Turniej w szachy - playoffs - Strona 12

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Turniej w szachy - faza grupowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 kwie 2023, 19:02

Zagraliśmy zaległą partię i udało mi się zrewanżować za wcześniejszą porażkę czarnymi

Link do partii: https://lichess.org/mxojr77V

2/3 partii nawet na niezłym poziomie, a później to już festiwal błędów z obu stron, zakończona ruchem w stylu 'A co tam mat w jednym ruchu, skoro mogę zgarnąć zwycięski materiał' :|

@Leszek

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 18 kwie 2023, 19:24

Kompletna katastrofa z mojej strony, po części usprawiedliwiam to fatalnym "działaniem" Lichess, w sensie figury chodziły z opóźnieniem przez co zrobiłem z cztery błędne ruchy (jeden kompletnie absurdalny, bo podstawiony Hetman w trzecim ruchu cofnięty, za co dziękuję :P ). Nawet ostatni ruch hetmanem z choinki, bo chciałem ruszyć skoczkiem ale w sumie to i tak był ruch przegrywający, więc wybaczam Lichess (skupiony gdzie indziej nie widziałem, że mogę wziąć wieżę).

Dzięki za grę @venomik

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 kwie 2023, 21:10

W sumie gdybyś ten ostatni ruch zrobił venomiku hetmanem zamiast królem to Gumi nawet nie musiał by się poddawać :wink: Tak czy inaczej gratulacje oczywiście.

Oto aktualna tabela grupy A:

1.Dunkel 3 6 (517)
2.gumi2006 4 2 (259)
3.venomik 3 2 (221)

No to wygląda na to że jednak w jednej z grup współczynnik WR mojego autorstwa może zdecydować o wicemistrzostwie grupy bo przypominam że o drugie miejsce nie ma dodatkowej partii. Tak przynajmniej będzie jeżeli w ostatniej partii tej grupy czyli starciu Dunkel - venomik nie będzie niespodzianki. Wiadomo, jeżeli venomik niespodziewanie zapunktuje w jakikolwiek sposób w starciu z faworytem to wyprzedzi Gumiego na punkty i zajmie drugie miejsce.

Jeżeli jednak niespodzianki nie będzie to współczynnik WR mojego autorstwa (czyli idea w której nagradzamy zwycięzcę im szybciej wygra a pokonanego im dłużej walczy) zdecyduje tutaj o miejscach 2-3.

@venomik masz w tej chwili o 38 małych punkcików we współczynniku mniej od Gumiego. Więc jak łatwo policzyć jeżeli wytrzymasz 39 ruchów w starciu z Dunkelem to jesteś wicemistrzem grupy bez względu na wszystko. Tylko nie waż się przegrywać mając zrobionych DOKŁADNIE 38 ruchów bo będzie taki pat na którego nawet ja nie wymyśliłem rozwiązania :mrgreen:

@gumi2006 @Dunkel

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 kwie 2023, 22:47

Leszek pisze:
18 kwie 2023, 21:10
W sumie gdybyś ten ostatni ruch zrobił venomiku hetmanem zamiast królem to Gumi nawet nie musiał by się poddawać
Dokladnie, wlasnie o tym pisałem wczesniej. Ale za tym była pewna idea. Rzecz w tym, że kiepsko gram na małym czasie - mówię nie tylko o moim poziomie, ale o szybkości klikania również, a tu już mi czas gdzieś do blisko 60 sekund spadł. Widziałem, że mogę zbic hetmana i gońca, tracąc wieżę. Ale przeliczyłem sobie szybko, że jak najpierw dam szacha wieżą to zdobędę piona + po w nastepnych ruchach hetmana i wieżę, a, że to ruchy dość forsowne to jeszcze nabiję sobie trochę czasu, wychodząc do końcówki mając hetmana, skoczka i piona vs wieża przeciwnika.
Tak się zafiksowałem na tym planie, że nawet nie przyszła mi do głowy tak oczywista alternatywa, jak danie mata ;]

Wiadomo, jeżeli venomik niespodziewanie zapunktuje w jakikolwiek sposób w starciu z faworytem to wyprzedzi Gumiego na punkty i zajmie drugie miejsce.
No to szykuje moją główną broń na to spotkanie - trzykrotne powtarzanie pozycji + propozycje remisu po każdym ruchu ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 21 kwie 2023, 21:31

Leszek - DDK(Z)

https://www.chess.com/game/live/75842496385

Nie dla psa kiełbasa. Psem w tym wypadku jestem ja a kiełbasa to zwycięstwo w grupie i bezpośredni awans do Final Four. Już wiadomo że nie dla mnie :wink: Starałem się ale DDK ponownie okazał się ode mnie lepszy. Miałem wrażenie że jakiś tam czas prowadzę w miarę wyrównany bój. Za leciutki sukces sobie przypisałem nawet to że chyba trochę wymusiłem wymianę Hetmanów w starciu z lepszym rywalem. No ale pierwszy raz zgubiłem szyk tracąc piona w 29 ruchu. OMG, teraz widzę że było proste zabezpieczenie gońcem na F1 w moim 29 ruchu, co za wstyd :o Potem czując że mam coraz wyraźniejszą stratę czasu i stratę piona zdecydowałem się poświęcić gońca i wjechać tam wieżą by trochę namieszać. Fatalny ruch 34 czyli już bankowa strata którejś z wież był początkiem końca.

Gratuluję rywalowi.

Oto tabela grupy C przed ostatnim starciem DDK - Cement

1.DDK 3 4 (386)
2.Leszek 4 3 (291)
3.Cement 3 3 (208)

Tak więc ja już na pewno nie będę group winnerem. Jest arcykawie bo kto wygra tą ostatnią partę ten w Final Four. Użytkownikowi DDK oczywiście wystarcza remis. A jeżeli DDK wygra to ja będę drugi w tej grupie. W przypadku remisu bądź zwycięstwa Cementa spadam na trzecie. No nic, pozostaje mi się cieszyć że i tak trochę popunktowałem w tej grupie ponad stan :)

@Cement @DDK

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 21 kwie 2023, 21:45

Oj Leszek Leszek, te same błędy. Nie możesz tak odpuszczać centrum, w dodatku ta niewymuszona wymiana gońca za skoczka którą już gdzieś wcześniej widziałem :think:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 21 kwie 2023, 22:08

Salas11 pisze:
21 kwie 2023, 21:45
Oj Leszek Leszek, te same błędy. Nie możesz tak odpuszczać centrum, w dodatku ta niewymuszona wymiana gońca za skoczka którą już gdzieś wcześniej widziałem :think:
No cóż. Sam fakt że nawet nie jest dla mnie tak do końca oczywiste w jaki sposób odpuszczam centrum pewnie mówi wiele o różnicy w kwestii poziomu mojego a Twojego :wink: Ale spoko. Przed moją następną partią na tym turnieju (a jeszcze minimum jedna mnie czeka) postaram się trochę postudiować na ten temat i może będziesz ze mnie następnym razem nieco bardziej zadowolony :)

Zatem do końca fazy grupowej zostały już do rozegrania tylko dwa starcia:

Dunkel - venomik

DDK - Cement

Z tego co wiem to Cement jakoś wraca 23-ego albo 24-ego więc pewnie wtedy najwcześniej szansa na rozegranie tego. Liczę po cichu że się postaracie z oboma starciami do połowy przyszłego tygodnia i może wówczas jeszcze przed długim weekendem uda nam się oficjalnie wystartować z Playoffs.

@Dunkel @venomik @Cement @DDK

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 21 kwie 2023, 22:18

Damy radę. Cement dawaj znać jak wrócisz.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 kwie 2023, 2:38

@Dunkel Jakoś w poniedziałek po 12 Ci pasuje? :)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 22 kwie 2023, 10:22

Leszek pisze:
21 kwie 2023, 22:08
No cóż. Sam fakt że nawet nie jest dla mnie tak do końca oczywiste w jaki sposób odpuszczam centrum
Nie chcę robić z siebie boga szachów bo mój poziom jest jaki jest, ale jeśli grając białymi po dziesięciu ruchach siedzisz na trzeciej linii to wiedz że coś w debiucie poszło nie tak :wink: Ale bynajmniej nie hejtuję, sam swego czasu miałem głupie szachowe nawyki z którymi ciężko było zerwać, dlatego jestem pewien że i Ty wyciągniesz wnioski :)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 22 kwie 2023, 10:48

Salas11 pisze:
22 kwie 2023, 10:22
ale jeśli grając białymi po dziesięciu ruchach siedzisz na trzeciej linii to wiedz że coś w debiucie poszło nie tak :wink:
A ok. Teraz bardziej kumam co masz na myśli :wink: To śpieszę tylko z małym wytłumaczeniem które być może wcale nie przeczy temu że faktycznie masz pełnię racji :)

Otóż przez większość z ostatnich dwóch i pół roku grając białymi to ja jak najbardziej zaczynałem i wciąż często zaczynam od klasycznego pierwszego ruchu pionem na E4. Tylko przyznam się bez bicia że gdzieś na przełomie zeszłego i obecnego roku stwierdziłem że się czuję odrobinę wypalony i czas przetestować jakieś inne otwarcie białymi. Postanowiłem przetestować tak zwane King's Indian Attack gdzie właśnie pierwszy ruch jest skoczkiem na F3. Na początku stycznia trochę to testowałem po czym pierwotnie wystartował mój pierwszy w tym roku prowadzony turniej jeszcze na tym starym forum. Bo zanim spadł meteoryt który zmiótł z powierzchni tamto forum i razem z nim tamten mój turniej to zdążyliśmy tam w styczniu rozegrać pierwszą kolejkę fazy grupowej. Zdążyłem w niej jeszcze zagrać z kolegą z tamtego forum z którym w zeszłym latach miałem ujemny bilans bo dwie porażki i jeden remis. I w starciu z nim jakieś 3 miesiące temu postanowiłem wprawić go w osłupienie startując właśnie tym debiutem ze skoczkiem na F3. I już po pierwszych naszych ruchach napisał mi na czacie że jest zaskoczony, że dziwnie zacząłem. No i o ironio tego wieczoru wygrałem z nim po raz pierwszy :mrgreen: No ale w sumie nie wiem na ile zadziałał element zaskoczenia i np był przygotowany na zupełnie inne moje granie bardziej start na klasyczne E4 a na ile po prostu się tak jakoś temtego wieczoru złożyło przypadkowo że jakoś wygrałem. I może to sprawiło że postanowiłem dalej testować grając białymi ten debiut.

No ale przyjmuję Twoje uwagi i w takim razie może faktycznie powinienem zacząć powoli od tego odchodzić przy grze białymi bo to że raz się udało to nie znaczy że to musi być pode mnie debiut skrojony :wink:

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 22 kwie 2023, 12:29

Ogólnie zasada jest dość prosta w grze białymi, albo od razu walczysz o centrum ruchami E4, D4 czy nawet C4 jeśli komuś pasują angielskie klimaty, albo idziesz w fianchetto, rywal zajmuje centrum ale Ty (najlepiej zaraz po roszadzie) od razu to centrum atakujesz bo jeśli przeciwnik zakończy rozwój i ustabilizuje pozycję to zwyczajnie zajedzie Cię samymi pionami a Ty będzie musiał operować na ograniczonej przestrzeni i zauważ że gdzieś od 12 posunięcia właśnie do tego doszło, DDK sobie spokojnie poprawiał figury a Tobie skończyły się pomysły. Tu wyprowadziłeś skoczka by go kilka ruchów później cofnąć, tam hetman na C2 i zaraz potem poprawka na D2.

No sporo straconych temp i ewidentnie czułeś respekt do rywala :wink:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 kwie 2023, 12:46

Jak Was czytam to mam wrażenie, że macie 100 razy większą wiedze ode mnie o otwarciach nazwach itd. Ja nie znam z nazwy ani jednego otwarcia, wiem tylko co to jest gambit :D

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 22 kwie 2023, 12:58

DDK pisze:
22 kwie 2023, 12:46
Jak Was czytam to mam wrażenie, że macie 100 razy większą wiedze ode mnie o otwarciach nazwach itd. Ja nie znam z nazwy ani jednego otwarcia, wiem tylko co to jest gambit :D
Czyli jesteś jak młoda Beth Harmon. Nie znasz samego nazewnictwa ale realizujesz to intuicyjnie na szachownicy. :wink:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 kwie 2023, 13:03

Oglądam sobie czasami analizy na yt, ale zwracam uwagę tylko na to, co się powinno robić w praktyce, a jakieś nazwy, otwarcia to kompletnie olewam. Pooglądałem z rok temu może ze 2 szkolenia o otwarciach i znam pierwsze 4-5 ruchów w tych dwóch i to tyle mojej wiedzy teoretycznej :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”