---> Rap <--- - Strona 13

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 07 paź 2005, 0:08

Krzysztof Jarzyna pisze:Ja podalem przyklad. W wiekszosci tak jest, ale przeciez na Flexxipie sa tez kawalki powazne.
"że mes tylko o dziwkach nawija, weź sprawdz drugiego singla"
Krzysztof Jarzyna pisze:No to teraz ja sie przyczepie. bo idac Twoim tokiem myslenia, mozna tez powiedziec, ze Mezo, Doniu czy Liber maja niezly poziom, bo wykonuja dobrze swoje gowniane hiphopolo. w dziedzinie festynowego rapu sa bogami.
no masz racje( ale to wyjątek)... albo nei to przeicęz rap nie jest!
Krzysztof Jarzyna pisze:teksty ma przesmiewcze, ale nie glupie. tylko jak juz napisalem, z promocja cos nie tak.
Moze mu nie zalezy na promocji i zarazbia na czyms innym? przypomne ż skonczył prawo i naprawde jest inteligentnym gościem

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 07 paź 2005, 13:13

Krzysztof Jarzyna pisze:A tak na marginesie - to nie ma co porownywac Sokola z Fu, Mesem, Pezetem itd. przeciez oni graja zupelnie inny HH. laczy ich jedynie to ze rymuja i czasem spotykaja sie na jakichs numerach, ale solowe projekty kazdego z nich sa zupelnie inne.
NO bo jezeli chodzi o technike to nie ma takiego drugiegio gościa w Polsce jakim jest Fu.
Krzysztof Jarzyna pisze:Mes nawija o dupach, imprezach a nawet jak zaczepi sie o jakas powazniejsza tematyke to i tak jest to w innym stylu niz na WWO. Sokol to jeden z nielicznych u ktorych widac jeszcze wyrazne pozostalosci z czasow kiedy HH nie byl puszczany na vivie. jego kawalkow nie da sie puszczac na imprezach. Mesa - wprost przeciwnie. wiec ciezko jest porownywac ich mowiac - ten jest lepszym mc a ten gorszym, bo to jest bez sensu.

Mes mówi o tym w swoich tekstach jak żyje, Sokół to samo. Każdy z nich ma swoje zasady i mądrości życiowe, dla każdego z nich są rzeczy mniej i bardziej ważne. Mes jest młody, ale jego teksty trafiaja do mnie w 100%. Chociaż dla mnie Sokół nie ma takich tekstów jak Włodi. Chodzi o treść.
Tomi pisze:a jakie zespoły z podziemi wam sie podobają
Reno jest niezły.
xaver pisze:Wedłóg mnei on teksty ma poprostu genialne, mimo to nie ejst popularny. Niestety, a moze i stety?
Jemu popularność w sensie takim jaka ma np Doniu czy MEzo nie jest potrzebna. Łona ma swoje grono fanów, zresztą jak każdy artysta, którzy lubią jego nagrywki. I to sie własnie liczy najbardziej, że ludzie cenią go za to jaka robi muzyka a nie, że jest na pierwszym miejscu w tramwajowej liście u Wujka. Mnie tekst w piosence Biznesmen powala z nóg. Mistrzostwo świata.

Dla mnie bardzo dobrym raperem jest Eis, jego solówka rządzi, i czekam na drugą, lecz nie wiadomo kiedy będzie. Potrafi nawinąc coś o luźniejszych tematach( " W szponach melanżu"), jaki o poważnych życiowych sprawach (" 5 sekund" z Małolatem"). Bardzo dobre zwrotki nagrał na Autentyk III i "W..." Włodiego, szczególnie na tej drugiej wymienionej przeze mnie płycie tekst jest genialny.

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 07 paź 2005, 16:12

kulekfcb pisze:Chociaż dla mnie Sokół nie ma takich tekstów jak Włodi. Chodzi o treść.
ale u Włodka technika strasznie lezy ma najgorsze rymy jakie widziałem. Sama Czestochowa. Co prawa teksty same w sobie ma dobre. tak samo jak HG jest słabe technicznie (chociaz ich lubie tylko nie rozumeim czemu wilku pisze o bakaniu jak on juz nie pali?).

Do mnie jakos fu nie trafia. Eis jest dobry.
kulekfcb pisze:Jemu popularność w sensie takim jaka ma np Doniu czy MEzo nie jest potrzebna.
z tych POPularnych szanuje Duże Pe. Jest bardzo zdolny, podoba mi sie jego muzyka. Nawet Numer na niego nie jedzie :D.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 07 paź 2005, 17:24

xaver pisze: (chociaz ich lubie tylko nie rozumeim czemu wilku pisze o bakaniu jak on juz nie pali?)..
:lol: Skad to wiesz?? Na pulawskiej siedzisz?
xaver pisze:
z tych POPularnych szanuje Duże Pe. Jest bardzo zdolny, podoba mi sie jego muzyka. Nawet Numer na niego nie jedzie :D.
Fajnie ze wspomniales o Pe. Chlopak byl dobry ale przechodzac do umc jego styl momentalnie sie zmienil. Glos ma beznadziejny, flow nie posiada i jako ziom z bloku jest pizda. PiH go zjechal ba nawet Pe sam sie zdissowal :wink:

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 07 paź 2005, 18:09

xaver pisze:ale u Włodka technika strasznie lezy ma najgorsze rymy jakie widziałem. Sama Czestochowa. Co prawa teksty same w sobie ma dobre. tak samo jak HG jest słabe technicznie (chociaz ich lubie tylko nie rozumeim czemu wilku pisze o bakaniu jak on juz nie pali?).

Dużo ludzi mówi, że właśnie u Włodka technika leży. On nie ma jakiś kozackich punchline'ów czy czegoś. Ale dla mnie jest mistrzem przekazu, treści zawartych w tekstach. I dla mnie jak ktos ma nawijke konkretną, a gada o rzeczach o których nic nie wie, to jest gówno nie rap.

W listopadzie nowy Tedunio. Ciekawy jestem tej płyty.

Awatar użytkownika
RauL
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RauL » 07 paź 2005, 20:15

15 października wychodzi płyta Płomienia 81, a także niedługo ma być płytka WWO. W końcu będzie czego słuchać...

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 07 paź 2005, 20:51

jesli chodzi o plomien a szczegolnie o Pezeta to wg mnie bez watpienia jest najlepszy w Polsce w tym co robi, reszta jest dwie trzy ligi z tylu szczegolnie ostry (ostatnia plyta jest beznadziejna, jedyna jako taka to bylo "masz to jak w banku") wiec sumujac w polskim hh nic sie nie dzieje wielkiego wszystko dno, zyje tylko Pezet:)

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 07 paź 2005, 21:08

Reszta 2-3 ligi za Pezetem?? To chyba ja innego rapu słucham, Pezet jesd dobry, ale nie jest najlepszy.

Awatar użytkownika
Tomi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomi » 07 paź 2005, 21:16

Dziecioł a moim zdaniem Ostry ma każdą płyta kozacką

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 07 paź 2005, 21:36

Dla mnie z płyt OSTR'ego rządzą Tabasko i Jazz w wolnych...

Awatar użytkownika
Ultras
Madridismo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ultras » 07 paź 2005, 21:45

Ja słucham prawie wszystkiego( opórcz jazzu itp.)Jesli miałbym wybrac z polskich wykonawców to z pewnością byłby to Peja, spoko ma kawałki i nagrywa całe dobre płyty a w dzisiejszysch czasach to nie takie łatwe :wink:

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 08 paź 2005, 9:53

kazdy chwali swoje to jasne, nie ma plyty ani rapera ktory dogodzi wszystkim:) Peja? sadze ze jestes z WLKP i dla tego;) (chociaz ja jak widac tez) Peja byl dobry z 5 lat temu teraz tez talentu mu nie brakuje ale pamietasz CNO? albo I nie zmienienia sie nic? a co do Pezeta solo wydal dwa krazki dwa krazki z Noonem ktory wg mnie robi najlepsze podklady w Polsce jak nie w europie a Pezet ma swoj styl nie wyobrazam sobie innej seniority:) parafrazujac slowa Paktofoniki: Pezet jestes Bogiem:)

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 08 paź 2005, 11:27

Dla mnie najlepsza piosenka Peji to " Mój rap, moja rzeczywistość" z ostatniej płyty podobają mi się też : " Brudne myśli" , " Byś mnie nigdy więcej nie zapytał" i "Niech nie zdarzy Ci się" z HG.

dzieciol31 to raczej jasne, że każdy raper ma szanujący się raper ma swój style. Mi się bardziej podoba pierwsza płyta Pezeta, muzyka klasyczna. Bardzo mi się podoba kawałek z płyty Praktika, który wykonał wraz z Mesem: "Kilka lat później"....."kawałki w stylu przepisałem wyborczą" ta piosenka jest masakryczna dla mnie.

Awatar użytkownika
Tomi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomi » 08 paź 2005, 11:28

"Niech nie zdarzy Ci się" z HG kawałek wgnaita w ziemie.Mi sie podoba reprezentuje biede

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 08 paź 2005, 11:34

a co sądzicie o kawałku Zpiery - Patriota? Mi się podoba i tekst całkiem niezły.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”