Siatkówka - Strona 102

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
macko001
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: macko001 » 21 wrz 2007, 17:28

dzisiaj Polki zaczynają grę w ME w Belgii i Luxemburgu; na pierwszy ogień idą Hiszpanki które są chyba najgorszą drużyną w naszej grupie;

licze na nasze, mam nadzieje że lepiej wypadną niz siatkarze, nie mają problemów kadrowych wiec wszystko powinno być dobrze:) o ile się dobrze orientuje ten mecz o 20.00

dzisiaj również rozpoczął się Memoriał im. Zdzisława Ambroziaka; dość ciekawy system każdy mecz trwa 3 sety ;p

Skra dzisiaj wygrala 2 mecze z akademikami z Częstochowy i z Olsztyna i widać że bełchatowianie mają mocną kadrę i co najważniejsze szeroką

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 24 wrz 2007, 16:19

macko001 pisze:dzisiaj również rozpoczął się Memoriał im. Zdzisława Ambroziaka
...a wczoraj turniej się zakończył :warrior:

Jednym okiem oglądałem sobotni mecz na TV4 pomiędzy AZSami - z Częstochowy i Olsztyna. Olsztyn wygrał na luzie 3:0 (gra się trzy sety). Początkowo u Moherów rozgrywał Stelmach i momentami miał takie błędy że szkoda gadać. Później rozgrywał już Woicki ale i tak Częstochowa odstawała od Olsztyna. Jednak na pocieszenie pozostaje fakt że Częstochowa grała bez Szczerbaniuka i dwóch Amerykanów a za to z jakimiś młodymi w składzie. Bo bez tamtej trójki nie ma co liczyć na pierwszą czwórkę Akademików a i tak pewnie będzie ciężko gdyż Resovia poważnie się wzmocniła i w Memoriale doszła do finału. A cały turniej wygrała... nawet nie muszą pisać bo i tak wszyscy wiedzą :evil:

Dobra teraz do rzeczy :arrow: jak oceniacie rozkład sił w PLSie :?: Chyba nie ma co liczyć na czwórkę dla Częstochowy która z roku na rok mam wrażenie że traci do najlepszych zarówno pod względem finansowym jak i sportowym bo nie ściąga takich dobrych grajków jak ich rywale a nadrabia to młodszymi i ambicją. Jest szansa że ktoś zagrozi Skrze? Pierwszą czwórkę chyba będą stanowić - Skra, Olsztyn, Jastrzębie i Resovia, tak? Jesteście w ogóle? :glass: :P

A o tym pewnie słyszeliście :arrow: Reprezentacja Korei Południowej otrzymała drugą "dziką kartę" do turnieju Pucharu Świata w Japonii (18 listopada - 2 grudnia), pierwszej kwalifikacji do igrzysk olimpijskich w Pekinie. Wskutek decyzji wynikającej z umowy zawartej z telewizją Fuji TV, w turnieju nie wystąpią Polacy.
Chamstwo, chamstwo i jeszcze raz kasa :zgon:

Głosować w ankiecie kuwa :!:

Awatar użytkownika
macko001
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: macko001 » 24 wrz 2007, 16:35

jeśli chodzi dziką kartę to niestety komercja zagrała główną rolę, gdyby goście z FIVB wybierali drużynę pod względem sportowym to prawdopodobnie byłaby to Polska ale cóż zrobić

natomiast myśląc o PLSie którego startu nie mogę się doczekać wyobrażam sobie czwórkę : Skra, Olsztyn, Resovia, Częstochowa

Skra i Mlekpol mają zdecydowanie najlepsze składy w lidze, w obydwu drużynach gra wielu reprezentantów a i wyniki z Memoriału mówią same za siebie; Resovia to czarny koń rozgrywek - zespół który najdłużej się zgrywał, co jest jego wielkim plusem, świetny trener - imo szansa nawet na finał
trochę odstającym od tej trójki jest moim zdaniem zespół z Częstochowy, ich plusem jest to że się tam wszyscy już długo znają i mogą ze sobą grać praktycznie w ciemno
Jastrzębie w moim przekonaniu nie będzie pełniło w tym sezonie takiej roli jak w poprzednim

z drugiej strony barykady o utrzymanie się na pewno będą walczyć drużyny z Bydgoszczy,Sosnowca,Radomia i Warszawy(oby się utrzymali:)) Mostostal to taki ligowy średniak

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 wrz 2007, 16:53

Wg mnie sytuacja w lidze jest bardzo prosta: Skra i Olsztyn(nie będe używał tej pieknej nazwy Mlekpol) - przerwa - Jastrzębie - przerwa - Resovia, Czestochowa i prawdopodobnie Kędzierzyn, choć wydaje mi sie Mostostal (kuwa ZAK) jest na poziomie Jadaru i mimo wszystko są troche słabsi od Czewy i Resovii. Utrzyma się także Politechnika Warszawska.

Skra skompletowała silny 12-13 osobowy skład. Oni faktycznie celują w Final Four Ligi Mistrzów. Tylko czekac na Wlazłego i Gruszke. AZS Olsztyn ma równie mocny pierwszy skład co Skra i jak omina ich kontuzje to bedą bardzo groźni nawet dla Skry. Jastrzebie nie zapełniło dziury po odejściu Plińskiego i Kadziewicza i właśnie w tym miejscu będą słabsi od Skry i Olsztyna. Resovia ma niezły skład, ale jest to skład weteranów i zobaczymy jak wytrzymają sezon. Tym bardziej, że grają tez w pucharach europejskich. Czestochowa wzmocniła ławkę młodzieża i powinno to zaowocować w przyszłość - powrót do korzeni. Mostostal z prawdziwym młotem na ataku Jakubem Nowotnym i młodymi wilczkami (Jaroszem, Kurkiem), Jadar z najskuteczniejszym atakujacycm Serie A2 - Marco Liefke, Gawryszewskim, Lipińskim tez są mocni. Pożywiom uwidim.

W kwestii Pucharu Świata. W sumie dobrze, że nie gramy. Drużyna jest rozbita mentalnie. Pogramy w jakiś kwalifikacjach kontynentalnych z druzynami, które jeszcze miesiąc temu nazwałbym ogórkami (nie zrobie tego) i odbudujemy psychike. Nie może nam się wszystko udawac, musimy ponosic konsekwencje tej kompromitacji. Co nas nie zabije, to nas wzmocni.

Z newsów to jeszcze u Wlazłego w Barcelonie wykryli asymetrie miesniową. Złośliwi piszą, że jego asymetria objawia się niedyspozycją w kadrze, a bez problemów gra w Bełchatowie. Ale się troche zagłebiłem w temat i kilku sportowców kończyło przez to kariery. To było dawno, medycyna poszła do przodu. Dostał specjalna wkładke i specjalny program treningowy. Oby pomogło.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 24 wrz 2007, 17:10

A może mnie ktoś poinformować, jak zakończyła się sprawa z Pryglem ?

Skra rzeczywiście wzmocniła się najbardziej, bo sprowadzenie Antigi, czy Plińskiego musi zaprocentować. W sumie zastanawia mnie, czy sprowadzenie Alexa Damiao było słuszne, dlatego , że gdy wróci Wlazły, to na rezerwie mógłby siedzieć Witczak, który rozegrał świetny mecz z Resovią. Kto widział, ten wie o czym mówię. Środek tez wygląda całkiem imponująco (nawet więcej niż całkiem), bo Pliński, reprezentant 11 zespołu w Europie, czy Heikkinen, reprezentant 4 zespołu na Starym Kontynencie potrafią grać, na najwyższym światowym poziomie. Najsłabszym punktem Skry wg. mnie jest obecnie libero. Działacze z Bełchatowa popełnili duży błąd sprzedając Igłę, a zastępujący go Milaczarek, radzi sobie (a raczej radził w Memoriale) co najwyżej średnio.

Co do zespołu z Olsztyna to mam związane z nimi mieszane uczucia ;) Teoretycznie, na papierze zespół wygląda bardzo dobrze, zważywszy na letnie transfery. Ten Niemiec, Andrae (?) powinien pokazać co potrafi, nawet w lidze polskiej, która z roku na rok jest coraz mocniejsza. Najlepsi zawodnicy na pozycji rozgrywacza i libero z Ligi Światowej powinny mocno znaczyć o sile Olsztyna. Zresztą sprowadzenie Szymańskiego, to kolejne wzmocnienie. Papke, który już nie dawał rady po kontuzji słusznie sprzedany. A Babel, mógłbyś mi przypomnieć kto gra na środku razem z Możdżonkiem? Chyba nie Czarnowski, a nie mogę sobie przypomnieć ;) Wzmocnienia Resovi znaczące, ale nie takie, aby namieszać na podium wg. mnie. Kubańczyk Hernandez, reprezentant kraju, zobaczymy jak się bedzie spisywał w lidze, Mitrović, klasowy atakujący, czy Ilić dobry rozgrywający. Ale najmocniejsze, najbardziej znaczące wzmocnienie to Ignaczak. :P Józefacki w związku z tym na rezerwe usiądzie, chociaż byl najlepszym zawodnikiem z poprzedniego sezonu, nie licząc Pilarza i Perłowskiego ;) A Jastrzębie bardzo osłabiło, więc będzie na pewno bardzo ciekawie w nowym sezone. Częstochowa chyba znów popełnia duży błąd zostawiając stary skład, Billingsa i Eathertona, a sprzedając tego, 3, najlepszego, którego nazwiska nie pamiętam ;) Chociaż jedyny plus to to, że są zgrani i powinni to w pewien sposób wykorzystać ;)

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 wrz 2007, 17:16

A może mnie ktoś poinformować, jak zakończyła się sprawa z Pryglem ?
Ale o co chodzi? Bo od dwóch miesiecy ma podpisany kontrakt w Jastrzebiu.
lisek_chz pisze:A Babel, mógłbyś mi przypomnieć kto gra na środku razem z Możdżonkiem?
Taki słaby srodkowy reprezentacji, który skacze na wysokośc gazety - Wojciech Grzyb.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 24 wrz 2007, 17:22

Babel pisze: Ale o co chodzi? Bo od dwóch miesiecy ma podpisany kontrakt w Jastrzebiu.
Nie jestem do końca zorientowany ;)
Babel pisze: Taki słaby srodkowy reprezentacji, który skacze na wysokośc gazety - Wojciech Grzyb.
Bez przesady. Szanuję go bardziej, niż Kadziewicza, który nie kończy 25% piłek, które otrzymuje od Zagumnego. Zresztą Grzyb i Możdżonek powinni stanowić o sile reprezentacji, jeden większość akcji kończy, a drugi blokuje najlepiej w reprezentacji. Zresztą w polskiej lidze ciekawa paka się robi, jeżeli chodzi o zagranicznych gości. Z Samych gwiazd z innych krajów moglibyśmy ułożyć świenty zespół. Lambourne, Hernandez, Heikkinen, Ilić, Yudin, Antiga, czy Andrae albo jeszcze leworęczny Novotny.

Ironia lisek, ironia // Ten, który wie co to ironia

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 wrz 2007, 22:53

Dopiero teraz zauważyłem, ale herezje niesamowite.
lisek_chz pisze:że gdy wróci Wlazły, to na rezerwie mógłby siedzieć Witczak
No chyba zauważasz rożnice między meczami sparingowymi, a jak przyjdzie grać o final LM. A Witczak dobrze grał przez 2 sety, gdy Skra dzieliła na siatce. Potem jak Resovia wzmocniła zagrywke już nie był tak skuteczny. Fakt Neroj mu pomagał, ale jego plasy rodem z plażówki (gdzie odnosi sukcesy) plus doświadczenia z niższej klasy rozgrywkowej to nie poziom PLS. A jak ma się gdzies ogrywac to chyba nie na ławce w Skrze. Podobnie ma się sytuacja z Sarneckim Mikołajem. Damiao jest zdecydowanie lepiej ułożonym technicznie i taktycznie graczem. Atakującym może byc tez Paweł Maciejewicz, przestawiany na odbiór przez Castellaniego.
lisek_chz pisze:Bez przesady. Szanuję go bardziej, niż Kadziewicza, który nie kończy 25% piłek, które otrzymuje od Zagumnego. Zresztą Grzyb i Możdżonek powinni stanowić o sile reprezentacji, jeden większość akcji kończy, a drugi blokuje najlepiej w reprezentacji.
Akurat w bloku Pliński i Kadziewicz są zdecydowanie lepsi od Grzyba. Oczywiście Wojtek w lidze jest jednym z najlepiej blokujących, ale kadrze poza przebłyskami gra w tym elemencie średnio. Możdżonek póki co za mało wersji w ataku jeśli chodzi o kadre. Zarówno Pliński jak i Kadziewicz są bardziej uniwersalnymi zawodnikami w mojej opinii.
lisek_chz pisze:a sprzedając tego, 3, najlepszego, którego nazwiska nie pamiętam
Riley Salmon. Najlepszy pewnie był, bo mu kontrakt wymówili. Sam spowodował swoją kontuzje. Fakt, że Lige Światowa miał kapitalną, ale za brak profesjonalizmu trzeba płacić.
lisek_chz pisze:świenty zespół
Święty to on by był jak by go ktoś stworzył, a potem przejdzie proces beatyfikcaji i kanonizacji. W Grecji i Francji ściągają graczy o podobniej klasie, ważne aby nie prestac szkolic własnych siatkarzy. Z obcokrajowców warto nie zapominać o Iwanowach z Jastrzębia i Liefke, Obdrzalku z Jadaru Radom.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 wrz 2007, 18:47

Polki zniszczyły Serbki. Podobno półfinał jest blisko. Nasze "złotka" grały momentami genialnie. Skowrońska na zagrywce niczym Dawid Murek kiedyś :smile2: Glinka na ataku, Liktoras i Dziękiewicz na srodku - znakomicie.
Polki czesto zdobywały pkt seriami.
Wygrały 3:0
25:18 25:20 25:14

Jutro Belgia. Gospodarz, pewnie bedzie ciężko, ale nasze siatkarki są w formie i myśle, ze sobie spokojnie dadzą rade.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 25 wrz 2007, 19:06

Siatkówki kobiecej nigdy nie zrozumiem, ale Polki moga wygrywać cały czas. Moge jej nie rozumiec 90 procent ataków wyprowadzanych po skosie i gdzieś 70 procent skutecznośći z obu stron :o

W tamtym roku nasz druzyna była bez ataku. W tym roku Glinka wróciła, dodatkowo ma wspracie w Skowrońskiej (choć ja i tak uważam, że mam większe predyspozycje na środek bloku), a na ławce alternatywa w postaci Podolec (podobna jest do Sebastiana Mili). Dodatkowo Bonitta powrócił system przyjęcie na dwie przyjmujące (oczywiście nie we wszystkich ustawieniach). Dziękiewicz, ze taka zawodniczka była pomijana przez te wszystkie lata, w kraju nie ma konkurencji na bloku. Podobnie było z Plińskim - dopiero Lozano go powołał. No i Sadurek, która w taktyce, precyzji wystaw bije Bełcik na głowe. Poza tym nie deprymuje sie tak łatwo jak Bełcik, a ta jako rezerwowa przyda sie na podwyższenie bloku.

A za Belgie mogą sie zemścic za panów. Z Belgijek to kojarze tylko Virginie De Carne, świetna atakująca. Z tego co sie orientuje nie ma jej w składzie. Jesli będzie koncentracja nie powinno być problemów.

p.s wypieprzcie tego Babiarza ze studia, bo jest strasznie irytujący.

Awatar użytkownika
macko001
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: macko001 » 26 wrz 2007, 14:07

Polki są na najlepszej drodze do sięgnięcia po raz 3 z rzędu ME - tak ja myślę, i myśli pewnie wiele innych osób które w małym bądź większym stopniu interesują się siatkówką, my widzimy dobrą grę naszych natomiast Polki ciągle krytykuje ich były trener ANdrzej Niemczyk... dlaczego? bo pewnie widzi tego czego ja nie widzę i wiekszosc z nas - tego że nasze są slabsze niz 2 czy 4 lata temu

imo jedynymi naszymi przeciwniczkami są Rosja i Włochy - obie reprezentacje "trzymają fason" wczoraj ładnie wygrały swoje mecze i idzie im na razie tak jak nam - czyli bez straty punktu

dzisiaj mecz z Belgią, wg mnie będzie 3-1 dla Polski

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 wrz 2007, 20:12

Kolejna wygrana. Jednak nie to jest ważne.

Znamy już skład półfinałów. Rosjanki poddały mecz z Włochami i spotkają się z nami (odpoczywały najważniejsze postacie mistrzyń świata). Więc nie należy wyciągać wniosków, że to Włoszki są silniejsze i to znacznie. Polska - Rosja to będzie ozdoba półfinału. Mamy więc taką samą drogę jak w poprzednich ME. Trzymajmy kciuki.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 wrz 2007, 20:18

bellus pisze:Polska - Rosja to będzie ozdoba półfinału. Mamy więc taką samą drogę jak w poprzednich ME. Trzymajmy kciuki.
a ja czytałem, że ma być losowanie - to juz sie odbyło i gramy z Rosją ?
na gazecie pisali, ze z Serbią - choć wiem jakie masz zdanie o tej gazecie :P

Meczu dziś nie widziałem. Siła wyższa.
Podobno nasze za bardzo się rozluźniły w 3 secie i stąd porazka w tej partii.
Półfinał z Serbią chyba byłby lepszy - pokonalismy już je i to dość wyraźnie.
Wiec przewaga psychologiczna po naszej stronie.

Jak to jest z tymi półfinałami ?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 wrz 2007, 20:24

Jak to jest z tymi półfinałami ?
Przyznam się, że mnie zastrzeliłeś z tym. Byłem przekonany, że jest to schemat i na krzyż tak klasycznie gramy. 1 zespół grupy E z 2 zespołem grupy F, etc. Nie sądzę, żeby było losowania bo to by znaczyło, że inne są przepisy u mężczyzn a inne u kobiet. A na gazeta.pl czytałem, myślę że chodziło im o to, że wyeliminowaliśmy Holenderki, a dzięki nam awansowały Serbki.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 27 wrz 2007, 20:25

fieldy pisze:a ja czytałem, że ma być losowanie - to juz sie odbyło i gramy z Rosją ?
na gazecie pisali, ze z Serbią - choć wiem jakie masz zdanie o tej gazecie Razz
W wiadomościach TVP1 podawali ze zagramy z Serbią :D Podczas transmisji mówili że możemy trafić albo na Rosję albo na Serbię ale widocznie było to już po meczu Rosja - Włochy.
fieldy pisze:Jak to jest z tymi półfinałami ?
Grają cztery drużyny w dwóch parach i zwycięzcy awansują do finału :smile2: :wink:

Edyta:
U dziewoj jest losowanie :!: ...wróć :!: Było losowanie :!:
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, 20:35 przez Yukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”