Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1015

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 22 sie 2019, 0:03

(L)oczkerson pisze: ↑
21 sie 2019, 23:45
Nie ma takiego wydarzenia politycznego, które mogłoby uderzyć w ich poparcie.
Nie do końca się zgodzę. Mieli tąpnięcia po TK, taśmach Morawickiego, Srebrnej/KNF (podobny okres) i największe po przemówieniu Szydło o nagrodach.
A później odrabiali jak dawali hajs. Najpierw 500+ weszło po przejęciu TK, później 300+, a w tym roku 5-ka Kaczyńskiego która de facto robiła się na kasę dla emerytów przed samymi wyborami do PE i na teraz czyli 500+ na każde dziecko.
Przecież oni władowali tyle siana w programy socjalne, a tak naprawdę dopiero teraz od maja przeskoczyli swoje wczesniejsze poparcie. Kiedy uderzyły tasmy Morawieckiego, to samorządowe do sejmików mieli mniejsze poparcie od opozycji nawet gdyby doliczyli sobie Korwina i Kukiza.

IMO to parlamentarnych pewnych nie mają. Tj. wygrają, ale nie muszą rządzić. Za to prezydenckie to prawie pewniak. Dudzie poparcie nie spada prawie nigdy i o mniejsze procenty, do tego do tej pory chyba ze dwa razy przegrywał z Tuskiem drugą turę, a tak same zwycięstwa ze wszystkimi (Biedroń, Kamysz, Trzaskoś), a Tusk startować nie będzie.

Teraz dopiero sondaże we wrześniu coś powiedzą, bo w wakacje trochę inaczej się te informacje rozchodzą.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 22 sie 2019, 0:16

Chlopaczek pisze: ↑
21 sie 2019, 23:47
Ze Czarny to wiedzialem ale Ty Loczek? Jaki klub tacy kibice. Wiadomo.
W piłce za oszustami to i w życiu politycznym najwidoczniej też :lol2:
czarny samael pisze: ↑
22 sie 2019, 0:03
A później odrabiali jak dawali hajs.
Wiadomo, ale efekt jest cały czas ten sam. Mieli w wyborach 38 i teraz też kręcą się koło tego.

Odnośnie skandali mniejszych: Kuchciński jest na listach do wyborów i idę o zakład, że wejdzie do sejmu jak gdyby nigdy nic.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8423

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 sie 2019, 10:01

Oni tak serio :rotfl:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2178

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 sie 2019, 10:16

Dzisiaj jak wspomnialem jestem po Wiadomosciach wiec murem za PiS. Nie bede jednak was tutaj masakrowal bo nikt mi nie placi (zainteresowanych prosze o pw bo ja dla Polski wszystko i tanio).
Teraz to ja już naprawdę nie wiem jak rozróżnić sarkazm od powagi.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 22 sie 2019, 13:24

venomiq pisze: ↑
22 sie 2019, 10:16
Dzisiaj jak wspomnialem jestem po Wiadomosciach wiec murem za PiS. Nie bede jednak was tutaj masakrowal bo nikt mi nie placi (zainteresowanych prosze o pw bo ja dla Polski wszystko i tanio).
Teraz to ja już naprawdę nie wiem jak rozróżnić sarkazm od powagi.
Tu jest pełna powaga w tym, że są osoby które napisałyby to na serio.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2178

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 sie 2019, 15:45

Że są osoby - to ja wiem.
W sumie co by daleko nie szukać, w tym roku moja babcia doprowadziła moją mamę (a swoją córkę) do płaczu wyzywając ją o złodziejek - bo jest nauczycielką i machinalnie przyznała, że popiera protest (chociaż udziału nie brała). Naprawdę [ch**] widok to jest, nie życzę nikomu niczego podobnego.

Ale wszyscy w rodzinie wiedzą, że babcia ma 'swoje poglądy' i akceptuje bezkrytycznie wszystko, co jest w TVP.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 22 sie 2019, 15:47

22 sie 2019, 15:45
i akceptuje bezkrytycznie wszystko, co jest w TVP.
To co PiS robi z tym krajem to jest prawdziwa tragedia. A pamiętam jak byłem nastolatkiem, to się w klasie dziwili, że Hitler przerobił ludziom głowy.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1383
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 22 sie 2019, 17:50

22 sie 2019, 15:47
22 sie 2019, 15:45
i akceptuje bezkrytycznie wszystko, co jest w TVP.
To co PiS robi z tym krajem to jest prawdziwa tragedia. A pamiętam jak byłem nastolatkiem, to się w klasie dziwili, że Hitler przerobił ludziom głowy.
Wolę taką 'tragedię' niż 'zieloną wyspę' za PO, bo jak widać u niektórych pamięć dobra, aczkolwiek krótka. Przy odrobinie szczęścia (jeśli jakimś cudem wejdą do sejmu 3 ugrupowania na jesieni) jest możliwa większość konstytucyjna. Wtedy to dopiero będzie skowyt :whistle:

Ludzie chcą chleba i igrzysk. Smutne, ale prawdziwe. Reszta to semantyka. Na koniec liczy się to, co zostaje ci w portfelu, a nie to, w jaki sposób dzielą się tortem ci 'na górze'. PiS to pierwszy rząd, który REALNIE po 89 dał coś obywatelom DO RĘKI (to ma ogromny efekt psychologiczny).Niskim kosztem, bo 500+, które kosztuje circa 2 mld m-nie praktycznie w znacznej większości idzie w konsumpcję, czyli średnio wraca 15% z VAT (dużo więcej, jeśli wszytko idzie na alko i fajki jak to niektórzy tu twierdzą - bo akcyza), 19% w dochodowym, do tego koszty m-ne opieki społecznej (doraźnej pomocy) spadły o około 0,6 mld m-nie. Biorąc pod uwagę udrożnienie VAT - są nawet na plusie. Da się? Da się.

Co do tzw. hejtu. Nie będę szerzej komentował, ale jeśli ktoś myśli, że tylko PiS prowadzi takie działania to jest w błędzie. Popatrzcie na budżety jakiejkolwiek kampanii danej partii i działania PR. Dla mnie takie postępowanie jest jak najbardziej ok, szczerze mówiąc myślałem, że PiS jest za konkurencją a tu taka miła niespodzianka. Może to jeszcze nie jest współpraca jak Trumpa z Cambridge Analitca, ale miło wiedzieć, że niby ci zacofani z PiS wiedzą jak gra muzyka jeśli chodzi o PR w sieci.

Potencjalny strajk nauczycieli na jesieni to dobre +5% dla PiS w wyniku wyborczym, więc szczerze mówiąc na to liczę.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1979

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 22 sie 2019, 17:57

Mam 37 lat nie mam dzieci i prowadzę własną jednoosobową działalność gospodarczą co dał lub co może dać mi PIS ?
od przyszłego roku podniesie ZUS o jakieś 200 zł
Ciężko nazwać ich partią polityczną bardziej pasuje sekta bo oni nie maja wyborców tylko wyznawców.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1979

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 22 sie 2019, 17:59

MazurXIII pisze: ↑
22 sie 2019, 17:50
Co do tzw. hejtu. Nie będę szerzej komentował, ale jeśli ktoś myśli, że tylko PiS prowadzi takie działania to jest w błędzie. Popatrzcie na budżety jakiejkolwiek kampanii danej partii i działania PR. Dla mnie takie postępowanie jest jak najbardziej ok, szczerze mówiąc myślałem, że PiS jest za konkurencją a tu taka miła niespodzianka. Może to jeszcze nie jest współpraca jak Trumpa z Cambridge Analitca, ale miło wiedzieć, że niby ci zacofani z PiS wiedzą jak gra muzyka jeśli chodzi o PR w sieci.
Miłą niespodzianką nazywasz wyzywanie,obrażanie ludzi udostępnianie danych wrażliwych i sianie nienawiści,Mazur serio ?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 22 sie 2019, 18:14

Conrado pisze: ↑
22 sie 2019, 17:59
22 sie 2019, 17:50
Miłą niespodzianką nazywasz wyzywanie,obrażanie ludzi udostępnianie danych wrażliwych i sianie nienawiści,Mazur serio ?
Najlepsze jest to, że tu nawet nie chodzi o sam PiS, tylko pieprzone M I N I S T E R S T W O____ S P R A W I E D L I W O Ś C I, które powinno działać dla Polaków, a nie dla partii i które ma dane wrażliwe. To jest kompletny kosmos w jakim ww przez Ciebie wyznawcy PiS żyją.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1383
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 22 sie 2019, 18:24

Tak. Serio. Na tym to polega. Spójrz na komentarze na onet czy wp. Ile z nich jest organicznych? Ile z artykułów jest na zamówienie, z nagłówkami konstruowanymi tak, by wprowadzać w błąd, z leadem tak skonstruowanym, by potwierdzał tytuł (z '?' przeważnie), a później przecząca temu treść (której nie czyta 75-80%), by uniknąć procesu o pomówienie? Nie rozpatruję tego w kategoriach etyki (polityka i etyka, bądźmy dorośli), tylko skuteczności i działań równoważnych. Ich błąd, że zlecili to jakiejś dupie która odstawiona na bok zaczęła się mścić. Za to wielki minus, zero profesjonalizmu w tej kwestii. Myślenie fiutem tak się kończy.
Rzeczywistość trzeba akceptować taką jaka jest.

Przykład uprawiania propagandy na zamówienie, tylko - niestety muszę to przyznać ze smutkiem - zrobione bardzo profesjonalnie :
https://warszawa.onet.pl/warszawa-emery ... ie/bqt8msd
niedobre te państwo PiS, oj niedobre, biedna emerytka :roll:

Ten pan odpowiada za takie treści w onet (przeszłość w GW nieprzypadkowa):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bartosz_Węglarczyk

Ten pan odpowiada za takie treści w wp (bycie synem posłanki PO to żaden konflikt interesów, jeśli chodzi o niezależność, nie?):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Machała

Przejrzyjcie wreszcie na oczy...to brudna gra.
22 sie 2019, 18:14
Najlepsze jest to, że tu nawet nie chodzi o sam PiS, tylko pieprzone M I N I S T E R S T W O____ S P R A W I E D L I W O Ś C I, które powinno działać dla Polaków, a nie dla partii i które ma dane wrażliwe. To jest kompletny kosmos w jakim ww przez Ciebie wyznawcy PiS żyją.
Drogie dziecko, w interesie swoich wyborców. Ty i tobie podobni oraz wasze zdanie ich nie obchodzą. Bo jesteście tak zindoktrynowani ideologią neobolszewicką, że aż niereformowalni.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 22 sie 2019, 18:32

A najlepsze w tym jest okreslanie wyznawcami jak sam w rodzinie mam takich, ktorzy maja tak samo wyprane czapy od tvn itp mediow. Jeden nawet jest fanatykiem soku z warzywa (nie bede reklamy robil). Takze chwila refleksji bo fanatykow kazdej opcji jest multum.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 22 sie 2019, 18:45

Conrado pisze: ↑
22 sie 2019, 17:59
Tak, gdy wspierasz jakąś partię, osiągasz poziom, gdzie neobolszewickie (to określenie do działań obecnego MS pasuje bardzo dobrze) metody stają się dla Ciebie miłą niespodzianką. Polska polityka w pigułce. Najlepsze, żę sam PiS robi pseudoczystki ludzi związanych z tym procderem, bo coś takiego jest nie do przyjęcia nawet w naszym kraju.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 22 sie 2019, 19:01

22 sie 2019, 18:24
22 sie 2019, 18:14
Drogie dziecko, w interesie swoich wyborców.
:rotfl4:
Jak prokurator z nadania PISu tuszuje aferę z łapówką dla ministra Szyszki to jak to działa w interesie wyborców PISu? :lol2: Mazur ty w pierwszej kolejności jesteś obywatelem czy wyborcą PISu? Bo najwidoczniej jesteś skłonny przedłożyć swój interes pond interes partii.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”