Kredyt czy wynajem - dyskusja - Strona 11

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Kredyt czy wynajem - dyskusja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 11 cze 2018, 18:23

piotrcies pisze: Ja mieszkałem podczas studiów i wyrosłem na fajnego człowieka :mrgreen:
Dobrze, że chociaż Ty tak myślisz.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 11 cze 2018, 20:07

piotrcies pisze: Ja mieszkałem podczas studiów i wyrosłem na fajnego człowieka :mrgreen:
wreszcie Ci się udał żart

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 11 cze 2018, 20:22

Sawyer pisze: Najwieksza glupota to brac kredyt i kupowac mieszkanie w bloku z płyty, niektorzy tak robią, już bym wolał wynajmować do końca zycia niż mieszakć w bloku w centrum, gdzie pod klatką stoją Sebixy, a klatka jest obrzygana i zaszczana, a niestety tak wyglada duza częśc bloków z lat 70/80 w polskich miastach ....
Z tymi Sebixami to wyolbrzymiasz ale z resztą się zgodzę. Nie chce wielkiej płyty. Moim celem jest blok maksymalnie 3 piętrowy z rynku pierwotnego. Dzisiaj byłem na pewnym osiedlu w Krakowie i są tam dostępne takowe mieszkania. Czynsz jest niższy oraz sam budynek wygląda zdecydowanie lepiej. Jeden z minusów to właśnie mała przestrzeń między budynkami jednak za tą kwotę nie można wszystkiego wymagać.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5303
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 cze 2018, 20:36

możesz zdradzić jaka dzielnica/osiedle?

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 11 cze 2018, 22:08

Już kiedyś pisałem, że zastanawiałem się nad Złocieniem, a drugą opcją jest Wieliczka. Są jeszcze mieszkania dostępne na Klinach, Mistrzejowicach oraz Czyżynach, ale te rejony mnie nie interesują.

Jeszcze brałem pod uwagę Niepołomice, ale to trochę daleko.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5303
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 cze 2018, 22:37

a można wiedzieć czemu nie Kliny, Mistrzejowice i Czyżyny? Pierwsze 2 to myslałem, że dlatego że daleko od centrum, ale skoro zastanawiasz się nad Zlocieniem czy wieliczką, to ten argument odpada.

Co do Niepołomic, to jak skończą Igołomską, to do Huty będzie 15minut autem, więc tragedii nie ma.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 12 cze 2018, 1:47

up

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 12 cze 2018, 8:04

Sawyer, Kiedyś sebixy przesiadywały pod klatkami schodowymi, dziś są gejmerami. Taka ewolucja.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 12 cze 2018, 9:00

Strasznie generalizujecie z tymi blokami wybudowanymi w poprzedniej epoce. Mieszkam w bloku z lat 80-tych (wielka płyta) i mogę wypowiadać się jedynie w superlatywach. Dużo zieleni, place zabaw, mamy boiska do piłki nożnej i koszykówki, nawet jest osiedlowa siłownia. Bloki u nas wszystkie docieplone, na bieżąco spółdzielnia odnawia elewacje. Z drugiej strony mam sytuacje z koleżanką, która kupiła mieszkanie u dewelopera - po kilku latach zaczęła sypać im się elewacja i nikt z sąsiadów nie chciał partycypować finansowo w jej odnowieniu - uroki mieszkania w lokalach bezczynszowych, gdzie nic nikogo nie obchodzi. Zresztą jak tak patrzę jak u nas w Kielcach budują te nowe bloki to szczerze mówiąc to jest jakaś patologia urbanizacyjna - blok na bloku, wychodzisz na balkon i masz piękny widok na drugi balkon, a te osiedla wyglądają jak cygańskie getta jeśli chodzi o gęstość zabudowy.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2018, 12:10 przez Marco Van Basten, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sawyer
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 816

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sawyer » 12 cze 2018, 9:08

kaczy pisze: Sawyer, Kiedyś sebixy przesiadywały pod klatkami schodowymi, dziś są gejmerami. Taka ewolucja.
No każdy ma inne doświadczenia i każdy innaczej podchodzi do miejsca w którym ma mieszkać. Ja tak jak już pisałem wcześniej, na pewno bym nie wydał 300 tys. złotych, żeby mieszkać w bloku z PRL, bo mi sie zwyczajnie nie podobają, źle kojarzą i zazwyczaj są zlokalizowane w centrum miasta.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2230
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 12 cze 2018, 9:19

Marco Van Basten pisze: Strasznie generalizujecie z tymi blokami wybudowanymi w poprzedniej epoce. Mieszkam w bloku z lat 80-tych (wielka płyta) i mogę wypowiadać się jedynie w superlatywach. Dużo zieleni, place zabaw, mamy boiska do piłki nożne i koszykówki, nawet jest osiedlowa siłownia. Bloki u nas wszystkie docieplone, na bieżąco spółdzielnia odnawia elewacje.
Podobnie jest u nas. Częstochowa jest jaka jest, ale akurat blokowiska są tutaj bardzo w porządku.
Sawyer pisze: i zazwyczaj są zlokalizowane w centrum miasta.
Ciekawe od czego to zależy. U nas w centrum tylko kamienice, większość blokowisk ulokowana jest na obrzeżach.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 cze 2018, 9:20

Zależy co się rozumie przez centrum miasta.

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 12 cze 2018, 9:50

Marco Van Basten pisze: Zresztą jak tak patrzę jak u nas w Kielcach budują te nowe bloki to szczerze mówiąc to jest jakaś patologia urbanizacyjna - blok na bloku, wychodzisz na balkon i masz piękny widok na drugi balkon, a te osiedla wyglądają jak cygańskie getta jeśli chodzi o gęstość zabudowy.
To jest niesamowite. Jak widzę, gdzie w Warszawie buduje się bloki, to często lapię się za głowę. Nie rozumiem, jak ludzie mogą brac kredyty na takie [ch**] mieszkania. Jeden przy drugim to pikuś. Najlepsze są te, postawione zaraz przy najbardziej ruchliwych trasach - przy okazji, to nie rozumiem jak oni dostają pozwolenia na budowę, jak jest dwupasmowa droga, wąski chodnik i prawie na chodniku blok, bez żadnych ekranów energochłonnych. Mieszkanie w takich jest bardziej uciążliwe niż przy lotnisku Okęcie.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 12 cze 2018, 12:15

przy okazji, to nie rozumiem jak oni dostają pozwolenia na budowę, jak jest dwupasmowa droga, wąski chodnik i prawie na chodniku blok, bez żadnych ekranów energochłonnych.
Tak samo dostają pozwolenia na budowę jak mafia reprywatyzacyjna kamienice - łapówki otwierają wszystkie drzwi. U mnie ostatnio deweloper zaczął budować bloki na terenach zielonych, nad samą rzeką (!) w środku miasta, praktycznie przy samym parku. Domyślam się, że duża kasa pod stołem musiała wejść w grę.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 12 cze 2018, 12:26

Kozanów pamiętamy [*]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”