Konto bankowe - Strona 11

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Re: Konto bankowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 03 sie 2015, 7:45

Nie moge wyjsc ze zdumienia, ze w Polsce za konto trzeba w jakis tam sposob placic! :angry2:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2238
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 sie 2015, 10:00

Maciek (interista) pisze:Z tego co wiem to wybor jest miedzy mbankiem a bossafund. Ten drugi ma jednak najwieksza pule funduszy w swojej ofercie. Sam dopiero temat ogarniam wiec jeszcze nie moge ocenic czy to dobry wybor.
Na bossę też trafiłam ostatnio, ale nie doczytywałam jeszcze, jak to tam wygląda.
Maciek (interista) pisze:Najzabawniejsze jest, ze takie PKO dla swoich klientow narzuca wysokie oplaty manipulacyjne. W przypadku tych dwoch powyzszych portali zakup funduszy jest tych oplat pozbawiony.
ozob pisze:Nie moge wyjsc ze zdumienia, ze w Polsce za konto trzeba w jakis tam sposob placic!
No właśnie. Parę lat temu wyliczyłam, że mojemu staremu za konto firmowe pobierają rocznie prawie tysiaka. Niby się tego tu czy tam nie odczuwa, ale jednak kwota robi wrażenie. Teraz mnie wkurza Millennium mojego Marlona - najpierw pobierali tylko za kartę, potem doszło jakieś ubezpieczenie - łącznie 4zł za miesiąc. Do tego bankomatów jest parę na krzyż - w naszej okolicy żadnego, jedynie partnerski BZ WBK, który za każdą wypłatę pobiera 1zł. Nosz ku*wa! To ja kombinuję z kontami oszczędnościowymi, z lokatami innymi bzdurami, a przez takie bezsensowne opłaty to i tak ma zerowy sens.

Z ING zrezygnowałam, mimo że darmowe, bo ciągle podnoszą kwotę, jaką trzeba miesięcznie zapłacić kartą, żeby nie bulić 7zł. Jedynie zostawiłam tam konto córki, ale i tak z czasem przerzucimy ją PKO, bo tam dużo fajniejsze - procent podobny, ale za to z codzienną kapitalizacją odsetek. Zresztą, może na przestrzeni lat wymyślą jeszcze jakieś fajne konto dla dzieci. Poza tym, podobno lepiej zamiast oszczędnościowego dla dziecka, założyć IKZE. Niby potem trzeba będzie zapłacić podatek, którego przez lata będzie się unikać, ale zyski mogą być wyższe.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 03 sie 2015, 18:06

I jeszcze oplata za korzystanie z innych bankomatow? [k****], grabiez!

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 03 sie 2015, 18:24

Najlepsze konto studenckie to..? Mam konto w iPKO i jestem dość zadowolony, bo mam niemal wszystko za darmo prócz karty, za którą płacę 4 PLNy miesięcznie.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 sie 2015, 20:38

Carbon pisze:Najlepsze konto studenckie to..? Mam konto w iPKO i jestem dość zadowolony, bo mam niemal wszystko za darmo prócz karty, za którą płacę 4 PLNy miesięcznie.
No to do dupy, nie ma co się godzić na to. Ja studenckie miałam w ING i wszystko było darmowe, ale jak to wygląda teraz, to nie mam pojęcia.

Zresztą, o, ta strona w kwestii rankingów jest niezawodna: http://www.ekontobankowe.pl/ranking-kont-studenckich

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 03 sie 2015, 21:46

http://www.tanie-konto.pl/porownanie-kont-studenckich/
http://www.ekontobankowe.pl/ranking-kont-studenckich
No właśnie porównując te dwa rankingi dochodzę do wniosku, że konto w tym SMART Banku byłoby niby najkorzystniejsze. Zastanawia mnie tylko jedno - ma ktoś tam konto? Bo to pierwszy w Polsce ten słynny bank mobilny, nie mają z tego co wiem placówki w Kielcach i nie wiem, czy warto się w to pakować. :D
Ostatnio zmieniony 03 sie 2015, 21:52 przez Carbon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 sie 2015, 21:51

Chyba red85 pisał, że ma, ale dla oszczędnościowego.
Ja też założyłam, ale nagle przestało mi działać logowanie z poziomu komputera i działało tylko z komórki. Skontaktować się z nimi właściwie nie da, więc się wkurzyłam i przelałam oszczędności gdzie indziej, teraz zabieram się za wysłanie do nich listu z rezygnacją.

Na próbę za to postanowiłam raz jeszcze dać szansę mBankowi i założyłam któreś z darmowych kont bez karty [mam nadzieję, że tym razem nie wcisną mi darmowych bankomatów za 5zł, skoro i tak to bez karty]. Interesuje mnie cały czas ten supermarket z funduszami inwestycyjnymi, tylko pewnie nigdy się nie doczekam założenia, bo kurier się buja z umową i dotrzeć nie może.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 03 sie 2015, 22:21

Mam prawie rok. Zakładałem kiedy oprocentowanie było wyższe. Teraz jest nadal nie najgorsze, ale szału nie ma. Trzymałem tak kasę raz mniejsza, raz większa i nie było problemów.

Korzystam ostatnimi czasy tylko z komórki, więc nie rozwieje wątpliwości, które mogły się pojawić po wpisie futbolowej ;)

A o tym supermarkecie funduszy to szczerze słyszę pierwszy raz i jeśli polecacie to chętnie zapoznam się z tematem. Najlepiej to prosze o jakieś linki przybliżające cały temat :) Ostatnimi czasy zastanawiałem się natomiast, czy nie wejść w IKE.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 03 sie 2015, 22:28

A jakie oprocentowania konta można teraz nazywane dużym? :D W sumie u mnie i tak to niewiele zmienia, bo to sprawy groszowe, a zależy mi najbardziej na jak najmniejszych opłatach za przelewy, kartę i prowadzenie konta. :)
Ostatnio zmieniony 03 sie 2015, 22:29 przez Carbon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 03 sie 2015, 22:28

chyba nikt mi nie powie, że dla osób sporadycznie korzystających z karty płatniczej jest jakieś lepsze konto od BPH. 4 użycia karty w miesiącu czynią je całkowicie darmowe i mamy jeszcze cashback 3% od wszystkiego za co płacimy kartą (transakcje internetowe również). Poza tym mają normalne placówki, jak dla mnie bezdyskusyjny nr 1 jeśli chodzi o obecny rynek bankowy

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 03 sie 2015, 22:38

No są drobne opłaty jak choćby koszt zlecenia stałego(2 zł). ;) Do tego musisz faktycznie cztery razy użyć karty, w SMART Banku nie musisz i nie płacisz.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 sie 2015, 22:52

red85 pisze:A o tym supermarkecie funduszy to szczerze słyszę pierwszy raz i jeśli polecacie to chętnie zapoznam się z tematem. Najlepiej to prosze o jakieś linki przybliżające cały temat Ostatnimi czasy zastanawiałem się natomiast, czy nie wejść w IKE.
Na temat IKE i IKZE przeczytasz u Michała Szafrańskiego, mojego guru finansowego :D
http://jakoszczedzacpieniadze.pl/konto- ... odpowiedzi
http://jakoszczedzacpieniadze.pl/konto- ... -podatkowa
Ja skłaniam się ku któremuś z nich dla siebie i córki. Oczywiście nie ma jej to służyć do sześćdziesiątki ;) fajnie ten temat przedstawił Marcin Iwuć:
http://marciniwuc.com/jak-inwestuje-wla ... ze-sti-03/

Co do supermarketu, to chciałabym zobaczyć, jak to w ogóle wygląda. O funduszach i m.in. właśnie ofercie mBanku poczytasz tutaj:http://www.mojaprzyszlaemerytura.pl/201 ... cyjne.html

/ja w zakładkach mam wszystko, co dotyczy oszczędzania i zarabiania :D :D/
Aker pisze:chyba nikt mi nie powie, że dla osób sporadycznie korzystających z karty płatniczej jest jakieś lepsze konto od BPH. 4 użycia karty w miesiącu czynią je całkowicie darmowe i mamy jeszcze cashback 3% od wszystkiego za co płacimy kartą (transakcje internetowe również). Poza tym mają normalne placówki, jak dla mnie bezdyskusyjny nr 1 jeśli chodzi o obecny rynek bankowy
Też jestem zadowolona. Dzięki temu cashbackowi zrobiłam dziś zakupy za darmo :D Ta promocja z 3% zwrotu jeszcze trwa? Bo cały czas Marlona na rezygnację z Millennium namawiam. Jeszcze żeby mógł przekształcić to swoje konto w to 360 stopni, ale gdzie tam, tylko dla nowych klientów.
Carbon pisze:No są drobne opłaty jak choćby koszt zlecenia stałego(2 zł). Do tego musisz faktycznie cztery razy użyć karty, w SMART Banku nie musisz i nie płacisz.
Tyle że ten Smart to taki trochę bank-widmo. Nie pójdziesz do oddziału, nie pogadasz z nikim na infolinii [chyba że zdarz się cud], a dla mnie to już bardzo niepewny grunt.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1546
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 02 wrz 2015, 12:13

W BPH niestety tylko do lipca był 3% zwrotu do płatności kartą :? Jednak założyłem konto, bo tak jak pisaliście mają najłatwiejszą do utrzymania darmową kartę debetową.
Co mnie zdziwiło: zmiana PIN-u karty kosztuje 4 zł :badziewie:

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 02 wrz 2015, 12:35

To sie nie zdziw, ze stale zlecenia czy polecenia zaplaty tez maja platne.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1546
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 02 wrz 2015, 12:48

Akurat z takich rzeczy nie korzystam, konto założyłem tylko dla karty :wink:
PS. Tyle naoszczędzałem. W PKO naliczyli mi 20 zł za kartę, z której zrezygnowałem. Ja głupi zamiast rozwiązać umowę o kartę, to tylko ją zastrzegłem [kartę] :angry2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”