Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 1172

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Re: Arsenal FC (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 22 paź 2013, 21:38

Dziwnie dziś jakoś ogląda mi się ten Arsenal. Najbardziej podoba mi się Rosicki, który mądrze rozgrywa i raz był bardzo zdobycia bramki, ale niemalże z linii wybił jeden z piłkarzy Borussi. Poda mi się również gra Artety, a co do reszty piłkarzy mam już raczej mieszane odczucia. Giroud strzelił bramkę, ale poza tym bez szału. Wilshere i Ramsey chyba się wystrzelali w sobotę a dziś przeplatają gorsze zagrania z lepszymi. Szczególny opiernicz należy się Walijczykowi, bo to przez jego głupią stratę padł gol dla Niemców.

Generalnie to wydaje mi się, że Arsenal Borusii pozwala na zdecydowanie zbyt dużo. Ciekawe co wymyśli Wenger na drugą połowę.

EDIT:
To trzeba było przenieść posta do odpowiedniego tematu. :P
Ostatnio zmieniony 22 paź 2013, 21:41 przez metol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 paź 2013, 21:40

Ramsey dziś musi grać głebiej, bo Flamsa nie ma, on tam nie powinien w ogóle być pod bramką, gdzie stracił piłkę.

a teraz a kysz do tematu LM :rozga:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 23 paź 2013, 4:05

Dzisiaj zabrakło nam Flaminiego. Ale wcale nie znaczy to, że graliśmy bez defensywnego pomocnika; nie. Dzisiaj potrzebny był i Arteta i Flamini.

Obrazek

Taki kawał roboty odwalił Arteta w sprawach defensywnych. Ponadto 79 podań. Bardzo dużo się napracował. Ale jego partnerem jako DM był Ramsey a to po prostu przeciwko drużynie pokroju Dortmundu nie mogło się udać. Gdyby dzisiaj grał Flamini, jestem na 100% pewien, że wyglądałoby to ZUPEŁNIE inaczej i mielibyśmy dużo większą kontrolę nad środkiem pola. Z Norwich jak zszedł Flamini to Artecie ciężko było się odnaleźć na początku i straciliśmy dużo panowania tam. Dzisiaj bardzo dobrze ogarniał, dużo ponad standard, ale to nie wystarczyło po prostu. Czasem nie starcza.

Brakuje nam też skrzydeł.

http://www.fourfourtwo.com/statszone...wrapper-anchor

Tak jest praktycznie w każdym meczu odkąd nie ma Walcotta. Na gorsze zespoły to działa, ale na Borussie, na Chelsea, na United, na Barcelona, na Bayern, to nie zadziała. Dlatego tak ważny jest dla naszej drużyny i jakkolwiek może być frustrujący, to po prostu daje nam coś, czego pomocnicy na skrzydle nam po prostu nie dadzą, bo grają bardziej jako playmakerzy na skrzydle a nie skrzydłowi. Wenger zawsze lubił mieć jednego playmakera i jednego skrzydlowego i to działało, ale najwyraźniej brak skrzydeł w ogóle jednak już nie działa. Więc niech on wraca jak najszybciej.

Przed nami trudny i ciekawy terminarz. Jakkolwiek trudno jest cokolwiek teraz olewać czy coś, to wydaje mi się, że nie ma innej opcji jak rotacja. Bardzo liczę na to, że będziemy w stanie wystawić silną XI na Chelsea w COC, bo bardzo mi zależy na tym pucharze i dobrym wystepie. To może wymagać jakiejś rotacji z Crystal Palace, ale z drugiej strony CP też nie można za cholerę odpuścić. Ciężka sprawa, bardzo ciężka. A na domiar złego, 4 dni po Chelsea przyjeżdża Liverpool po czym po paru dniach jedziemy na rewanż do Dortmundu.

Awatar użytkownika
.MgM.
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: .MgM. » 23 paź 2013, 9:45

Magnum pisze: To może wymagać jakiejś rotacji z Crystal Palace, ale z drugiej strony CP też nie można za cholerę odpuścić. Ciężka sprawa, bardzo ciężka.
Akurat Crystal Palace gra obecnie tak "świetną piłkę", że można parę zmian wprowadzić w składzie.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6240
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 paź 2013, 12:50

Słusznie zauważyłeś Magnum, że na spotkania z faworytami zabrakło nam wczoraj dwóch najważniejszych zawodników. Flaminiego do odbierania piłek i Walcotta do kontr. Strasznie mnie to irytowało, że kiedy Dortmund miał piłkę czekaliśmy na własnej połowie. Taka taktyka miałaby sens, gdyby był Walcott do szybkiego ataku. Wydaje mi się, że mimo przepychu w środku pola priorytetem na zimowe/letnie okienko powinien być dodatkowy DM, nawet gdyby miało się to wiązać z przesunięciem 'na stałe' Ramseya lub Wilshere na bok ataku. A najlepiej ktoś mogący grać i jako DM i jako ŚO (w stylu Chalobaha z Chelsea).

Pomyślałem sobie wczoraj, że to tej piątki Arteta-Ramsey-Wilshere-Rosicky-Oezil brakowało jeszcze tylko Arszawina na szpicę :mrgreen:

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 23 paź 2013, 13:17

Ale my mamy już dwóch DM-ów. A ani Ramsey ani Wilshere nie sprawdzają się na boku ataku, to nie ma sensu.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 paź 2013, 13:31

Jeśli dla Ciebie 2 DM w kadrze w taktyce, która w ważniejszych meczach wymaga grania 2 DM to wystarczająca ilość to okeeej. Zaczynaliśmy sezon sądząc, że Ramsey będzie grał jako DM i szukaliśmy kogoś do rotacji. Padło na Flaminiego, ale okazało się że Ramsey ogarnia bardziej z przodu - czyli stoimy w tym samym miejscu co w lecie.

Druga sprawa jest taka, że Arteta to nie jest klasyczny DM. Grając przed linią obrony MUSIAŁ zaliczyć dużo odbiorów. To nie jest piłkarz który będzie agresywnie doskakiwał do rywala, wywierał na nim presję. Jeśli uważasz, że w przypadku kontuzji Flamsa nasz Arteta powstrzyma w pojedynkę powiedzmy Cesca-Xaviego-Inieste to proponuję wyłączyć FIFĘ. Wczoraj widzieliśmy, jak Borussia wymieniała sobie nawet przez kilka minut piłkę w strefie środkowej boiska (w czasach Songa nawet przeciwko Barcelonie taka sytuacja nie miała miejsca) a ty mi mówisz, że mamy dość DMów? Stary, mamy w kadrze więcej bramkarzy niż DMów, a wczorajszy mecz brutalnie to obnażył.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 23 paź 2013, 21:44

sickstick pisze:Jeśli uważasz, że w przypadku kontuzji Flamsa nasz Arteta powstrzyma w pojedynkę powiedzmy Cesca-Xaviego-Inieste
pokaż, gdzie to napisałem.
Aha - Flamini też ich sam nie powstrzyma.
sickstick pisze:(w czasach Songa nawet przeciwko Barcelonie taka sytuacja nie miała miejsca)
Szczególnie w 2010 roku.
sickstick pisze:Jeśli dla Ciebie 2 DM w kadrze w taktyce, która w ważniejszych meczach wymaga grania 2 DM to wystarczająca ilość to okeeej.
Zawsze tak było. Za czasów Songa to on z Wilsherem grali z tyłu. Być może trzeba było tego po prostu spróbować. Nie stać nas jednak na to, żeby kupować trzeciego DM-a na 8 meczów na sezon przy tak zapchanym środku pola gdzie większość pomocy, która gra, by nie grała gdyby byli skrzydłowi jeszcze zdrowi.
sickstick pisze:Stary, mamy w kadrze więcej bramkarzy niż DMów, a wczorajszy mecz brutalnie to obnażył.
Pokaż zespół, który ma więcej DMów niż bramkarzy. Pokaż mi sezon w Arsenalu, kiedy było więcej, niż dwóch DMów w kadrze. W sumie to pokaż mi w ostatnich 5 latach, kiedy mieliśmy więcej niż JEDNEGO DM-a, a jakoś nie wyglądało to tak, jak wczoraj (i to przez 30 minut tylko, bo reszte meczu mieliśmy inicjatywę) w meczach z trudniejszymi rywalami.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 paź 2013, 7:28

Magnum pisze:
sickstick pisze:Jeśli uważasz, że w przypadku kontuzji Flamsa nasz Arteta powstrzyma w pojedynkę powiedzmy Cesca-Xaviego-Inieste
pokaż, gdzie to napisałem.
Aha - Flamini też ich sam nie powstrzyma.
Otóż to, trafiłeś w samo sedno! Czyli jeśli jeden z nich wypadnie, to Magnum poleca taktykę 'usiąść w kącie i płakać' ? :> Ja bym poleciał dokupienie im zmiennika i granie swojego.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 paź 2013, 19:41

sickstick pisze:Czyli jeśli jeden z nich wypadnie, to Magnum poleca taktykę 'usiąść w kącie i płakać' ?
Może nie aż tak; wycofać Wilshere'a do Artety i kazać mu czyścić tam.

Powtórzę jeszcze raz:
Magnum pisze:Nie stać nas jednak na to, żeby kupować trzeciego DM-a na 8 meczów na sezon przy tak zapchanym środku pola gdzie większość pomocy, która gra, by nie grała gdyby byli skrzydłowi jeszcze zdrowi.
To jest naprawdę bardzo niewiele meczów w skali sezonu. To nie FIFA, gdzie można kupić kogoś, kto jest dobry, a jednocześnie zagra sobie zagra 8 meczów w sezonie i będzie happy (chociaż nawet w nowych FIF-ach to nie działa :lol: ). A jeśli mamy kupować kogoś, kto nie jest na tyle dobry, to lepiej sobie nie zaprzątać tym głowy.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 25 paź 2013, 9:33

Myślę że sezon pokaże, jakie pozycje mamy wzmocnić. Na chwile obecną byłbym za wystawieniem w kilku meczach Rambo na skrzydle. Zagrał tam z Napoli i wyszło bardzo dobrze. Podobnie przeciwko Borussi, niby zastępował Flamsa, ale w akcjach ofensywnych często zamieniał się z Jackiem i wbiegał z prawej strony - dla Flamsa taki sektor boiska istnieje tylko we wspomnianej Fifie :P Rambo posiada odpowiednią szybkość, wie co zrobić z piłką i jest świetny w polu karnym. Gdyby dalej 'eliminować' naszych środkowych - Rosa najmłodszy nie jest i kto wie, czy jego rola nagle diametralnie nie zmaleje (odpukać). Zaś Oezil... to nie jest gracz, który jak Jack byłby cały czas pod grą. Mesut raczej kryje się gdzieś w cieniu po to, by nagle zrobić coś magicznego - dlatego też poważnie zastanawiam się, czy Wenger nie będzie go ustawiał częściej na boku. Santi to już właściwie skrzydłowy na stałe. Do czego zmierzam - miejsce na środku 'na siłe' może się znaleźć, więc jeśli jakiś klasowy DM się pojawi, fajnie byłoby zarzuć na niego sidła. Powtórzę, że najbardziej ciekawi mnie wariant z Ramseyem - nie powinno się go oceniać przez pryzmat występów na prawym ataku z zeszłych sezonów, bo przecież wtedy na środku też nie błyszczał. Myślę że to może zadziałać - pożyjemy zobaczymy :)

Czekam też na moment, w którym kilka meczy przerwy będzie musiał sobie zrobić Giroud. To co pokaże wówczas Bendi będzie kluczowe przy naszych następnych okienkach. Jestem zdania, że Duńczyka stać na takie granie, jakiego oczekujemy.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 25 paź 2013, 21:23

sickstick pisze:Na chwile obecną byłbym za wystawieniem w kilku meczach Rambo na skrzydle. Zagrał tam z Napoli i wyszło bardzo dobrze.
Ale jego "gra na skrzydle" jest ograniczona i nigdy nie zastapi tego, co mamy ze skrzydłowym, którego potrzebujemy jak na lekarstwo. To jest OK na czas kontuzji Walcotta i Chamberlaina jednocześnie, ale nigdy jako pierwsza opcja. Dlaczego?

Bo jego gra na skrzydle wygląda tak:

Obrazek

A w szerokuiej perspektywie jego największy wpływ był tu:
Obrazek

To nie jest gra na skrzydle, to jest gra środkowego pomocnika. Zupełnie co innego niż np. Walcott:

Obrazek

Obrazek

Po jednej stronie tak możemy grać i gramy z Cazorlą, ale nie ma opcji nazywania tych ludzi "skrzydłowymi". Sam Cazorla o tym dopiero co mówił:
Santi Cazorla jest zdania, że boczni obrońcy odgyrwają niesamowicie ważną rolę w atakach Arsenalu, gdyż rozciągają boisko i dają drużynie to, czego nie mogą dać pomocnicy.

Co prawda zarówno Santi, jak i Wilshere i Rosicky ustawieni zostają na skrzydłach, to Hiszpan przyznaje, że tendencją środkowych pomocników jest zagęszczanie środka pola, a nie gra na skrzydle. Dlatego Gibbs i Sagna dają drużynie bardzo wiele.

- Chyba Theo Walcott jest najbardziej naturalnym skrzydłowym w tej drużynie. Lubi tam być, gdyż może wykorzystać swoją niesamowitą szybkość, ale oprócz niego, nie mamy naturalnych skrzydłowych. Dlatego nasi boczni obrońcy odgrywają bardzo istotną rolę - uważa Cazorla.

- Ani ja, ani Jack Wilshere, ani Tomas Rosicky nie gramy przy linii bocznej. Dlatego pozostawiamy otwarty korytarz, w którym mogą swobodnie operować boczni obrońcy. Mamy dużo posiadania piłki, ale przeciwnik może nas skontrować przez otwarte skrzydła. Dlatego boczni obrońcy są bardzo, bardzo ważni dla naszej drużyny. Widać to w każdym meczu - dodaje.
Jak wiemy, Sagna ani Gibbs nie grzeszą świetnymi dośrodkowaniami i jednak granie z nimi jako jedynymi skrzydłowymi trochę nas upośledza dlatego nie widzę opcji grania dwoma pomocnika na skrzydłach. Po jednej stronie - tak, jak sam mówisz, Cazoral tam zagości na stałe chyba, ale na dwóch tylko z konieczności. Dużo przez to tracimy.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 paź 2013, 13:13

------------------Szczesny
Sagna--Mertesacker---Koscielny--Gibbs
---------------Arteta-----Flamini
Ramsey-------------Özil----------- Cazorla
--------------------Giroud
Wenger czyta swiatpilki i zobaczymy, co Rambo na boku pokaże :P Odnośnie kropek i kresek którymi atakuje Magnum chciałbym tylko zauważyć, że od lat gramy ze środkowym na skrzydle. Oczywiście obecna sytuacja, gdzie nie ma żadnego skrzydłowego jest niedopuszczalna, bez przesady, żeby od razu granie 2 skrzydłowymi uważać za konieczność. Skoro duet Cazorla-Walcott jest okej, to analogicznie Podolski-Ramsey też jest okej, tyle tylko że tutaj środkowy ze skrzydłowym są po odwrotnych stronach.

Niewiele brakowało, a dzisiaj nasza obrona powstrzymywałaby duet Chamakh-Bendtner. Sam Marokaniec też może zaskoczyć. Oby nie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 paź 2013, 13:16

Nie wydaje mi się by Ramsey grał na prawym skrzydle. Raczej Ozil wyjdzie tam na początku, a i tak beda sie zmieniać co chwile z Ramseyem.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 paź 2013, 13:23

No tak, tylko pisząc o Ramseyu na skrzydle od początku brałem pod uwagę jego płynność i swobodę pozycyjną. Nie sądzisz chyba, że kazałbym Ramseyowi grać jak Walcott? :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”