Reprezentacja Hiszpanii (zbiorczy) - Strona 12

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
Damian29021988
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Damian29021988 » 07 paź 2006, 13:22

Dziś sobie ten meczyk obejrzę na polsat sport extra. :P

Ogólnie zapowiada się bardzo ciekawe widowisko. Ja jako wielki fan reprezentacji Hiszpanii, będę oczywiście liczył na zwycięstweo w tym meczu. Jednak nie dokońca podoba mi się to co robi z tą reprezentacją Luis Aragones. Fajnie, że powołuje takich graczy jak Fabregas czy Iniesta i daje im grać przez pełne 90 minut, lecz to co zrobił na MŚ2006 w meczu z Francją nie podobało mi się, tak jak nie powołanie Raula do kadry. W meczu z Francją, Hiszpanie powinni zagrać Joaquinem bądź Reyesem od pierwszych minut...

Niestety przeszło to już do historii, więc trzeba teraz patrzeć w przyszłość hiszpańskiej piłki. Zobaczymy jak zagra Puerta 21 letni pomocnik Sevilli FC. Myślę, że dostanie szansę w drugiej połowie.

Obstawiam wynik 3-2 dla Hiszpanów.

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 07 paź 2006, 22:15

No to się Hiszpanie nie popisali :? Monotonna gra i brak pomysłu na rozmontowanie defensywy. Szwedzi świetnie się bronili po strzeleniu pierwszej bramki (jak dla mnie szmata Ikera, ale przy okazji spalony), a pod koniec dobili rywala który o mały włos nie strzelił wyrównującej bramki (Puyol złapał formę strzelecką, tzn dochodzi do sytuacji a to sie liczy)a tu kontra i brak asekuracji. Tarzan sobie pobiegł sprintem i nikt nie przeszkodził wcześniej Allbackowi (nie wiem dokładnie jak się pisze jego nazwisko), a ten położył i zdyszanego Carlesa i Ikera. Xavi dzisiaj chyba pobił rekord jeśli chodzi o liczbę zagranych przez niego piłek. Każda akcja Hiszpanii przechodziła parę razy przez jego nogi, ale wyniknęło z tego jedynie kilka sytuacji. Nie mowię, że zagrał źle ale brakowało mu jakiegoś wsparcia, ruchu bez piłki. Iniesta po wejściu na plac gry nie pokazał nic szczególnego, tak jak to zwykł robić w brawach Barcy. Plusów dodatnich nie zauważyłem w grze piłkarzy z Półwyspu Iberyjskiego, natomiast tych ujemnych było aż nadto. W pierwszej połowie brak akcji bocznych obrońców, którzy mogliby stworzyć przewagę liczebną, w drugiej odsłonie troche Puerta sie troche pokazał, ale nic z tego nie wynikało. Ogólnie rzecz biorąc to jest chyba w końcu koniec Aragonesa. Nie zbłaźni się już pokazując swoje rasistowskie "ja", ani nie powoła Raula :smile2: , choć pewnie jego nastepca również będzie powoływał Blanco. Tak wogóle to zadziwiające jest to jak postępował Aragones. Kiedy Raul nie strzelał bramek dla Realu to był powoływany, a teraz, kiedy w LM i w lidze zaczął strzelać został odsunięty. Wiele było błędów za jego kadencji selekcjonera, miejmy nadzieję, wszyscy kibice ligi i reprezentacji Hiszpanii że będzie lepiej, bo gorzej chyba sie nie da.

Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 08 paź 2006, 13:43

Co tu dużo mówić. Hiszpanie zagrali po prostu słabo, bez pomysłu. Przy pierwszym golu Iker trochę zawinił, ale wg mnie bardziej przy tym golu zawinił Juanito. Ogólnie to w pierwszej połowie nic ciekawego się nie działo może oprócz strzał w poprzeczke jednego ze Szwedów. Szczególnie słabo grał Fabregas. W drugiej połowie Hiszpanie starali się zmienić losy spotkania i śmielej zaatakowali. Bliski zdobycia gola był Angulo, ale jego strzał po podaniu Xaviego był minimalnie niecelny. Wprowadzeni Iniesta, Puerta i Luis Garcia też nie zachwycili zbytnio. Potem skuteczna kontra Szwedów i 2:0.
Z Hiszpanów można wyróżnić chyba tylko Ville, który oddał kilka groznych strzałów, a i Ramos zagrał nie tak zle.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2430
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 08 paź 2006, 13:54

Hiszpanie wcale nie grali tak źle. Długo utrzymywali się przy piłce, stwarzali sobie sytuacje, których tradycyjnie już nie potrafili wykorzystać czyli znowu...skuteczność :roll:

Mówiłem już, że nie podoba mi się taktyka bez skrzydłowych i to miało potwierdzenie na boisku. Mając takich graczy jak Joaquin, Jesus Navas, Vicente czy Reyes (kontuzja) aż grzechem jest nie korzystać z tego. Szkoda, że Aragones tego nie widzi i być może już nie będzie iał okazji naprawy tego błędu, gdyż znów głośno o jego dymisji. Nie powinno być tak, by napastnicy pełnili często rolę ofensywnych bocznych pomocników, co było widać jak na dłoni. Bardzo często Villa czy Torres schodzili do boku bo tam...nikogo nie było.

Nigdy nie krytykowałem Aragones'a bo zawsze mi się podobała gra jego drużyny, ale to nie wykorzystywanie materiału ludzkiego jaki niewątpliwie Hiszpania posiada to błąd kolosalny. Poza tym podpadł mi tylko swoją wypowiedzią na treningo do Reyes'a, kiedy to dał się poznać jako rasista, ale to już było omawiane.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 paź 2006, 15:43

Bardzo dużo się mówi na temat potencjalnego nowego selekcjonera.

Z jednej strony ciągle słyszymy:

"Jesteśmy po tej samej stronie co trener i wspieramy jego pracę. Skoro dwa lata temu panowała całkowita jednomyślność w sprawie jego zatrudnienia i kierunku, w którym ma iść drużyna, to teraz ma on jeszcze więcej doświadczenia."

A z drugiej dochodzą liczne plotki...
Jak podaje włoska prasa, Marcello Lippi może wkrótce zastąpić Luisa Aragonesa na stanowisku selekcjonera reprezentacji Hiszpanii.
58-letni Lippi pozostaje bez pracy odkąd rozstał się z włoską federacją po wywalczeniu latem tytułu mistrza świata.

La Gazzetta dello Sport donosi, że były trener Juventusu Turyn jest faworytem do zastąpienia 10 lat od niego starszego Aragonesa, pod którego wodzą Hiszpania przegrała w eliminacjach Euro 2008 z Irlandią Północną (2:3) i Szwecją (0:2).

Jednak póki co prezydent Hiszpańskiego Związku Piłki Nożnej Angel Maria Villar jest przekonany, że Aragones powinien dalej prowadzić zespół narodowy.
Bądź tu mądry i pisz wiersze :P

Media oczywiście spekulują, że to całe "Aragones zostaje" to tylko zasłona dymna i cały czas dmuchają balon. Długo chyba nie będziemy czekać na fakty :roll:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 10 paź 2006, 15:53

A Lippi ostatnio mówił że teraz zamierza pracować w Hiszpani :roll: Oczywście zaraz temat: Który trener nie daje rady - a tu prosze nawet kadre mu przypisali :roll: W sumie nie zdziwił bym sie. Ma podobnych graczy co Włosi - Xabi jak Pirlo - np Xavi czy Cesc jak Totti i najważniejsze postanie w 4-4-1-1- są już - i to jakie - flanki ma lepsze niż Azzuri. Z przodu Villa na szpicy czy nawet El Moro i gra - obrone buduje od Tarzana i jest ciekawie :]

Gdyby nie pewne słowa które padł podczas mundialu Lippi nadal był by selekcjonerem mistrzów swiata. Jednak jego osoba i jego syna zostały zmieszane z błotem - potem każdy Włoch przepraszał i sie modlił :wink: Ale nikt chyba za bardzo w nich nie wierzył jak taka nagonka spotkała do już w grupie mimo wygranych. [patrz Calciopoli] Potem wygrał złoto, i odszedł jak by chciał powiedzieć "teraz co mnie cmoknijcie :P" swoje zrobiłem - mowa :!: - ale pokazać gest Kozakiewicza :]

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 12 paź 2006, 16:14

Nie wiem ale po meczu z Argentyna, Aragones nadal ma na drodze ciagle zielone światło od federacji. Wystawił na środku Katalonski duet Iniesta - Xavi i widac było, ze to był strzał w "10" :twisted: Raczej jesli nei dojdzie do kontuzji, a nowy kapitan torche poprawi forme :arrow: to bedzie to para nei do wyrwania z podstawowego składu... Znowu brak klasycznych skrzydełek, a szkoda, choc wynik jest na +... Co innego, ze Basile ułatwia ostatnio zwyciestwa nad Argentyna.

Zobaczymy moze Luis pojdzie troche po rozum i wystawi nawet skrzydłą w osobach Reyes-Vincente, bo ewidentnie Joaquin mu nie lezy, a Reyes na prawym skrzydle w Realu spisuje sie bdb.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2006, 19:53 przez Jarzinho, łącznie zmieniany 1 raz.

Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 12 paź 2006, 19:44

Dzisiaj oglądałem powtórkę tego meczu i muszę przyznać, że masz rację. Naprawdę świetnie zagrali Xavi i Iniesta. Bardziej podobał mi się ten pierwszy. Napracował się co nie miara, praktycznie wszystkie akcje Hiszpanii przechodziły przez niego no i ten piękny gol. Iniesta też dawał radę. Skrzydła wyglądałby pewnie lepiej, ale niestety Jose nabawił się urazu.

Po tym jak Joaquin skrytykował Aragonesa wątpię, żeby dostał powołanie do kadry, choćby spisywał się na miarę oczekiwń. No chyba że go zwolnią...

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 12 paź 2006, 20:13

Tego meczu jakoś nie oglądałem. Za późna godzina, a dzisiaj jakoś nie było okazji. Patrząc na skład to jednak znów to samo czyli brak skrzydeł. Teraz jednak było to oczywiste jeszcze długo przed spotkaniem.
Premo pisze:Po tym jak Joaquin skrytykował Aragonesa wątpię, żeby dostał powołanie do kadry, choćby spisywał się na miarę oczekiwń. No chyba że go zwolnią...
Myślę, że jeśli Joaquin będzie grał dobrze to dostanie powołanie siłą rzeczy. Trener kierując się swoimi sympatiami i antypatiami przynosi drużynie więcej szkody niż pożytku. Tak doświadczony szkoleniowiec jak Aragones wie o tym doskonale. Joaquin może trochę przesadził, ale powiedział szczerze co myśli o swojej sytuacji w kadrze. Luis nie będzie z tego robił problemów, jeśli gracz Valecii będzie grał na miarę oczekiwań. W zasadzie to czekam aż szansę w pierwszej drużynie dostanie Jesus Navas. Ma za sobą dobry poprzedni sezon i wcale nie gorszy początek obecnego więc kto wie. To mógłby być kolejny młody zawodnik do talii Aragones'a :wink:

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 12 paź 2006, 21:16

Trener kierując się swoimi sympatiami i antypatiami przynosi drużynie więcej szkody niż pożytku. Tak doświadczony szkoleniowiec jak Aragones wie o tym doskonale
wlasnie pokazal to powolujac beznadziejnego raula na mundial. nie kierowal sie wcale sympatiami w stosunku do cudownego dziecka z vallecas

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 paź 2006, 19:11

wlasnie pokazal to powolujac beznadziejnego raula na mundial. nie kierowal sie wcale sympatiami w stosunku do cudownego dziecka z vallecas
Widać, że kibic Barcelony :roll: Tak się składa, że przed Mundialem było to wałkowane. Trudno się cofnąć kilka stron i poczytać :>

Sam Aragones odciął się od spekulacji i na temat swojej przyszłości z reprezentacją powiedział:

"Nie wiem czy zakończycie debatę, ale dla mnie została już ona dawno zakończona. Nie odejdę, trzeba mnie będzie stąd wyrzucić"

Awatar użytkownika
karchinho
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karchinho » 23 paź 2006, 16:35

Zdziwilbym sie ze gdy przy tej formie Raul nie zostanie powolany na mecze towarzyskie (listopad)lub pradopodobny mecz zPOlska

rafii13
Żenujący nabijacz :/
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rafii13 » 23 paź 2006, 17:25

Hiszpania winner

masz range specjalna - pewnie już zauwazyłeś ... jest to forma ostrzeżenia - następnym krokiem jest ban - więc opamiętaj się i pisz jak człowiek. Rozumiesz o co chodzi ? Upomnienie moda nie powinno być dłuższe od posta usera .... // fieldy

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 09 gru 2006, 14:13

Od dawna widać ze rep. Hiszpani gra tragicznie Aragones to żaden trener, po kompomitacjach z Iralandią i Rumunią pora zeby zwiazek piłki nożnej hiszpanii go wysłał na zieloną trawke.

Rep. gra słąbo nie służa jej idiotyczne rotacje i głupie powołania dla niektórych zawodników, a brak powołaań dla co lepszych graczy.

Aragones sie komprmituje mając taki potencjał nie osiągając ani promila przyzowitych wyników.

Pora zeby przyszedł do hiszpanii ktoś z zewnatrz bo jak narazie to hiszpańska "myśl szkoleniowa" tak jak i w Polsce się nie sprawdza.

Zresztą wiadać po klubach te z top 4 trenują obcokajowcy wyjątek (jueade ramos z Sevilli)

Awatar użytkownika
MaWiK
malwinka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaWiK » 09 gru 2006, 14:31

Aragones to dobry trener, ale nie selekcjoner. Myśle że znalazło by się wielu lepszych kandydatów na stanowisko selekcjonera Hiszpanów. Zawodnicy drużyny z Półwyspu Iberyjskiego muszą mieć pozostawioną swobodę gry, a Aragones narzuca im dyscyplinę taktyczną, której oni na zgrupowaniach kadry nie są w stanie zrozumieć. Hiszpański związek piłki nożej powinien jak najszybciej zmienić Mędrca z Hortalezy jeżeli chce uniknąć kompromitacji na dużą skalę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”