Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10559

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5295
Kibicuję: Tylko WISŁA

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 02 kwie 2026, 13:40

Ja też nie rozumiem fenomenu zakopanego. Tłoczno, gwarno, beznadziejny stosunek ceny do jakości. Byłem pewnie z 10 razy, ale gdybym sam miał organizowac jakikolwiek wyjazd to zakopane byłoby ostatnie na liście.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2893

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 kwie 2026, 14:35

Ten co groził ekipie Książula to ponoć kaban, namierzony i do deportu :)

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1144

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 02 kwie 2026, 14:44

Zakopane jako baza wypadowa okej, ale ja wolę Murzasichle czy Małe Ciche, bo tak najlepiej mi się chodzi z Brzezin.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2059
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 kwie 2026, 16:43

karollo89 pisze:
02 kwie 2026, 12:56
Nie chcąc słuchać pytań o to, czemu nie jeżdzę, skoro mieszkanie przez większość czasu jest puste, staram się regularnie bywać.
Udostępnij użytkownikom świata piłki za 1/4 ceny okolicznych noclegów i mieszkanie na pewno nie będzie się nudziło :D

Awatar użytkownika
karollo89
Skład B
Skład B
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 02 kwie 2026, 17:41

Mr.Chris pisze:
02 kwie 2026, 16:43
karollo89 pisze:
02 kwie 2026, 12:56
Nie chcąc słuchać pytań o to, czemu nie jeżdzę, skoro mieszkanie przez większość czasu jest puste, staram się regularnie bywać.
Udostępnij użytkownikom świata piłki za 1/4 ceny okolicznych noclegów i mieszkanie na pewno nie będzie się nudziło :D
Niestety i na szczęście ciocia nie chce wynajmować, bo zawsze może mieć sama ochotę przyjechać, a i lista potencjalnych gości nie jest zbyt długa. Szczególnie w sezonie miałaby dobry zarobek, bo to nowy budynek i spore mieszkanie.

Co do Zakopanego, to mogę powiedzieć, że nigdy nie byłem, bo upłynęło tyle lat, że nic nie pamiętam. Mam znajomych, którzy regularnie tam jeżdżą, mimo że taki wyjazd zabiera im lwią część miesięcznej wypłaty. Nie wiem czym jest to spowodowane, choć fakt, że ich portale społecznościowe budzą się z długiego snu, gdy są na wyjeździe urlopowym, może być dużą podpowiedzią.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8694
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 kwie 2026, 17:46

DDK pisze:
02 kwie 2026, 13:40
Tłoczno, gwarno, beznadziejny stosunek ceny do jakości.
Nie pisałeś ty czasem o Krakowie? Przecież w centrum Krakowa jest znacznie drożej niż w Zakopcu. A turystów 3x więcej.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1323

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 02 kwie 2026, 19:58

W czasach studenckich (czyli jakieś 20 lat temu) Zakopane było ok. Od ponad 10 lat nie ma najmniejszego sensu. Nawet jako baza wypadowa.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4384
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 kwie 2026, 20:16

Sa takie miejsca gdzie sie po prostu nie jeździ. Zakopane, Mielno, Phuket itd:)

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1849
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 02 kwie 2026, 20:57

Obrazek

Udanego weekendu drodzy Forumowicze :beer: :smoke:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8694
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 kwie 2026, 20:58

19B10 pisze:
02 kwie 2026, 20:57
Udanego weekendu drodzy Forumowicze
Ja jeszcze jutro pracuję, ale później 6 dni wolnego, trzeba odpocząć od pracy, a we wtorek mamy wyjazd do Legnicy

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3988

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 02 kwie 2026, 21:19

Ten temat wraca na właściwe tory.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 02 kwie 2026, 21:41

Ja niestety co najwyżej mam w planach planszowe w niedzielę/poniedziałek tak jestem non stop w biegu i coś załatwiam. Jak już mi się wydaje że wychodzę na prostą kraluzela zaczyna się od nowa. No ale co tam za 14 dni Praga, chociaż zobaczę co tam w Tesco mają.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1014

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 kwie 2026, 9:18

dias pisze:
02 kwie 2026, 19:58
W czasach studenckich (czyli jakieś 20 lat temu) Zakopane było ok. Od ponad 10 lat nie ma najmniejszego sensu. Nawet jako baza wypadowa.
Skad ten wniosek? ;)

poza tym kto jedzie do zakopanego jako samego zakopanego? To tak jakby pojechac do Swinoujscia, ale nie pojsc na plaze. Wiadomo, ze te miejscowosci turystyczne to jeden wielki odpust i popis tandety, ale jak ktos nie ma w planach spedzania calego dnia na Krupowkach, to to wszystko jest latwe do pogodzenia.

Zakopane jako baza wypadowa jest wedlug mnie bardzo spoko. Ja tam lubie jezdzic, zawsze jakis fajny nocleg znajde (choc ceny mniej wiecej od 2019/2020 tak poszly, nomen omen, w gore, ze czasem warto sie zastanowic czy nie lepiej pojechac na all inclusive na jakas Dominikane czy inna Tajlandie). Natomiast jesli chodzi o baze wypadowa, to skad lepsza startowka do Kuznic gdzie zaczyna sie sporo szlakow i mozna sobie dojsc do MOKa czy do Koscieliskiej/Chocholowskiej i potem bez problemu wrocic. W razie czego tez jest duza dostepnosc busow w roznych keirunkach co ulatwia planowanie wycieczek w rozne dni.
Ja to lubie ten klimat, bo jak tam jezdzilem to wyprawy mialem tak poplanowane, ze na szlak wychodzilem o 5 rano, nie musialem tracic czasu na dojazdy i kasy na drogie parkingi. Popoludniu zejscie do Zakopca, trafic fajna knajpke z dobrym zarciem (wbrew pozorom mozna), do tego kapela przygrywa i jest bardzo fajny klimacik. Choc wiadomo, ze wszystko ma swoja cene, z tym ze na takim zmeczeniu to gdzie sie nie pojdzie to zarcie raczej dobrze smakuje a i nawet zimnym piwem nie pogardze. Do tego jak sie pogoda zrypie, to tez mozna znalezc sobie zajecie, albo jechac za tlumem na termy czy do tatralandii czy Krakowa nawet.
raz pojechalem tak, ze mialem najpierw nocleg w Koscielisku, to troche byla udreka, bo daleko wszedzie, nawet po jakies zakupy i troche marnowanie czasu. W Poroninie bylo spoko, bo tam mialem caly dom dla siebie, ale i tak regularnie do zakopca trzeba bylo podjezdzac, a jak sie chcialo piwko wypic to dosc wczesie trzeba bylo wracac zeby byl jakis sensowny transport.

Pewnie wszystko zalezy od tego co chce sie tam robic. Ja jechalem zawsze tak zeby ile czasu sie da spedzic na szlaku, w zakopcu zjesc, zrobic zakupy i spac i tak w kolko. I nie moge sie doczekac jak pierwszy raz bede mogl zabrac dzieciaki w gory - to raczej nie bedzie zakopane, bo ze Szczecina za daleko zeby takim skladem jechac, a i mozna na start znalezc cos bardziej przystepnego, ale wierze ze tez uda im sie zaszczepic pasje do gor, tak jak udalo mi sie to z moja malzonka.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1323

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 03 kwie 2026, 12:44

Przema pisze:
03 kwie 2026, 9:18
Skad ten wniosek?
Bo jest drogo. Ja zawsze jeździłem w góra dwa, trzy miejsca z listy 10 wcześniej przygotowanych i sprawdzonych. No i przestałem, bo wszyscy w ciągu ostatnich 7-6 lat podnieśli ceny co najmniej dwukrotnie. Od trzech lat nie byłem w ogóle, szczerze nawet nie chce mi się sprawdzać ile teraz w tych miejscach kosztuje nocleg.
Oczywiście najfajniej było, gdy tak się planowało wycieczki, żeby przenocować na glebie w schronisku. No ale "to se ne vrati...", bo człowiek się starzeje i wymagany jest jakiś minimalny komfort, by się zregenerować.

A jak jest niepogoda to nie ma nawet sensownej knajpy, w której można by było usiąść z książką przy kawie czy piwie, żeby Ci muzyka nie huczała nad łbem.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1014

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 kwie 2026, 12:58

dias pisze:
03 kwie 2026, 12:44
Bo jest drogo.
Temu nie przecze. Dlatego dokladnie wspomnialem o okresie 2019/2020. Nie wiem z czego sie to wzielo, moze juz wplyw covida, ale w 2019 bylem w Zakopcu w jakiejs fajnej willi, co prawda pogoda byla tragiczna, ale chyba jechalem tam glownie na spotkanie z WIelickim i reszta himalaistow w trakcie festiwalu filmow o gorach. Rok pozniej ten sam nocleg kosztowal mnie juz x2. I tak prawie co roku te podwyzki sa odczuwalne. No ale jak popatrzysz po tych bardziej popularnych miejscowkach, to tak jest wszedzie, ze ceny poszly w gory. Nad morzem jakis tam wiekszy wybor masz pewnie, jesli chodzi o polskie Tatry, to jak ktos ma konkretne oczekiwania jak ja, to zostaje mu Zakopane i albo sie z tym pogodzi albo nie. Ceny nie wplyna na to, ze np. Murzasihle bedzie lepsza baza wypadowa.
dias pisze:
03 kwie 2026, 12:44
Oczywiście najfajniej było, gdy tak się planowało wycieczki, żeby przenocować na glebie w schronisku. No ale "to se ne vrati...", bo człowiek się starzeje i wymagany jest jakiś minimalny komfort, by się zregenerować.
Komfort komfortem, ale i na glebie spac juz nie tak latwo. Maja przepisy PPOŻ i jak za wczesnie tam trafisz to potrafia przegonic, chyba ze ma sie dobre gadane. Ja na podlodze nigdy nie musialem, bo tak planowalem wycieczki ze rezerwowalem sobie spanie w schronisku - swoja droga te ceny tez niezle poszly w gore. Ogolnie tak jak pamietam z czasow studenckich to wypad na tydzien do Zakopanego to nie byl jakis mocny wydatek, najdrozszy byl dojazd autem, a reszta naprawde spoko, czy to noclegi czy zarcie na miescie choc nie takie knajpy jakich szukalbym teraz. Przede wszystkim na pewno bylo taniej niz nad morzem.
No ale jak Zakopane jest teraz oblegane przez Arabow to i ceny poszly w gory, niektore to wrecz w granicach absurdu, np. ceny parkingow przy MOKu czy przy dolinach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”