Turniej w szachy - playoffs - Strona 11

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5316
Kibicuję: Tylko WISŁA

Turniej w szachy - faza grupowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 11 kwie 2023, 18:20

Leszek pisze: ↑
11 kwie 2023, 18:12
To ja się wstępnie chętnie umówię z Tobą właśnie na ten czwartkowy wieczór
Ok, dam znać bo też mam wyjazd w weekend, w dodatku w piątek zostawiam auto u mechanika i wszystkie sprawy muszę do czwartku włącznie załatwić, więc postaram się odezwać jutro/w czwartek do południa potwierdzic.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 319

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 11 kwie 2023, 18:31

DDK pisze: ↑
11 kwie 2023, 18:20
Ok, dam znać bo też mam wyjazd w weekend, w dodatku w piątek zostawiam auto u mechanika i wszystkie sprawy muszę do czwartku włącznie załatwić, więc postaram się odezwać jutro/w czwartek do południa potwierdzic.
No to spoko. Zresztą Ty akurat w razie czego jesteś też dostępny w przyszłym tygodniu więc jeżeli nie uda nam się w czwartek to zawsze zostaje też przyszły tydzień więc luzik.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 kwie 2023, 20:07

Cement - Leszek - R

https://lichess.org/rNXJmkut/black#0

Pierwszy remis w rozgrywkach. Cement popełnił błąd w swoim 11 ruchu i zdobyłem przewagę jednej figury lekkiej. Przyznam też że od tego momentu mi lekko gul podszedł do gardła, coś w rodzaju może nawet lekkiego przestraszenia się własnej szansy jaka się otwiera. No coś jak w piłce gdy słabsza drużyna czasem prowadzi z lepszą i wtedy nogi są jakby takie cięższe :D Starałem się mimo wszystko niczego nie zwalić, no ale niestety przydarzył się ruch 25 w którym fatalnie zafiksowałem się gońcem na tym by postraszyć damkę. Cement mi oczywiście wjechał pionem na widełki i stan figur lekkich się wyrównał. Prowadziłem już tylko o piona.

Finał to mam wrażenie bardzo zachowawcza gra z obu stron. Ostatnie ruchy tak jakby obaj bez pomysłu i szanując chociaż ten punkt chyba poszliśmy w powtórzenie sekwencji i system ogłosił remis.

Dziękuję rywalowi za grę. Mam już 3 punkty, no kto by pomyślał :)

Oto aktualna tabela grupy C:

1.Leszek 3 3 (237)
2.Cement 3 3 (208)
3.DDK 2 2 (240)

Jest coraz ciekawiej :)

@Cement @DDK

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1802
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 12 kwie 2023, 20:29

12 kwie 2023, 20:07
postraszyć damkę
damkę
damkę
Obrazek

Jest specjalne miejsce w piekle dla tych co na hetmana mówią "damka" czy "królówka" :won: :evil:

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2629
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 12 kwie 2023, 20:32

Dzięki za partię Leszek :).

Przystąpiłem do gry mało skoncentrowany, co skończyło się prostą podstawką gońca na początku partii. Byłem tak zdegustowany, że myślałem o poddaniu się od razu, ale stwierdziłem, że zagram i każę przeciwnikowi zrealizować wygraną. Na moje szczęście Leszek popełnił błąd i wystawił lekkie figury na widełki, dzięki czemu odzyskałem materiał. W końcówce nie było żadnych realnych szans przeprowadzenia ataku (miałem białopolowego gońca, a prawie wszystkie piony Leszka były na czarnych polach, nie było wiec możliwości ugryzienia jego struktury pionowej). W tej sytuacji mając piona mniej i coraz mniej czasu na zegarze zdecydowałem się na remis przez powtórzenie posunięć. Jak pokazuje Stockfish pozycja faktycznie była, pomimo piona więcej u czarnych, remisowa. Oczywiście jestem niezadowolony ze swojej gry, ale przynajmniej udało się uratować przegraną partię.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 12 kwie 2023, 20:45

Haha, @Salas11 no mam nadzieję że w takim razie jakoś mi to wybaczysz. Będę pamiętał by od tej pory pisać już wyłącznie "Hetman" :mrgreen:

Ponieważ jutro najprawdopodobniej odbędzie się mój ostatni mecz grupowy z DDK to jeszcze pozwolę sobie dla podgrzania emocji zrobić małą analizę sytuacji w grupie.

Otóż jeżeli bym jutro wygrał z DDK to wówczas ... będę już na pewno sensacyjnym zwycięzcą tej grupy z bezpośrednim awansem do Final Four. Dlaczego? Bo będę miał wówczas 3 punkty więcej od DDK który co prawda będzie mieć mecz zaległy ale nawet wygrywając go przecież odrobi tylko 2 punkty. No a nad Cementem miał bym 2 punkty przewagi które nawet gdyby Cement odrobił to przy równej liczbie punktów pierwsze kryterium to mecze bezpośrednie gdzie było moje zwycięstwo i remis. Tak więc jakbym jutro sensacyjnie wygrał z DDK to będzie to też oznaczało mój sensacyjny bezpośredni awans do Final Four.

Natomiast jeżeli jutro przegram z DDK to coś odwrotnego. To znaczy już będzie przesądzone że na pewno nie zajmę pierwszego miejsca w tej grupie a ostatni mecz między DDK i Cementem jedynie zdecyduje czy skończę na drugim czy jednak na trzecim miejscu w grupie.

Tylko remis jutro pozostawia mnie w tak zwanej próżni, choć też prawdę powiedziawszy oznacza raczej małe szanse na wygranie grupy bo wówczas tylko remis w starciu DDK z Cementem pozostawia sprawę otwartą.

No chyba że starcie między DDK a Cementem odbędzie się jednak przed moim starciem z DDK (bo w sumie nie wiem jak oni się umówili) no to wtedy można na moją analizę patrzeć podobnie acz już z pewną wiedzą.

Tak czy inaczej naprawdę fajne emocje są w tej grupie :) @Cement @DDK

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 kwie 2023, 22:45

Wiem że czekaliście w napięciu i przez większość wieczoru odświeżaliście forum żeby sprawdzić wynik tego kluczowego starcia... ale muszę was rozczarować.

Pojedynek Leszek - DDK

przełożony na przyszły tydzień. Wtedy już zgramy się na luzie bo DDK będzie bardziej dostępny niż był w tych dniach :)

W sumie może i lepiej że się dziś nie zgraliśmy biorąc pod uwagę jaka jest dla mnie waga tego spotkania. Jeszcze trochę potrenuję :P

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 15 kwie 2023, 19:15

https://www.chess.com/game/live/75316903887

Salas11(Z) - czubatka

Pograłem gambitowo by nie odkrywać kart przed następnymi meczami. Na nieszczęście czubatka łyknął ofiarę pionka i dalej poszło dość gładko :P

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1767
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 15 kwie 2023, 19:21

Wrócę silniejszy!
Spoiler:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 15 kwie 2023, 19:29

Jak chcesz to mam namiar na dobrą fizjoterapeutkę. Masuje jak cholera :mrgreen:

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 15 kwie 2023, 21:06

Dziękuję za ten mecz i zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią czas na ostateczne sklasyfikowanie grupy B poprzez dopisaniem wam obu po dwóch walkowerów za starcia z Karollo. Zatem ostateczna tabela grupy B:

1.Salas11 4 8 (576)
2.czubatka 4 4 (223)
3.karollo89 4 0 (0)

@Salas11 gratuluję. Czeka Cię występ w uwerturze końcowej jaką jest Final Four. Wiem że pewnie masz poczucie że się za bardzo nie napociłeś żeby zrobić ten awans. Grałeś tylko z graczem który sam siebie wprost określił graczem początkującym a do tego dostałeś walkowery za starcia z kolejnym. Pewnie chciałeś awansować trochę bardziej musząc się wykazać, ale sama obserwacja nie tylko tego jak grasz ale też tego jak udzielasz się w temacie naszego turnieju z analizami itp każe sądzić że bardzo możliwe iż awansowałbyś tak czy inaczej również w trudniejszych warunkach i bardzo możliwe że pewne ułatwienia w tej grupie nie wypaczyły nam mistrzostw w kwestii obsady Final Four :) Tak więc jeszcze raz gratulacje.

@czubatka Tobie też składam pewnego rodzaju gratulacje. Wiem takie pewnie pół żartem o tyle że sam masz dystans i nie ukrywasz że jesteś graczem początkującym, ale widzisz, trafiło Ci się drugie miejsce w grupie :) Kolor różowy jakim jesteś oznaczony właśnie oznacza wicemistrzostwo grupy czyli udział w tak zwanym turnieju barażowym A. Na razie nie wdając się w szczegóły objaśnię jedynie że czeka Cię jeszcze przynajmniej jedna partia na tym turnieju i choć nie wiadomo jeszcze z kim w niej zagrasz to w końcu zagrasz na pewno z kimś innym niż Salas :wink: No i w krótkich playoffach w których każda porażka będzie już oznaczała definitywne odpadnięcie z turnieju na pewno co najmniej jeden zawodnik odpadnie z naszej zabawy chronologicznie szybciej niż Ty. Właśnie dzięki temu że formalnie zająłeś drugie a nie trzecie miejsce w grupie :)

Normalnie trzeci zawodnik grupy powinien być oznaczony takim KOLOREM który z kolei symbolizuje właśnie baraże klasy B. No ale nie dotyczy to oczywiście niestety sympatycznego skądinąd kolegi Karollo (bo go znam) no ale jak nie partycypuje w turnieju w ogóle no to nie ma tematu. Natomiast już w grupach A i C trzeci zawodnik będzie oczywiście zaznaczony na błękitno w ostatecznej tabeli :wink:

I na sam koniec jeszcze słówko komentarza do waszego ostatecznego współczynnika WR. Bo może się wydawać zagadkowe skąd się wziął przy Salasie ostatecznie współczynnik 576 a przy czubatce 223. Po waszym dwumeczu Salas zgromadził 376 a czubatka 23. Doliczyłem wam po 4 punkty za dwumecze z karollo, natomiast postanowilem nie doliczać wam aż 400 do WR czyli tyle ile w teorii jest max do zdobycia jeżeli się wygrywa partię w 0 ruchów. Postanowiłem każdemu z was dwóch zaliczyć połowę tego max WR czyli po 200. Dlaczego? Prawdę powiedziawszy ten współczynnik ma małe znaczenie. Tym bardziej w odniesieniu do fazy playoffs. Choć uczciwie muszę napisać że czysto w teorii może się jeszcze zdarzyć że może mieć leciutkie znaczenie w jakimś momencie. Nie chcę teraz się rozpisywać o playoffach, na to przyjdzie czas. Po prostu w playoffs gdzie będzie tylko jedna partia o tym kto gra białymi a kto czarnymi czasem będzie decydowało losowanie, czasem tak zwana zasada naprzemienności barw (objaśnię ją w stosownym czasie) i w niektórych sytuacjach jednak będzie mógł kolor sobie wybrać gracz który miał lepszy bilans w fazie grupowej. Wówczas oczywiście w pierwszej kolejności porównujemy punkty ale gdyby w nich byl remis no to wówczas patrzymy na ten WR rzecz jasna. No i uznałem że skoro już dostaliście po 4 punkty za walkowery to za różowo by było gdybyście ten współczynnik jeszcze dostali aż 400 oczek i to by np zdecydowało że to ktoś z was wybiera kolor. Tak trochę jakbyście podwójnie zyskali jeszcze przy tych walkowerach. Z kolei nie przyznawać wam w ogóle nic extra do WR to by było z kolei nie do końca fair w przeciwną stronę. Więc uznałem że najsprawiedliwiej będzie po 200 punkcików do WR. Przy czym możliwe że się okaże że to i tak o niczym nie zdecyduje. :)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2137
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 kwie 2023, 21:40

Brawo @czubatka! Wierzyłem, że nie będziesz ostatni :D

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1767
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 15 kwie 2023, 22:37

Z wami przegrać to jak wygrać.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 17 kwie 2023, 18:26

Zatem finalne rozstrzygnięcie w grupie B jest już od północy z wczoraj na dziś prawomocne. Zatem nawet gdyby teraz się odnalazł Karollo to już nie może wnioskować o nadrobienie i rozegranie swoich gier.

Znam @karollo89 i wiem że to bardzo sympatyczny i przyzwoity człowiek. Musiał totalnie zapomnieć że ma konto na tym forum i że zapisał się na turniej albo musiał mieć jakieś wybitne życiowe powody że tak zniknął. Może kiedyś dowiemy się prawdy :wink:

No i przy okazji chciałbym też wypuścić takie małe przypomnienie kolegom z grupy A bo minął już półmetek tej wrzuconej w jeden zestaw rundy rewanżowej a to jedyna grupa gdzie w tym czasie nic nie zagrano.

Tak więc tylko lekkie przypomnienie z mojej strony że w tym tygodniu były by do rozegrania starcia:

venomik - gumi2006

Dunkel - venomik

Oczywiście dwa starcia też są wciąż do rozegrania w grupie C ale tutaj wiem że z @DDK się jakoś zgramy na bank w tym tygodniu, no i wiem też że jest duże prawdopodobieństwo że z kolei jego starcie z Cementem się odbędzie albo w niedzielę 23-ego albo w poniedziałek 24-ego czyli już ciut po terminie bo chyba jakoś tak @Cement wraca.

@Dunkel @gumi2006 @venomik

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2178

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 17 kwie 2023, 18:27

Tak, tak, pamiętamy. Mieliśmy mały problem ze zgraniem się w czasie, ale jutro powinniśmy nadrobić meczyk.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”