A tymczasem wybrałem się na wycieczkę do Krakowa, spacerować jeszcze mogę, a pkp z Bytomia kosztuje 29 zł, więc trzeba przy ładnej pogodzie (22-23 st) korzystać, podczas przerwy ligowej
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 cze 2025, 8:50
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 21 cze 2025, 8:59
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 cze 2025, 9:56
Oj, zgadzam się. Nam wmawiano, że ćwiczy się dla ładnej figury, Wam – dla rozwiniętych mięśni, a aspekt zdrowotny był całkowicie pomijany. I w ogóle sport jest często przedstawiany na zasadzie "wszystko albo nic" – musisz napierdzielać więcej i więcej – hardkorowe treningi, coraz wyższe ciężary, bicie rekordów kilometrowych itd. Obserwuję w social mediach dziewczynę, która ćwiczy na siłce regularnie od lat, a ludzie się jej czepiają, że nie ma idealnie wytrenowanej figury – gdy tymczasem laska robi to dla zdrowia, nie dla idealnie zarysowanego brzucha. To samo było z jakimś typkiem na Twitterze, który wrzucił niedawno porównanie sprzed zaczęcia przygody z siłką – i te same komentarze – czemu mimo upływu lat nie ma półmetrowego bicka. Za dużo głupot z Bravo i internetu – i mamy efekty w postaci nierealnych oczekiwań wobec innych i siebie.Boromir pisze: ↑21 cze 2025, 8:27W końcu jakieś mądre podejście.
Ogólnie ludzie powinni zacząć myśleć o aktywności fizycznej właśnie jako wsparciu dla serducha na całe życie. To powinien być elementarz a nie, że sport jest dla tych co lubią albo chcą schudnąć.
Aktywność fizyczna ma być jak, nomen omen, sranie. Nikt sobie nie odmawia srania, nikt nie powie "dzisiaj to jestem zbyt zmęczony na sranie" albo "fajny mecz w TV leci to ja sie wysram jutro". Za to każdy z mądrą miną powie "ale się dobrze wysrałem" i każdy wie że "takie dobre sranie jest zdrowe dla mojego organizmu". Też każdy narzeka jak się za długo nie wysra i potrafi sobie zdiagnozować zaparcia czy biegunkę że to nie jest normalne.
A sportu ze wsparciem serduszka już nikt nie połączy 30 min dziennie, codziennie. To przecież często oznacza jakieś drobne wyrzeczenie w stylu odstawić telefon przy sraniu.
Z mózgiem też by należało pracować ale tu się niektórym poszczęściło i go nie mają.
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 cze 2025, 10:15
Nie dziwię się. Przy chorym kolanie, to bardzo kiepskie sporty
Dwa lata po operacji mu to mówili? Tzn z chorym sercem nie powinno się przesadzać tak czy tak (kluczem może tu też być interpretacja słowa "dużo"), ale sama aktywność jak najbardziej wskazana.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 21 cze 2025, 10:38
Wmawiano? Kto?futbolowa pisze: ↑21 cze 2025, 9:56Obserwuję w social mediach dziewczynę, która ćwiczy na siłce regularnie od lat, a ludzie się jej czepiają, że nie ma idealnie wytrenowanej figury – gdy tymczasem laska robi to dla zdrowia, nie dla idealnie zarysowanego brzucha. To samo było z jakimś typkiem na Twitterze, który wrzucił niedawno porównanie sprzed zaczęcia przygody z siłką
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 21 cze 2025, 11:14
Mysl przewodnia ze wszech miar sluszna za to porownanie nomen omen z dupy.
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 21 cze 2025, 11:21
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 cze 2025, 11:43
No właśnie. A w naszej wiejskiej przychodni gadanie, że tylko lekki spacer albo kijki, ale żadne długie dystanse.
Odpada żabka na pewno. Jak parę lat po operacji ACL wykonałam jeden ruch żabkowy, z bólu chciało mnie rozerwać. Tyle że nie w kolanie, a w miejscu pobrania przeszczepu.
Jeszcze przed erą social mediów – wszelkie pisemka dla dziewczyn. W żadnym ani słowa o zdrowej aktywności, zawsze tylko podkreślanie roli szczupłości na rynku matrymonialnym. Potem to samo szło w mediach, a dziś można się na to natknąć w socialach.
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 cze 2025, 11:55
Właśnie dlatego nie byłem na 100% pewien co się odradza, bo samemu czasami pływam żabką bez problemu (rekonstrukcja ACL i zszycie łąkotki), chociaż unikam, ale to z powodu preferencji - po prostu jej nie lubię
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 21 cze 2025, 13:21
Siadasz na kibel zeby poczuc ulge zrzucic balast i sie juz z nim nie meczyc. Juz pomijajac fakt ze musisz to robic.
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 21 cze 2025, 16:52

DDK
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 cze 2025, 17:53
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 21 cze 2025, 19:25
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 21 cze 2025, 20:12
Podobno ten balon walnął o ziemie, część osób wyskoczyła/wypadła i balon znów się wzniósł, ale już z efektem jak na filmie. Dlatego część osób ocalała, bo wypadła z balonu podczas tego pierwszego uderzenia.
Katastrofa balonu w Brazylii. Ocalało 13 osób
Mello przekazał zaktualizowane dane, według których w balonie było 21 osób. Ocalało 13 z nich.
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... siem-osob/
1234
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 22 cze 2025, 1:08
Jeśli chodzi o samo kolano, to zero problemów – bardzo szybko miałam pełne zgięcie i wyprost, fizjo od pierwszego dnia po operacji, zero komplikacji, poza tym, że czasem trzeba mnie było zmuszać do ćwiczeń, bo psychicznie się blokowałam. Tylko z tym miejscem przeszczepu wyszedł problem po jakimś czasie – dosłownie jak wysiadałam z taksówki i pierwszy raz tak specyficznie uniosłam nogę. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że to stamtąd pobieraliMr.Chris pisze: ↑21 cze 2025, 11:55Co do przeszczepu, to może nie miałaś na przykład odpowiedniej rehabilitacji. U mnie w prawdzie było to prawie 15 lat temu, ale pamiętam, że bardzo dużo pracowali nad tym, żeby nie powstały żadne zrosty. Do tego sam dorzuciłem rozciąganie na kilka miesięcy po operacji i na basen zacząłem regularnie chodzić 4-5 miesięcy po niej.
Widzę, że też masz tak, że jak wycieczka dokądkolwiek, to trzeba się nałazić
futbolowa
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio