Złota Piłka - Strona 13

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto zasłużył na Złotą Piłkę?

Messi
10
21%
Ribery
22
47%
Ronaldo
15
32%
Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Re: Złota Piłka - France Football

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 02 gru 2008, 12:25

10 pisze:Tylko że Casillas w tym sezonie chyba nie gra za dobrze i to mogło zadecydować.
Nawet gorzej. Gra po prostu slabo. Ot co. Ale co tam i tak pewnie jest lepszy od Buffona, bo Gigi miewa rownie duze wahania formy.
Tamtem sezon byl swietnym okresem w karierze Ikera, ale lepiej to juz zapewne gral nie bedzie.
Aby popelnic tyle gaf co w tym sezonie Casillias, to Buffon potrzebuje co najmniej kilku lat.
Wybor Ronaldo zasluzony, niemniej jednak pilkarsko duzo lepszy jest Lionel.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 02 gru 2008, 12:30

Co do statystyk to może jakiś kibic Barcy [Mentor, kuman ? ] nam wrzuci bramki i asysty Xaviego od stycznia do Euro. Ja nie posiadam.
Liga 22 kolejka FCB - Osasuna 1 - 0 Xavi
Liga 23 kolejka Sevilla - FCB 1 - 1 Xavi
Liga 25 kolejka FCB - Levante 5 - 1 Xavi
Puchar Hiszpanii 1/2 FCB - Valencia 1 - 1 Xavi
Liga 27 kolejka FCB - Villarreal 1 - 2 Xavi
Liga 35 kolejka FCB - Valencia 6 - 0 Messi , Xavi
Asyst też trochę było, ale nie mam takich statystyk. Celowałbym w liczbę koło 5-6.

Xavi nigdy nie strzelał dużo bramek, a wypada powiedzieć, że był to jego swoisty rekord bramek/sezon. Jesienią zdobył tylko 1 gol, natomiast na wiosnę aż 6.

Ja natomiast uważam, że Ronaldo zasłużył na tą wygraną swoimi występami w sezonie 2007/2008 - choć w końcu nie wiadomo czy ta nagroda przyznaje się za sezon piłkarski czy rok kalendarzowy. Xavi na pewno zasłużył na miejsce w pierwszej trójce - bardziej jak Messi. Grał od niego lepiej na wiosnę, był najlepszym piłkarzem ME i ma świetny początek sezonu 2008/2009.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 12:37

ez Xaviego pewnie byłaby strata 25 punktowa i awans bezpośredni do uefa. Ale co Ty o tym wiesz? Oglądałeś jakiś mecz Barcelony oprócz z Man Utd ? :] :] :] Bo wszystko na to wskazuje, że nie.
Kilka widziałem min. Gran Derby :lol: To jest niezwykle ciekawe co mówisz Xavi kapitalnie grał, Messi kapitalnie grał. Ja się wciąż zastanawiam jak drużyna w której 2 piłkarzy (znajdujący się w piątce najlepszych na świecie) wymiata może skończyć na 3 miejscu z 18 pkt straty do lidera? :D
a samego meczu też nie bardzo pamiętasz, bo Messi zagrał dobrze w obydwu spotkaniach - o czym albo nie chciałeś wspomnieć albo nie wiesz
Dobrze, ale nic specjalnego. Jak wielu jak Ronaldo.

eraz pytanie co ważniejsze LM i liga, czy Mistrzostwo Europy. Jako, że ligę i LM można wygrać co roku, a Euro raz na 4 lata - Euro jest ważniejsze. Dlatego przeważnie na imprezę mistrzowską się patrzy.
Żeby wygrać Ligę czy LM trzeba błyszczeć przed dobrych kilka miechów, licząc od Stycznia 5. Żeby wygrać ME trzeba błyszczeć 3 tyg. Więc dla mnie jest jasne co jest cięższe do zdobycia.
Ronaldo oprócz tytułów miał kapitalny początek roku, a Xavi zwłaszcza końcówkę - co do tego, ze miał słaby początek roku - nie zgodziłbym się. Jak dla mnie był wyróżniającą się postacią w lidze.
Jeżeli facet grał swoje był wyróżniającą się postacią w lidze, do tego miał obok Messiego który jak słyszę też wymiatał, a zespół zajmuje 3 miejsce i traci do Lidera 18 pkt to obaj panowie powinni wylądować na 50 miejscu tej listy :boruta:
Ronaldo do końca października strzelił 2 bramki, w tym 1 z karnego.
Przecież od Euro miał kontuzję, to trudno żeby grał albo jeszcze błyszczał. Po powrocie również od razu cudów nie można było oczekiwać, a i tak szybko zaczął zdobywać gole i asystować.
Dlatego nie jestem do końca przekonany, czy zasługiwał na wygraną.
Mistrz Anglii, zdobywca Pucharu Europy, Król Strzelców Premiership, Król Strzelców LM, Zdobywca złotego buta. Co jeszcze musi zrobić piłkarz bardziej skrzydłowy niż środkowy napastnik żeby dostać tą nagrodę?
Ostatnio zmieniony 02 gru 2008, 12:52 przez Kamil232, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 02 gru 2008, 12:45

Jak wielu jak Ronaldo.
Nie prawda. W obu spotkaniach lepiej się zaprezentował od Ronaldo. Było to szeroko komentowane przez kibiców oraz prasę. W sumie to i tak nie ma znaczenia.
Messi kapitalnie grał
Jakbyś czytał dokładnie to co napisałem to byś wiedział, że zagrał kilka świetnych spotkań. Wypadło mu trochę tych meczy na wiosnę z powodu kontuzji. Przecież ten mecz z Man Utd to był jeden z pierwszych po 2-miesięcznej(bodajże, już nie pamiętam) pauzie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 gru 2008, 12:48

Kamil232 pisze:Przecież od Euro miał kontuzję, to trudno żeby grał albo jeszcze błyszczał. Po powrocie również od razu cudów nie można było oczekiwać, a i tak szybko zaczął zdobywać gole i asystować.
No właśnie. Miał kontuzję więc nie błyszczał, a skoro nie błyszczał to dlaczego stawiasz go wyżej niż gracza, który w tym samym momencie grał kosmos ?
Kamil232 pisze: Mistrz Anglii, zdobywca Pucharu Europy, Król Strzelców Premiership, Król Strzelców LM, Zdobywca złotego buta.
Xavi wygrał Euro, był najlepszym graczem na tej imprezie, zdaje się ze miał najwięcej asyst w lidze [nie wiem dokładnie, kiedyś kuman coś pisał], to też nie są małe osiągnięcia.
Dla mnie porównywalne z tymi Ronaldo.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 12:55

No właśnie. Miał kontuzję więc nie błyszczał, a skoro nie błyszczał to dlaczego stawiasz go wyżej niż gracza, który w tym samym momencie grał kosmos ?
Nie porównuje po prostu tego okresu. Ronaldo wtedy nie mógł grać. I o jakim kosmosie Ty mówisz? Jak Barcelona przegrywała z Wisła a może z Numancia a może remis z Santander? Zaczęli błyszczeć na początku Października, więc przystopuj. A i powtarzam po raz kolejny pisanie, że zawodnik który w 10 meczach zdobył 8 goli i miał 3 asysty jest tragedią jest kompletnym nieporozumienie.
Xavi wygrał Euro, był najlepszym graczem na tej imprezie
To jest impreza 3 tyg. dostał już za nią nagrodę.
zdaje się ze miał najwięcej asyst w lidze [nie wiem dokładnie, kiedyś kuman coś pisał], to też nie są małe osiągnięcia.
Jego zespól był na 3 miejscu w tabeli stracił do lidera 18 pkt. Jesienią błyszczy od końcówki Września.

I zadałem proste pytanie co jeszcze musi zrobić skrzydłowy, żeby dostać tą nagrodę ?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 gru 2008, 13:05

Kamil232 pisze:A i powtarzam po raz kolejny pisanie, że zawodnik który w 10 meczach zdobył 8 goli i miał 3 asysty jest tragedią jest kompletnym nieporozumienie.
widzę, ze nie ma sensu jednak dyskusji prowadzić, ja swoje, ty swoje.
Przecież nie napisałem, ani razu ze to tragiczny wynik, Poczytaj jeszcze raz.

Jego zespól był na 3 miejscu w tabeli stracił do lidera 18 pkt
aha, czyli jak United wygrali LM i Ligę to udział Ronaldo był wielki, ale jak Hiszpania wygrała Euro, to przecież to tylko 3 tyg i sie nie liczy. Własnie, że sie liczy, bardziej niż LM.
Jak Portugalia przegrywała, to Ronaldo nie miał z tym nic wspólnego, bo przecież kostka mu puchła - to moze nie trzeba było grać.
Jak Barca zajęła 3 miejsce, to już gra Xaviego sie nie liczy, tylko ogólny obraz Barcy.
Gratuluje.
Kamil232 pisze:I zadałem proste pytanie co jeszcze musi zrobić skrzydłowy, żeby dostać tą nagrodę ?
Henry swego czasu też sporo wygrał, król strzelców, liga, puchar i co ?

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 02 gru 2008, 13:14

a może z Numancia a może remis z Santander?
Może jestem czepialski( :P ), ale tych spotkań nie ma co przypominać. W meczu z Numancia Barcelona grała przeciętnie, ale miała 2 słupki/poprzeczki. Mecz z Santander to już w ogóle kompletne szczęście Racingu. W tym meczu Barca grała dużo lepiej od przeciwnika. Jak nie oglądałeś tych spotkań to nie mów o nich bo wynik nic nie pokazuje.
Po przerwie gra obu ekip nie uległa zasadniczo zmianie. Broniący dostępu do bramki gości Toño spisywał się wyśmienicie. Szanse na zmianę wyniku miał Eto'o i Iniesta, ale także ofensywnie grający Alves. Tuż przed upływem godziny gry, Guardiola zdecydował się na wprowadzenie na murawę Messiego, który miał wybawić zespół ze strzeleckiej niemocy.

Na dwadzieścia minut przed końcem regulaminowego czasu gry, podczas jednej z akcji Barcelony, Cristian zagrał we własnym polu karnym ręką. Sędzia bez najmniejszych wątpliwości przyznał Barcelonie rzut karny. Do piłki podszedł Leo Messi i z pełnym spokojem posłał piłkę w lewy róg, całkowicie myląc bramkarza Racingu.

W sercach kibiców Barcelony zapanował spokój, a zważywszy na grę rywala, jeśli postanowiłby on zaatakować i tym samym odsłoniłby dostęp do własnej bramki, wynik mógłby być bardziej okazały.
Racing doprowadził do remisu. Puyol sfaulował Munitisa przed polem karnym, Garay postanowił oddać strzał ze stałego fragmentu gry, a uderzona przez niego piłka w kuriozalny sposób odbiła się od Pereiry i wpadła do bramki.
Szanse na wywiezienie jednego punkty jednak były i trzeba uczciwie powiedzieć, że Numancii dopisało dużo szczęścia
We wrześniu poza tym były wygrane spotkania z Betisem, Sportingiem Lizbona i Espanyolem. Mecz z Numancią to był sierpień.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2008, 13:17 przez Bask, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 02 gru 2008, 13:14

Kamil o prostu na sile chce wmowic wszystkim, ze jedynie on zna sie na pilce, ale z kojarzeniem pewnych faktow ma juz spore problemy. Cos a`la jego konwersacje ze Stecem - polecam tak przy okazji.

Zapomina o tym, ze Barcelona zajela w zeszlym sezonie tak odlegle miejsce, glownie ze wzgledu na kontuzje. Ciekawy jestem, jak wygladalaby gra Manchesteru, gdyby polmali sie Rooney, Tevez, Ronaldo i Rio. Pewnie Dong Fangzou doprowadzilby was do wielu pieknych zwyciestw.

Uwaza tez, ze Messi zagral slabo w dwumeczu z nimi. Musze mu przynaznac racje - nie gral niczego wielkiego, ale i nie gral slabo, ba gral lepiej niz jakikolwiek gracz Manchesteru. Trzeba jednak pamietac, ze mial przed soba do sforsowania "Mur Chinski". Za to Ronaldo, ktory zazwyczaj mial przed soba 1 lub dwoch obroncow Barcelona wznosil jedynie blagalne modły do boga, ze znow nie odgwizdali na nim faulu.

P.S. Ronaldo jak na SKRZYDLOWEGO przystalo moglby miec troche wiecej asyst, a mnie strzalow, pod wzgledem ktorych jest rekordzista.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 gru 2008, 14:16

Uwaza tez, ze Messi zagral slabo w dwumeczu z nimi. Musze mu przynaznac racje - nie gral niczego wielkiego, ale i nie gral slabo, ba gral lepiej niz jakikolwiek gracz Manchesteru.
Kibice Barcy naśmiewają się z faktu, że fani United chcieli bardziej Berbatova(kiedy ten jeszcze był w Spurs. Nadal się zastanawiam co w tym złego? Jak dla mnie Bułgar to magik dający nam opcję, których szukaliśmy.) niż Etoo. Tymczasem powyżej mamy prawdziwy hit! Otóż Messi zagrał rzekomo lepiej od całej obrony United, która na nic nie pozwoliła Hiszpanom. Ferdinand >>> Messi w tym dwumeczu.
Trzeba jednak pamietac, ze mial przed soba do sforsowania "Mur Chinski". Za to Ronaldo, ktory zazwyczaj mial przed soba 1 lub dwoch obroncow Barcelona wznosil jedynie blagalne modły do boga, ze znow nie odgwizdali na nim faulu.
Bardzo łatwo można to odwrócić. Zespół był ustawiony defensywnie, co oznaczało, że Portugalczyk częstokroć musiał w pojedynkę forsować defensywę Barcelona. Dużo szans do tego nie miał, bo dosyć rzadko (jak na United) mieliśmy w posiadaniu piłkę.

PS kolejny kwiatek. Kiedy fani United skarżyli się, że defensywa Diabłów była zdziesiątkowana przed meczem z Milanem to nikogo nie obchodziło. Tymczasem Mistyk tłumaczy niepowdzenia Katalończyków...kontuzjami. My graliśmy cały sezon bez Neville'a i Sahy i daliśmy radę. NIe mówiąc już o ciągłych kłopotach ROoney'a i Scholesa.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 02 gru 2008, 14:26

Zgadzam sie. Obrona Manchesteru (czyli 9 pilkarzy i bramkarz) zagrala lepiej niz Messi. Rio tez mial szczescie, ze Eto`o nie ma w zwyczaju latwo upasc na ziemie (patrz Rooney vs Villareal), bo mogl spowodowac karnego dla Barcelony.

Neville i Saha? Skoro porownujesz ich dla graczy okroju Messiego, Eto`o czy Puyola to nie mam wiecej pytan.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 gru 2008, 14:43

I to mnie najbardziej śmieszy w rozmowach z Wami. Przejawiacie na każdym kroku tendencję do porównywania tylko i wyłącznie indywidualnych umiejętności piłkarza nie patrząc ile on znaczy dla zepsołu. To, że Fabreags jest piłkarsko lepszy od Carricka nie oznacza, że dla nas też byłby lepszą opcją. Neville był dla nas niezwykle ważnym graczem, którego na początku nam bardzo brakowało. Szybko jednak wartość pokazał Brown, który spisywał się znakomicie. Zastąpić Sahy się jednak nie udało - pomimo tego, że Tevez z Rooneyem dawali radę, to nasza gra nie byłą już tak urozmaicona jak w sezonie 2006/2007.

Zapominasz o tym, że my straciliśmy Nev'a i Sahę na cały sezon. Ty tłumaczysz się kontuzjami, a zawodnicy, których wymieniasz tyle meczów nie opuścili. Zresztą, nie chcę się licytować - cały badziewny sezon tłumaczyć kontuzjami nie można.

Nie rozumiem po co te głupawe uszczypliwości w stronę Rooney'a. Chłopak wiedział co zrobił i przeprosił. Messi przeprosił za oszustwo kiedy strzelił ręką? NIe, mówił, że zrobiłby tak ponownie. Przpeorsił za symulowanie, kiedy musnął go D'Allesandro? Nie odpowiadaj. Nie o tym powinniśmy dyskutować w tym temacie.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 14:52

aha, czyli jak United wygrali LM i Ligę to udział Ronaldo był wielki, ale jak Hiszpania wygrała Euro, to przecież to tylko 3 tyg i sie nie liczy. Własnie, że sie liczy, bardziej niż LM.
A gdzie ja napisałem, że sie nie liczy? Napisałem, że ciężej jest wygrać LM czy ligę bo przez cały rok trzeba błyszczeć a nie przez 3 tyg. czytaj uważniej.
Henry swego czasu też sporo wygrał, król strzelców, liga, puchar i co ?
Po pierwsze Henry NIGDY nie wygrał LM. Po drugie w 2004 roku tak się złożyło, że LM czy ME wygrały zespoły które nie miały jakiś gwiazd i Heniek był faworytem do nagrody wg. mnie powinien ją dostać, chodź wówczas Szewe miałem mniej okazi do oglądania, zresztą odległe czasy. po trzecie najważniejsze. ODPOWIESZ W KOŃCU NA PROSTE PYTANIE?:
Mistrzostwo Anglii, Puchar Europy, Król Strzelców LM, Król Strzelców PL, Zdobywca Złotego buta. Co jeszcze musi zrobić skrzydłowy, żeby "zasłużyć" na nagrodę dla najlepszego piłkarza świata?
Może jestem czepialski( :P ), ale tych spotkań nie ma co przypominać.
Owszem i Xavi z pewnością w nich nie zagrał kosmosu.
Mecz z Santander to już w ogóle kompletne szczęście Racingu. W tym meczu Barca grała dużo lepiej od przeciwnika. Jak nie oglądałeś tych spotkań to nie mów o nich bo wynik nic nie pokazuje.
Po pierwsze oglądałem ten mecz-umoczyłem na nim bodaj 100 zł. Po drugie bzdurą jest, że graliście dużo lepiej, kiedy wy się w końcu nauczycie, że to że klepiecie i klepiecie i klepiecie tą piłkę w środku polu i gówno z tego wynika to nie znaczy, że jesteście dużo lepsi? więc oglądałem ten mecz, typowe walenie głową w mur mało 100% okazji, jak strzeliście gola to odetchnęliście, że uf udało się coś jednak wbić, ale potem wolny i remis i nic się już nie zmieniło.
Kamil o prostu na sile chce wmowic wszystkim, ze jedynie on zna sie na pilce, ale z kojarzeniem pewnych faktow ma juz spore problemy.
Chyba pomyliłeś mnie z kim innym. koeman to blisko brzmiący nick do Kamil , ale bez przesady.
Zapomina o tym, ze Barcelona zajela w zeszlym sezonie tak odlegle miejsce, glownie ze wzgledu na kontuzje. Ciekawy jestem, jak wygladalaby gra Manchesteru, gdyby polmali sie Rooney, Tevez, Ronaldo i Rio. Pewnie Dong Fangzou doprowadzilby was do wielu pieknych zwyciestw.
Facet my całą pierwszą cześć sezonu graliśmy bez Scholesa i Carricka podstawowej pomocy i musieli nagle sprowadzeni Anderson i Hargo zastąpić ich w środku pola- patrząc na pierwszy mecz Andersona w PL byłem zrozpaczony jego grą i strach pomyśleć bo by się stało gdyby się szybko nie zaadaptował, wypadał również ze składu Rooney, Saha również kontuzja na cały sezon i mieliśmy w składzie praktycznie jednego wymęczonego po Copa America napstnika- Teveza. Kontuzje również co rusz łapał Hargreaves. O braku Neville nie wspominał. Więc tłumaczenie się urazami w przekroju całego sezonu jest co najmniej zabawne.
Uwaza tez, ze Messi zagral slabo w dwumeczu z nimi. Musze mu przynaznac racje - nie gral niczego wielkiego, ale i nie gral slabo, ba gral lepiej niz jakikolwiek gracz Manchesteru
Nigdzie nie napisałem, że Messi zagrał słabo . Napisałem, że nie zagrał niczego wielkiego i to jest fakt. Jakaś akcja przesądzająca wynik meczu, jakieś otwierające podanie? Powtarzam po raz kolejny to, że macie piłkę czy to że miał ją co rusz Messi kręcił kółeczka strzela obok bramki to nie znaczy, że grał kapitalnie. Nie zrobił nic co odmieniło by losu meczu. Był aktywny ale nic więcej. Więc czy stwierdzenie, że zagrał nieźle bez fajerwerków jest nadużyciem?
Zgadzam sie. Obrona Manchesteru (czyli 9 pilkarzy i bramkarz) zagrala lepiej niz Messi. Rio tez mial szczescie, ze Eto`o nie ma w zwyczaju latwo upasc na ziemie (patrz Rooney vs Villareal), bo mogl spowodowac karnego dla Barcelony.
No pewnie my w ogóle mieliśmy farta, bo Ronaldinho nie miał formy z 2006 roku, Etoo również, bo Messi zagrał genialnie tylko mu zawodnicy na boisku niepotrzebnie przeszkadzali, no i w ogóle mieliście tak przygniatającą przewagę, że tylko przez to , że zmarnowaliście 20 100% okazji my przeszliśmy dalej. A w ogóle to daliście nam przejść dalej, bo u nas było większe ciśnienie na puchar to zachowaliście się jak dobrzy wujkowie. A no i jeszcze tej rudej małpie zeszła piłka z nogi i farciarsko wpadło w okno, jak on mógł? Zawsze wiedziałem, że Rudzi to przebiegli oszuści.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 gru 2008, 15:06

Kamil232 pisze:ODPOWIESZ W KOŃCU NA PROSTE PYTANIE?:
Mistrzostwo Anglii, Puchar Europy, Król Strzelców LM, Król Strzelców PL, Zdobywca Złotego buta. Co jeszcze musi zrobić skrzydłowy, żeby "zasłużyć" na nagrodę dla najlepszego piłkarza świata?
Jasne, nie ma problemu.

Po 1. chodzi o nagrodę dla piłkarza grającego w Europie.
Po 2. wszystko ładnie i pięknie tylko mi się ciągle wydaje, że mówimy o roku 2008, a nie sezonie 07/08. Co to za argument, że zdobył króla strzelców, jak sporo z tych goli zdobył w poprzednim roku ? Ja wiem, że trzeba naciągnąć fakty trochę, aby wszystko pasowało i wyszło na twoje, ale rozgraniczmy czy mówimy o tym kto był najlepszy w minionym sezonie, czy o tym kto w tym roku błyszczał najbardziej. To samo tyczy się króla strzelców LM i złotego buta. Gro bramek, czy asyst zdobył w tamtym roku i nie powinno to być brane pod uwagę. Tak mi się wydaje, jeśli mówimy o tym roku kalendarzowym.

Co do pytania co musi zrobić, aby dostać nagrodę - nic więcej, to wystarczy. Ale na nagrodę za ubiegły sezon, a nie za jeden rok kalendarzowy. W moim przekonaniu powinno się brać pod uwagę mecze od stycznia do grudnia i w styczniu powinno być ogłoszenie plebiscytu. Wtedy taki plebiscyt miałby sens. A tak zawsze będą niedomówienia.

Ja doceniam osiągnięcia obu piłkarzy i przyznaję uczciwie, że obu dałbym tą nagrodę. Kibice United nie widzą takiej możliwości. Dlaczego ? Dlaczego tak bardzo "lekceważycie" Euro. Najważniejszą imprezę roku ? I końcówkę roku ?
Już nie mówię o tym jak głosowano. Ale jak powinno się na to patrzeć. Czy nagroda za rok nie powinna obejmować 12 konkretnych miesięcy ?

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 15:10

Ok to jest Twoje podejście i masz dużo racji. Tylko wówczas głosowanie powinno odbywać się w Styczniu i w tym samym miesiącu nagrody. I wg. kryteriów które napisałeś w zeszłym roku powinien dostać nagrodę Cristiano Ronaldo, to on błyszczał od Stycznia do Grudnia, Kaka zagrał parę spotkań w LM o drugiej częsci roku jak nie potrafili wygrać u siebie nie ma co chyba wspominać.
Ja doceniam osiągnięcia obu piłkarzy i przyznaję uczciwie, że obu dałbym tą nagrodę. Kibice United nie widzą takiej możliwości. Dlaczego ? Dlaczego tak bardzo "lekceważycie" Euro. Najważniejszą imprezę roku ?
Dlatego, że wg. obecnych kryteriów czyli głosować już można było po Euro etc. i patrząc na zwycięzców z poprzednich lat, za co dostawali nagrody i co się głównie liczyło , ta nagrodą należała się Ronaldo jak psu buda, jak nikomu innemu.

Edit: dodać również należy to, że na wiosnę gra się najważniejsze spotkania, a na jesień to jest początek sezonu. Całkiem inna sytuacja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”