Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1220

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
5
33%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
40%
Zatrudnienie Mourinho
2
13%
Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 1

Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 03 sie 2010, 17:29

ronaldo w manchesterze gral bardziej prawej strony i u nas tez raczej gra po prawej niz po lewej a ogolnie to gra jako prawy napastnik
di maria to lewo skrzydlowy
leon to prawo skrzydlowy
Oczywista oczywistość. Głupia pomyłka...
Ramos i Arbeloa to przede wszystkim prawi obrońcy, mamy lukę, ale na lewej obronie, Alvaro jest na tej pozycji co najwyzej solidny, bo szału w ataku nie robi., Canales nie będzie zmiennikiem Ronaldo bo to po prostu nie jego pozycja.
Mourinho chce Ramosa na środku obrony, po to właśnie priorytetem jest Maicon. Mamy lukę na lewej obronie? Zastanów się. Skoro Mou chce sprowadzić Maicona, a nic nie mówi się o lewym obrońcy, to oczywiste jest, że na lewej flance grać będzie Arbeloa, na prawej ewentualnie Maicon, a na środku Ramos.

Canales musi być zmiennikiem na jednym ze skrzydeł. Na jego pozycji gra Van der Vaart i Kaka. Skrzydłowych jest 3. Co do Pedro Leona to wydaje mi się, że więcej będzie grać na lewym skrzydle. Oczywiście, jeżeli Ronaldo będzie grać na prawym...

Awatar użytkownika
sigane pepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sigane pepe » 03 sie 2010, 17:37

no wlasnie, maicon na prawej a arbeloa na lewej
wiekszosc europejskich druzyn (jak nie wszystkie) maja tak ze skrajni obroncy sa na innych poziomach, jeden jest lepszy a drugi gorszy i team atakuje czesciej strona na ktorej gra ten lepszy, to chyba oczywiste.
my tez bedziemy tak grac, real bedzie ciagnal prawa strona gdzie bedzie maicon z ronaldo, bo na lewej arbeloa ktory jest prawonozny i di maria o ktorym nie chce sie wypowiadac bo przed ms ogladalem kilka filmikow z nim i bylo fajnie a na ms pokazal ze nadaje sie do realu, ale nie do tego z madrytu.

zagadka z pozycja canalesa jest prosta, bedzie gral jako rezerwowy kaki tak samo jak vdv a zmiennikiem ronaldo bedzie pewnie benzema, skoro mamy 2 napastnikow + ronaldo to przy taktyce 4-5-1 grac bedzie higuain i ronaldo na prawym skrzydle wspomagajacy higuaina a z lawki bedzie wchodzic benzema i morata lub jakis inny z cantery

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 03 sie 2010, 17:58

Ronaldo gral w poprzednim seoznie na lewej (nie prawej) stronie, schodzac do srodka, generalnie robil jako wolny elektron, lewa strona jest bardziej efektywna w jego przypadku bo pozwala mu na zejscie do strzalu na lepsza i silniejsza noge. Gdzie bedzie gral u MOu nie wiem, prawodopodobnie bedzie zmienial sie pozycjami z Leonem czy Maria i bedzie mial rowniez status wolengo elektrona, bo o tym Mou juz wpsomina, ze musi mu znalezc taka pozycje, aby mial duzo swobody.

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 03 sie 2010, 19:25

Ciekawe jak Mou będzie chciał grać w przodzie. Chodzi mi o ustawienie, czy będzie 2 klasycznych napastników (Higuain & Benzema), czy może Igła/Benzema i dwaj skrzydłowi napastnicy, a tę rolę może pełnić Ronaldo, Maria, León, Kaka, a po tym jak grał na MŚ19 Canales to i on. Bazując na poprzednim sezonie to strasznie kaleczący Kaka moim zdaniem powinien usiąść, a Real będzie grać trójką z przodu od lewej Ronaldo w środku Benzema/Igła i na prawej León/Maria/Kaka, w środku pomocy trójka Xabi/VdV, Khedira/Gago,Lass/Diarra. Nie zapominałbym o Marcelo, który grając raz w obronie raz w pomocy(gdzie prezentował się co najmniej dobrze) zaliczył 9 asyst i powinien odgrywać już znacznie bardziej znaczącą rolę w zespole. Zobacvzymy co wymyśli Mou pierwszy sparing z Club America tuż tuż.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 636
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 03 sie 2010, 19:45

4-2-3-1, raczej to pewne. Pytanie tylko, kto do was przyjdzie jako trzeci striker, na ławkę.

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 03 sie 2010, 20:22

zagadka z pozycja canalesa jest prosta, bedzie gral jako rezerwowy kaki tak samo jak vdv a zmiennikiem ronaldo bedzie pewnie benzema, skoro mamy 2 napastnikow + ronaldo to przy taktyce 4-5-1 grac bedzie higuain i ronaldo na prawym skrzydle wspomagajacy higuaina a z lawki bedzie wchodzic benzema i morata lub jakis inny z cantery
Mamy jak na razie dwóch napastników w składzie, a ty jednego z nich wysyłasz na skrzydło. To tak abstrahując od bezzasadności tego pomysłu. Mourinho zapewniał, że postara się dać Canalesowi jak najwięcej minut. Gdzie indziej jak na skrzydle tych minut nie dostanie.
Pytanie tylko, kto do was przyjdzie jako trzeci striker, na ławkę.
Perspektywa bycia drugim rezerwowym z pewnością nie pomaga. Ostatnio coś się przebąkuje, że niby mamy mieć dwóch napastników w składzie. Ciężko to sobie wyobrazić... Mourinho z tego co pamiętam chce jeszcze jednego...

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 sie 2010, 21:11

Ja tam od początku nie jestem zwolennikiem transferu napastnika, a już na pewno nie słabego napastnika - takich właśnie łączyła z Realem Marca.

Podstawowe wyzwanie dla Mourinho w tej kwestii to ogarnąć Benzemę. Może wielbicielem tego zawodnika nigdy nie byłem, ale na pewno stać go na więcej niż słabizna, jaką pokazywał w poprzednim sezonie i na pewno będąc w formie może być bardzo sensowną alternatywą dla Higuaina.

Ronaldo może i zazwyczaj będzie grać na innej pozycji, ale w razie konieczności, gdy ani Higuain ani Benzema z jakiś powodów nie mogliby grać (dość mało prawdopodobne, by taka sytuacja miała miejsce często), może zagrać na środku ataku, potrafi to robić dobrze.

Poza tym nie uważam, by transfer zbyt słabego napastnika (i to pewnie za solidną sumkę) znacznie poprawił sytuację w ataku, z kolei transfer kogoś o odpowiednich umiejętnościach wymuszałby raczej dużo bardziej regularną grę dwoma, a nie jednym środkowym napastnikiem (osobiście na dzień dzisiejszy spodziewam się właśnie gry jednym zawodnikiem na szpicy w większości spotkań). Nowy zawodnik i tak byłby tu głównie uzupełnieniem, dlatego jak dla mnie nie ma żadnego problemu, by tym uzupełnieniem był ktoś młody z rezerw np. Morata, którego Mourinho zabrał do USA.
Mourinho zapewniał, że postara się dać Canalesowi jak najwięcej minut. Gdzie indziej jak na skrzydle tych minut nie dostanie.
No dobrze, ale dlaczego miałby je dostać akurat na skrzydle, a na swojej pozycji nie? Jak dla mnie jest zbyt dużo niewiadomych, by tak jednoznacznie stawiać sprawę. Na boku będzie najprawdopodobniej (nominalnie) grał Cristiano, przyszli też Pedro Leon i Di Maria. Dlaczego więc właśnie na skrzydle miałby grać Canales? Przede wszystkim nie wiemy, gdzie będzie grać Kaka. Co prawda można przypuszczać pozycję w środku za napastnikiem, ale to nie jest pewne. Nie należy też moim zdaniem zakładać z góry, że Canales nie jest w stanie wygrać rywalizacji z Van der Vaartem, czy tym bardziej z Granero.

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 03 sie 2010, 22:34

No dobrze, ale dlaczego miałby je dostać akurat na skrzydle, a na swojej pozycji nie?
Bo jak na razie na jego pozycji jest trzech lepszych od niego piłkarzy?
Nowy zawodnik i tak byłby tu głównie uzupełnieniem, dlatego jak dla mnie nie ma żadnego problemu, by tym uzupełnieniem był ktoś młody z rezerw np. Morata, którego Mourinho zabrał do USA.
Mam podobne zdanie na ten temat. Tyle, że to raczej mało prawdopodobne. Skoro Mourinho chce transferu...

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 03 sie 2010, 22:58

Anders pisze:
Bo jak na razie na jego pozycji jest trzech lepszych od niego piłkarzy?
.
Ale nie wszyscy są zawsze zdrowi w tym samym czasie, a Canales musi otrzymać dość sporą porcję minut jeśli ma się rozwijać. Jeśli ma talent to za dwa lata wszyscy zapomną o Kace i innych graczach na pozycjach Sergio. Zresztą moim zdaniem może i zagrać na skrzydle, w końcu skrzydłowy to nie tylko gra przy lini. Canales na ME19 grał jako wolny elektron i raz szlo mu lepiej raz gorzej.

Mourinho nalega na obrońcę. Teraz będziemy żegnać się z kilkoma nazwiskami, a resztę kadry Mou wypełni Marata'mi i innymi z la fabrica. Szkoda, że odszedł Rodrigo bo to była klasyczna 9 i spokojnie mógł być tym 3, a przy stanie zdrowia Karima, który trochę się leczył i formą nie grzeszył mógł zagrać kilkadziesiąt lub set minut.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 sie 2010, 23:01

Anders pisze:Bo jak na razie na jego pozycji jest trzech lepszych od niego piłkarzy?
Właściwie już napisałem, dlaczego nie do końca zgadzam się z Twoim rozumowaniem. Canales nie jest skrzydłowym. Nie będzie na tej pozycji lepszy niż Ronaldo, Di Maria, Pedro Leon albo Marcelo. Więc co, sprzedać? :mrgreen: Już prędzej spodziewałbym się na tej pozycji nieregularnych występów Kaki albo nawet Benzemy, choć oczywiście mylić się mogę, bo Canales to bardzo ofensywny zawodnik. Kolejna kwestia to trzech lepszych piłkarzy na jego pozycji. Kaka, VdV i kto? Granero? Bądźmy poważni, nie można go na ten moment, po poprzednim sezonie stawiać w hierarchii wyżej niż Canalesa. Co więcej jak już napisałem, uważam, że Canales jest w stanie podjąć rywalizację z VdV.

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 03 sie 2010, 23:15

Gwoli wyjaśnienia, bo mam wrażenie, że się pospieszyłem i mocno zagalopowałem.

Jak na razie tak naprawdę nie ma nawet ustalonego składu, więc dywagacje są obarczone dużym marginesem błędu. Nie wiemy, na jakiej pozycji Mourinho widzi Marcelo (w tym pierwszym sparingu z Castillą grał, mogę się mylić, w środku pola), nie wiemy, czy zostanie Van der Vaart, nie wiemy, jakie plany wobec Granero ma trener. Mam wrażenie, że się nieco zagalopowałem. Chodziło mi po prostu o to, że jeżeli gdzieś tu i teraz Canales ma większą szansę na dostanie minut, to właśnie na skrzydłach, gdzie mamy trzech skrzydłowych, niż na AMFie, gdzie występować zapewne będzie piłkarz klasy światowej - Kaka, a i na tej pozycji grają przecież Van der Vaart i Granero, który jest świadomy, że kolejny sezon poniżej oczekiwań może być dla niego w Madrycie sezonem ostatnim. Canales z pewnością ma potencjał, by mierzyć się z Rafaelem o miano rezerwowego Kaki (bo tak to trzeba chyba rozpatrywać), jednak jak do tej pory jest czwartym zawodnikiem na tej pozycji w zespole. Dlaczego czwartym? Bo jak na razie w seniorskiej piłce pokazał mniej od takiego Granero. Potencjał to jedno, prawdziwa wartość na stan dzisiejszy to drugie.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2010, 0:22 przez Anders, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 sie 2010, 23:26

Ja może jestem trochę zbyt dużym optymistą, ale po prostu uważam Canalesa za piłkarza lepszego od Granero. Już teraz. Obu się trochę naoglądałem (choć nie wiem jak Canales grał na ostatnich ME) i ich przegląd pola, pomysły, ogólna wizja gry są nieporównywalne. Esteban po powrocie miał niezły początek, ale później było już słabiutko lub tak sobie i generalnie gdyby nie limity wymagane do CL to na pewno nikt by słowem nie wspominał o ewentualności sprzedaży Van der Vaarta. Granero byłby prawdopodobnie jednym z najpoważniejszych kandydatów do odejścia. Może się ogarnie w tym sezonie, zobaczymy, ale wtedy to właśnie Granero byłby bardziej naturalnym kandydatem do gry na skrzydle, bo ma na tej pozycji doświadczenie.

Marcelo, jeśli nie przyjdzie nowy lewy obrońca na pewno będzie przez Mourinho traktowany w pierwszej kolejności jako właśnie obrońca. Innej możliwości nie będzie. :wink:

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 04 sie 2010, 0:03

to jesus navas juz zaciera nozki...

granero to typowy przecietniak,dobry na getafe,malage czy nawet deportivo ale real to za wysokie progi-tu na kazdej pozycji gdzie moze grac jest 3 lepszych gosci

po trzecie nie wiem co poniektorzy kibice maja z van der vaartem-jaki z niego swietny zawodnik ? ludzie ogarnijcie sie troche-rozgrywajacy z niego zaden, jako ofensywny pomocnik ani w kadrze ostatnio ani przez 2 lata gryw realu nie pokazal za wiele ciekawego
ot solidny zmiennik ,ale nigdy w zyciu gracz na pierwszy sklad na grand derby czy wazne mecze w lm

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 04 sie 2010, 11:20

Ale to chyba oczywiste, ze to nie gracz na pierwszy skład, ale zmiennikiem w poprzednim seoznie był bardzo dobrym, Canales natomiast ma papiery by być od Holendra znacznie lepszym.

Anders
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anders » 04 sie 2010, 17:49

Jutro o 5-tej rano czasu polskiego gramy sparing z Club America. Przewidywany skład: Dudek - Nacho Fernandez, Pepe, Garay,
Marcelo - Lass, Gago - Pedro León, Cristiano Ronaldo, Di María - Benzema.

Tak jak można było się spodziewać, gramy z jednym wysuniętnym, dwoma skrzydłowymi, AMF i dwóch defensywnych pomocników. W meczu z Americą na AMF zapewne będzie grać Pedro Leon. W meczu nie wystąpią Sami Khedira, Rafael van der Vaart, Raúl Albiol, Álvaro Arbeloa, Iker Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso, Kaka.

Czego się spodziewać? Trudno liczyć na jakieś fajerwerki, ale przeciwnik bardzo solidni więc zobaczymy w jakim miejscu jesteśmy tu i teraz. Bardzo ciekaw jestem występu Nacho Fernandeza. 20-latek, prawy obrońca... Imo na prawej obronie, zakładając, że Ramos grać będzie na środku, mamy dziurę, więc Nacho ma szansę na pierwszy skład na rezerwę. Ja jeszcze liczę, że swoje minuty dostanie Morata, ci dwaj zawodnicy spośród naszej młodzieży mają największe szanse w tym roku na pierwszy skład.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”