Liga holenderska Eredivisie (zbiorczy) - Strona 12

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6561

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 lut 2010, 22:27

No ale to już starsi gracze, ja wymieniałem tych z ostatnich 10 lat. No może trochę tu RvN nie pasuje...

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 03 lut 2010, 22:33

Boromir pisze:No może trochę tu RvN nie pasuje...
Tak samo Suarez nie pasuje mi do zawodników których wymieniłeś. Bo z tego co pamiętam to byli napastnicy na wykończ ,dołóż nogę wyjdź na pozycję. Suarez różni się od nich tym że jest dużo bardziej kreatywny sam potrafi wypracować sytuacje ( nie tylko sobie ) i do tego strzela bardzo dużo bramek ;) Dlatego też sądzę że jeśli ten zawodnik zmieni otoczenie w odpowiednim momencie to będzie z niego znakomity piłkarz ;)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6561

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 lut 2010, 22:35

Nie wymieniałem Suareza :wink: . Wymieniłem piłkarzy którzy w Eredivisie strzelali mnóstwo bramek.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 03 lut 2010, 22:43

Kuyta jescze należy wymienić on też przez 4 kolejne sezony miał ponad 20 goli. Choć snajperem nie jest :wink:

Natomiast ja do Suareza podchodzę z dystansem. W Holandii zawsze łatwiej było strzelić sporo goli, nawet wtedy gdy Ajax i PSV były w kręgu mocnych średniaków. Teraz Liga jest słabsza, w Lidze Mistrzów zespoły Holenderskie radzą sobie gorzej od klubów z Ukrainy, Rosji czy nawet Grecji :shock: Poziom jest gorszxy i to nie jest już liga produkująca zawodników gotowych do podboju europy, jak to było w latach 90 gdy pokolenia Ajaxu ruszało podbić świat czy nawet XXI wieku gdy w 2004 roku Van Persie czy Robben trafiali do Anglii.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 03 lut 2010, 22:47

Kuyt w Holandii to był typowy egzekutor. W Feyenoordzie grali na niego, a reszta była cofnięta. To były czasy kiedy jeszcze oglądałem ligę holenderską, więc wiem :lol: . Później Rafa zrobił z niego pomocnika i w sumie z niezłym skutkiem.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 03 lut 2010, 22:48

Wtedy to Castelen i Kuyt rządzili w Eredivisie. Ale ich rozdzielono i obaj kariery nie zrobili. Oni widocznie działali tylko jako duet.
A co ciekawe z napastników, którzy wyszli z ligi holenderskiej, to oprócz van Nistelrooya swoją karierę rozwinął jeszcze Zlatan, który paradoksalnie w Eredivisie aż tak nie szalał. 35 goli w 74 meczach.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 03 lut 2010, 22:52

Kuyt w Holandii to był typowy egzekutor. W Feyenoordzie grali na niego, a reszta była cofnięta
Podobna sytuacja jak z Salomonem Kalou. W Feyenoordzie grał jako wysunięty napastnik, w Chelsea go ustawiają na skrzydłach.

Awatar użytkownika
weasel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Re: Eredivisie (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: weasel » 03 lut 2010, 23:08

Ze snajperów w Holandii to jeszcze warto wspomnieć Romario 98 goli w 109 meczach :evil: i Nikolaosa Machlasa, który miał świetny sezon '97/98 czyli 34 gole w 32 meczach i oczywiście "Złoty But" :mrgreen:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 03 lut 2010, 23:53

Jak już się tak cofamy to jeszcze Ronaldo i Luc Nilis. Ale wymieniać można bez końca.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 04 lut 2010, 16:17

Diamen23 pisze:Później Rafa zrobił z niego pomocnika i w sumie z niezłym skutkiem.
:naughty:

Kuyt jako skrzydłowy jest katastrofalny. 0 techniki, 0 przyśpieszenia, 0 kreatywności.
Chociaż trzeba przyznać, że sezon 08/09 miał naprawdę bardzo dobry.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 04 lut 2010, 22:34

Zupełnie nie rozumiem tego. Kuyt moim zdaniem prezentuje się całkiem przyzwoicie na skrzydle. Może nie tak jak w ataku, ale moim zdaniem akurat na tego gracza The Reda rzadko można narzekać. To prawdziwy walczak, z nie najgorszą techniką.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 04 lut 2010, 22:44

Jak już się tak wątek Eredivisie rozkręcił to w niedzielę w tej lidze zapowiada się naprawdę ciekawy dzień. Najpierw Feyenoord gra z Alkmaar, a tuż po tym meczu Ajax podejmuje Twente.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 04 lut 2010, 22:47

Odkąd wprowadzono Polsat Futbol, to rzadko mam okazję oglądać Eredivisie, a szkoda...

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 07 lut 2010, 20:05

Ostatnio troszkę tu się ożywiło to spróbuję nieco skrobnąć o dzisiejszych hitach. Może ktoś podejmie dyskusję.

Najpierw w Rotterdamie drużyna AZ Alkmaar strzeliła trzy bramki wygrywając z Feyenoordem 2:1 (samobójczy gol wyrównujący padł po naprawdę ładnym uderzeniu Werblooma). Mecz zacięty, pełen ofensywnych akcji, a także walki. Byliśmy świadkami wielu ostrych starć, ale niesmak po meczu pozostaje ze względu na katastrofalne sędziowanie przez całą trójkę arbitrów. Alkmaar wygrało głównie dzięki temu, że fantastycznie wykonuje stałe fragmenty gry. Oba gole padły po dośrodkowaniach z rzutu rożnego.

W późniejszym meczu na szczycie Ajax zmiażdżył Twente aż 3:0, a mógł wyżej. Jednak i tu przeszkodzili sędziowie nie uznając prawidłowo strzelonego przez Suareza gola. Bohaterem meczu został Marko Pantelić, który strzelił gola i zaliczył asystę przy trafieniu Rommedahla. Twente tym samym przegrało pierwszy mecz od maja ubiegłego roku, kiedy to przegrali...w Amsterdamie z Ajaksem. "The Joden" wciąż jednak tracą do swoich dzisiejszych rywali sześć punktów. Wynik ten na pewno cieszy PSV Eindhoven, które odskoczyło graczom z Enschede na trzy "oczka".

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 14 lut 2010, 9:48

Taka mała ciekawostka. We wczorajszym meczu przeciwko Heerenveen swojego setnego gola w Eredivisie strzelił Luis Suarez.
P.S. Liczyłem na to, że ten temat się rozkręci, a tu kiszka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”