Liverpool (zbiorczy) - Strona 1075

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 sie 2024, 10:27

Btw. ciekawe czy całościowo ten zastój na rynku transferowym to jakiś głębszy trend czy za tydzień lub najpóźniej rok Angole zrobią to co zwykle - miałem pisać w temacie Bayernu, że to chyba jedyny klub ze ścisłej czołówki, który potrzebował konkretnych transferów żeby wejść półkę wyżej i je z grubsza zrobił, a i tak mówimy o graczach ze średniaków z Premier League. Wiadomo, Bogaczpoolek wyjątkowo biedapoolkuje, taka konsekwencja królewskiego życia, ale jakieś 100 milionów wypadałoby wydać - ale w sumie w całej Europie dużo mniejsze wydatki, nawet kilka angielskich klubów dopadł ten nieszczęsny Excel, a tu jeszcze wyleciały Araby, które rok temu wydały prawie miliard, a teraz zrobiły jeden (?) duży transfer, Angole rok temu miały w tym momencie okienka chyba 600 milionów więcej wydanych na transfery - efekt jest taki, że na razie to wygląda jak pocovidowe okienko. W sumie już jakoś po 2002/2003 mieliśmy kilka ładnych lat okres, że niby była jakaś Chelsea, ale nikt się nie zbliżał do transferowych rekordów, bo po prostu kluby z czołówki żyły wcześniej ponad stan i musiało się to unormować.

Tu faktycznie bardzo ciekawe co zrobią ci zawodnicy z kończącymi się kontraktami za rok-dwa. Z Realem byli łączeni Yoro czy Davies, wydawało się to koniecznością, a potem się okazało, że Real czeka jak wypełnią kontrakty i żadnego Yoro licytować nie będą, może tu ogólnie już wajcha się przestawiła na inny model działania na rynku. A może to przypadek z tymi wydatkami, who knows.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 622

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 13 sie 2024, 11:53

Mnie się wydaję, że to ludzie(kibice) są za bardzo pochłonięci transferami. Wszyscy wpadliśmy w rytuał kupowania, oczekuję się od klubów tylko transferów. Jest źle transfery, jest dobrze transfery, jest stabilnie nie zaszkodzą transfery.
Prawda jest taka, że Arsenal, City czy nawet Liverpool albo inne PSG mają wysoko jakościowe kadry. Bayern zrobił krok w tył, więc teraz są trochę zmuszeni do wydania większej kasy.

Zresztą jak będzie tylko trzeba, to każdy z tych klubów wyłoży grube miliony i pojawią się nowi kopacze.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 13 sie 2024, 12:10

Przecież my dosłownie marudzimy z uwagi na to, że od m.in. od kilku okienek nie jesteśmy w stanie poradzić sobie z uzupełnieniem jednej istotnej luki, która nam regularnie o sobie przypomina. Zachowując się przy tym jakbyśmy byli najmądrzejsi (z odwrotnym rezultatem), a potem musimy pod presją wymieniać całą formację w jedno okienko. Ten rytuał kupowania to chyba nie ten temat.

A po drugie, w transferach nie ma nic złego, nawet jak jest dobrze. Odświeżenie kadry to też istotna kwestia.

Mamy też 3 z nie wiem, 5 najlepszych zawodników zespołu, wchodzących w ostatnie 12 miesięcy kontraktu. Jeden z nich nawet otwarcie (ponownie i nie jest to jedyny taki przypadek z ostatnich lat) mówi w mediach, że liczy na przyjście kogoś.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 sie 2024, 13:41

Tennessee pisze:
13 sie 2024, 11:53
Mnie się wydaję, że to ludzie(kibice) są za bardzo pochłonięci transferami
Piłkarze tez

Myślę, że powinni zająć się graniem.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 134
Kibicuję: Liverpool Lech Poznań

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 13 sie 2024, 13:50

Tymczasem Zubimendi postanowił zostać w Sociedad .
https://lfc.pl/89326/Zubimendi_zdecydow ... w_Sociedad

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4016

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 13 sie 2024, 13:52

@Kuba199292, było już o tym ze stronę wcześniej.

Jeżeli nawet piłkarze mówią o transferach to shit got real :)

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 13 sie 2024, 13:55

matt_ pisze:
13 sie 2024, 13:52
@Kuba199292, było już o tym ze stronę wcześniej.

Jeżeli nawet piłkarze mówią o transferach to shit got real :)
A to sorry nie wiedziałem tego .

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 13 sie 2024, 13:55

matt_ pisze:
13 sie 2024, 13:52
Jeżeli nawet piłkarze mówią o transferach to shit got real
A to nie jest też nic nowego. Kiedy w składzie nie było zdrowego obrońcy w 20/21, kwestię transferów podniósł Robertson. Van Dijk też już raz o tym mówił. Wydaje mi się też, że Salah mógł coś takiego też publicznie wspomnieć.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 sie 2024, 15:41

To jest bogata tradycja w Liverpoolu bo już Pepe Reina w latach dwutysięcznych głośno w wywiadach domagał się wzmocnień.
Ale tak to jest w klubach w których ambicje kibiców i piłkarzy rozjeżdżają się z ambicjami/możliwościami właścicieli.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 622

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 13 sie 2024, 16:05

To jak to jest? piłkarze sami wychodzą do mediów, albo w ogóle organizują konferencję/wywiady gdzie poruszają sprawy transferowe? czy może po prostu są o to pytani przy każdej okazji i zawsze trafi się ktoś kto opowie jak bardzo mu brakuję transferów? Nie wiem, tylko pytam.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 13 sie 2024, 18:08

Mam wiele ciekawych przemyslen ale podziele sie dopiero jak uwolnimy sie od tego (kolejnego) parszywego okienka. No chyba ze cos sie wydarzy. Jak nie to nastepny komentarz kolo Ipswich.

Na zakonczenie. Wiadomo ze nie ma co tego brac nominalnie ale bawi mnie jak majac wieksze doswiadczenie mozna przewidywac co napisza nasi rezimowcy. Choc ona juz mniej bo sie jej chyba dostalo za krytyke sztabu Klopka.
It is not a far-fetched conclusion to reach that some of Liverpool's conservatism this summer rotates around what might happen in the next one.

Replacing a large chunk of the spine of the squad will be a taxing and expensive challenge.

[@MelissaReddy_]
XD to jest tak niesamowita logika i mozna by sie z tego smiac, jakbysmy juz tego nie mieli w praktyce

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 sie 2024, 18:12

Tennessee pisze:
13 sie 2024, 16:05
To jak to jest? piłkarze sami wychodzą do mediów, albo w ogóle organizują konferencję/wywiady gdzie poruszają sprawy transferowe? czy może po prostu są o to pytani przy każdej okazji i zawsze trafi się ktoś kto opowie jak bardzo mu brakuję transferów? Nie wiem, tylko pytam.
W skrócie to jest tak, że rok temu Liverpool sprzedał jedynego stricte defensywnego pomocnika w klubie i zastąpił go starszym Japończykiem, który miał być opcja na przeczekanie bo wszystkie cele transferowe zeszłego lata nam odjechały. Dlatego narracja była (rok temu), żeby nie panikować i nie robić głupich ruchów, lepiej poczekać i kupić odpowiedniego piłkarza w tym roku. No ale chyba nie pyknie znowu.

Nie wiem czy piłkarze są pytani o transfery 'przy każdej okazji' ale nie trzeba być piłkarzem, ani trenerem ani mieć mgr z taktyki żeby stwierdzić, że Liverpool nie ma w składzie 6 z prawdziwego zdarzenia na top class levelu. I wystarczy pobieznie znać historię Premier League żeby wiedzieć że żaden klub nie wygrał mistrzostwa bez światowej klasy defensywnego pomocnika. No to są chyba dwie opcje wobec braku transferu takiego. Albo klub właściciele liczą, że Slot będzie pierwszym trenerem w historii ligi, który wygra ja bez DMa albo już na starcie wypisują się z wyścigu o mistrzostwo. Ta druga opcja jest nie do zaakceptowania (na tą chwilę) przez kibiców i pewnie przez część tych bardziej ambitnych piłkarzy i pewnie to stoi za tymi, dosyć odważnymi wypowiedziami nt transferów.

Bo generalnie jak piłkarz mówi, że przydałoby się wzmocnić drużynę to jest to mocno kontrowersyjna opinia, bo między słowami takiej wypowiedzi można wyczytać, że nie jest zadowolony z siły i glebi obecnego składu, co może niespecjalnie dobrze oddziaływać na atmosferę w drużynie, bo w sumie mówi o swoich kolegach z szatni lol.. Ale w przypadku Liverpoolu braki kadrowe są tak oczywiste i potrzeba wzmocnień tak paląca (dosłownie - na wczoraj), że w sumie nikt się ani nie obraża, ani specjalnie nie dziwi jak piłkarze obecnego składu o tym głośno mówią.

A tu opisałem przypadek tylko jednej pozycji. Bo to, że Liverpool kupuje środkowego obrońcę średnio raz na 5 lat to też jest dosyć osobliwa, wydaje mi się rzecz na tym najwyższym tierze w piłce nożnej.
Sergek pisze:
13 sie 2024, 18:08
It is not a far-fetched conclusion to reach that some of Liverpool's conservatism this summer rotates around what might happen in the next one.

Replacing a large chunk of the spine of the squad will be a taxing and expensive challenge
To chyba 3 okienko z ostatnich 4 w którym ruszamy z ofensywa transferowa za rok. Nie mogę się doczekać :)

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 13 sie 2024, 18:20

Sezon 22/23 przejsciowy bo okazalo sie ze jednak nic juz nie dziala. Sezon 23/24 przejsciowy bo wymienilismy cala pomoc. Sezon 24/25 przejsciowy bo jest nowy trener. Sezon 25/26 przejsciowy bo musimy wymienic kolejnych zawodnikow ktorych oddamy za darmo. Kocham nasze lata i ciesze sie ze mozemy je razem komentowac XD

No ale dobra cos przyjdzie. Hughes powiedzial ze sie bedzie dzialo w sierpniu. Ja mu wierze hehe.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 13 sie 2024, 18:39

W sierpniu kończą się wakacje to jest pewne tylko .

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4016

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 13 sie 2024, 19:10

Tennessee pisze:
13 sie 2024, 16:05
No ale masz wywiad i dziennikarz chce wyciągnąć od Ciebie jak najwięcej informacji to pyta Cię o transfery. Możesz oczywiście odpowiedzieć "to nie moja brocha" albo jak van Dijk "na pewno pracują za kulisami" (bez tamtego zdania wcześniej), ale widocznie coś ich tknęło. Raczej nie powinni tego mówić, wybrali mniej bezpieczną opcję, jednak ja nie mam do nich pretensji :) Przynajmniej im zależy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”