Liga Portugalska - Strona 12

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto wygra Superlig???

FC Porto
44
61%
Benfica
12
17%
Boavista
5
7%
Sporting
11
15%
Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Re: Liga Portugalska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 28 lis 2011, 1:01

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hiperbola_ ... iteratury)
Hiperbola (gr. hyperbola, łac. superlatio, pol. wyolbrzymienie), przesadnia – środek stylistyczny polegający na wyolbrzymieniu, przejaskrawieniu cech przedmiotów, osób, zjawisk. Może dotyczyć ilości, rozmiaru, stosunku emocjonalnego, przyczyny, znaczenia lub skutku. Stosowany dla wywarcia mocnego wrażenia, spotęgowania ekspresji.
Hiperboli używa się również w mowie potocznej, np. gigantyczny zamiast duży, Powtarzałam ci to tysiąc razy!.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6624

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 lis 2011, 1:04

Dzisiaj Porto odnotowało 50 mecz z rzędu bez porażki w lidze :shock:

Ostatni raz przegrali 28 lutego 2010 ze Sportingiem. Od tego momentu wygrali 43 spotkania i zremisowali 7, zdobywając 136 punktów na 150 możliwych (90 %). Bramki 128-31.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 28 lis 2011, 16:32

Moglby ktos ogladajacy regularnie Sporting (Doktorek?) napisac cos o tym Van Wolfswinkelu? Nie wiem po cholere mialby nam byc kolejny napastnik ale widzialem juz kolejnego newsa, ktory nas z nim laczy i dobrze by bylo cokolwiek wiedziec.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 491

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 28 lis 2011, 16:59

Morrow pisze:Moglby ktos ogladajacy regularnie Sporting (Doktorek?) napisac cos o tym Van Wolfswinkelu? Nie wiem po cholere mialby nam byc kolejny napastnik ale widzialem juz kolejnego newsa, ktory nas z nim laczy i dobrze by bylo cokolwiek wiedziec.
Na poprzedniej stronie Doktor o Nim napisał :D
Boromir pisze:Dzisiaj Porto odnotowało 50 mecz z rzędu bez porażki w lidze :shock:
A z Olhanese nie potrafili wygrać :roll: Wtedy gdy na na nich liczyłem.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 28 lis 2011, 17:09

Pisal o nim Sammyy,ale zgadzam sie z jego zdaniem w 100% :wink:
Hmm... jak dla mnie gra dobrze. Tzn. strzela bramki i to najważniejsze. 7 w 9 meczach ligowych (11 w 14 ogólnie) to naprawdę dobry wynik. Problemem jest jednak jego styl gry, albo zrozumienie z partnerami. Moim zdaniem częściej mógłby się pokazywać, próbować jakoś rozegrać, czasem cofnąć, a mam wrażenie że on głównie czeka aż ktoś do niego poda. Poza tym fajne jest to, że nie jest jednak samolubny, potrafi oddać piłkę, na partnerów też raczej się nie wścieka gdy coś idzie nie tak. Mógłby też czasem wziąć na siebie odpowiedzialność gdy drużynie nie idzie, bo jak gra z przodu wygląda przeciętnie to i Ricky gdzieś znika. Tak czy tak to dopiero początek, ale moim zdaniem w SCP dawno nie było tak niezłego napadziora. Ten, przyszły sezon i pewnie trafi do jakiegoś czołowego klubu.
Chociaz z drugiej strony troche dziwi mnie zainteresowanie ze strony MU. To chyba jeszcze za wysokie progi dla Rickyego,ktory dopiero wchodzi do tego wiekszego futbolu. W Utrechcie byl absolutna gwiazda,wszyscy grali na niego,wiec duzo latwiej bylo mu o bramki (poza tym strzelal tez karne). Dajmy Holendrowi jeszcze rok,dwa w SCP i jezeli sie sprawdzi (a ostatnio gra coraz lepiej),to wyslijmy go dalej w Europe :wink:

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 gru 2011, 23:11

W Portugalii podobnie jak w Hiszpanii - derby za derbami :)

W pierwszej polowie Belenenses sprawilo sporo problemow SCP. Mieli dwie swietne kontry (Sporting gral strasznie wysoko),ktore powinny zakonczyc sie bramkami,ale na szczescie zabraklo im skutecznosci. Druga czesc spotkania nalezala do pomaranczowego duetu - van Wolfswinkel & Schaars. Ten pierwszy oprocz gola zaliczyl dodatkowo asyste.

Juz to chyba mowilem,ale kupno Schaarsa za jedyne 1,5 mln to bylo totalne mistrzostwo swiata. Ten znakomity pilkarz jest warty przynajmniej 4 razy wiecej moim zdaniem.

Bardzo fajnie spisuje sie Diego Capel. Niesamowite pokretlo ma w lewej nodze ten gosc.

Podoba mi sie takze Elias. W jego sprawie jestem rozdarty,bo z jednej strony ciesze sie,ze jest w SCP,a z drugiej zaluje,ze odszedl z Atleti,gdzie moglby stworzyc naprawde fajne duo z Gabim.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 09 sty 2012, 13:44

Można dodać, że po dość nudnym bezbramkowym remisie. Sytuacji podbramkowych jak na lekarstwo i właściwie wynik 0:0 jest sprawiedliwy i oddaje w pełni przebieg spotkania.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 11 sty 2012, 17:23

João Teixeira jest łączony z transferem do Liverpoolu. Co możecie powiedzieć na temat tego gracza? Doktorku?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 11 sty 2012, 17:31

Daaaamian pisze:João Teixeira jest łączony z transferem do Liverpoolu. Co możecie powiedzieć na temat tego gracza? Doktorku?
Moge jedynie opierac sie na opiniach innych,bo chlopaka w zyciu na oczy nie widzialem. Podobno bardzo utalentowany gosc,gwiazda mlodziezowych zespolow SCP.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 23 sty 2012, 20:35

Ogląda ktoś dosyć regularnie ligę portugalską ? Jak radzi James Rodriguez w Porto ? Jest tyle spotkań w innych ligach że obecnie trochę zaniedbałem rozgrywki Sagres. Dzisiaj może w końcu coś obejrzę, Sporting z Olhanense na Orange Sport. Gra Jamesa mnie interesuje bo ostatnio przeglądałem stare zapiski i z MŚ U17 w 2007 znalazłem nazwisko Rodrigueza że był to gracz warty uwagi :)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 24 sty 2012, 1:40

James to klasa sama w sobie. Daje mu jeszcze rok,moze dwa i zapewne powitamy go w lidze duzo silniejszej od Sagres.

Jego statystyki z tego sezonu (Sagres & LM) <<< 18 meczow,8 goli,4 asysty,6 razy tytul najlepszego zawodnika na boisku.

Najczesciej gra na lewym skrzydle,czasem na prawym,kiedy nie moze zagrac Kleber i na jego miejsce w ataku wchodzi Hulk.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 31 sty 2012, 12:57

Kolejny "zdrajca". Najpierw Moutinho poszedl do Porto,a teraz jeden z moich ulubionych pilkarzy SCP - Yannick Djalo podpisal kontrakt z Benfica.

Swiat sie konczy :(

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 31 sty 2012, 19:51

Austriacki wiezowiec Marc Janko przeniosl sie z Twente do Porto. Dobry ruch Smokow. Niby jest na Dragao mlody,zdolny Kleber,ale on chyba nie do konca spelnial oczekiwania,a Janko w Sagres powinien wymiatac.

Lucho Gonzalez wraca na stare smieci. Bedzie staral sie wypelnic luke po Guarinie i Belluschim,ktorzy powedrowali do Wloch.

Na wypozyczenie do Lecce idzie Bozinov,ktory z tego wlasnie klubu wyruszyl w wielki swiat.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 21 mar 2012, 0:14

Jako,ze obecnie moj internet nie pozwala mi na ogladanie meczow na zywo,to zdecydowalem sie na desperacki ruch - w nocy sciagam,a ogladam w tygodniu. Nie zdziwcie sie wiec jezeli bede wypisywal moje denne posty o danym meczu 3-4 dni po jego rozegraniu.

Gil Vicente-Sporting. Bylem przekonany,ze wzmocnione mentalnie wyeliminowaniem bogaczy z Manchesteru Lwy spokojnie pojada sredniaka Sagres...nic z tych rzeczy. SCP zagralo katastrofalny mecz. Pierwsze pol godziny zawodnicy zielono-bialych praktycznie przechodzili i w dodatku dostali bramke zupelnie z niczego. Wydawalo sie,ze w II polowie rzuca sie do ataku,ale wtedy glowna role odegral sedzia. Najpierw rzut karny (dosyc watpliwy) Claudio obronil Rui Paticio,a doslownie 2 sekundy pozniej arbiter odgwizdal kolejna jedenastke... Tym razem Claudio pokazal jaja i pewnie zamienil karnego na bramke. Niedlugo potem za druga zolta kartke wylecial mozg zespolu Schaars i mozna powiedziec,ze w tym momencie emocje sie skonczyly.

Niestety,ale dopoki gracze Sportingu nie naucza sie golic "ogorkow" i przestana tracic punkty z takimi tuzami jak Setubal czy Gil,to raczej dlugo nie zobaczymy ich na szczycie Sagres :(

Awatar użytkownika
mzatlanta
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mzatlanta » 21 mar 2012, 2:07

A propos ligi portugalskiej, daloby sie skombinowac jakis dluzszy skrot z wczorajszego meczu pucharowego Benfica- Porto :wink: ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”