Która liga świata jest najsilniejsza?? - Strona 11

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Która liga jest najsilniejsza ?

Angielska
47
34%
Włoska
34
24%
Hiszpańska
48
35%
Niemiecka
8
6%
Francuska
0
Brak głosów
Brazylijska
2
1%
Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 14 sty 2013, 16:54

Clint Dempsey premierowy sezon w Prem - 12 meczow/1gol
Gaston Ramirez premierowy sezon w Prem (jak na razie) - 14 meczow/3 gole (+ 2 asysty)

Tak na marginesie.
Czekam na wymienienie kilkunastu piłkarzy z Ligi Hiszpańskiej lepszych od Dembele.

A to ma byc jakis problem ? :lol:

Xavi, Iniesta, Messi, CR, Di Maria, Benzema, Falcao, Arda, Isco, Villa, Alonso, Khedira, Ozil, Busquets, Puyol, Pique, Pepe. Jest kilkunastu ? Jest, dalej nie chce mi sie wymieniac, choc Dembele to zacny zawodnik.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 14 sty 2013, 16:57

Gaston Ramirez premierowy sezon w Prem (jak na razie) - 14 meczow/3 gole (+ 2 asysty)
a powinny być 4 bo zabrali mu śliczne trafienie z Arsenalem. Gaston to fajny młody zawodnik, ale trafił do nieodpowiedniego zespołu. On w Bolognii miał partnera do gry kombinacyjnej w postaci Diamantiego i błyszczał. Teraz trafił do bardziej atletycznej ligi, gra w zespole mniej pasującym do jego stylu niż Bologna i przez to prezentuje się gorzej.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 14 sty 2013, 16:59

Nie wiem czemu jest taki smiech z Dempseya? Bo nie ma boskiej techniki? Nie drybluje?

Facet w kadrze strzelał juz Hiszpani Włochom i nawet Brazylii. 17 goli w Prem...to niech ten łebek z celty przyjdzie do Prem i strzeli tych 17 goli.

Doktor nie ogląda Prem i nie wie gdzie gra Michu..o czym my tutaj rozmawiamy?

edit:

Doktorze wymien jescze Ikera 8)

japierdziele nie tacy jak Valero nie dawało rady w Anglii- patrz Veron :roll:

Z Arsenalem przy golu Ramireza był faul......

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 14 sty 2013, 17:02

A ja nie wiem czemu jest taki smiech z Gastona ;) Facet przyszedl do kompletnie nowej ligi, do ligi ktora zupelnie nie pasuje do jego stylu, nie zna jezyka, a gra i tak lepiej niz Dempsey w swoim premierowym sezonie w Anglii.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 14 sty 2013, 17:04

giggs ja sie wcale nie śmieje z dempseya, bardzo lubie tego zawodnika

doktorku - bardziej chodziło mi o samych pomocników, bo tylko w barcelonie jest kilkunastu lepszych zawodników niż clint

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 14 sty 2013, 17:05

japierdziele nie tacy jak Valero nie dawało rady w Anglii- patrz Veron
równie dobrze można napisać, że Modric nie daje sobie rady w lidze Hiszpańskiej i co z tego? Argument z dupy.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 14 sty 2013, 17:08

Miał podobno zjeść Dempesya bo jest krakiem. W samych świetych lepszy jest Lallana o którym pewnie nikt nie słyszał.

Doktorze..przecież nie oglądasz Prem, ba nawet nie wiesz gdzie gra Michu więć skad wiesz jacy gracze grają w Prem.

Valero grał w Prem i grał beznadziejnie.. nie wiem czemu nie można o tym pisać.

edit:

Tylko valero grał prawie co tydzien 90.... porownanie z Modricem jest wręcz beznadziejnie.Daj Luce 90 minut co tydzien i zobaczysz.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 14 sty 2013, 17:17

Gdzie napisałem, że tak sądzisz?
Ewidentnie z tym hasłem, że Falcao nie jest super piłeś do mnie. Po co te kpiny? Uważam gościa za jednego z najlepszych piłkarzy świata, jednak nieco wyżej cenię RVP min. dlatego, że i w najważniejszych rozgrywkach Europejskich błyszczy. Falcao tam nie ma, pewnie też by błyszczał, ale zostawiam małe ale, bo Zlatan nie błyszczy. Możesz się z tym zgadzać, możesz uważać Falcao za lepszego od RVP, ale nie uskuteczniaj jakiś haseł, że niby twierdzę, że Kolumbijczyk nie robi różnicy, że nie jest super, bo śmiałem postawić nad nim na świecie jednego gracza wyżej.
Te przykłady nie są miarodajne. Większość tych młodych chłopaków, którzy weszli do BL w ciągu ostatnich lat i pozwolili jej wskoczyć na wyższy poziom wcale nie myśli o odejściu z ligi. Grają w swoich ukochanych klubach i nie widać, żeby gadali przez cały czas o transferach.
Bo jak na razie wielcy tego świata jakoś mocno się o któregoś z tych graczy nie starają. Zgoda jest taka różnica, że Bundesliga tak podskoczyła finansowo, że tak jak średniacy z Premier Leagie mogą wyrywać graczy z La liga, tak w Niemczech jest im trudniej. Niemniej jednak jeśli te topowoe zespoły jak United/City/Chelsea/Real/Barca mocno by naciskały na transfer którejś z gwiazd Bundesligi(poza Bayernem) to by go dostały.
W przypadku mistrza Niemiec, chodziło głównie o występy w LM, a BVB przez ostatnie dwa lata było pośmiewiskiem w rozgrywkach europejskich.
City też jest pośmiewiskiem, a od nich odchodzić nikt raczej nie chce.

W Niemczech jest trochę inne podejście, bo nie masz inwestora strategicznego, jak szejki, Amerykanie itp. Można mieć max 49% akcji, co uniemożliwia kontrolowanie zespołów. Już pod względem finansowym będzie można odczuć za sezon zmianę, bo wchodzi nowa 3-letnia umowa na lepszych warunkach. Za kolejne 3 lata podpiszą jeszcze nowszą itd. BL to bardzo dobry produkt i jest naprawdę na świetnej drodze, żeby być coraz lepszą ligą.
Zgoda, że to hajs, marketing, organizacja robią różnicę. Ale na tym właśnie polega rywalizacja lig. To niczyja wina, że Anglicy najlepiej swoją ułożyli, rozreklamowali etc. każdy mógł to zrobić. Ale, że to zrobili, mają poteżny hajs od reklamodawców i telewizji dzięki temu mogą ściągać ze świata dobrych piłkarzy i dlatego mają tak dobrą ligę.
A czy to wina zespolow z Hiszpanii czy Niemiec, ze inni nie chca walczyc o Lige Europejska ?
To niczyja wina. Po prostu dla średniaków z La Liga to jedyny moment na zabłyśnięcie. W lidze nie mają czego szukać w starciach z Barca i Realem. Miejsce wyżej czy niżej nie robi im różnicy, bo hajs i tak mały i tak mały. W przypadku klubów z PL jest inaczej, wolą walczyć o 7 miejsce w lidze niż zadowolić się wyjściem z grupy. Dlatego LE jest dla mnie nie miarodajna, skoro Anglicy tam wystawiają rezerwy i traktują to po macoszemu to twierdzenie na podstawie tych rozgrywek że w La Liga są lepsze średniaki jest nie poważne. Był jeden klub któremu zależało na LE Fulham i doszedł do finału.

To, że przychodzą goście z La Liga i stają się ważnymi graczami ligi to nie wiele znaczy. Takie nazwiska jak Mata, Cazorla, Silva czy Aguero i w Hiszpanii wymiatali, więc co z tego? Michu daje radę, ale nie jest powiedziane, że jakby np. choćby ten Dempsey trafił do La Liga to też by sobie nie poradził. Czy np. Taarabt. Real brał z średniaka Premier League Diarre i ten z miejsca stał się tam waznym graczem. Inny przykład z tego samego zespołu Muntari, poszedł do Włoch i był ważnym graczem zespołu który zdobył potrójną koronę. Boateng stał się gwiazdą Milanu, mimo, że w PL nic wielkiego nie pokazywał. Po prostu tacy gracze ze średniaków Premier League rzadko kiedy wyjeżdżają bo tam mają najlepiej płacone.

A to, że to średniaków Premier League stać na to, żeby wyciągać co najlepsze z innych średniaków ligowych i potem robią z tego niezłe zespoły, a te błyszczą, to właśnie sprawia, że ta liga jest tak atrakcyjna i ciekawa. W Hiszpanii wszystko co najlepsze skumulowane w dwóch zespołach. W hierarchii światowej gracze najbardziej proą do Realu i Barcy, ale potem jest już rzesza klubów PL. A liga to nie tylko dwa zespoły.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 14 sty 2013, 17:18

Mgiggsie:
A ja nie wiem czemu jest taki smiech z Gastona Facet przyszedl do kompletnie nowej ligi, do ligi ktora zupelnie nie pasuje do jego stylu, nie zna jezyka, a gra i tak lepiej niz Dempsey w swoim premierowym sezonie w Anglii.
1. Nie pasuje do tej ligi.
2. Ogladalem Southampton 2 razy w tym sezonie, Gaston gral dobrze, slyszalem takze pozytywne opinie od ludzi.
3. Gra lepiej niz Clint w swoim premierowym sezonie.

Daj mu czas. Dempsey tez od razu nie wymiatal. Gwarantuje Ci, ze Gaston umiejetnosciami czysto pilkarskimi zjada Jankesa.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 14 sty 2013, 17:19

Valero grał w Prem i grał beznadziejnie.. nie wiem czemu nie można o tym pisać.
bo nie dotykasz innych etapów jego kariery i w konskwencji ujawniasz ignorancje. Jeśli nie wiesz jak zawodnik prezentuje się w lidze włoskiej czy lidze hiszpańskiej to twoje wyobrażenie Valero jest tylko fragmentaryczne. To tak jak z Modriciem. Uwielbiałem go oglądać w Tottenhamie. Dla mnie to był najlepszy środkowy pomocnik ligi. Teraz nie gra, ale nie oznacza, to, że jest dla mnie cieniasem, bo pamiętam jak grać może jeśli ma odpowiednie warunki. I to dochodzimy do sedna. Nie w każdym zespole zawodnik będzie prezentował się równie dobrze. Wszystko zależy od stylu gry zespołu, charakterystyki ligi, doświadczenia w niej zebranego itd. Jeśli Borja lepiej pasuje do hiszpańskiego czy włoskiego stylu gry niż do angielskiego to oznacza, że jest złym piłkarzem? Nie, i dokładnie tak samo jest z Modriciem.
A jak doszedłeś do wniosku, że porównuje Borję i Modrcia nie mam pojęcia.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 14 sty 2013, 17:29

Doktorze , nie spodziewałem się po Tobie że tam bedziesz przekręcał swoje słowa.

Piszesz o jakimś noł nejmie że zjada Dempseya...no k...jak czytam że gracz który mało co pokazał zjada gracza który jako pomocnik w Prem strzelił niedawno 17 goli i w tym się prezentuje całkiem niezle(od niedawna) to krew człowieka zalewa.

To ustalmy czy mówimy o talencie czy tu i teraz. Bo przyjdzie łebek do Prem tak jak Gaston i będę czytał że Clint w 1 sezonie nie strzelił tylu goli? :bicz:

Doktorze czas zacząć oglądac Prem bo wiedza zatrzymała sie na latach 90.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 14 sty 2013, 17:34

Ja ciagle mowilem o potencjale. Zreszta pisalem wczesniej, ze Dempsey to solidny zawodnik, ale Urus ma mozliwosci, zeby wskoczyc na polke, o ktorej Jankes moze tylko pomarzyc. Nie dojdziemy do porozumienia.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2458

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 14 sty 2013, 17:36

Giggs po prostu Gaston lepiej się prezentuje niż Demsey w dbiutanckim sezonie to wszystko.Gaston miał długą kontuzję i gdyby nie to pewnie byłoby lepiej.Czy będzie miał lepszą karierę to czas pokaże ale amerykaniec w Fulham a w Tottkach to 2 inni gracze.W nowym nie pasuje tak do stylu gry jak w Fulham.Tak samo jak zmazałeś Borję Valero jako lamusa bo kiedyś w WBA sobie nie poradził.To jest zawodnik do gry piłką,jak Deyna kiedyś,jak zespół gra długą piłą na wyjazd to nic dziwnego.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 14 sty 2013, 17:39

Jak ktoś wcześniej napisał to jak porównywanie pięknych kobiet albo kolorów i przekonywanie się nawzajem, że czerwony jest lepszy od niebieskiego. Temat sam w sobie ciekawy ale nie będzie prowadził do żadnych sensownych wniosków bo do takich prowadzić nie może. Nie ma obiektywnych kryteriów, które pozwolą dobrze ocenić wyższość jednej ligi nad drugą. Ktoś może się powoływać na rankingi ale w chwili kiedy 6 drużyna PL wygrywa Ligę Mistrzów a mistrz tej samej PL dwa razy z rzędu nie wychodzi z grupy trudno mówić o wyraźnej dominacji jednej z lig jak to swego czasu miało miejsce z PL, Serie A czy Primera Division. Bywały przecież sezony, że w finale LM grały drużyny z tego samego kraju a kolejna odpadała w bratobójczym pojedynku w półfinale. Teraz tego nie ma. Jest kilka drużyn w czołówce europejskiej, jest kilka, które są w odwrocie, jest kilka, które do tej czołówki aspirują i są na dobrej drodze.

Nie ma w tej chwili sposobu żeby udowodnić że La Liga jest lepsza od PL i na odwrót. Ktoś powie, że w tej jest największa kasa, dochody i oglądalność, ktoś inny odpowie, że w tej grają najlepsi piłkarze świata, to kto inny powie, że mistrz Niemiec wyprzedził w grupie LM i Real i City i to Bundesliga jest najsilniejsza. Takie licytowanie się jest zwyczajnie bez sensu bo w żaden sposób nikt nie będzie w stanie udowodnić swojej racji - nie da się powiedzieć, że ten argument jest lepszy od tamtego bo nie ma obiektywnych kryteriów. Możemy przedstawiać argumenty ale przecież widać od razu, że nikt nikogo tu nie przekona.

A już totalnie z dupy jest IMO licytowanie się piłkarzami. Doktorek ma taki sposób bycia, że jara się młodymi jeśli Ci tylko błysną i dla niego Ebert już jest w top 20 piłkarzy świata ale dziwię, że reszta też wchodzi w te porównania i o zgrozo, używa do oceniania skali siły lig upraszczając to do tego, że dany piłkarz po prostu tu i tu się sprawdził albo nie bo liga była za silna/za słaba. Akurat oglądałem takiego Valero i w Hiszpanii i w Anglii, we Włoszech już trochę mniej i trudno pisać, że to zły gracz. Po prostu PL mu nie leżała i to nie dlatego, że był za słabym piłkarzem. Po tym co pokazywał w Villareal i w Violi widać, że to świetny gracz. Taki Pique w Anglii też sobie nie poradził, czy to znaczy, że był za słabym piłkarzem żeby grać w PL choć potem nie miał problemów żeby zostać jednym z najlepszych na świecie na swojej pozycji? Ilu Hiszpanów odpaliło w Serie A? Czy to znaczy, że liga włoska jest tak silna, że Hiszpanie sobie w niej nie radzą? Ilu Anglików sobie poradziło w Hiszpanii? Można tak bez końca, tylko, że to do niczego nie doprowadzi.

To jest rzecz gustu. Jedni wolą Adrianę Limę inni Jessicę Albę. Jedni wolą blondynki, inni brunetki. Jedni piłkę ofensywną, inni defensywną. Tak samo jest z ligami, wiadomo, nikt nie powie, że liga polska jest lepsza od hiszpańskiej (choć ktoś może mieć taki gust) ale w przypadku tych najmocniejszych różnice są tak niewielkie, że tylko od gustu zależy, którą uważamy za najlepszą. Ja wolę PL ale nie podejmę się kategorycznego stwierdzenia, że jest lepsza od hiszpańskiej. Obie są świetne, po prostu angielska mi bardziej odpowiada ale rozumiem tych, którzy myślą zupełnie na odwrót. Niedługo do najmocniejszych lig, jeśli nie już, śmiało będzie można dopisać Bundesligę, która poczyniła spory progres. Przekonywanie, że biały jest lepszy od czarnego naprawdę w chwili obecnej kiedy czołowe ligi choć znakomite, tak znacząco się różnią i nie da się zwyczajnie powiedzieć, która jest lepsza jest moim zdaniem bez sensu.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 14 sty 2013, 17:40

Solidny zawodnik strzela 17 goli w Prem jako pomocnik?

Niestety biega w Prem.Jakby biegał w Seria A to bym czytał peany.Nie oglądasz doktorze Prem.Biegają tutaj świetni młodzi zawodnicy którzy zawsze bedą gorsi od chłopców z Hiszpanii i Seria A bo ich nie oglądasz.

Dodam od siebie że LA liga jest lepsza obecnie piłkarsko i taktycznie od Prem. Smieszy mnie tylko jak wielu graczy się nie docenia z Prem. Taki Ben Arfa byłby zjawiskiem w Seria A ale biega w Newclastle którego sie nie ogląda(pozdro Gall :mrgreen: )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”