Kosciół - Strona 122

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2891

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 16 lis 2019, 21:09

ozob pisze: ↑
15 lis 2019, 14:47
Paetz w końcu w piec. Santo subito!
jeszcze jeden! Jeszcze jeden!

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8797
Kontakt:

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 lis 2019, 9:53

Słowo na niedzielę

Obrazek

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 16 sty 2020, 1:01

Ksiadz > Jezus

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 86

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 16 sty 2020, 7:54

Ministrant został wielokrotnie zgwałcony przez księdza. Prokuratura poprosiła o akta kościelne dotyczące tej sprawy ale oni są ponad prawem i sobie odmówili, powiedzieli, że ich nie dadzą.

Ciekawe czy jak właściciel jakiejś firmy by odmówił wydania dokumentów to prokuratura by zrobiła tak sam.

Czemu do zwykłego Kowalskiego wjadą o 6 rano psy, a pierdolą się z tymi czarnymi pedofilami. Choć w sumie mają boski immunitet, przecież któryś ostatnio powiedział, że należy całować księdza w rękę bo to tak jak by całować Jezusa.
To wycinek z rozmowy publicysty i historyka Stanisława Krajskiego z ks. Tomaszem Jochemczykiem, który dotyczy całowania księży w dłonie. - Na dłonie kapłańskie działa sam Pan Bóg w trójcy jedynej, tak że te dłonie moje materialnie to są dłonie Tomasza, ale tak naprawdę to są dłonie chrystusowe za przyczyną święceń kapłańskich - mówi duchowny. - Ucałowanie dłoni to oddanie czci samemu Panu Bogu, za które można uzyskać odpust.
Czyli Ci którzy całowali [ch**] albo dupę księdza są już z góry skazani na niebo i błogosławione życie wieczne?!

Tak sobie ostatnio myślałem, że zajebistą orgie sobie robią organizując międzynarodowe dni młodzieży. Tyle młodych do molestowania i jeszcze sami przyjeżdżają do nich.

Friedrich
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Friedrich » 01 lut 2020, 11:44

A co sądzicie o Świadkach Jehowy?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 01 lut 2020, 12:07

Sesto Elemento pisze: ↑
16 sty 2020, 7:54
Ministrant został wielokrotnie zgwałcony przez księdza.
Co to sa odwrocone egzorcyzmy?
Kiedy diabel wyciaga ksiedza z dupy ministranta.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2335
Kontakt:

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 10 kwie 2020, 15:41

Jeśli tutaj są wierzacy Katolicy którzy poszukują transmisji Triduum Paschalnego, które zawsze było moim ulubionym okresem w roku kościelnym, to polecam Dominikanów z Lublina, którzy w pięknej bazylice mają zawsze ładne liturgie, razem z dość sensownym chórem. Wszystko transmitowane na żywo, można też wczorajszą liturgię nadrobić.

Wszystkim też przeżywającym te święta duchowo życzę wszystkiego najlepszego i dużo duchowych doznań!

Tu link do kanału: https://www.youtube.com/channel/UCeUwjP ... 4BQ/videos

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 501

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 10 kwie 2020, 21:08

"Jeśli tutaj są wierzacy Katolicy"
Dobre :D

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1909
Kibicuję: WRE

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 10 kwie 2020, 22:01

Mogą być wierzący niekatolicy, czy nie?

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 10 kwie 2020, 22:11

Mogą być i są. Np. Jehowi, Protestanci.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 501

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 10 kwie 2020, 22:25

Czy istnieją niewierzący katolicy?
:D

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8420

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 10 kwie 2020, 22:27

Jeśli ktoś jest ochrzczony, nie wierzy, ale nie dokonał apostazji, formalnie jest katolikiem.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6763

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 11 kwie 2020, 0:45

Wszędzie czytam i słucham, że spędzimy te święta samotnie, a nie w gronie rodzinnym. Ironicznie, podczas Bożego Narodzenia mamy wysyp artykułów o tym, że ludzie są zmuszani spędzać święta z ludźmi, których nie lubią i najlepiej to spędziliby je samotnie. Ile osób dzisiaj żałuje, że nie może zjeść jajka w niedzielę z bliskimi, chociaż jeszcze w grudniu narzekaliby na wigilijną sztuczność?

Czytam o samotnym Ojcu Świętym na Placu św. Piotra. Ale wydarzenia Wielkiej Nocy zawsze były przeżyciem mocno duchowym, prywatnym. To nie była tylko pasterka, po której często następowała biesiada, tylko całe Triduum Paschalne, przygotowanie emocjonalne do wielkiego wydarzenia. Tu nie ma komercji, Świętego Mikołaja w ciężarówce Coca-Coli. Albo dni wolne od pracy, albo najważniejszy okres w roku.

"Uczestnicząc" w tej Drodze Krzyżowej naszła mnie dziwna refleksja odnośnie samotności.

Czemu samotność w dzisiejszym świecie jest tak piętnowana? Czym jest w dzisiejszym świecie samotność? W dobie internetu i telefonii komórkowej za grosze jesteśmy w stanie połączyć się zdalnie z całym światem. Obce laski na tinderze, znajomi na Viberze, rodzina na Messengerze. Wszyscy skomunikowani, a jednak każdy samotny i nie ma nikogo z kim pogadać. Mamy wiele możliwości, z których nie korzystamy. Tyle, że tutaj też w grę wchodzą nasze własne kompleksy i ograniczenia które sobie narzucamy. Jak nie potrafisz się cieszyć kromką chleba to i kawiorem się nie najesz. Jak nie doceniasz swoich bliskich, to czemu oczekujesz, że obca osoba Cię doceni i przyjmie do swojego otoczenia?

Wyjeżdżając na kontrakty mam sporo czasu dla siebie i wiem, że okresy, w których jesteśmy samotni i pozbawieni kontaktu fizycznego z drugą osobą pozwalają mi doceniać ten kontakt. Jestem z natury samotnikiem i potrzebuję oddechu, nie wiem, czy to jest egoistyczna potrzebna czy nie, ale wracając do domu wiem, że wracam do swoich.

Dzisiaj mój syn rozmawiał ze swoją kuzynką (5 i 4 lata). Nie widzieli się od miesiąca, ni [ch**] się nie dogadali bo każde plotło trzy po trzy o tym, co robiło przez ostatni okres, ale każde z nich zadowolone z rozmowy i żyją tym przez dobrych parę godzin po.

Bądźmy jak dzieci, ktoś mądry kiedyś powiedział.

Te Święta będą wyjątkowe dla wielu z nas więc doceńmy tę normalność do której chcielibyśmy wrócić a na którą tak często narzekaliśmy :wink:

Przede wszystkim zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt :beer:

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 11 kwie 2020, 1:22

Świetne i w punkt.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”