Ogólna dyskusja o polityce - Strona 13

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3355

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 08 lip 2006, 0:34

Babel pisze: Chyba zapomniałeś o najważniejszym w polityce celem nie jest wygranie wyborów. Celem jest poprawa działania państwa w każdej dziedzinie życia. Równiez twojego. Wybory to nie MŚ w piłce nożnej, gdzie wygrywasz i jestes najlepszy. Tutaj za zwycięstwem kryja się żywi ludzie którym coś obiecano. Trzeba dalej spełnić te cele, a nie dorwać się stanowisk i nachapać się ile tylko można. Przynajmniej ja tak uważam. Politycy chyba jednak inaczej.
Lepiej bym tego nie ujal :brawo:

Awatar użytkownika
stan_mic
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stan_mic » 08 lip 2006, 2:12

Babel pisze:Trzeba dalej spełnić te cele, a nie dorwać się stanowisk
Hmm... Ale nie wszyscy uważają rządy PiS-u za... złe. Spora część społeczeństwa uważa, że to ugrupowanie dobrze rządzi Naszym krajem, a potwierdzi to już niedługo głosując na PiS w wyborach samorządowych. Nie jest idealnie, ale czego się spodziewaliście!? Że dzień po zaprzysiężeniu rządu nagle stanie się cud i dołączymy do takich potęg gospodarczych jak Niemcy, czy Wielka Brytania!? Gospodarka to nie drużyna, do której można kupić świetnego zawodnika i już wszystko gra!? By naprawić wcześniej popełnione błędy (które popełnił przecież ktoś inny) potrzeba lat... wielu lat (dziesięciu... piętnastu i czasem dużo więcej).
Jeżeli nie podobają się Wam rządy PiS to jak wyobrażacie sobie rządy PO!? PiS dla zrealizowania swoich obietnic zorganizował potrzebną w Sejmie większość, czy tego samego dokonałaby Platforma!?
PO jak do tej pory wywołała wojnę z PiS-em (mimo, że Ci chcieli koalicji), z Samoobroną, LPR, i SLD nawet nie chcą rozmawiać (no chyba, że razem atakują PiS) więc jak przegłosowałaby swoje projekty!? Jak naprawialiby państwo!? Głupawym uśmiechem Donalda Tuska, czy narzekaniami Rokity i Niesiołowskiego!? Wg mnie nawet nie ruszyliby z miejsca, ale jeżeli macie inne pomysły na rozwój wypadków w sytuacji, gdyby to nie PiS, a Platforma wygrała wybory to piszcie... Chętnie poczytam, choć nie wierzę, że da się wymyślić w miare realistyczny i dobry dla Naszego państwa rozwój wypadków.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 08 lip 2006, 7:52

stan_mic pisze:Hmm... Ale nie wszyscy uważają rządy PiS-u za... złe. Spora część społeczeństwa uważa, że to ugrupowanie dobrze rządzi Naszym krajem, a potwierdzi to już niedługo głosując na PiS w wyborach samorządowych.

Jak pokazują badania też spora część społeczeństwa sika pod prysznicem.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie, co wg Cię tak zachwyca i na czym opierasz swoją ocenę rządów Marcinkiewicza?

stan_mic pisze:Nie jest idealnie, ale czego się spodziewaliście!? Że dzień po zaprzysiężeniu rządu nagle stanie się cud i dołączymy do takich potęg gospodarczych jak Niemcy, czy Wielka Brytania!? Gospodarka to nie drużyna, do której można kupić świetnego zawodnika i już wszystko gra!? By naprawić wcześniej popełnione błędy (które popełnił przecież ktoś inny) potrzeba lat... wielu lat (dziesięciu... piętnastu i czasem dużo więcej).

Wiesz Republikanie mają takie hasło (nawet z nim się zgadzam), że to oni uzdrawiają gospodarkę USA, tylko, że efekty przychodzą gdy rządzą Demokraci. Nawet jeśli gospodarka ma się lepiej, to jest to zasługa nie PiSu czy też nie tylko PiS (w małej części). Bo przecież jak sam napisałaś gospodarki nie uzdrawia się z dnia na dzień, a od maja mało czasu mineło - mówie od maja, bo czesto słysze taki argument, że dopiero od tego miesiąca jest stabilna większość i można realizować swoj program.
Co do gospodarki jeszcze to dziwnie uzdrawia ją PiS, mam wrażenie że powiela wzoce poprzednich ekpi, a przecież miała być nowa jakość.
Jak wytłumaczysz zwolnienie Stypułkowskiego? Najlepszego menadżera w kraju tylko za to, że został powołany przez poprzednią ekpie?

stan_mic pisze:PiS dla zrealizowania swoich obietnic zorganizował potrzebną w Sejmie większość,

Co zrealizował? Co zamierza zrealizować, bo jak ostatnio im Rokita wyliczył to dość słabo było? A przecież on wyliczał projekty - taki minister środowiska wg. tego co zapowiadali bracia Kaczyńscy miał zając się 5 rzeczami - 5 projektów, co zrobił od czasu powołąnia go? NIC...

stan_mic pisze:Głupawym uśmiechem Donalda Tuska, czy narzekaniami Rokity i Niesiołowskiego!?

Narzekałeś na żarty na temat wzrostu Kaczyńskich, a sam żartujesz na podobnym poziomie.

"Jak wygląda Kaczyński w spodniach od Giertycha?
- przez rozporek"

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 08 lip 2006, 9:32

stan_mic pisze:Hmm... Ale nie wszyscy uważają rządy PiS-u za... złe. Spora część społeczeństwa uważa, że to ugrupowanie dobrze rządzi Naszym krajem, a potwierdzi to już niedługo głosując na PiS w wyborach samorządowych.
no zobaczymy jak "sondaze" zareaguja na wczorajsze wydarzenie :!: Kaziu byl ich kolem napedowym :!:

stan_mic pisze:Nie jest idealnie, ale czego się spodziewaliście!?
ze choc w malej czesci zrealizuja jakies swoje zalozenia lub tez nie beda popelniac wielce krytykowanich przez nich bledow poprzednikow :!:
pffuuu, sorry zapomnialem ze ich jedynym zalozeniem bylo dojsce do wladzy :!:
A jedyne co zrobili to dalsze upolitycznianie stanowisk spolek - a zarzekali sie ze to zmienia :!: kupczenie stanowiskami :!:
Ciekawe co bedzie z biurem atykorupcyjnym - wszyscy powiazani z PiSem beda swietymi krowami :?:
- buble prawne jak w przypadku ordynacji wyborczej
- debilne pomysly dotyczace wojska lub kar za posiadanie nagrywarki ale tego bylo wiecej :!:
- komisje sledcze badajace bardzo szerokie zjawisko "Bankow" - i tam tez obserwujemy polityczne szachy
- jedynie co udalo im sie wdrozyc bylo Becikowe

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 08 lip 2006, 10:24

Kaziu odchodzi .... :shock: wczoraj gdy doszła do mnie ta informacje byłem w szoku. A gdy pojawiły sie kolejne na temat obsady stołka premiera to już :? Nosz kuźwa jeszcze tego brakowało :? Już mamy opinie anemików na podstawie prezydenta który wygląda i rusza się jak Zaza po mitingu golden pix - jaki prezydent - taki kraj :? Teraz jeszcze kórnik zrobią z naszego kraju.

Widać komuś nie spodobała się nie zależnośc Kazie i to że ma wiecej poparcie w narodzie niż cały PiS łacznie. Nie wiem jak dla Was ale to był mój premier. Po tym jak komuch Miller zniszczył zaufanie narodu do funkcji premiera Marcinkiewicz odbudował to zafuanie w 100% - nie do swojej osoby ale to funkcji premiera w tym kraju. Teraz Kaczory objeły uświadomił sobie ze za dużo tracą na takim układzie. Efekty pracy Kazie nie były jeszcze widoczne ale głównym efektem było zaufanie. Ale widocznie to był dla PiS'u gwóźdz i musieli z tym walczyć.

Ostatnie wydarzenia w polskim cyrku politycznym pokazują ze PiS boj się sam siebie. Afera z bilbordami okazała się strzełam w własną stope - temat umarł bo musiał umrzeć - atak na pania Zyte Gilowska też mógł być cześcią gry. Bo nie wierze w to że decyzje o dymisj Kazia podjeli wczoraj czy przedwczoraj...

W całej sprawie też Donald zachował sie jak [***] bo te informacje o jego spotkaniu z Kaziem były niczym as z rękawa. Zagrał jak ostatnia ... - w politycze nie ma regół ale chyba nie liczy ktoś mu zaufa :roll:

Wczoraj w nocy widziałem powtórke w TVN 24 tego co mi. Romek z Tych mówił o tym w studiu - i normalnie wymiakłem - jest ten koles cukrował - że prezydent najlepszy jaki może być premier bedzie jeszcze lepszy :? Boj się frajerzyna o stołek vice-premiera :? Złodzieje i tyle...

Teraz ciekawi mnie zachowanie opini publicznej - bo jak znam zycie bedą chcieli w PiSie by Kaziu obja inny stołek by go nie stracić - tym bardzie że nadal jest PiSowcem :P Niech Kaczyńscy uważają w co grają z nami bo to jak całowanie w dupe tygrysa - ryzyko duże - przyjemność żadna :!:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 08 lip 2006, 10:44

*_Zaza_* pisze:Teraz jeszcze kórnik zrobią z naszego kraju.
czyli fieldy bedzie mieszkac w calym kraju :?: :rotfl2:
*_Zaza_* pisze:bo jak znam zycie bedą chcieli w PiSie by Kaziu obja inny stołek by go nie stracić - tym bardzie że nadal jest PiSowcem Razz
nom, juz chodza glosy ze bedzie kandydowac na prezydenta Wawy

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 08 lip 2006, 11:10

Czeher nie kumam o co chodzi z Fieldym ale co do Kazia to teraz słyszałem że jest też brana pod uwage funkcje rządzu PiS. Jak obejmie stołem prezydenta stolicy to może powiedzieć jestesmy w klatce :P Maja wtedy wszystko w swoich rękach :P Co by nie mówić to musi sie odbic na ich poparciu. A jak tak sie nie stanie to bedzie zdziwiony.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 08 lip 2006, 11:16

czeher pisze:nom, juz chodza glosy ze bedzie kandydowac na prezydenta Wawy
:shock: No nie tylko nie to. Jakiś czas w wywiadzie dla „Polityki” chyba przyznał się że ma kompleks Warszawy. Ha z takim prezydentem. :x

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 08 lip 2006, 11:17

*_Zaza_* pisze:Czeher nie kumam o co chodzi z Fieldym
taki glupi joke :wink: - Fieldy mieszka w Kórniku

*_Zaza_* pisze:Co by nie mówić to musi sie odbic na ich poparciu. A jak tak sie nie stanie to bedzie zdziwiony.
ja rowniez

Ciekawa sytuacja z koalicjantami, LPR przyjmuje to z spokojem za to Samoobrona chyba leci troche pod publiczke, bo sly7szlaem jak wypowiadali sie ze czekaja na ogloszenie przyczyny rezygnacji Kazia :!: i potem podejma decyzje dotyczaca przyslzosci tego rzadu - znaczy ich w rzadzie

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 lip 2006, 11:19

stan_mic pisze:Ich wyborcy liczyli na zwycięstwo PiS-u i się nie zawiedli.
ich wyborcy głównie liczyli na koalicję PO-PiS i sie jednak zawiedli.
stan_mic pisze:Ale mam nadzieję, że w gimnazjach uczą więcej słów niż te dwa...
nie wiem, nie miałem przyjemności do gimnazjum uczęszczać.
stan_mic pisze:Po pierwsze: Zyta już dawno nie była członkiem PO,
już dawno ? znasz może dokładniejsze dane ?

Niggaz pisze:Poproś fieldy'ego to może Cię nauczy.
co ty, nie wytrzymałbym nerwowo, nie jestem cierpliwy.
czeher pisze:czyli fieldy bedzie mieszkac w calym kraju
Armageddon już blisko :P

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 08 lip 2006, 11:30

No właśnie Czeher koalicja ma inna zdanie - Giertych wczoraj sugerował że on i Lepper wiedzieli o wszystkim wcześniej - że PiS podjeło decyzje z koalicjantami - była narazie z której LPR jest zadowolone - a teraz Lepper mówi że jak Roman cos ustalał to on - niech sie nie wypowiada że Samoobrone bo on nic nie wiedział i nie miał wpływu na dymisje Kazie :!: Ze nie było żadnego spotkanie dzień wcześniej...

Pamietajmy że teraz ta dymije musi przyjąc sejm - i poprzeć też nowego premiera - a może Lepper się postawi ? wątpie - jest też taka procedura że prezydent musi przyjąc dymisje. Ale to juz całkiem nie mozliwe, że jeden Kaczor bedzie anty-drugi :lol: Jaja jak berety :P moherowe berety :P

Awatar użytkownika
stan_mic
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stan_mic » 08 lip 2006, 13:12

fieldy pisze:znasz może dokładniejsze dane ?
21 maja 2005
fieldy pisze:ich wyborcy głównie liczyli na koalicję PO-PiS i sie jednak zawiedli.
Ale nie bierzesz pod uwagę, że nie wszyscy na to liczyli. Przed wyborami już bardziej liczono na to, że premierem zostanie... Jarek Kaczyński, niż na to, że dojdzie do koalicji z PO, która zresztą szybko wykorzystała to, że premierem został "tylko" Marciniewicz i zawiesiła rozmowy koalicyjne tylko z tego powodu, że premierem nie był Kaczyński
czeher pisze:zobaczymy jak "sondaze" zareaguja na wczorajsze wydarzenie
Sondaże!? Kto teraz w nie wierzy!? Chyba tylko Ci którzy w nich prowadzą. Niedługo będą wybory samorządowe i to będzie najlepsza okazja na sprawdzenie opinii Polaków na ten temat
czeher pisze:choc w malej czesci zrealizuja jakies swoje zalozenia
Rzeczywiście wg Ciebie to oni pewnie tylko czasem zajadą do sejmu na herbatkę, kawkę i wracają do domu.
Teraz wyobraź sobie, że oni tam rzeczywiście pracują, ale nie jest tak łatwo wprowadzać zmiany w tak wielkim państwie jak Nasze. Łatwo pisać, że oni tam nic nie robią, ale nie jest to prawdą!!
bellus pisze:Jak wytłumaczysz zwolnienie Stypułkowskiego? Najlepszego menadżera w kraju
Na jakim świecie do tej pory żyłeś!? Co wybory, gdy zmienia się władza ludzie na stanowiskach trzęsą portkami o stanowiska!! Tak robił AWS, tak robiła także SLD. Władza musi mieć zaufanych ludzi na stanowiskach, bo w końcu to ona za nich odpowiada!! Jeżeli Stypułkowskiego zrobiłby jakiś przekręt to odpowiedni minister skończyłby w tym momencie swoją ministerialną karierę, a i PiS dużo by na tym stracił. Zresztą Stypułkowskiego pewnie dostał stanowisko w podobnych okolicznościach.

I jeszcze powtarzam swoje pytanie:
stan_mic pisze:Jeżeli nie podobają się Wam rządy PiS to jak wyobrażacie sobie rządy PO!?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 08 lip 2006, 13:43

stan_mic pisze:Na jakim świecie do tej pory żyłeś!? Co wybory, gdy zmienia się władza ludzie na stanowiskach trzęsą portkami o stanowiska!! Tak robił AWS, tak robiła także SLD. Władza musi mieć zaufanych ludzi na stanowiskach, bo w końcu to ona za nich odpowiada!! Jeżeli Stypułkowskiego zrobiłby jakiś przekręt to odpowiedni minister skończyłby w tym momencie swoją ministerialną karierę, a i PiS dużo by na tym stracił. Zresztą Stypułkowskiego pewnie dostał stanowisko w podobnych okolicznościach.

Na tym samym co Ty. Ciesze się, że dałeś taką odpowiedz. Sam napisałeś, że PiS powiela wzroce utrwalone przez poprzednie ekipy. A jak mówili - miało być uczciwie, miała być nowa jakość. "My jesteśmy uczciwi" słyszeliśmy. Skoro zwolennik PiS sam pisze o tym, że robią oni dokładnie to samo co poprzednie obozy, to daje to do myślenia.
Dla twojej wiedzy Stypułkowski to były prezes PZU. Najlepszy fachowiec w Polsce. Zwolniono go nie dlatego, że był jakiś przekręt (wogle o czym Ty mówisz? to już takie gadanie PiSowiskie wszędzie przekręty) tylko dlatego, że na tym stanowisku musiał być ktoś z układu PiSowiskiego. Został nikomu nie znany prawnik, o znikomych umiejętnościach menadzerskich i kompletnie bez doświadczenia. Człowiek znany tylko braterskiej partii.
stan_mic pisze:Władza musi mieć zaufanych ludzi na stanowiskach, bo w końcu to ona za nich odpowiada!!

Ponoć władza potrzebuje też specjalistów, fachowców i ludzi którzy znają się na tym co robią. Nie ma w Polsce kogoś o umiejętnościach zbliżonych do Stypułkowskiego. Był najlepszy w kraju, ale został zwolniony bo nie podobał się Kaczyńskim.

Taka będzie IV RP?
Zamiast umiejętności będzie się liczyło to, czy Kaczyński ma do tej osoby telefon?

CO do dymisji Marcinkiewicza (takiego dobrego premiera - nadal mi nie napisałeś co w nim takiego dobrego, jakiś konkret):
Był jak piszesz bardzo dobrym premierem, więc czemu został odwołany (prosze nie pisz, że to jego decyzja bo to jest śmieszne)?

Awatar użytkownika
stan_mic
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stan_mic » 08 lip 2006, 14:07

Cytat z byłego ministra skarbu Jacka Sochy o Stypułkowskim:
Zachowujesz się jak ch... wobec akcjonariuszy i rady nadzorczej
Wprost pisze:Facet od mokrej roboty
Największym wsparciem interesów holenderskiej firmy było jednak mianowanie w połowie 2003 r. prezesem PZU SA Cezarego Stypułkowskiego
Chodzi o firmę EUREKo... kojarzysz!?
Wprost pisze:kiedy Stypułkowski został prezesem PZU, spółkę całkowicie opanowali ludzie związani z Bankiem Handlowym, realizujący interesy Pałacu Prezydenckiego i konsorcjum Eureko/Millennium
Do tego dochodzi sprawa zatrudnienia 130 pracowników, którzy zarabiali parokrotnie większe pieniądze niż ich koledzy nie związani z Stypułkowskim

Hmm... Czy PiS nie miał podstaw do odsunięcia Stypułkowskiego!?
Ostatnio zmieniony 08 lip 2006, 14:12 przez stan_mic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2203
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 08 lip 2006, 14:11

*_Zaza_* pisze:wczoraj gdy doszła do mnie ta informacje byłem w szoku
Hah, a mnie to nie zdziwiło. Ba - było to kwestią czasu kiedy drugi z Kaczorów dopcha się do władzy.

Jedno ciśnie się na usta - witamy w Kaczogrodzie :/

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”