Po pierwsze to jedna z najsilniejszych lig w Europie (obecnie jedna z trzech czołowych), włoskie kluby aż 11 razy wygrywały LM, obecny zwycięzca także jest z Włoch, ich reprezentacja bodaj 3 albo 2 razy była mistrzem Europy, 4 razy mistrzem Świata (co tam, że dwa razy za Mussolinniego), więc mówimy tutaj o jednej z trzech najlepszych reprezentaci w historii całego futbolu! Choćbym nawet nie wiadomo jak nienawidził włoskiej piłki to i tak wielki szacunek za dokonania i osiągi oraz wkład w historie i rozwój futbolu.I wlochy to nieodosobniony kraj w tych sprawach korupcja stala sie poczesci faktem futbolu i nie chodzi mi o kupowanie meczy ale to co sie dzieje z transfermai w Premiership czy z dopingiem w iszpani i tamtejszym skandaliczny msedziowaniem
![]()
Krotko mowaic wszedzie mozna sie do czegos ppzyczepic do czxego do kwestia gustu
Ebi
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 03 cze 2007, 12:01
Ebi pisze:że w zeszłym roku 13 milionów Włochów kupiło bilet do teatru, a tylko 9 milionów na mecz piłkarski.
i podwazanie tego jest bez sensu.we wloszech futbol to religia
Ebi pisze:Na pewno w Anglii Hiszpani czy Niemczech można spotkać pojedyncze przypadki, że jakiś kibol rzucił pałeczką od bębna w piłkarza czy kubkiem po coca coli
Mates

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 03 cze 2007, 12:16
Ebi pisze:Jakieś dwa trzy miechy temu pisali w gazetach i w necie, że w zeszłym roku 13 milionów Włochów kupiło bilet do teatru, a tylko 9 milionów na mecz piłkarski.
TS borys IFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Totnik_ASR » 03 cze 2007, 13:11
widac ze masz pojecie o czym piszesz... nie mowiesz o wszytskich tylko o mniejszosci.. chyba nie ogaldasz meczow i nie widzisz jakie jest na codzien kibocowanie.. kibice slyna z fanatyzmu i goracego kibicowania.. w zadko ktorym kraju Europy tak jest.. a Angli i Hiszpani na stadionach sa pikniki.. a to ze czasem znajdzie sie KILKU idiotow nie znaczy ze trzeba pomawiac tysiace prawdziwych kibicowEbi pisze: najgorsi kibice w Europie jeśli chodzi o gorsze ligi (faszyści, naziści, mordercy, chuligani, oczywiście nie mówię o wszystkich) .
mam dosc oddmienne zdaniedodatkowo mamy także niezbyt atrakcyjny dla oka styl
podupadla po ostanich wydarzeniach i wprowadzniu roznych glupich przepisow no i problem przestazalych stadionow... ale nie powiedzialbym ze na Romie Milanie Interze jest niska frekwencjai niska frekwencja na trybunach
tak biora sie z przed jakis 30 lat i nie maja nic wspolnego z obecna rzeczywistosciaCo do stylu to stereotypy zawsze skądś się biorą co nie?
mecze Roma - Inter, Milan .. Roma - Lazio, Inter - Milan itd. sa naprawde bardzo nudne zwlasza w tym sezonieNie twierdzę, że jest kompletna nuda, ale znacznie ciekawsze wydają się ligi hiszpańska i angielska, tam jest po prostu ciekawiej.
wogole nie znasz wloskiego klimatu... sa skrajne ugrupowania i we wszytko jest wplanta polityka ale generlizujesz bo ta sa tylko przypadki a nie regulanie robi nazistowskiego pozdrowienia w kierunku piłkarzy czy wywiesza swastyki pełną gębą
tak to jest fakt w Angli i Hiszpani sabie upozadkowali te sparawy.. w Angli kiedys byla podobna sytacje ale z tego wyszli a Wlosi maja teraz powazny problem... ale to nie ma nic wspolnego z wartoscia sportowa ligi i kibicowaniem.. a Angli tez sa tacy kibicie tylko ze oni nie maja wstepu na mecz i przewaznie na wyjazdach robia zadymy bo w Angli nie maja takich mozliwosci... nikt nie przeczy ze Wloska pilka ma pod tym wzgledem powazne problemyPoza tym jakoś od dawna w Hiszpani czy Anglii nie było śmiertelnego wypadku w trakcie zadym, a niedawno przecież zginął policjant we Włoszech
a w Angli chodzi sie na mecze jak do teatruJakieś dwa trzy miechy temu pisali w gazetach i w necie, że w zeszłym roku 13 milionów Włochów kupiło bilet do teatru, a tylko 9 milionów na mecz piłkarski
Totnik_ASR
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Juvek » 16 lip 2007, 21:20
Juvek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 16 lip 2007, 21:47
liam
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loker » 29 lip 2007, 14:00
- może wlasnie po to aby eliminować ten przykry aspekt włoskiej piłki ?niska frekwencja na trybunach
podupadla po ostanich wydarzeniach i wprowadzniu roznych glupich przepisow no i problem przestazalych stadionow... ale nie powiedzialbym ze na Romie Milanie Interze jest niska frekwencja![]()
(faszyści, naziści, mordercy, chuligani, oczywiście nie mówię o wszystkich)
bo kibicujesz Romie, która gra naprawdę przyjemnie dla oka jest taki frazes" wyjątek potwierdza regułę"...dodatkowo mamy także niezbyt atrakcyjny dla oka styl
mam dosc oddmienne zdanie
- jestem przeciwnikiem stereotypizacji , ale stereotyp ma to do siebie ze istnieje zawsze jakis związek z rzeczywistością i musisz przyznać ze liga Angielska jest bardziej wyrównana jeśli chodzi o poziom sportowy oraz to ze kluby z dolnych części tabeli graj jakaś odmianę "katenaczio"Co do stylu to stereotypy zawsze skądś się biorą co nie?
tak biora sie z przed jakis 30 lat i nie maja nic wspolnego z obecna rzeczywistością
-- glupi przykład , średnia ironia. Jestem ciekaw twego autentycznego zdania do tego argumentu , mym zdaniem trafnego z strony Ebi'egoNie twierdzę, że jest kompletna nuda, ale znacznie ciekawsze wydają się ligi hiszpańska i angielska, tam jest po prostu ciekawiej.
mecze Roma - Inter, Milan .. Roma - Lazio, Inter - Milan itd. sa naprawde bardzo nudne zwlasza w tym sezonie![]()
to prawda co piszesz, ale nie zmienia to faktu, iż rzuca to spory cień na włoską piłkę i warto wreszcie sie tego pozbyć ze stadionównie robi nazistowskiego pozdrowienia w kierunku piłkarzy czy wywiesza swastyki pełną gębą
wogole nie znasz wloskiego klimatu... sa skrajne ugrupowania i we wszytko jest wplanta polityka ale generlizujesz bo ta sa tylko przypadki a nie regula
jak sam zresztą zauważyłeś(odnoście tego powyżej)Poza tym jakoś od dawna w Hiszpani czy Anglii nie było śmiertelnego wypadku w trakcie zadym, a niedawno przecież zginął policjant we Włoszech
tak to jest fakt w Angli i Hiszpani sabie upozadkowali te sparawy.. w Angli kiedys byla podobna sytacje ale z tego wyszli a Wlosi maja teraz powazny problem... ale to nie ma nic wspolnego z wartoscia sportowa ligi i kibicowaniem.. a Angli tez sa tacy kibicie tylko ze oni nie maja wstepu na mecz i przewaznie na wyjazdach robia zadymy bo w Angli nie maja takich mozliwosci... nikt nie przeczy ze Wloska pilka ma pod tym wzgledem powazne problemy
---tu sie z Tobą wysoce nie zgodzę Anglia od kilku lat pokazuje ze jest najsilniejsza liga aktualnie sportowa(3 drużyny w 1/2 LM, Hiszpanie 3 zespoły w 1/2 Uefa- w mojej opini nie chodzi tu o 1 zespół ale o grupe drużyn co wymiernej stanowi o sile danej ligi) i po względem kibicowania( bo oceniam kibiców a nie Holiganów)Jakieś dwa trzy miechy temu pisali w gazetach i w necie, że w zeszłym roku 13 milionów Włochów kupiło bilet do teatru, a tylko 9 milionów na mecz piłkarski
a w Angli chodzi sie na mecze jak do teatru![]()
pod wzgledem kibicowskim z silniejszych lig do Wloch zadna sie nie umywa.. poziom sporotwy.. wygranie LM i MS mowi samo za siebie
Loker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 29 lip 2007, 14:22
ty ogladasz mecze w LM , a ja jezdze regularnie na Bundeslige na BVBTS borys IFC pisze:Ebi pisze:Jakieś dwa trzy miechy temu pisali w gazetach i w necie, że w zeszłym roku 13 milionów Włochów kupiło bilet do teatru, a tylko 9 milionów na mecz piłkarski.
a masz takie statystyki z niemiec? wlosi tak jak napisal mychalek sa po porstu kulturalnym narodem ale i tak futbol to u nich jedna z najwazniejszych rozrywek, jesli nie najwazniejsza. co do kibicow to we wloszech sa na pewno lepsi niz w niemczech. u naszych zachodnich sasiadow mecz to jakis piknik przychodza jedza kielbaski i pija piwo a we wloszech sa widoczne oprawy itp. opgladalem duzo meczow niemieckich druzyn w LM (o BL nie mowie bo ogladam rzadko) i tam czasami wzniesie sie jakis okrzyk i tyle. a spojrz na fanow interu, romy czy milanu. odp jest prosta.
rebuzz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Totnik_ASR » 29 lip 2007, 14:37
heh no nie zaprzecze ze gra Romy podoba mi sie najbardzejbo kibicujesz Romie, która gra naprawdę przyjemnie dla oka jest taki frazes" wyjątek potwierdza regułę"...
wiesz ogladam czasem mecze ligi angilskiej i mecz np. MU - jakis lescz nie rozni sie od podobnego w lidze wloskiej.. slabsza druyzna ustawia sie do gry obronnej i kontryale stereotyp ma to do siebie ze istnieje zawsze jakis związek z rzeczywistością i musisz przyznać ze liga Angielska jest bardziej wyrównana jeśli chodzi o poziom sportowy oraz to ze kluby z dolnych części tabeli graj jakaś odmianę "katenaczio"
tu akrurat mam takie samo zdanierzuca to spory cień na włoską piłkę i warto wreszcie sie tego pozbyć ze stadionów
wydaje mi sie ze to mozna powiedziec o kazdej lidzeA co do ligi wloskiej to w sa zarowno interesujace mecze jak i nudne
no wlasnie .. dyskutujmy merytorycznie mozna wytykac bledy ale pisanie "mi sie styl nie podoba" nie ma wiekszego sensu bo kazdy ma swoj gust i dla niego jego ulubiona liga bedzie najlesza a inne niebardzoale to już moj gust a o gustach sie nie dyskutuje
Totnik_ASR

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 29 lip 2007, 14:44
tak...tylko teraz juz kwestia twojej oceny w ktorej lidze jest wiecej tych slabszych ...Totnik_ASR pisze:
wydaje mi sie ze to mozna powiedziec o kazdej lidze
sluchaj ... nikt tego nie wymyslil bezpodstawnie, to jest stereotyp to fakt, ale on pokazuje pewna odmiennosc tej ligi, nie trzeba byc "ekspertem" zeby to stwierdzic...wystarczy parenascie lat sledzic ta lige i poczynania zespolow wloskich w LM,UEFA,PZP,INTERTOTO, zeby dojsc do takiego wniosku o tym ze zespoly wloskie wiecej niz inne skupiaja sie na defensywnieTotnik_ASR pisze:
no wlasnie .. dyskutujmy merytorycznie mozna wytykac bledy ale pisanie "mi sie styl nie podoba" nie ma wiekszego sensu bo kazdy ma swoj gust i dla niego jego ulubiona liga bedzie najlesza a inne niebardzo.. a jak juz piszemy to popierajmy to wlasna obserwacja a nie krazacej opiny.. slynne "katanaczjo" mnie po prostu rozbraja i kojarzy sie z ekspertami typu Engel, Szczesny ktorzy znaja jedno wloskie slowo i udawaja ekspertow w sprawie tej ligi
rebuzz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 29 lip 2007, 14:53
choc przyznam szczerze ze wole ogladac mecz cottbus - mainz niz Ac Milan - Inter Mediolan
gilardino11
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio