Matura - Strona 110

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: Matura

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 04 maja 2010, 22:05

Nie wiem jak było na starej maturze bo nie doświadczyłem ale na pewno nie był to tak prosty i zarazem gówno warty egzamin jak teraz. Zaraz zejdzie to do poziomu testu gimnazjalnego i będzie się nazywało test licealny.
miałeś 5 godzin , słyszałem opinie że wychodziło się kilka razy do kibla a tam ktoś już mógł nawet wyskrobać odpowiedzi na spłuczce przez te kilka wizyt , pozatym np. na matmie próbnej miałeś do zrobienia 5 zadań. kontrola była dużo gorsza przez co poziom na pewno nie był wyższy bo można było zdać dzięki koleżance/koledze którzy służyli pomocą.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 04 maja 2010, 22:13

fieldy pisze:była stara matura nie było jakichś głupich kluczy. Ponoć Szymborska sprawdzała się w nowej maturze i opisywała swoje wiersze i się okazało, że wg klucza nie zdała czy coś takiego :lol:
Chodziła taka pogłoska, ale sekretarz Szymborskiej ją zdementował. Aczkolwiek faktem jest, że Jerzy Sosnowski błędnie (zdaniem klucza) zinterpretował własny felieton.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 04 maja 2010, 22:18

fieldy pisze:Maturę miałem w 2002 roku, czas leci jak cholera.
od cześka chyba jestem rok starszy, ale głowy nie dam, ale to nie temat o mnie, wiec ...
hola hola, piekny kawalerze :!: Nie postarzaj mnie dodatkowo :lol: To od podpierdolki byles o rok starszy :P ode mnie o dwa, od clonera o 3 :P
Pisalem mature w 2004
fieldy pisze: była stara matura nie było jakichś głupich kluczy. Ponoć Szymborska sprawdzała się w nowej maturze i opisywała swoje wiersze i się okazało, że wg klucza nie zdała czy coś takiego :lol:
no byly jaja :P
gruchalbn pisze:bo przy łatwych zadaniach nie mam takiej motywacji i często mylę się z pośpiechu przy obliczeniach, bądź zapominam o minusie czy innej pierdołce :?
chyba wiekszosc tak ma
Etus2 pisze:słyszałem opinie że wychodziło się kilka razy
mity i legendy... mogles chyba raz badz 2 wyjsc, godzine przed koncem juz nie wolno bylo. Poza tym wpisaywales sie na liste. oddawales cala prace wraz z brudnopisem a oni sprawdzali stan pracy i parawke skladali
Etus2 pisze:np. na matmie próbnej miałeś do zrobienia 5 zadań. kontrola była dużo gorsza przez co poziom na pewno nie był wyższy bo można było zdać dzięki koleżance/koledze którzy służyli pomocą.
Jezeli Ty weryfikujesz poziom trudnosci zadan czy samej matury od poziomu kontroli czy pomocy uczniow to ja dziekuje. Tylko, ze poczatkowo ezgaminatorzy mogli sobie chodzic po sali, w to, ze teraz ktos kto siedzi z tylu i nie podpowie to tez za bardz nie wierze
Sam napisalem na chusteczce kolezance jedno zadanie

Poza tym znowu wprowadzasz w blad, na maturze bylo 5zadan, z tym ze byly dosc rozbudowane, nie to co teraz i troche zajmowaly. Poza tym wybierales 3 sposrod 5, niewazne czy na probnej czy na tej prawdziwej
egzamin nie trwal 5h z matmy ale glowy nie daje

http://nowamatura.pl/download/tersci_LO_slask2004.pdf
To sa zadania z mojej matury... kazde zadanie musialo miec bardzo precyzyjny opis dzialania - ot tak takie opowiadanko - aby zdac musiales uzyskac nie tylko wymagana ilosci pkt ogolnie ale dodtakowo miec chyba 9pkt na 12 z jednego zadania - jezeli miales po 6 z kazdego czyli w sumie wynik na zdanie to.... oblewales
Ostatnio zmieniony 04 maja 2010, 22:40 przez czeher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2907

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 04 maja 2010, 22:38

EnJoy's pisze:To jest chyba naturalne w Polsce, że ten kto zdawał wcześniej pisze, że kiedyś było trudniej oraz, że teraz same tumany...
Teraz to jest naturalne, że jak widzisz/słyszysz sporą część młodzieży to jest nieodparte uczucie nazywania ich pustakami i tumanami, więc z tego co piszecie matura dostosowana. Acha, ja zdawałem w 2003, tematu nie pamiętam ale troszkę się nagłowić musiałem z nim i nie trzeba było matmy zdawać, same języki u mnie poleciały. :)

Awatar użytkownika
Metal
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Metal » 05 maja 2010, 11:14

Matematyka prosta, zadanie za 5 pkt to jakaś kpina, już trudniejsze było to z ostrosłupem, pomijając że też banalne. Jedynie co mi sprawiło trudności to trzy zadanka z ABCD, strzelałem. Liczę na 75% w górę.

El-Polacco
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: El-Polacco » 05 maja 2010, 11:42

Strasznie proste to było. W ogóle zadania otwarte łatwiejsze od zamkniętych :P

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 05 maja 2010, 12:01

Ja zepsułem zadanie z kostką. Chciałem to z drzewka wyliczyć, a mogłem zrobić tabelkę i obliczyć A/omega :roll: .
Poza tym naprawdę banalna - otwarte proste, ale jeszcze na jakimś poziomie, ale zamknięte to był poziom gimnazjum.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 05 maja 2010, 12:13

Ja zjebałem ostatnie bo wyliczyłem tylko dwie możliwości a nie cztery. Miałem tylko 20x12 i 30x8 a o dwóch pozostałych zapomniałem...

Awatar użytkownika
SexyBitch
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SexyBitch » 05 maja 2010, 12:17

Dziwicie sie ? Pol Polski plakalo ze nie zda matury i zawali jej sie zycie , drugie pol plakalo ze dziecko nie zda matury i ze nie pojdzie na studia . Zrobili to co musieli zrobic - uznali maturzystow za kretynow i dali im zadania na zerowym poziomie . Nie wiem tylko czy zdaja sobie sprawe ze w ten sposob krzywdza jednostki ktore naprawde sa zdolne z tego przedmiotu. Niski poziom promuje ich bowiem na rowni z jednostkami ktore zyskaly na zenujacym poziomie .

Ze juz nie wspomne o obnizeniu poziomu uczelni wyzszych zasypanych przypadkowymi ludzmi.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 maja 2010, 12:19

U mnie..lipa :roll:
Wiecie gdzie mozna sprawdzić wyniki??

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 181

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 05 maja 2010, 12:24

SexyBitch pisze:Ze juz nie wspomne o obnizeniu poziomu uczelni wyzszych zasypanych przypadkowymi ludzmi.
Uczelnie wyższe i tak w niejednym przypadku przyjmują kogo się da - trzeba zważyć jeszcze problem niżu, który w tej chwili dominuje w tej grupie wiekowej (licealistów i studentów).

Problem rozwiązuje się ...po studiach, kiedy ci "wspaniali" absolwenci lądują na zmywakach w Anglii, bo po prostu nie nadają się do rzetelnej pracy - ale za to każdy z nich życzy sobie parę tysiaków, telefonu i samochodu służbowego :roll: (dobrze, że nie jeszcze prywatnej sekretarki :P ).

Poziomu obecnej matury nie chce mi się komentować, bo zbyt odległy już jestem od tego tematu (maturę zdawałem 12 lat temu...), ale z komentarzy czy tutaj czy opinii zaslyszanych gdzie indziej, nie wydaje się on rewelacyjny.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 05 maja 2010, 12:28

Bo większość takich "mądrych" idzie na studia humanistyczne, gdzie rynek jest przesycony, szczególnie w takich obszarach jak psychologia, socjologia itd. A potem bezrobocie i nie ma pracy dla takich, bo ich wymagania są bardzo wygórowane (na początku, potem rynek sprowadza je do normalnego dla takich ludzi stanu). Ja tam na szczęście nie mam takiego problemu, choć też tylko magistra mogę zrobić, ale główny księgowy to też dobra fucha :P

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 05 maja 2010, 12:40

Michał M pisze:
SexyBitch pisze:Ze juz nie wspomne o obnizeniu poziomu uczelni wyzszych zasypanych przypadkowymi ludzmi.
Uczelnie wyższe i tak w niejednym przypadku przyjmują kogo się da - trzeba zważyć jeszcze problem niżu, który w tej chwili dominuje w tej grupie wiekowej (licealistów i studentów).
Szanujące się uczelnie na których matma jest potrzebna nie będą brały uczniów, którzy pisali podstawową matmę tylko rozszerzoną, a tam powinien być już jakiś poziom.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 05 maja 2010, 12:42

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2281
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 05 maja 2010, 13:14

Ja sprawdzałem teraz na Interii odpowiedzi to z zamkniętych nie ma źle, otwarte też porobiłem, ale bez rewelacji.Najważniejsze, że zdane.

Jutro wolne, w piątek wos, pod koniec dopiero mam język.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”