Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1233

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
4
29%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
43%
Zatrudnienie Mourinho
2
14%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 wrz 2010, 16:35

RealFan pisze:Taaa bo Ozil czy Alonso to nic nie umieją.
Wiele osób pisało, że Alonso to brakujący element układanki w Realu od dawna. Czy to był ten element ja nie wiem, bo być może tak gdyby przed sobą miał bardzo dobrego rozgrywającego, a za sobą świetnego defensywnego pomocnika. Każdy potrafi rozegrać, ale Real potrzebuje gościa, który ogarnie towarzystwo, czy Mesut jest takim, to zależy od punktu siedzenia. :D Fakt z Mallorca wniósł sporo zamieszania, ale tak naprawdę nie naliczyłem kilka składnych akcji, które przechodziły przez niego. Jasne, ze kibice Realu mogą wierzyć w Niemca, ja nadal to widzę tak, że to Ronaldo będzie robił to co chce na boisku i większość będzie zależała od niego.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2431
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 02 wrz 2010, 20:06

Co to znaczy "ogarnia towarzystwo"?

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 03 wrz 2010, 9:59

= pelni role jaka ma Xavi w Barcelonie, a w Realu nie pelni jej nikt od momentu odejscia Zidane'a. Swiadomie pomijam Gutiego ze wzgledu na szacunek do Francuza.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 wrz 2010, 10:16

Zidane pełnił w Realu rolę rozgrywającego? Jakby ktoś spojrzał w statystyki mógłby być zaskoczony bo 10 asyst (LM + La Liga) przez 5 sezonów to skąpo. Goli strzelił za to 43. Nijak nie widzę tutaj roli podobnej do Xaviego z Barcelony :lol: Francuza oczywiście pamiętam również z gry i to mnie tylko w tym przekonaniu utwierdza.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 wrz 2010, 10:23

To tajemnicze określenie ma oznaczać odpowiednika Xaviego? To niemożliwe. Musi być coś innego. Przecież w żadnym klubie na świecie nie ma odpowiednika Xaviego, wszyscy grają inaczej niż Xavi i inaczej niż Barcelona. Nawet Cesc. Coś tu nie tak.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 wrz 2010, 10:28

Aha. Znaczy podpisujesz się pod tym co napisał cru? Zidane w Realu pełnił taką samą rolę jak Xavi w Barcelonie a od czasu odejścia Francuza dopiero Xabi Alonso przejął tę rolę? Trochę dziwne to dla mnie, ale nie będę się kłócił.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 wrz 2010, 10:34

Ja nic nie pisałem o poście cru i Zidanie. Ani słowa.

EDIT:

Jednak ustalmy jedną rzecz. Jeśli pod definicję rozgrywającego będziemy podpinać tylko piłkarzy grających podobnie do Xaviego to ilu takich jest na świecie? Dwóch?

EDIT 2: (przepraszam, że tak dużo, ale zaspany jeszcze jestem)

Druga kwestia dlaczego taki rozgrywający być musi i dlaczego drużyna nie może funkcjonować bez niego? Taką rolę może dzielić np. dwóch piłkarzy, tak jak w Realu w pewnym sensie spodziewam się tego po Xabim i tym, który będzie grał przed nim (najczęściej Ozilu pewnie). Gdyby typowy rozgrywający był niezbędny, to większość czołówki europejskiej nie byłaby czołówką europejską. :)

EDIT 3: ( :lol: )

To co piszesz Mentor o Zidanie nie pasuje do tego, co pisał Jarzinho o Van der Vaarcie. Więc Wy też chyba trochę inaczej postrzegacie te rzeczy. W końcu Holender gra zdecydowanie wyżej od Francuza.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 03 wrz 2010, 15:07

Mentor pisze:10 asyst (LM + La Liga) przez 5 sezonów
http://soccernet.espn.go.com/players/st ... 66&cc=5739

10 asyst z tego co pisze na espn to on miał w La Lidze w jednym sezonie 2005/2006. Jeżeli chodzi o wcześniejsze sezony statystyki asyst nie są wprowadzone, bo chyba nie sądzisz, że przez 4 lata nie zaliczył ani jednej asysty? ;> Podobnie jak wg espn Zidane strzelił w przykładowym sezonie 2002/2003 13 goli oddając tylko 3 niecelne strzały na bramę. Magia.

Chyba, że masz jakieś inne wiarygodniejsze źródło to nas oświeć.

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 03 wrz 2010, 15:14

Mentor, pierdolisz, nie było Cię tam. :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 wrz 2010, 15:50

Dokładnych statystyk (konkretnie asyst) Zidane'a nie ma i teraz szukać nie będę, ale to akurat jest najmniej istotne w tej dyskusji. Jak komuś zależy to może sobie ten fragment mojej wypowiedzi wykreślić.
RealFan pisze:Jednak ustalmy jedną rzecz. Jeśli pod definicję rozgrywającego będziemy podpinać tylko piłkarzy grających podobnie do Xaviego to ilu takich jest na świecie? Dwóch?
Nie zaczynaj RealFan bo zaraz się okaże, że kibice Barcelony znowu są źli i znowu coś pieprzą. To nie ja tylko cru porównał rolę Zidane'a z Realu do roli Xaviego z Barcelony. Rozumiem, że nie trzeba być zawodnikiem w typie Creusa.

Zgadzam się również z Twoim trzecim akapitem. Typowy rozgrywający nie jest konieczny. Powtarzam raz jeszcze, że to nie ja zestawiłem ze sobą Xaviego i Zizou. Gdybym na upartego szukał porównań to Francuza mógłbym zestawić ewentualnie z Iniestą, ale nie z Xavim.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 03 wrz 2010, 20:26

Porownanie z Zizou nie tyle ze wzgledu na identyczna pozycje, ale role w druzynie: mozg i najwazniejszy element, cokolwiek nie idzie - podajemy do niego a on cos wymysli, wszystkie pilki przechodza przez niego, reguluje tempo gry, od jego formy w duzej mierze zalezy gra calej druzyny itd. Jasne ze taki gracz nie jest w 100% konieczny - ale jednak jak juz jest, to role w druzynie ma nieoceniona, i mi takiego typu w Realu po prostu brakuje.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 04 wrz 2010, 1:24

co do asyst zidane`a dla realu to znalazlem cos takiego - http://soccer-europe.com/Biographies/Zi ... idane.html

38 w 155 meczach

taki beckham zaliczyl 33 w 116 meczach - http://soccer-europe.com/Biographies/David_Beckham.html

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 09 wrz 2010, 9:35

Na zlość dużej częsci kibicow pilkarskich Real ciągle "nie chce" zbankrutować ;), i nie dość, żę rokrocznie notuje najwieksze przychody, nie tylko w piłce, ale w całym sporcie, to jeszcze notuje zyski.

http://www.realmadrid.com/cs/Satellite/ ... _euros.htm

http://www.realmadrid.pl/index.php?co=a ... 216&kom=ok

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 09 wrz 2010, 10:15

Notuje zyski...owszem...ale bez uwzględnienia transferów z obu ostatnich sezonów :boruta:
http://www.realmadrid.com/cs/Satellite/ ... _euros.htm
Jak kwotę transferową w wysokości 250 mln € księguje się jako 30 mln i do tego spada zadłużenie (czyli gdzie oni to umieścili?) to...nawet Enron nie był tak kreatywny.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 09 wrz 2010, 10:22

cru pisze:Porownanie z Zizou nie tyle ze wzgledu na identyczna pozycje, ale role w druzynie: mozg i najwazniejszy element, cokolwiek nie idzie - podajemy do niego a on cos wymysli, wszystkie pilki przechodza przez niego, reguluje tempo gry, od jego formy w duzej mierze zalezy gra calej druzyny itd.
I o to chodzi. Zauważcie, że Zizou potrafił jednym zwodem zgubić 2 rywali, czym automatycznie zrobił przewagę liczebną, bądź wywalczył sobie tyle miejsca, żeby przygotować się do strzału - choć w jego przypadku nie było to konieczne.
Mentor pisze:Dokładnych statystyk (konkretnie asyst) Zidane'a nie ma
Ze statystyk to można Raula rozliczać, ale nie Zidane`a. Nie musiał za każdym razem zaliczać asysty, wystarczy, że zrobił key pass, rozrzucił grę w taki sposób, że kolego mnie pozostało nic innego jak w 2-3 zagraniach zdobyć gola. Rozgrywający, mózg drużyny, to nie tylko najlepszy asystent. Abstrahując, a nie porównując, czy Xavi to mistrz asyst? Wystarczy, że tacy piłkarze jednym zagraniem zaskoczą wszystkich, wraz z kolegami z drużny. Nie musi to być podanie bezpośrednio otwierające drogę do bramki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”