Liverpool (zbiorczy) - Strona 1112

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 lut 2025, 12:35

Taki znak czasów, że już w ubieglym wieku zdarzały się przypadki wyjściowych 11 klubów Premier League bez żadnego Anglika.
Wtedy pewnie też pisano - znak czasów.

Wydaje mi się, że wszędzie jest ten sam problem. Wprowadza się 'zachety' dla klubów na granie piłkarzami wychowanymi w kraju -> ceny takich piłkarzy idą do góry -> co raz więcej klubów sięga po obcokrajowców bo są tańsi. Nikt się nie spodziewał.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 4041

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 13 lut 2025, 13:11

masacra pisze: ↑
13 lut 2025, 12:35
Wydaje mi się, że wszędzie jest ten sam problem. Wprowadza się 'zachety' dla klubów na granie piłkarzami wychowanymi w kraju -> ceny takich piłkarzy idą do góry -> co raz więcej klubów sięga po obcokrajowców bo są tańsi. Nikt się nie spodziewał.
+ globalizacja, wychowankami klubów nie są tylko Angole.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6352
Kibicuję: 4rsenal

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 lut 2025, 13:30

+ przepisy, Saliba i Martinelli to oficjalnie wychowankowie Arsenalu, mimo że dołączyli już jako 18-latkowie. Mało to, Saliba te 3 sezony które mu dały status wychowanka spędził na wypożyczeniach we Francji - czyli gość w wieku 21. lat został wychowankiem angielskiego klubu mimo że nie spędził w Anglii ani jednego sezonu.

No a inna kwestia to zmiany reprezentacji wśród wielonarodowych graczy, np w zeszłym sezonie Arsenal wystawiając ten sam skład w jednym momencie miał Anglika w składzie, a już w kolejnym nie, bo Nketiah w międzyczasie zmienił kadrę z Anglii na Ghane.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 lut 2025, 18:11

XD

Ciekawe czy FA odwiesi Slota, czy będzie w zaparte bronić urażonej dumy potężnego Olivera.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2333
Kontakt:

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 13 lut 2025, 18:33

13 lut 2025, 18:11
XD
Nie wiem dokładnie, cięzko powiedziec, natomiast wg tej strony: https://www.football365.com/news/arne-s ... r-red-card
And now Jeremy Freeman, an expert lip reader, has told Sport Bible what he believes Slot said to Oliver to be shown the red card.

“That’s not a push? It’s a f**king disgrace… if you go and watch that again,” Slot exclaimed.

To the other linesman, he sarcastically said: “Well done.”

Just before shaking hands with Oliver, again, sarcastically, he said: “Great game.”

After the red card, the Liverpool boss added: “Sure, you give me a red for that? I will check it out for later… me and you yeah? Sure give me a red card… we’ll talk after?”
No ale może być totalny bullshit, kto to tam wie.
13 lut 2025, 7:43
Najsmieszniej :D
Wbudowany 5cm margines błędu po tym, jak ludzie narzekali na milimetrowe spalone. Więc no ogólnie jest to system równy dla wszystkich. ;)

13 lut 2025, 9:26
On tam zastosował przywilej korzyści i po prostu do tego nie wrócił, co jest standardem w tej lidze przy faulach taktycznych.
Nie jest standardem w tej lidze, tylko jest standardem wg przepisów gry ogólnie. Przywilej korzyści anuluje kartkę za "przerwanie korzystnego ataku", bo siłą rzeczy fakt zastosowania korzyści sugeruje, że atak nie został przerwany.
dwa że w innym meczu ten sam sędzia odgwizdał by faul na Konate i byłaby to mega poprawna decyzja.
Nie dziwi mnie ten faul na Konate, bo po prostu w Anglii się takich rzeczy z reguły nie gwiżdże i jest to na tyle "walka ciałem" że nie ma opcji, żeby angielski VAR to odwołał. Niestety, taka polityka "twardej gry" w Anglii.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2419

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 13 lut 2025, 19:15

13 lut 2025, 12:35
Taki znak czasów, że już w ubieglym wieku zdarzały się przypadki wyjściowych 11 klubów Premier League bez żadnego Anglika.
Wtedy pewnie też pisano - znak czasów.
tyle ze wtedy to bylo wyjatkiem, a teraz regula. moze nie doslownie sklad bez anglikow, ale z ich coraz mniejsza liczba. obecnie w premier league anglicy to ile, 30-40% wszystkich zawodnikow? paredziesiat lat temu te proporcje byly odwrocone

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 lut 2025, 19:56

Magnum pisze: ↑
13 lut 2025, 18:33
Nie jest standardem w tej lidze, tylko jest standardem wg przepisów gry ogólnie. Przywilej korzyści anuluje kartkę za "przerwanie korzystnego ataku", bo siłą rzeczy fakt zastosowania korzyści sugeruje, że atak nie został przerwany.
Zaskoczyłeś mnie tym zdaniem, zazwyczaj jak jest faul taktyczny przy kontrze ale jej nie przerwie to sędziowie i tak tą kartkę wręczają, słynne 'odłożone' żółte kartki. 2 sezony temu była nawet sytuacja że nie kto inny jak Machale Oliveir dał Martinelliemu 2 żółte kartki w jednej akcji - pierwszą 'odłożoną' za nieudane przerwanie kontry i drugą za faul 10 sekund później (swoją drogą za faul jakich wiele, kolejna z naciąganych kartek tego pana w meczach z nami). Czyli gość dał wtedy 2 kartki w jednej akcji z czego ta druga mocno soft, a ty mi teraz piszesz że ta pierwsza w ogóle nie powinna być pokazana skoro nie przerwała kontry? :P

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8416

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 13 lut 2025, 20:42

Z tego, co rozumiem, może dać kartkę, jeśli faul był na kartkę, ale nie za przerwanie korzystnej akcji. Tzn. jeśli wślizg ostry, to dostanie właśnie za to nierozważne wejście, ale wyznacznikiem nie będzie tutaj przerwanie akcji.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 lut 2025, 20:52

piotrcies pisze: ↑
13 lut 2025, 20:42
Z tego, co rozumiem, może dać kartkę, jeśli faul był na kartkę, ale nie za przerwanie korzystnej akcji. Tzn. jeśli wślizg ostry, to dostanie właśnie za to nierozważne wejście, ale wyznacznikiem nie będzie tutaj przerwanie akcji.
No to co napisałeś jest oczywiste i chyba każdy to rozumie - jeśli popełniono ostry faul to kartka jest za ostry faul. No ale sam wiesz najlepiej, bo piłkę oglądasz nie od dziś, że sędziowie wręczają odłożone żółte kartki nawet jak obrońca przez sekundę trzymał uciekającego rywala za koszulkę w ogóle nie wpływając na rozwój akcji. Toteż słowa Magnuma mnie zaskoczyły, wychodzi na to że w meczach Arsenalu w ostatnich latach było o wiele więcej niezasłużonych kartek niż sądziliśmy (żeby nie było - w obie strony), tylko że nikt nawet o tym nie wiedział :P

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 13 lut 2025, 21:16

sickstick pisze: ↑
13 lut 2025, 19:56
. 2 sezony temu była nawet sytuacja że nie kto inny jak Machale Oliveir dał Martinelliemu 2 żółte kartki w jednej akcji - pierwszą 'odłożoną' za nieudane przerwanie kontry
nie, to była kartka za nie szanowanie odległości przy wyrzucie z autu.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 13 lut 2025, 21:20

13 lut 2025, 21:16
sickstick pisze: ↑
13 lut 2025, 19:56
. 2 sezony temu była nawet sytuacja że nie kto inny jak Machale Oliveir dał Martinelliemu 2 żółte kartki w jednej akcji - pierwszą 'odłożoną' za nieudane przerwanie kontry
nie, to była kartka za nie szanowanie odległości przy wyrzucie z autu.
O kurde, z każdym kolejnym postem dorzucasz kolejne przepisy na które się kartek na co dzień nie ogląda :P Jest w ogóle coś takiego jak 'nie szanowanie odległości przy wyrzucie z autu' ? Piłkarze rywali często podchodzą przeszkadzać wyrzucającemu i w życiu nie widziałem nawet żeby sędzia odgwizdał chociażby przewinienie, a tutaj się okazuje że za to jest żółta.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 13 lut 2025, 21:34

Jest tak samo jak z rzutem wolnym, tylko że przy wolnym masz 10 jardów odległości (słynne 9,15m) a przy wyrzucie z autu masz 2 jardy.

Ja widziałem nie raz i nie dwa, ale pewnie widziałem więcej meczów w życiu i zwróciłem na to uwagę, a ty możesz nie pamiętać. ;)

Co do tego braku kartki przy korzyści, zostało to zmienione w przepisach gry 2020-21.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 14 lut 2025, 21:50

dwa że w innym meczu ten sam sędzia odgwizdał by faul na Konate i byłaby to mega poprawna decyzja.
Sergek pisze: ↑czw 13.02.2025 9:08
polecam zobaczyc jaki duet i po jakim faulu zajal sie dzis cofnieciem bramki chelsea

w sumie w srodowym meczu tez nie mozna bylo tego robic o czym regularnie przekonywal sie luis diaz, wykladnia po prostu troche sie zmienila by plynac z pradem w doliczonym czasie

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 14 lut 2025, 21:59

https://streamff.com/v/2761ef08
13 lut 2025, 18:33
Nie dziwi mnie ten faul na Konate, bo po prostu w Anglii się takich rzeczy z reguły nie gwiżdże i jest to na tyle "walka ciałem" że nie ma opcji, żeby angielski VAR to odwołał. Niestety, taka polityka "twardej gry" w Anglii
Co tam @Magnum pisałeś? :D

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1544
Kibicuję: od czasu do czasu

Liverpool (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 16 lut 2025, 15:40

Wolverhampton dziś strasznie elektryczne w obronie. Salah 23 w lidze, najwięcej w top 5.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”