Borussia Dortmund (zbiorczy) - Strona 113

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Borussia Dortmund (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 21 wrz 2013, 15:52

Po neapolitańskiej klapie spore zmiany w składzie m.in ... Lewandowski na ławce :lol:

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 21 wrz 2013, 17:27

Ufff... udało się. Znów się obawiałem, że po przeciętnym kopaniu BVB znów wygra po jakiejś przypadkowej bramce, ale tym razem wreszcie zgubili punkty (dosyć już miałem meczów takich jak z Werderem czy Brunszwikiem). Co ciekawe Norymberga miała nawet szansę na wygraną, ale ta ich ostatnia szansa - parodia.

Widać, że porażka z Napoli zabolała i zeszło nieco powietrze.

mati660
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mati660 » 21 wrz 2013, 18:13

Podsumowywując ten mecz, cisną się na usta słowa, że Klopp przesadził jednak z roszadami. Ducksch w dalszym ciągu powinien ogrywać się w rezerwach Dortmundu, choć zaprezentował się lepiej od Schiebera z końcówki minionego sezonu. Będąc już zresztą przy Schieberze, to radziłbym po prostu sprzedać go przy okazji najbliższego okienka transferowego, skoro grzeje tylko ławkę rezerwowych u Kloppa.

Totalnie bezbarwnego zawodnika ze spotkania przeciwko Napoli przypominał zdjęty już w przerwie Reus. Ciężko mówić w samych superlatywach póki co o transferze Aubameyanga, którego postawa jest mocno zależna od dyspozycji całego zespołu. Na pozycji pół-prawego pomocnika został dziś ustawiony Kuba i nie było to najlepsze rozwiązanie Kloppa.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 162

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 21 wrz 2013, 19:24

Szczerze mówiąc, dziwi mnie, ze Klopp tak (prze)rotowal składem. Dzisiaj trzeba było właśnie zagrać najsilniejsza ekipa, żeby szybko odbudować zespół po wpadce z Napoli, rotować można było w najbliższym meczu P.Niemiec, gdzie przecież BVB spotyka sie zdrugoligowym TSV Monachium, który z pewnością powinien być łatwa przeszkoda dla Dortmundu. No chyba, ze Klopp juz uznał, ze celuje w DFB -pokal jako najbardziej realne trofeum do zdobycia w tym sezonie :P

Dla mnie jako kibica Bayernu wynik jest oczywiście pozytywny, aż szkoda tej setki Essweina z ostatniej minuty. Ale nie ma co narzekać, jest realna szansa na zrównanie sie punktami z BVB, tym bardziej, ze Bayern do przerwy prowadzi 2:0 w Gelsenkirchen :)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 27 wrz 2013, 9:37

No, wygląda na to, że prawda wokół transferu Lewego ujrzała wreszcie światło dzienne poprzez artykuł w "Der Spiegel". Polecam dla zainteresowanych polskie tłumaczenia (na wp, Onecie, czy pewnie gdzie indziej), bo jak już zdążyłem się zorientować, są dość wierne ;)

Najbardziej chyba żal w tej układance samego zawodnika, bo jak widać, i BVB i menedżerowie nie zachowali się odpowiednio. BVB - bo obiecało transfer, licząc pewnie, że mowa o Man Utd czy innym zagranicznym klubie, menedżerowie - bo oparli się na ustnych obietnicach, zamiast wydobyć zobowiązanie na papierze. Ciekaw jestem tylko, czy faktycznie była oferta za 31 mln euro od Bayernu - jeśli tak, to BVB strzeliło sobie w stopę nie przyjmując jej, bo za rok będą musieli kupić sobie kogoś na pozycję Lewego, a ten odejdzie za darmo. A czy niezadowolony (choć po ostatecznej podwyżce humor powinien mieć lepszy) zawodnik zagra im te 31 mln euro w tym sezonie? Wątpię. No, a na dodatek skasuje ostatecznie więcej, niż miał skasować w pierwotnym zamyśle Watzkego i Zorca.

Ogólnie rzecz biorąc, nie sądzę, żeby atmosfera w Borussii poprawiła się po tym artykule, jeśli jego publikacja miała na celu ją oczyścić, to chyba jednak taki efekt nie zostanie osiągnięty. No zobaczymy.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 05 paź 2013, 17:18

już miałem napisać, że kapitalne zawody gra Hummels to Niemiec zrobił karnego, dostał czerwo i mecz się posypał ['] ja nie wiem, po Matsie to się można wszystkiego spodziewać, nawet tak jak dzisiaj czyści wszystko aż miło, rozgrywa piłkę to musi odwalić takiego babola że zamiast na koniec meczu dostać ocenę 9/10 dostanie jakieś 2/10 :foch: swoją drogą przepis o tym, że jak ostatni obrońca fauluje napadziora w polu karnym to sędzia musi dać karnego + czerwo dla faulującego jest chory. Cały mecz się wtedy sypie, gdyby było żółtko + karny co uważam byłoby zdrowe, bo karny to już spora kara to kto wie, może jeszcze coś by z przodu wpadło bo Marco dzisiaj gra kozackie zawody.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 05 paź 2013, 17:27

Bardzo podobal mi sie dzisiaj Xhaka. Jakis czas temu Akarin pisal, ze Szwajcar spisuje sie slabiutko w Bundes, ale dzisiaj trzeba mu wystawic bardzo wysoka note.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 05 paź 2013, 17:43

Aker pisze:swoją drogą przepis o tym, że jak ostatni obrońca fauluje napadziora w polu karnym to sędzia musi dać karnego + czerwo dla faulującego jest chory. Cały mecz się wtedy sypie, gdyby było żółtko + karny co uważam byłoby zdrowe, bo karny to już spora kara to kto wie, może jeszcze coś by z przodu wpadło bo Marco dzisiaj gra kozackie zawody.
Było faulowac przed polem karnym jak Boateng w środę :lol: a tak BTW, to jakoś nie widziałem,żebyś narzekał na ten przepis tydzień temu jak czerwo zobaczył Diagne z Freiburga? ;)

Miałem nadzieje, ze BVB straci cos w Gladbach, ale taki rezultat spraw przeszedł moje oczekiwania. Tym bardziej, ze gwoli prawdy, wynik nie odzwierciedla rzeczywistości na boisku. Ciekawe co teraz wydarzy sie w Leverkusen? ;)

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 243

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 05 paź 2013, 17:45

O ile na początku byłem pod wielkim wrażeniem transferów BVB po odejściu Goetze to powoli stwierdzam,że chyba to nie były udane transfery... Mkhitaryan ciągle szuka pozycji,jakby zagubiony,gra na alibi do najbliższego a natomiast Aubamayerng jedzie na opinii w debiucie gdzie strzelił hat-tricka i obecnie jakoś specjalnie szału nie robi...A to w jakiej formie jest Sahin obawiam się,że,gdyby nie był pupilkiem Kloppa i w obliczu kontuzjiGundogana to nawet na ławce ciężko byłoby go znaleźć...Po sezonie odejdzie strzelec Lewandowski,kto wie może główny kreator Reus i Borussia będzie miała jeszcze bardziej pod górkę niż ma obecnie...
Szkoda..Dwóch kuponów :/ Bo o ile spodziewałem się,ciężkiego meczu to myślałem,że chociaż jedną połowę wygrają :P

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 677
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 05 paź 2013, 18:00

Osobiście nie rozumiem jednej rzeczy- dlaczego Kuba nie gra w podstawowej 11, skoro zawsze jak wchodzi to gra z przodu się poprawia. Nie żebym był fanatykiem 'polskiej BVB' , ale w tym wypadku na prawdę chłopak wnosi więcej do gry niż Aubamayerng, który tylko biega. W sumie to klasyczny mecz z cyklu 'niewykorzystane sytuacje się mszczą', bo Reus powinien załadować jakąś bramę jak miał okazję. Nie wiem czy to zmęczenie po LM, czy też te transfery były chwilową zajawką i BVB znowu będzie skazana na żelazną jedenastkę.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 05 paź 2013, 18:11

Aker pisze: swoją drogą przepis o tym, że jak ostatni obrońca fauluje napadziora w polu karnym to sędzia musi dać karnego + czerwo dla faulującego jest chory.
Zgadzam się. Bo przepis brzmi za jest to pozbawienie zawodnika oczywistej szansy na strzelenie bramki, a przecież karny to właśnie oddanie takiej szansy. Więc bez sensu. Nikt niczego nie zabiera :wink:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 05 paź 2013, 18:19

A moim zdaniem kara jak najbardziej adekwatna. To tak samo jakby jakiś obrońca fantastycznie interweniował na linii bramkowej broniąc rękoma...

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 05 paź 2013, 18:30

pewnie, że przepis w 100% sensowny, takie faule przecież zdarzają sie tez przed polem karnym...

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 05 paź 2013, 18:43

Chyba niektórzy mnie nie zrozumieli. Ja mam na myśli tylko faule w polu karnym, przed polem czerwo jest jak najbardziej sluszne . A co do wybijania pilki reka z linii to dla mnie jest w takiej sytuacji oczywista czerwona kartka, bo pilka nieuchronnie zmierza do bramki, a przy faulach ostatnich obrońców to różnie bywa, jest przeciez bramkarz jeszcze, moze obroni kto wie,wiec nie stawialbym znaku równości między wybijaniem pilki reka a faulem ostatniego obrońcy. Po za tym istotne jest tez jakiego rodzaju jest to faul, bo jak obrońca wjeżdża wslizgiem w achillesa czy nakladka to ja sie czerwa nie czepiam bo sie po prostu należy, jednak dzisiejszy faul Matsa nie byl taki brutalny.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2415

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 08 paź 2013, 19:02

BILD says Ilkay Gündogan might be out for the rest of the year

Źle się dzieje w BVB o ile to prawda, mój ulubiony zawodnik dortmundu , wielka strata dla zespołu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”