Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 119

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 168

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 19 lut 2007, 13:22

Kurcze, to współczuję Willy'emu. Faktycznie, w takiej sytuacja piłka nożna i życie zawodowe schodzi na dalszy plan :?

Olson, widzę, że mi nie odpuszczasz :wink: Ale to dobrze, przynajmniej mam wreszcie z Kim dyskutowac o moim ukochanym klubie. Postaram się też być bardziej precyzyjny - Salihamidzicia umieściłem na prawej pomocy, nie obronie. Dlaczego? Bo jednak widzę Sagnola bardziej jako prawego obrońcę niż pomocnika. Owszem, w nowoczesnej piłce obrońca nie jest tylko "obrońcą", ma też zadania ofensywne, jednak Willy jest przede wszystkim obrońcą (za to mnie pewnie ukrzyżujecie :) ). Wystarczy tu porównanie jego akcji ofensywnych z akcjami np. Lahma (którego prędzej wystawiłbym w pomocy). Lahm często drybluje, szuka akcji dwójkowych z pomocnikiem (zwykle Schweinim) lub nawet napastnikiem, natomiast Willy głównie dośrodkowuje, nie jest natomiast na tyle dynamiczny, żeby robić rajdy prawą stroną, jak robili to choćby Deisler czy Basler (czyli prawi boczni z prawdziwego zdarzenia). Z tymi dośrodkowaniami to też chyba jest jedna z przyczyn obecnie słabszej formy Sagnola - jeszcze rok temu Sagnol wrzucał, Ballack machał główką i była bramka. A teraz nie ma za bardzo komu grać głową :roll:

Natomiast zastanawiałbym się cały czas nad uzyciem Hargreavesa na prawym boku- owszem, on jest najlepszy w środku pola (i sam też czuje się tam najlepiej, jak sam wielokrotnie podkreślał), jednakże przy jego szybkości i dynamice idealnie by się tam sprawdził. Z pewnością lepiej niż będący bez formy Brazzo. Wtedy w środku mógłby zagrać Demichelis lub Ottl.

Dzięki za tego "Marschalla" - uzupełniłem sobie moją wiedzę :wink:

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 19 lut 2007, 14:05

Bez dwoch zdan, Sagnol bardziej nadaje sie na pozycje prawego obroncy niz pomocika. Ba, jest tam duzo lepszy. Jednak nie zgodzie sie z jego malymi mozliwosciami w grze ofensywnej. Teraz Francuz tego nie prezentuje, ale przypomnij sobie jak bylo np. przed rokiem. Szczegolnie na poczatku poprzedniego sezonu. Sagnol gral swietnie w obronie, do tego stwarzajac ogromne zagrozenie pod bramka rywali, a takze czasami sam trafial. Mijal przciwnikow, dryblowal, dosrodkowywal, asystowal. Willy w najlepszym wydaniu, jakiego teraz kazdy kibic Bayernu chcialby ogladac. No, juz niedlugo 8).

Wystawianie Hargreavesa obecnie na pozycji prawego pomocnika nie ma sensu. Tam mamy zasadniczo kim grac, a nikt nie zaprzeczy, ze srodek nie funkcjonuje zbyt dobrze. Tam jest Anglik potrzebny i tam w moim przekonaniu powinien wystepowac. Bardzo cenie w zawodniku wszechstronnosc, ale jestem tez zdania, ze pilkarz powienien grac na 'swojej' pozycji, jezeli, gdzie indziej jego obecnosc nie jest niezbedna.

Temat braku ofensywynych zawodnikow grajacych dobrze glowa chcialem poruszyc juz dawno. Prawda jest taka, ze po odejsciu Mischy takich graczy w Bayernie bardzo brakuje. Brakuje tez bramek zdobywanych po wrzutkach z gry, czy tez ze stalego fragmentu. Po sezonie przyjdzie Schaludraff, ktory dobrze gra glowa, ale 2. Ballackiem na pewno nie bedzie. Ofensywny zawodnik grajacy dobrze glowa powinien byc teraz priorytetem transferowym Bayernu, zaraz po rozgrywajacym.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 19 lut 2007, 14:56

olson pisze:Jednak nie zgodzie sie z jego malymi mozliwosciami w grze ofensywnej. Teraz Francuz tego nie prezentuje, ale przypomnij sobie jak bylo np. przed rokiem.
Masz rację, człowiek patrząc na ostatnie "wyczyny" czasem zapomina jak było wcześniej :( Jednak sam w ten sposób przyznajesz, że Willy w obecnej formie nie powinien grać na innej pozycji, jak na swojej "nominalnej" (był też kiedyś próbowany jako def. pomocnik, z tego co pamiętam, ale to już w ogóle nie miałoby sensu).

Jeśli chodzi o pomoc Bayernu, to szczerze powiedziawszy w ogóle jestem nią lekko przerażony w tym sezonie. Tak naprawdę w chwili obecnej jest 3 piłkarzy (Schweini, Hargreaves i mimo wszystko van Bommel), do których mam jako takie zaufanie :? Dlatego chyba tak "gdybam" o ewentualnym przestawieniu Owena, w zależności od gracza, który miałby zostac dookoptowany do tej trójki :wink:

Ten brak zawodnika grającego głową zauważyły też władze 8) Ulli stwierdził, że potrzebny jest wysoki napastnik, który umiałby przejąć wysokie piłki (podano też ewentualnych kandydatów - Lucę Toniego i Vincenzę Iaquintę, w co jednak trudno mi wierzyć). Na to Makaay stwierdził, że Bayern wcale nie potrzebuje takiego napastnika. Chyba jednak się mylił :?

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 19 lut 2007, 15:45

Michał M pisze:Ulli stwierdził, że potrzebny jest wysoki napastnik, który umiałby przejąć wysokie piłki (podano też ewentualnych kandydatów - Lucę Toniego i Vincenzę Iaquintę, w co jednak trudno mi wierzyć).
podziękował :/ mamy przeciez Santa Cruza :lol:
Pozycją Sagnola jest prawa obrona i nie ma co tu dyskutować, w ofensywie był niezastąpinony jak mieliśmy Ballacka (wrzuta i gol, wrzuta i gol i tak w kółko :P ), ale teraz trzeba inaczej. Niby Santa Cruz gra dobrze głową, ale moja cierpliwosć do niegojuż jest na wyczepaniu.
olson pisze:Nie wiem, ale przy obecnej dyspozycji Willy'ego na pozycji prawego obroncy powienien grac Goerlitz.
podzielam Twoje zdanie, sam uważam, że w meczu z Wilaki powienien zagrał Andi, imponuje mi on swoim zaangazowaniem, lata do niemal każdej piłki i co najważniejsze wychodzi mu to. Jednak moim zdaniem, Andi powinien wystąpić jako prawy pomocnik a nie obrońca, w tej roli również spisuje się bardzo dobrze, a na pewno lepiej niż Mark :roll:.
A co do pozycji Sagnola w meczu z Aachen to miał zapewne często wrzucać piłki w pole karne dla Snata Cruza, ale co z tej "współpracy" wyszło sami widzialiśmy :roll: .
Jutro mecz z Realem, Magath :wink: (pozdro olson) mówi, że to my jesteśmy faworytami. Ja myślę, że nie ma faworyta w tym meczu.
olson pisze: Mijal przciwnikow, dryblowal, dosrodkowywal, asystowal. Willy w najlepszym wydaniu, jakiego teraz kazdy kibic Bayernu chcialby ogladac
ba, tylko w tym sezonie jakoś mu nie idzie, nie wiem czemu, żonka też się daje we znaki, powinien rozwieść się z nią i żyć dalej ze swoją obecną :P

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 19 lut 2007, 21:06

Akarin Magath musi troche przycukrzyc, az dziwne, ze nie wypowiedzial sie o fantastycznym przygotowaniu kondycyjnym zespolu :P

Van Bommel nie musi grac dobrze na prawej pomocy. To nie jest jego pozycja. On jest stworzony do gry na srodku. Cechuje go walecznosc, zdolnosci przywodcze i niezwykla charyzma. Typowy srodkowy pomocnik. A na prawej stronie gral za Magatha z koniecznosci [bo Quelix wystawial Schweini'ego na srodku, wiec na skrzydlo zostawal tylko Salihamidzic]. Teraz juz tam nie wystepuje.

A Santa Cruz :lol:? Naprawde, nie mam juz sil i ochoty dyskotuowac na temat tego zawodnika. Moze przemilczmy jego kwestie i poprosmy wspolnie niebiosa, azeby w nastepnym sezonie w Bayernie juz go nie bylo. Moze poskutkuje ;).

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 19 lut 2007, 21:24

olson pisze:Moze poskutkuje .
może strzeli bramkę Realowi :lol:
olson pisze:Van Bommel nie musi grac dobrze na prawej pomocy. To nie jest jego pozycja. On jest stworzony do gry na srodku. Cechuje go walecznosc, zdolnosci przywodcze i niezwykla charyzma. Typowy srodkowy pomocnik. A na prawej stronie gral za Magatha z koniecznosci [bo Quelix wystawial Schweini'ego na srodku, wiec na skrzydlo zostawal tylko Salihamidzic]. Teraz juz tam nie wystepuje.
ależ ja to wiem, dlatego ironicznie napisałem, że zagrałby tam lepiej od Marka, bo to nie jest jego nominalna pozycja tylko wystawiany byl tam z konieczności/ widzimisię/ poprzez nową pozycję Schweiniego (nieprawidłowe skreślić :P ). Mark i Ottl są 'zagrożeni', jeszcze jedna kartka i nie zagrają w rewanżu. Po Marku można się spodziewać, że zarobi to żółtko :P .
olson pisze:Akarin Magath musi troche przycukrzyc, az dziwne, ze nie wypowiedzial sie o fantastycznym przygotowaniu kondycyjnym zespolu
tylko dlaczego te chłopaki tak mało biegają :think: :P

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 19 lut 2007, 21:28

Van Bommel nie moze dostac kartki w Madrycie. Obecnie jest to nasz kluczowy zawodnik, jeden z niewielu probujacych 'cos' zrobic w przodzie. Holender ma serce do walki, angazuje sie w gre, nawet jak zespolowi nie idzie. Chociaz z drugiej strony, jego ewentualna absencja w rewanzu otworzylaby szanse dla Ottla :think:.
Akarin pisze: tylko dlaczego te chłopaki tak mało biegają
Oszczedzaja sily na Real. Na SB beda oszczedzac sily na Wolfsburg etc. :lol2:.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 23 lut 2007, 8:52

Jak tam nastroje kibiców FCB przed sobotą? :wink:

Wygląda na to, że posypała się nam obrona przed Wolfsburgiem :? Demichelis będzie pauzował za kartki, a van Buyten ma grypę i występ w sobotę stoi pod znakiem zapytania. Ismael już co prawda zaczął treningi, ale wiadomo, że jeszcze za wcześnie na grę (ma się na razie ograć w rezerwach). Także w tej chwili szanse na grę obok Lucio ma albo Christian Lell albo Mats Hummels :shock:

No i będzie też pauzować Sagnol, także General ma nad czym myśleć :roll:

prawdopodobny skład na Wolfsburg wygląda w takim razie tak:
Kahn - Ottl (Gorlitz), Lucio, Lell (Hummels), Lahm - Salihamidzic, van Bommel, Hargreaves, Schweinsteiger - Makaay, Pizarro (Podolski)

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 23 lut 2007, 9:17

Czyzby epidemia grypy dotarla tez do Monachium :lol:. Wydaje mi sie, ze majac w perspektywie postawienia w srodku obrony na 19- letniego Hummels, sztab fizjoterapeutow zrobi wszystko, azeby Belg mogl zagrac w sobote. Mimo ze mlody obronca zespolu amatorow zbiera naprawde dobre recenzje za wystepy w Regionallidze, nie sadze, zeby byl to odpowiedni czas na danie szansy Niemcowi w pierwszej jedenastce. On ma jeszcze czas, nie mozna przesadzac :roll:.

Demichelis nie zagra za kartki, tak samo Sagnol. Szkoda, bo Marschall bylby pierwszym kandydatem na zastapienie Belga, pozniej Willy. No coz, bywa. Nie wiem, czy na mecz do zdrowia wroci Hargreaves, ale ja wlasnie Anglika wystawilbym obok Lucio [oczywiscie, jezeli van Buyten nie wyzdrowieje].

Ja mam natomiast duze watpliwosci co do obsadzenia ataku. Wiadomo, Makaay ma pewne miejsce w jedenastce, trzeba tylko znalezc mu partnera. Madrycie z bardzo dobrej strony pokazal sie Pizarro, do 'pelnego' wystepu brakowalo tylko bramki. Piza biegal, walczyl, dochodzil do sytuacji. Czyli zupelne przciwienstwo tego, co ostatnio pokazywal w BL. Natomiast Podolski zawiodl totalnie. Przez caly czas gry byl niewidoczny, moze to dla niego za wysokie progi. Hitzfeld bedzie mial nie lada dylemat. Mimo wszystko, ja chyba postawilbym na Poldiego.

Awatar użytkownika
spyrczak
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: spyrczak » 23 lut 2007, 10:25

Michał M pisze:Wygląda na to, że posypała się nam obrona przed Wolfsburgiem Confused

Noo i to strasznie, nie dosc ze van Buyten kontuzja to ewentualni jego zmiennicy albo pauzuja za kartki (Sagnol, Micho) albo jeszcze nie sa w pelni sil (Ismael) :? nie lada problem ma Ottmar, mozna by sprobowac wariantu ktory proponuje olson z Owenem na srodku defensywy choc niesie to ze soba pewne ryzyko :? Owen nie gral nigdy chyba na srodku defensywy, pamietam ze kiedys wystawial go wlasnie Ottmar na bokach obrony ale to tylko i wylacznie z przymusu co nie wypadalo tak zle ale gra na srodku to zupelnie inna bajka :? ale z drugiej strony to oslabienie linii obronnej moze okazac sie kluczem do sukcesu, skoro we wczesniejszych meczach gralismy w najsilniejszym zestawieniu obronnym a pomimo to obrona grala katastrofalnie slabo to moze teraz zagra wreszcie tak jak nalezy :> :P

W miejsce Sagnola widze Gorlitza i nikogo innego :P zadne Lelle czy Ottle jak dla mnie nie wchodza w gre :P Andiemu sie nalezy wystep od pierwszych minut po tak dlugiej przerwie zwlaszcza ze prezentuje obecnie chyba najwyzsza forme jesli chodzi o Naszych prawych defensorow ;)

Jesli chodzi o atak to Ottmar bedzie mial niezly dylemat :P Poldi w lidze blyszczy a z Realem zagral slabo, natomiast Pizza od poczatku tej rundy nie zagral dobrego spotkania w Bundeslidze a z Realem zagral nadspodziewanie dobrze, moze specjalnie dobrze gra na europejskim podworku zeby sie pokazac i zwrocic na siebie uwage potencjalnego przyszlego pracodawcy :think: tak czy owak Makaay jest nietykalny bo obecnie to Nasz najlepszy napastnik, Roque to juz nawet nie rywalizuj o miano drugiego napastnika o ktore walcza Poldi i Pizza ;) taka rywalizacja wyjdzie tylko na dobre dla druzyny ;)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 23 lut 2007, 11:17

Dodam jeszcze, że wraz z Wolfsburgiem przyjeżdza do Monachium jedna z legend Bayernu, Klaus Augenthaler (obecnie trener VFL), chyba najlepszy po Beckenbauerze obrońca Bayernu w historii :brawo:

W swoim czasie, jak jeszcze trenował Leverkusen, sądziłem, że kiedyś przyjdzie trenować Bayern, ale chyba jego kariera trenerska nieco się załamała :|

Macie rację, że Generał ma dylemat w ataku. Przykre jednak jest to, że ma wybrać, który z dwójki Pizarro-Podolski nie jest w słabszej formie i bardziej nadaje się do wyjścia w "11", zważywszy że obaj ostatnio spisują się raczej kiepsko. Także wcale nie mamy kłopotów bogactwa w ataku, jak to jeszcze niedawno twierdził Kaiser :roll:

Co do obrony, to jakoś nie wyobrażam sobie Hargreavesa na środku :shock: grał juz co prawda nawet i na lewej obronie (przy prawonożnym zawodniku to nieco zaskakujące, prawda?) no wiem, że w innych klubach takie pomysły - wystawianie def. pomocnika na środku obrony - są realizowane (np. Essien w Chelsea), ale mimo to nie widzę tego :? Pewnie faktycznie zaaplikują van Buytenowi ileś zastrzyków i będzie grał...

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 23 lut 2007, 17:27

Michał M pisze:na lewej obronie (przy prawonożnym zawodniku to nieco zaskakujące, prawda?)
Nie wiem czy wiesz, ale Lahm jest zawodnikiem prawonoznym i wlasnie na pozycji prawego obroncy zaczynal kariere w Monachium 8). Jako gracz prawej strony 4- osobowego bloku obronnego zostal wypozyczony do Stuttgartu, jednak tam, wobec problemow Magatha z lewymi obroncami, Quelix przestawil Philippa na te pozycje.

Siedziac dzisiaj w szkole, pomyslalem, ze warto byloby jednak dac szanse Hummelsowi. Przeciwnik nie jest wielce wymagajacy, a przeciez chlopak musi kiedys dostac szanse. Zreszta wladze klubu wypowiadaja sie o nim w samych superlatywach. Pora zobaczyc w meczu w powaznym rywalem, czy Mats ma papiery na gre. Ewentualnie mozna postawic na tej pozycji na Lella, chociaz chetniej juz widzialbym tam Ottla. Alternatywa w postaci Hargreavesa odpada, Anglik jest za bardzo potrzebny na srodku pomocy. I jeszcze jedno- wolalbym, zeby van Buyten jutro nie zagral. Ma problemy zdrowotne, niech lepiej calkowicie je zaleczy. Juz na mecz z Hertha za tydzien musi byc sprawny.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 23 lut 2007, 18:52

olson pisze:Siedziac dzisiaj w szkole, pomyslalem, ze warto byloby jednak dac szanse Hummelsowi. Przeciwnik nie jest wielce wymagajacy, a przeciez chlopak musi kiedys dostac szanse. Zreszta wladze klubu wypowiadaja sie o nim w samych superlatywach. Pora zobaczyc w meczu w powaznym rywalem, czy Mats ma papiery na gre
:o wykradasz mi myśli :P dokładnie o tym samym myślałem, ale od 3 dni 8) i mam takie same zdanie jak Ty. Matts powinien dostać szansę, van Buyten chory i może trzeba mu podesłać jakieś kasety z jego występami z HSV :?: niech poogląda, terapia szokowa, może przypomni sobie jak się gra :think: Owen jest bardzo uniewrsalnym zawodnikiem i grał w Monachium praktycznie na każdej pozycji w pomocy i obronie :wink:
spyrczak pisze:W miejsce Sagnola widze Gorlitza i nikogo innego zadne Lelle czy Ottle jak dla mnie nie wchodza w gre
a jak, Andi po tylu miesiącach przerwy powienin zagrać od pierwszych minut, zwłaszcza, że barał udział w obozie w Dubaju więc na kondychę za bardzo nie może narzekać, również na Red Bull Cup pokazał się bardzo dobrze. IMO powinien dostać szansę.
Jesli chodzi o atak to chciałbym, żeby to Podolski zagrał w wyjściowej 11 :wink: Pizza jak zacznie mecz na ławie to mu nic się nie stanie, potem będzie miał wiekszą motywację do gry i ma pracować na nowy kontrakt dobrą grą a nie poprawianiem włosów :roll: jednak jeśli Poldi nie zagra w 1 połowie tak jak trzeba, czyli dobrze, to Peruwiańczyk powinien wejść w drugiej.
A co do plotek transferowych to, ten kto wymyślił, że oddamy Lucio zamiast Camoranesiego [']. Jak można takie głupoty pisać :roll:
Obyśmy jutro wygrali, może uda sie odrobić parę pkt do Bremy którą czeka ciężka przeprawa w Monchengladbach :wink:

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 24 lut 2007, 16:31

Bayern po przyzwoitej pierwszej połowie prowadzi z VFL Wolfsburg po golu PODOLSKIEGO (co tam, że z karnego :wink: ). Gra nadal nie zachwyca, ale jest już lepiej niż było. Zobaczymy, mam nadzieję że strzelą na chociaż 2:0 bo takie zwycięstwo byłoby okazalasze i bardziej przekonujące.

Aha i jesli Bayern wygra to odrobi dwa punkty do Stuttgartu, który wczoraj zremisował u siebie z Herthą 0-0.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 24 lut 2007, 16:37

Ebi pisze:Gra nadal nie zachwyca, ale jest już lepiej niż było.
Tobie to chyba dogodzic nie mozna :think:. Graja dobrze, z polotem, co prawda troche nieuwaznie, co zakonczylo sie kilkoma groznymi kontrami, ale jest dobrze. Nawet bardzo dobrze. Kilka naprawde dobrych sytuacji bramkowych Podolskiego i Pizarro, takze van Bommela. Juz na samym poczatku 2. polowy powinny byc dla nas 2 gole.

[EDIT]

'54 Van Bommel i 2-0 :glass:.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”