AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1074

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 09 maja 2011, 17:36

Mexesa widzialemw paru spotkaniach w ostatnich latach i grał słaba albo dramatycznie
W tym sezonie IMO był najlepszym obok Silvy obrońcą ligi włoskiej. Pewnie, pomógł mu Leonardo w Interze, wiek Nesty, kontuzja Samuela, ale to jednak świadczy o czymś. Sprowadzenie takiego gracza, jeśli dojdzie do skutku, to będzie wspaniały ruch Gallianiego, skoro kończy mu się kontrakt.
O ile mnie pamięć nie myli to Ferguson chciał go kupić gdy jeszcze grał w Auxerre.
Jak on grał w Auxerre, to chciał go każdy klub na świecie, w tym Milan. Nie wiem, po co szedł do Romy.
O pozycji ofensywnego pomocnika mają zdecydować Allegri, Łysy i Berlusconi.
Raczej o nowym pomocniku - będę się upierał przy tezie, że w obecnym ustawieniu Ganso ma miejsce na pozycji Seedorfa, na pozycję Robinho nie pasuje ze względu na charakterystykę - jest zbyt wolny, bardziej wspiera rozegranie. Ale kto wie - wielu zawodników brazylijskich po przejściu do Europy odnajdywało nowe pozycje, na których błyszczeli na całego.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 09 maja 2011, 18:29

W tym sezonie IMO był najlepszym obok Silvy obrońcą ligi włoskiej.
Ja bym raczej powiedział, że prócz Silvy innego naprawdę klasowego defensora w tym sezonie nie było. Mexes w tym sezonie grał na równym dobrym poziomie i na bank bardzo się Milanowi przyda bo to piłkarz na odpowiednim poziomie, nie przypadkowo w reprezentacji jest teraz podstawowym piłkarzem. Milan mając jego nie będzie miał problemu z wystawieniem innego duetu niż Silva-Nesta czy nie będzie musiał się bać o to, że Nesta zdziadzieje.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 09 maja 2011, 18:33

O ile mnie pamięć nie myli to Ferguson chciał go kupić gdy jeszcze grał w Auxerre.
Podobno dostal nawet koszulke MU ze swoim nazwiskiem :wink:

Mexes jest bardzo niedoceniany moim zdaniem. Wczesniej pisaliscie,ze Francuz jest na 'przetrzymanie' i niedlugo na SS przyjdzie ktos lepszy,tylko kto ? Z Anglii nikogo nie wyciagniecie,we Wloszech nie ma lepszych obroncow albo sa juz pozajmowani,w Hiszpanii jest kilku malolatow (San Jose,Musacchio),ale to jeszcze nie to,Holandia to zawsze spore ryzyko,a poza Vertonghenem nie ma tam obecnie jakichs wybitnie uzdolnionych defensorow. Wydaje mi sie,ze Mexes przychodzi do Was w konkretnym celu - zastapienia Sandro na dluzej - no chyba,ze macie na oku jakies Silve II w jednym z krajow Ameryki Pld. :wink:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 09 maja 2011, 18:37

O ile wróci po urazie do formy.
I o ile po powrocie do formy ustabilizuje ją, jak w zeszłym sezonie, a nie będzie miał problemów związanych z ciągłością gry.
Milan w przyszłym sezonie będzie miał czwórkę kapitalnych środkowych obrońców, z tego dwóch, których nie byłoby wstyd wystawić w finale LM. To cholernie cieszy, bo duet Mexes-Yepes, a więc niejako rezerwowy, i tak będzie na ligę włoską bardzo solidny.
Tak sobie czytam ten felieton na acmilan.pl i... dla kogo Yepes był niespodzianką? Przecież facet był bodaj w jedenastce sezonu za grę w Chievo, przechodził do Milanu jako najlepszy obrońca ligi spoza wielkiej trójki Milan, Inter, Juventus, a i w zeszłym sezonie sprawiał na mnie wrażenie lepsze od Silvy na przykład. Rozumiem, że stary, że Kolumbijczyk, że przychodzi z prowincjonalnego Chievo, ale kurde, takich błędów się nie powinno popełniać.

Taiwo jest zawodnikiem Milanu - należy się z jednej strony z tego cieszyć, ale z drugiej i w jego przypadku, jak w sprawie Mexesa (który przychodząc zdrowy do Milanu byłby pewnym transferem) to ruch, który można nazwać potencjalną miną. Z jednej strony tego faceta na lewej stronie stać na wszystko, niby od Evry przechodzącego do ManU nie grał gorzej, ale ma jednak sporo braków, oby pod okiem naszego sztabu je zniwelował.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1303

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 09 maja 2011, 18:54

dla kogo Yepes był niespodzianką? Przecież facet był bodaj w jedenastce sezonu za grę w Chievo,
Mimo wszystko tak dobra gra to niespodzianka. Powiem szczerze że nie widziałem różnicy na boisku gdy był duet Nesa-Silva, Yepes-Silva. Facet grał znakomicie :!: I jak przypomnę sobie jak Max z uporem maniaka w pierwszej części sezonu stawiał na sokratisa a nie na Kolumbijczyka to aż się nóż w kieszeni otwiera. W tej chwili gdy potwierdził się transfer Mexesa jak patrzę na naszą czwórkę w środku obrony to nie wiem czy ktoś ma lepszą sytuacje w środku obrony kadrowo. Francuz w moim odczuciu popełnił największy błąd w karierze przechodząc do Romy. Niestety taki klimat klubu że wielu zawodników się tam marnuje (gorące głowy) i odchodząc z Auxerre założę się że miał dużo lepsze opcje a mimo wszystko coś go skłoniło do przejścia do Rzymu. Faktycznie Łysy za "free" załatwił sobie całą linię obrony i teraz może skupić się na 2-3 większych transferach do przodu i można walczyć na całego w Europie :twisted:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 09 maja 2011, 19:04

Do linii obrony kompletnej jednak sporo brakuje - wydaje mi się, że zespołowi potrzeba pięciu obrońców + ktoś z doskoku z primavery. Albertazzi obniżył loty, ale chciałbym, by w przyszłym sezonie na trwałe dołączył do pierwszej drużyny, Bonera wydaje mi się mieć większe ambicje, więc obok wspominanej czwórki chciałbym, by na środku obrony został Legrottaglie - zarabia grosze, nie narzeka, nie ma parcia na grę, a w razie czego mógłby zabezpieczać skład. Sokratisa wypożyczyć, bo się zmarnuje, Bonerę sprzedać gdziekolwiek, gdzie znajdą się chętni, choć będzie o to ciężko. Czwórką obrońców, zwłaszcza z łamliwym Nestą, wolałbym tego sezonu nie zaczynać i Galliani na pewno o tym wie. Oby pozbył się Greka i Włocha, zobaczymy.
Tak samo martwią mnie informacje o tym, że odejść ma Roma - to solidny gracz, zarabia grosze, aktualnie w primaverze nie ma nikogo, kto mógłby pełnić rolę trzeciego bramkarza, Roma kariery nie kończy chyba, a samym Abbiatim i Marchettim sezonu nie możemy rozegrać.
Ale wracając do obrony - mamy lewą obronę (Zambrotta, Taiwo, Antonini), mamy środek (kwestia tylko tego, kogo zdecydujemy się zostawić, bo w obecnej chwili mamy nadmiar obrońców), a prawa strona? Jest Abate, jest coraz starszy Zambrotta, Antonini tam grać nie będzie, to zabezpieczać się będziemy Oddo? Już abstrahując od tego, że kolejny tak wspaniały sezon Abate nie jest pewny, to przydałby się ktoś solidniejszy od Massimo. Na razie na boku obrony może grać Abate, Zambrotta, Bonera i Oddo, a tak naprawdę tylko jednego chciałbym tam widzieć. Szkoda, że z Oddo zdecydowano się przedłużyć kontrakt, taki Bosingwa byłby w sam raz na rywalizację o miejsce w składzie z Ignazio.

Obrona na pewno nie jest skompletowana, bo ta liczba nazwisk na jakość się w żaden sposób nie przekłada.

Superpuchar Włoch rozegramy na 99% z Interem, a trzeba mieć świadomość olbrzymiego znaczenia tych rozgrywek dla sytuacji kadrowej naszej linii obrony.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2891

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 09 maja 2011, 19:07

gilardino11 pisze:
dla kogo Yepes był niespodzianką? Przecież facet był bodaj w jedenastce sezonu za grę w Chievo,
Mimo wszystko tak dobra gra to niespodzianka. Powiem szczerze że nie widziałem różnicy na boisku gdy był duet Nesa-Silva, Yepes-Silva.
Akurat jak był duet Nesta- Yepes to w jednym meczu można było żałować, że nie było Brazylijczyka - z Tottenhamem przy bramce dla nich. :wink:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2263
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 09 maja 2011, 19:12

Taiwo w Milanie jak już chłopaki ogłosili, nawet już wikipedia przyklepała transfer :P .

Nie jestem zadowolony z tego transferu, bodajże Nebula podkreślał to co ja, nie jest to zawodnik na miarę Milanu.O ile można zaufać Abate bo widać w jego grze stały progres to nie liczę na to ze strony Taiwo.Przyznam, że sporo meczy oglądam z L1, a najczęściej właśnie Marsylię i umówmy się, że Nigeryjczyk nie zadba o najwyższą jakość na pozycji lewego obrońcy, jeśli ciągle piszemy o budowie silnego zespołu to na miarę LM to nie z takimi piłkarzami.Głowa w dół i wio po lewej stronie do przodu i wrzutka ewentualnie petarda z wolnego, rzadko co celna.

Moim zdaniem nie był to świetny ruch, dobrze, że za niego nie płacimy, jedyne co to koszty kontraktu z zawodnikiem.

Czytałem w tym temacie czasem o Coentrao i miałem nadzieję, że Silvio w przypływie radości wyłoży te 20 patyków i mamy kapitalny blok defensywny z Abiattim w bramce, ale cóż jeszcze nie teraz.

Co do Yepesa to obok Abate był dla mnie największym zaskoczeniem i plusem Milanu w tym sezonie, nie sądziłem, że aż tyle dadzą zespołowi.Dobrze, że mamy Kolumbijczyka na kolejny sezon, nie przekreślałbym jego szans w walce o pozycję z Mexesem.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 922

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 09 maja 2011, 19:32

Teraz trzeba się zastanowić jak uszczuplić nasza linię obrony.
Przypominam, że obecnie mamy w kadrze 12, a wliczając ewentualnie Emanuelsona 13 zawodników. Doliczając Mexesa i Taiwo mamy ich 14(15), czyli o jakiś 5, 6 za dużo...

Pewniakami są: Nesta, Silva, Abate, Yepes, Mexes, Taiwo. Czyli już 6 graczy.
Na 100% odchodzi Jankul i Legro.
Mimo wszystko nie jest pewna sytuacja Zambro i Antoniniego. Zambrotta ma już swoje lata i w ofensywie jest już prawie niewidoczny (dodatkowo zarabia ponad 3 mln rocznie), ale jak był zdrowy, to był absolutnie pierwszą opcją na lewą obronę. Pensje sprawia, że dobrze byłoby się go pozbyć, ale to chyba nierealne. Antonini słaby sezon i w jego przypadku wiadomo, że lepszy już nie będzie. Przy transferze Taiwo będzie 3 lewym obrońcą.
Z prawej strony mamy Oddo i Bonerę - nie jest to zbyt ciekawa perspektywa, w razie kontuzji Abate, a trzymanie obu też się mija z celem, zwłaszcza, że Bonera zarabia 2 mln za nic, a Oddo 1.5 grając 3 mecze w sezonie.
Zostaje jeszcze Papa, który się nie sprawdził i raczej zostaje wytransferowany i Vila, który chyba pójdzie na wypożyczenie.
Wynika więc z tego, że czeka nas spore przetasowanie w obronie.
Minusem jest też fakt, że Astori raczej do Milanu nie przyjdzie przy takiej ilości obrońców, a i obsada środka w tym momencie nie daje mu szans na grę, co innego za rok, kiedy Nesta najprawdopobniej będzie kończył karierę, a Yepes będzie o kolejny rok starszy. Byleby Milan nie przehandlował połówki jego karty w jakiejś wymianie. Niech gra jeszcze rok na Sardynii i później do Milanu.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 09 maja 2011, 19:53

Dla mnie sytuacja w obronie jest jasna:
Abate, Oddo, Zambrotta na prawej stronie;
Taiwo, Antonini, Zambrotta na lewej stronie;
Mexes, Nesta, Silva, Yepes + ktoś jeszcze na środku obrony.
Chyba że Allegri zdecyduje się Emanuelsona wystawiać na lewej stronie, wtedy jeden z tej trójki może odejść, ale nic na to nie wskazuje jednak. Ciekawe, ile on będzie grał, jeśli zostanie Seedorf/Pirlo i przyjdzie ktoś do pomocy. :roll:
Przy czym wolałbym inne ustawienie, ale tak przewiduję decyzje Allegriego.

Czyli mamy do odstrzału Vilę, a trzeba będzie zostawić jednego z grupy Sokratis, Legro, Bonera (z tym, że zostawienie Sokratisa na kolejny sezon będzie straszną decyzją, bo właściwie wcale nie będzie grał).

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 09 maja 2011, 21:44

Oddo i Sokratis MUSZĄ odejść.

Jeszcze pozbył bym się co najmniej 2-óch pomocników i Inzaghiego(za tego spróbowałbym wprowadzić Berettę).
Żal mi Vili trochę, nawet nie wiem jak gość wygląda :lol: Jeszcze :lol: mamy chyba tego Montelongo.

Co do Mexesa wg Mnie to taka tykająca bomba. Coś czuję, że z jego powodu zobaczymy kilka głupich, chamskich fauli i czerwonych kartek.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 09 maja 2011, 21:49

Jeszcze :lol: mamy chyba tego Montelongo.
Jest na wypożyczeniu w Bolonii, ma jakąś ciężką kontuzję, ale nic więcej nie wiem. Nie gra.

Z pomocnikami byłbym ostrożny, oni są bardziej wystawieni na zmęczenie i częściej w tej formacji Allegri może stosować rotację, a więc tutaj 7-8 pomocników to absolutne minimum licząc trzech piłkarzy w formacji.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 10 maja 2011, 7:58

Grazie Galliani ! No panowie, nie sądziłem że Łysy zacznie zdobywać swoje następne scudetto mercato tak wcześnie, już dziś można go określić zwycięscą ! Wyrwaliśmy 2 piłkarzy których wartość rynkowa to jakieś hmmmm 35 milionów euro ! Plus kontrakty ! Wreście zobaczę duet Mexes - Nesta obok siebie ! A lewy obrońca w takim gazie to dziś jest szukany przez 99% klubów w europie, bo na tą pozycje jest fakat jak nic. Grazie Łysy Mexesa przedstawiać nie będe bo to piłkarz a'la Nesta obrońca grający z gracją, podkreślam grający bo czasem mu sie łeb gotuje i łapie czerwone ale to np. bezsilność, albo nerwy że Romie nie idzie. Idę o pieniężny zakład że odegra max role w następnym sezonie.

Zgodzę się z przedmówcami że linia obrony jest już ułożona,warto podkreślić że z 2/3 miesiące temu Allegri mówił że Ubry nie pokazuje na razie tego co potrafi gdyż, musi dostosować się do nowej pozycji, i na 100% to będzie rywal Taiwo do gry a wtedy na prawej Abate/Zambrotta, a w środku mamy już wiele opcji :] Kozak ruch sir Gallianiego.

Zobaczycie że Allegri ma na przyszły sezon inna wizje gry niż teraz, ide o zakład, że to będzie 4-3-3 :] A dlaczego ?

Max mówi od x czasu że Milan potrzebuje skrajnych obrońców o umiejetnościach gry do przodu ale także pomocy w rozgrywaniu piłki, dwa że Van Bommel tak mu pasuje, gdyż przed dwójką stoperów w Milanie ma grać DM ale przecinak a nie drygent Pirlo. Co nawet dwa dni temu zostało znów powiedziane.

Milan będzie grał 4-3-3 w ofensywie z takim schematem

----- Robinho ----- ibrahimović ----- Pato -----

----- Tawio ---- Seedorf ---- Boateng ---- Abate

---------------- Van Bommel -----------------

------------- Thiago ----------- Nesta --------------

Mówie o ustawieniu w ataku pozycyjnym gdzie Taiwo i Abate będą pełnić rolę skrzydłowych a Seedorf jest tu tylko dla tego że jest w kadrze i nie będe teraz wymyślał kogoś w jego miejsce na tą pozycję, choć podkreślam że chętnie zobaczę przed MVB duet Hamsik - Boateng, chyba że wystrzeli np taki Merkel... Cos a'la Duma Kataloni gdzie przed DM jest duet Xavi Iniesta, W tym ustawieniu Robinho i Pato dodatkowo schodzą do środka i tak jak obecnie Milan jest najlepiej grający atak pozycyjny klubem serie A tak przy tej opcji będzie jeszcze lepiej. Ale to podstawa skoro 70% przyjeźdza na San Siro broniąc na swojej połowie w 11 i oddając całkowicie inicjatywę Rossonerim.

Po takich dwóch ruchach Gallianiego na zasadzie skompletowania lini obrony za free na takim poziomie. Mając najlepsza defensywe już obecnie w lidzie, gdzie taki Bonera, Oddo czy Jankulovski nic nie grali nie zdziwie się jak cała piątka z lini pomocy Ambro, Clarence, Rino, Pirlo Van Bommel podpisze nowe kontrakty !!! Inne, mniejsze sumowo, ale nowe. Bo to tak jak by Galliani wyrwał Pirlo z Sampdori za Free - nie ma już na rynku piłkarzy którzy uzupełnia kadrę nie kosztując nic, a klasę tych graczy i ich wkład w grę Milanu może nadal być wielki. Dla tego wystarczy że Galliani odda Pape do Genoi za jakomś kasę, wypożyczy Luce, może Ville, wykupi Zlatana, odpuści Oddo i Jankulovskiego w kwesti nowych umów i kupi jednego pomocnika z prawdziwego zdarzenia którego nie da sie wyrwać za free. I jest git :] Milan wzmocni się 3/4 klasowych piłkarzy tracąc tak nie wiele.

Luis Hamilton nie doradzi Ci jak wygrać milion euro, ale Galliani juz tak :]

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 725

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 10 maja 2011, 8:12

Wątpię, aby Allegri zmienił ustawienie na grę skrzydłowymi/bocznymi napastnikami. Jego ulubioną formacją jest 4-3-1-2 i tego raczej będzie się trzymał. Dodatkowo przejście na takie ustawienie wymaga dokupienia przynajmniej jednego skrzydłowego wysokiej klasy. Pato i Ibra również nie czują się dobrze w tym ustawieniu. Brazylijczyk jest wtedy za daleko od pola karnego a Zlatan nie ma blisko siebie nikogo by rozegrać piłkę. Wydaje mi się, że nadal będziemy grać Robinho(Lub kimś nowym) za plecami Pato i Zlatana.

Oby Galliani tak dobre mercato nie skończył transferem Kaki. Liczę, że Allegru, który ma mocną pozycję u Sylvio nie zgodzi się na to. Wcześniej już był news, że Max woli Lamele niż Ryckiego. Nie chcę kolejnego piłkarza, która po fantastycznych występach stacza się na dno w Milanie jak było w przypadku Szewy.

Thiago Silva otrzymał w tym sezonie ... 1 zółtą kartkę. Genialny sezon Brazylijczyka.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1303

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 10 maja 2011, 11:31

Thiago Silva otrzymał w tym sezonie ... 1 zółtą kartkę. Genialny sezon Brazylijczyka.
:shock: :shock: Chodzi o Serie A czy też wliczyłeś w to LM :?: Mamy następce Costacurty, Maldiniego czy Nesty 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”