Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 23 paź 2019, 9:43
MarcinW
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 paź 2019, 9:52
venomik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 23 paź 2019, 9:57
Sesto Elemento
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 23 paź 2019, 10:00
Nie wiem. Nie ukrywam, że się średnio na tym znam, dlatego tak zaznaczyłem w nawiasie abstrahowanie od tego konkretnego przypadku.I stąd dokladnie moje pytanie - domyślam się, że czegoś po prostu nie wiem.
MarcinW
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Poro6niec » 23 paź 2019, 23:46
Poro6niec
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 24 paź 2019, 2:09
ozob
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 paź 2019, 6:48
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 24 paź 2019, 8:36
Tobie natomiast życzę tęgo, żebyś pewnego dnia się obudził i uświadomił, że nie interesują Cb kobiety tylko ta druga strona. To tak w kontekście:
Jakbyś napinał bicka w koszuli to może i bym Cię zbutował boś gej.
MarcinW
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 paź 2019, 8:51
Boromir
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 24 paź 2019, 10:02
Ja sie po prostu zgadzam, ze Polska jako narod w przeszlosci podejmowala wazne decyzje sercem a nie rozumiem. Zgadzam sie poniewaz od lat uwazam, ze Powstanie Warszawskie bylo niczym innym jak zmarnowaniem calej generacji mlodych ludzi. Bylo rzeznia bez sensu. Nie rozumiem rowniez tago kultu IIRP gdzie oprocz rzeczy dobrych jak COP byly takie, ktore wjebaly nas w wyniszajaca wojne, ktora owszem moze bylaby nie do unikaniecia, ale inna decyzja geopolityczna moze pozwolilby przetrwac milionom. Dzis znow poslugujemy sie ta sama kalka majac na uwadze czolobitnosc wobec USA.
ozob
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Poro6niec » 24 paź 2019, 10:30
To już nie jest czołobitność tylko zwykłe upadlanie się. Nie można mówić o jakiejkolwiek suwerenności w kontekście naszej ojczyzny, jeśli funkcjonuje ona na zasadach określonych przez Waszyngton. Chociażby sprawa z lekami. Przyjechała jakaś żydówka Mosbacher i stwierdziła, że umowa jest niekorzystna dla usraelskich firm
Poro6niec

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 24 paź 2019, 16:13
Tu pełna zgoda.
czarny samael

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 paź 2019, 16:52
czarny samael pisze: ↑24 paź 2019, 16:13Tu pełna zgoda.
Ale gdzie RadziejewskiFacet uważa, że Polska powinna była się przyłączyć do Hitlera, bo to było "racjonalne". Racjonalne, to mogło być poddanie się Hitlerowi, a i tego bym nie zakładał, bo jak mówił Semka w jednej dyskusji z nim, Niemcy nie postępowali z Polakami jak z Francuzami podczas II wś.
Nazistowski rasizm uderzał przecież także w Polaków. Powoływanie się - jak on to ma w zwyczaju - na wizytę Hitlera na pogrzebie Piłsudskiego, czy jakaś wymiana kulturalna między Niemcami a Polską była bardziej teatrem, gdy a to naczelnik podpuszczał Francję do ataku na Niemcy, a to Niemcy sposobiły się do traktatów z ZSRR. Mam uwierzyć, że III Rzesza tego nie podejrzewała i chciałaby realnego, a nie tylko udawanego sojuszu, który byłby hardą wasalizacją?![]()
Radziejewski wypomina Polsce, ze biła się za WB i Francję podczas II wś, jakby niby mieli mieć jakiś wybór? Przyłączenie się do Niemiec wcześniej, spowodowałoby że ZSRR miałby podstawy przejąć większe ziemie Polski, bo Polska byłaby uznawana za taki sam sukinsyński kraj jak Japonia i rzesza, jeśli w porę nie zmieniliby stron jak Włosi. Tyle, ze przeciez to by była pomoc nie Brytyjczykom, a ZSRR tak czy siak. Nie byłoby późniejszego podkręcania na scenie międzynarodowej po 1989r., że Polsce należy się to i tamto, a właśnie że to Polska obok Niemiec miałaby za to płacić. I oczywiście radzę zapomnieć o całym zachodzie państwa, który Polska otrzymała. Śląsk na bank w Czechach jak za dawnych czasów.
Polska byłaby podzielona na części, jak było z Niemcami.
Realnie rzecz biorąc nawet przy zwycięstwie, które Niemcy mogły teoretycznie wygrać w Europie, mając ogromne wydatki na wojsko i okupację, a przy tym wielkie niepokoje społeczne - to nadal by się źle skończyło i pomijając wieloletnią okupację. W tym samym czasie USA pokonałyby Japonię, a ZSRR (w jakiejś formie), Turcja i Hiszpania byłyby krajami graniczącymi z Niemcami. I to zakładając, że Niemcy zdobyliby Wielką Brytanię wraz z jej wszystkimi koloniami w Afryce i Azji, a tego bym absolutnie nie był pewien. To wszystko, czekając jeszcze na nieuchronną śmierć Hitlera, z wkurzonymi Francuzami, Polakami, lewicą, czy ruchami oporu w nowym imperium. Prędzej, czy później to by padło, nie wierzę że nie. Stawiam na "prędzej".
II RP spieprzyła w cholerę rzeczy, naprawdę w cholerę, ale mówienie że trzeba było pójść z Niemcami to kompletny irracjonalizm, a cały czas do tego nawiązuje nie wprost Radziejewski.
Facet ma często ciekawe przemyślenia, nie czepił się jednego tematu jak już niedający się słuchać Bartosiak, ale jak zaczyna dłużej mówić o II RP to mam jedną reakcję:![]()
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 24 paź 2019, 17:03
ozob
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 paź 2019, 17:08
Boromir
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio