Liverpool (zbiorczy) - Strona 1051

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 29 mar 2024, 12:19

Nie wiem jakie jest podłoże tej tabelki, ale to możemy akurat relatywnie łatwo sprawdzić.

Według sprawozdań finansowych za rok 22/23, Borussia na wynagrodzenia wydaje 225 EURm a Juventus 255 EURm. Kwestia zagłębienia się w strukturę, ale strzelam, że większość to koszta piłkarzy.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 29 mar 2024, 12:19

Sergek pisze:
29 mar 2024, 12:12
Co masz na myśli z tą połową użytkowniku Bernabeu?
Te oficjalne raporty share'owane przez UEFA są w ujęciu rocznym, więc zakładam, że raport za rok finansowy 2023 uwzględnia ~pół sezonu 22/23 w zakładce 'pensje zawodników'. Rozrzut oficjalnych/nieoficjalnych danych jest taki, że np. Real wg Capology za sezony 22/23 i 23/24 miał 300/290 mln euro pensji - i 320 mln pensji wg UEFA za 2023 rok, ale już Liverpool miał 170/140 mln funtów wg Capology - i +300 mln wg UEFA. Ale te informacje o pensjach w Realu z reguły były legitne na przykład.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 29 mar 2024, 12:23

Oki. Nie patrzyłem na te raporty UEFA czy nie czytam Capology, ale widzę, że w sprawozdaniu mamy 329 GBPm za 22/23 oraz 323 GBPm za sezon 21/22. Czyli jak pisałem wcześniej, dość płasko r/r. Chyba najlepsze źródło.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 mar 2024, 12:25

Bernabeu pisze:
29 mar 2024, 12:06
Bzdurki, bo potem się okazuje, że Barcelona płaci dalej za kontrakt Messiego, a Mbappe zarabia nie 75 mln brutto, a netto, a tak w ogóle drugie tyle dostaje na premiach i bonusach, skala takich rzeczy po prostu nie jest podawana poza oficjalnymi raportami
No właśnie tego zapomniałem dopisać, że te stronki bazują w gruncie na suchej pensji i rzeczywiście może być tak że Lpoolek pozapisywal swoim zawodnikom jakieś chore bonusy, które potem w rocznym podsumowaniu mogą wynieść nasz payroll do absurdalnych poziomów (tak z ciekawostek/plotek było info kilka tygodni temu że pensja Salaha jak zliczyć wszystkie bonusy ktore ma to w dobrym jego okresie (w sensie ze gra i strzela/asystuje) wynosi blisko 500k/w).
No ale tak bez twardych danych, na które sobie jeszcze parę miesięcy poczekamy, na zdrowy rozum to trochę z tych pensji musiało zejść po odpaleniu tych 5 ww piłkarzy, z których każdy był na dosyć grubym kontrakcie. Po tych kilku tłustych latach, gdzie skład praktycznie był ten sam plus minus, no to musiało tak wyglądać.

Dzisiaj faktycznie ta konferencja Xabiego i co raz więcej insajderow pisze że ogłosi pozostanie w Leverkusen. Nie dziwię się i nie winie. Chyba rozsądny wybór.

Tak sobie myślę, jak to dobrze, że Newcastle zawinęło tego Howa wcześniej, bo niechybnie przyszedłby do Lpoolku razem z resztą zaciągu Bournemouth hehe

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 29 mar 2024, 12:27

Sergek pisze:
29 mar 2024, 12:23
Oki. Nie patrzyłem na te raporty UEFA czy nie czytam Capology, ale widzę, że w sprawozdaniu mamy 329 GBPm za 22/23 oraz 323 GBPm za sezon 21/22. Czyli jak pisałem wcześniej, dość płasko r/r. Chyba najlepsze źródło.
Mała poprawka, bo to co napisałem to samo salaries and wages, a jeszcze są ubezpieczenia społeczne i podobne. Wtedy robi się 373 vs 366.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 29 mar 2024, 12:44

masacra pisze:
29 mar 2024, 12:25
Tak sobie myślę, jak to dobrze, że Newcastle zawinęło tego Howa wcześniej, bo niechybnie przyszedłby do Lpoolku razem z resztą zaciągu Bournemouth hehe
Nie pamiętam kto zwalniał O'Neila z Bournemouth, ale w Wolves nawet sobie jakoś radzi XD

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 128
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 31 mar 2024, 16:37

Ale Mac dzisiaj piłki daje , to zagranie do Salah na 2-1 poezja.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 31 mar 2024, 16:54

Prawie wszystko co dobre w tym meczu w ofensywie jest z udziałem MacAllistera albo/i Diaza.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 31 mar 2024, 17:01

Transfer Maca zdecydowanie lepszy niż Węgra , ciężko mi ocenić sezon Dominica , ale tak jak oglądam każdy , albo prawie kazdy mecz to jak widzę Maca i Dominika to zdecydowanie Argentyńczyk ma lepszy sezon.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 31 mar 2024, 17:11

No Szoboszlai wszedł z buta w Premier League i w pierwszych kilku miesiącach momentami przypominał prime Gerrarda plus dal ta fizyczność w drugiej linii, której tak brakowało w zeszłym sezonie. Potem zaczęły się przygody z kontuzjami i chłopak lekko przystopował. Tzn nie gra jakoś źle ale już nie jest najlepszym piłkarzem na boisku prawie co mecz. Warto też tu pamiętac, że on ma ledwie 23 lata, także najlepsze przed nim (chyba).

MacAllister za to odwrotnie. Wolno się rozkręcał. No ale jak się rozkręcił to się okazuje najlepszym pomocnikiem Liverpoolu w tym sezonie i pewnie kandydatem do transferu sezonu. Dużo też daje, że nie gra na 6, o czym już było pisane parę razy. Także na końcu i tak wszystko sprowadza się do potężnego Wataru Endo, który całościowo jest transferem sezonu na 100%.

Ciężki meczyk, dobrze że 3pkt wpadły bo człowiek od razu sobie inaczej będzie patrzył jednym okiem na ten pojedynek City z wannabeCity na Etihad.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1484
Kibicuję: od czasu do czasu

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 31 mar 2024, 17:18

Dominik dopiero poznaje ligę, to jest materiał na kozaka. Szybki, dynamiczny, świetny strzał z dystansu, zarówno on jak i MacAllister to bardzo dobre transfery.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 31 mar 2024, 17:31

Ten Carlos Baleba wygląda na następne 100mln funtów za sezon albo dwa. Świetny był dzisiaj.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 31 mar 2024, 22:02

Ogólnie strasznie się męczyliśmy bo Brighton strzeliło gola na początku i się cofneli i bronili.
Jak byśmy strzelili gola na 3 i 4 bo były okazję to by tak nerwowo nie było .

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 31 mar 2024, 22:40

Ten mecz to była dosłownie powtórka z meczu w FA z United, a różnicą jest jedynie rezultat. Znowu słaby początek i bramka w plecy, potem odrobienie i wyjście na prowadzenie. Szansa Lallany to była szansa Antonyego. My się ciągle dostosowujemy do rywala i nie potrafimy go szybko pokonać i dograć meczu do końca. Brighton już tyle razy w tym sezonie zostało łatwo klepnięte, a my swoje. Klopp znowu był wyraźnie zdenerwowany na to jak zarządzaliśmy tym spotkaniem przy jednobramkowym prowadzeniu, ale nikt zdawał się na to nie reagować. Niechlujstwo przy bramce Brighton, przy kontrach wszyscy idą do przodu, ale nikt nie wraca, ciągłe pchanie się przed siebie zamiast granie na czasie przez np. pójście do narożnika. Milner siedział i płakał. No ale to już chyba ficzer tej drużyny, a nie błąd w systemie. Można się już teraz pośmiać, ale granica jest naprawdę cienka. Gomez zamiast pograć na czas w 93 minucie to robi jakąś bezsensowną wrzutkę w pole karne. Po co? Nie wiem.

Pomarudziłem, ale ostatecznie trzeba się cieszyć, bo mamy pierwsze zwycięstwo z Brighton u siebie od 2019 r. (!) i dzięki wynikowi w drugim dzisiejszym miejscu mamy powrót na 1 miejsce. Myślałem, że Jones może będzie na dziś gotowy (na pewno przydałby się na końcówkę) ale wg JK na czwartek będzie już gotowy. Liczę na Jotę na United i przede wszystkim na to, że nikt nowy nie padnie. MacAlister od połączenia go z Endo gra naprawdę świetnie. Szoboszlai obniżył loty, ale wciąż jest przydatny. Mam trochę wrażenie, że on przez to ile biegania wykonuje, ma później trochę ciężej z wpłynięciem na mecz z przodu. Też dziś ciekawy przypadek naszej prawej strony. Jak jest Trent, to z reguły idzie to na Trenta, a to IMO po prostu systemowy problem, najczęściej przykrywany obecnością Konate. Quansah radzi sobie dobrze jak na jego doświadczenie, ale Konate w pojedynkę potrafi o wiele więcej przestrzeni pokryć i przy zestawieniu na prawej stronie wygląda to trochę inaczej. A czemu dziś nie grał? Mam nadzieję, że po prostu decyzja w kontekście rotowania w tym tygodniu, bo jak mógł zagrać 90 minut na kadrze, a dziś już nie, to trochę słabo.

No i na koniec obowiązkowo, fatalny mecz Coote i z tym zgodzą się obie strony. Nie wiem co jest faulem, nie wiem co jest kartką, a jeszcze w pewnym momencie przeszkadzały mu piłki za bramką. No ale byłbym zdziwiony jakby byłoby inaczej lol.

Spoiler:
No ale nam się tak średnio udały te duże mecze w tym sezonie, więc tylko z małym uśmieszkiem hehe.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 685
Kibicuję: Manchester United

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 01 kwie 2024, 9:39

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”