komentarz i analiza wyników ligi polskiej 2005-2007 - Strona 14

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Zablokowany

Kto zostanie mistrzem ?

BOT GKS Bełchatów
14
30%
Zagłębie Lubin
20
43%
Kolporter Korona Kielce
3
6%
Legia Warszawa
8
17%
Wisła Kraków
2
4%
ktoś inny ...
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 26 lut 2007, 19:28

Czesiu wskrzesił temat w pore :twisted: Te Twoje typy kontowersyjne że tak powiem, ja nie typuje niby na poczatek, bo pierwsze mecze pokaża co i jak. Nawet sparingi tu nie moga być wyznacznikiem. Lista wzmocnień też nam nie wiele nam powie, bo z forma trafic to inna bajka. Pamietasz nasza rozmowe, taka zła, biedna, skorumpowana ale niech zacznie grać bo :evil: i zaczyna. Ciekawe co Bełchatów pokaże, jak by nie patrzeć Zagłebie i Korona też sa w dobrej sytuacji, a od Wisły i Legii trzeba wymagać swoje. Powrót Gajtka to nie lada wzmocnienie Korony, pamietamy jak układała sie jego współpraca w Kielcach. Nie zdziwie sie jak Aleksander podoła w Łodzi, to inny typ napastnika niż Grzelak ale może tam strzelac swoje. Chałbiński tez z Zabrzu pełnił podobną role, a teraz ? A własnie, jak sie zakończył serial z Kolendowiczem ? ja już sie pogubiłem, bo chyba ten magiczny kwartek ulegnie małym zmianą :P za Piszczka na lewej gracz ŁKS'u.

Nie zdziwie sie jak Bełchatów nie wiele straci na transferze Matusiaka - ja wiem że to dziwnie brzmi, ale jednym z najbardzie nie docenianych graczy pierwszej rundy był Ujek, a on pozostał. No i Garguła, chyba trudniej było by zastapic tych dwóch graczy, niz Radka.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 26 lut 2007, 20:12

czeher pisze:pozbycie sie Grzelaka - ktory mimo ze nie strzelil oszalamiajacej ilosci goli robil dla zepsolu bardzo wiele
Zrobil tak wiele, ze jak juz obwolano go gwiazda i zawodnikiem wartym miliony euro to gra Widzewa byla prosta jak budowa cepa - wszystkie pilki do Grzelaka, ktory byl pilnowany przez 3 obroncow i zazwyczaj nie podolal zadaniu, bo nie mogl.
4 bramki w tym 2 w Lecznej i kilka dryblingow nie powoduja jeszcze, ze byl jedynym gwarantem utrzymania sie Widzewa. Wg mnie teraz, kiedy gra powinna sie bardziej rozlozyc rownomiernie na reszte ekipy moze byc lepiej.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 lut 2007, 21:01

Zaza pisze:Czesiu wskrzesił temat w pore Te Twoje typy kontowersyjne że tak powiem

Bardzo kontrowersyjne... Remis Legii, BOT'u, Wisły, Lecha.
Powiem tak Legia mi nie zaimponowała i tu mozna spodziewac sie wpadki, czyli remisu. BOT i Wisła sa jednak wiekszymi pewniakami. Ze strony Lecha mozna byc pewnym jedynie bramek, czyli tego co zawsze. Obrona kuleje wiec bedzie ciekawie.
Zaza pisze:A własnie, jak sie zakończył serial z Kolendowiczem
Czy on czasami nie ma złamanej ręki :wink:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 26 lut 2007, 21:45

Czesiek fajnie ze rozbujałes temat w koncu liga juz tuz tuz..
Faktycznie te typy dosc kontrowersyjne choc wszystkiego sie mozna w tej nasze OE spodziewac (ale remis Wisły jest mało mozliwy.)

Zaza pisze:A własnie, jak sie zakończył serial z Kolendowiczem
Zaza i gdzie ta twoja słynna na cały internet wiedza piłkarska :P Z tego co mi wiadomo to transfer Koledowicza do Zaglebia został uznany za nieprawidłowy i ten wrócił do ŁKS-u a w tej ekipie ma konflikt z handlarzem fajakmi i został zawieszony za chec opuszczenia klubu, pewnie przywróca go do skladu gdy bedzie potrzebny szkoda by było zeby taki dobry piłkarz nie grał.
Jarzinho pisze:Czy on czasami nie ma złamanej ręki
Nie to chyba jakies plotki z Faktu albo SE, ja o takim czyms nie słyszałem.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 26 lut 2007, 21:57

Natłukłem tych postów dzisiaj chyba z 10, za stary już jestem na takie siedzenie na forum, więc do tematu nawiążę jutro, a może wcale, bo o piłce to ja nie piszę, jak wszyscy zauważyli :). W każdym razie,
PIŁKARZ ROKU

1. Euzebiusz Smolarek (Borussia Dortmund) - 122
2. Radosław Matusiak (BOT GKS Bełchatów, obecnie US Palermo) - 57
3. Artur Boruc (Celtic Glasgow) - 41

NAJLEPSZY BRAMKARZ ORANGE EKSTRAKLASY

1. Łukasz Fabiański (Legia Warszawa) - 87 głosów
2. Emilian Dolha (Wisła Kraków) - 85
3. Mariusz Pawełek (Wisła Kraków) - 35

NAJLEPSZY OBROŃCA ORANGE EKSTRAKLASY

1. Grzegorz Bronowicki (Legia Warszawa) - 52 głosy
2. Cleber (Wisła Kraków) - 51
3. Paweł Golański (Kolporter Korona Kielce) - 50

NAJLEPSZY POMOCNIK ORANGE EKSTRAKLASY

1. Jakub Błaszczykowski (Wisła Kraków) - 104 głosy
2. Łukasz Garguła (BOT GKS Bełchatów) - 87
3. Maciej Iwański (Zagłębie Lubin) - 22

NAJLEPSZY NAPASTNIK ORANGE EKSTRAKLASY

1. Radosław Matusiak (BOT GKS Bełchatów, obecnie US Palermo) - 193 głosy
2. Marcin Chmiest (Odra Wodzisław, obecnie SC Braga) - 52
3. Piotr Reiss (Lech Poznań) - 23

NAJLEPSZY OBCOKRAJOWIEC ORANGE EKSTRAKLASY

1. Cleber (Wisła Kraków) - 89 głosów
2. Hermes (Kolporter Korona Kielce) - 59
3. Dickson Choto (Legia Warszawa) - 40

ODKRYCIE ROKU ORANGE EKSTRAKLASY

1. Radosław Matusiak (BOT GKS Bełchatów) - 118 głosów
2. Jakub Błaszczykowski (Wisła Kraków) - 111
3. Łukasz Garguła (BOT GKS Bełchatów) - 10

TRENER ROKU

1. Orest Lenczyk (BOT GKS Bełchatów) - 156 głosów
2. Leo Beenhakker (reprezentacja Polski) - 75
3. Ryszard Wieczorek (Kolporter Korona Kielce) - 37.

DRUŻYNA ROKU

1. BOT GKS Bełchatów - 133 głosy
2. Reprezentacja Polski 102
3. Kolporter Korona Kielce 28.

MECZ ROKU:

1. Wisła - GKS Bełchatów (2:4)
2. Widzew Łódź - Lech Poznań (3:2)
3. Lech Poznań - Wisła Kraków (3:3)

BRAMKA ROKU

Henry Quinteros (Lech Poznań) - bramka w meczu w meczu Lech Poznań - ŁKS Łódź
Ngarody dla wiślaków tylko dwie, choć powinno być oczywiście więcej, choćby ze względu na to, ze jednej kategorii podbierali sobie głosy (mowa o bramkarzach), a wdrugiej zabrakło jednego głosu (mowa o obrońcach). Emilian Dolha ma miejscu drugim i myślę, że gdyby miał okazję grać przez cały sezon, to spokojnie zająłby pierwsze, a Stec z Iwańskim z Gazety Wyborczej, wyszliby na jeszcze większych dyletantów niż zazwyczaj :P (dziś napisali, że jedynym wzmocnieniem w ciągu kilkunastu miesięcy w Wiśle był Cleber). Ciekawa sytuacja z odkryciem roku, brakło 7 głosów, żeby Błaszczykowski po raz drugi z rzędu zgarnął nagrodę :rotfl: (brawa za nominację :glass:).

Skandalem jest brak Okuki w nominacjach trenerskich :!:

Awatar użytkownika
johnny_bravura
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johnny_bravura » 26 lut 2007, 22:04

Zrobili z Grzelaka wielki talent a jakos nie prezentuje wysokiej formy w Legii. Ale nie mowie ze jest przecietniakiem bo wybija sie ponad polskie normy. Jednakze jak dotad w sparingach nie trafil zadnej bramki, Legionistow pewnie bardziej cieszy powrot do dobrej formy Janczyka, w koncu to filar polskiej mlodziezowki i w nim duza nadzieja...Rogera tez chyba przez przerwe zimowa Wdowczyk wskrzesil...podobno Legia ma byc na wiosne niepokonana...hoho mocne slowa...ale z pewnoscia jest duza szansa na to ze obronia tytul...BOT nie ma kim strzelac (ciekawe jak bedzie pukal pileczke ten z Hondurasu)...ale u Korony Gajtkowski sie wyleczyl i strzela jak z armaty (dwie bramki z Widzewem), Zganiacz, Kowalczyk....ajjjj...potezna sila...zapowiada sie ciekawie runda rewanzowa...

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 26 lut 2007, 22:21

franz pisze:Nie to chyba jakies plotki z Faktu albo SE, ja o takim czyms nie słyszałem.

Na zgrupowaniu kadry nabawił sie jakiego urazy :?: Byc moze sie pomylilem.
Co do Oscarow C+, mysle, ze powinna byc wprowadzona nowa kategoria, tzn. MVP czyli nabardziej wartosciowy pilkarz OE, bo Reiss nigdy jako napastnik nagrody nie dostaje. Choc zasługiwał na nia. Pilkarze maja niestety pamiec kilkutygodniowa, bo Matusiak fakt ostatni miesiace mial znakomite, ale co wczesniej przeciez to jest nagroda za cały rok, Reiss i sporo nastrzelał(ciekawe czy nei najwiecej) i mial penwie taka sama liczbe asyst. No coz. Gdyby robiono taka ankiete w lipcu i druga w styczniu wyniki byłyby inne.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 26 lut 2007, 22:24

franz pisze:Zaza i gdzie ta twoja słynna na cały internet wiedza piłkarska

:roll: Nie no prosze Cie... z tego co ja wiem to uznano ze transfer nie prawidłowy, ale potem inna instancja [?] przyznała mu racje. Zreszta ŁKS mówi w prost idzie tego uniknac ale trzeba sypnać :P

Jarzinho pisze:Czy on czasami nie ma złamanej ręki

Ale to bardzie mi chodziło czy jest miedziany czy nie :wink: Choc o rece nie wiedziałem, to też mu komplikuje sprawe :P

Johnny_bravura ale też Grzelak to nie jest napastnik tylko od bramek - co wczesniej opisał Czesiu, czy gwiazda to sie okaze ale snajper z niego nie bedzie, bardziej może pokazać co innego [czytaj np. asysty]

Najlepisze jest to ze Jelen był nominowany wśród "odkrycie roku" - Słabo Kuba Wilk a tak prawde mówiąc to tylko on sie pokazał poraz pierwszy... Wisła miała dwóch bramkarzy w gronie najlepszej 4 :P Patrząc na Bronowickiego i miano najlepszy obrońca, śmiem wątpić :roll: Cleber jak Cleber ale czy w samej Leggi Choto nie prezentował lepszej i równiejszej formy ? tylko tu zdecydowała kadra :P

Awatar użytkownika
johnny_bravura
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johnny_bravura » 26 lut 2007, 22:35

Zaza pisze:Johnny_bravura ale też Grzelak to nie jest napastnik tylko od bramek - co wczesniej opisał Czesiu, czy gwiazda to sie okaze ale snajper z niego nie bedzie, bardziej może pokazać co innego [czytaj np. asysty]
W Legii do niedawna mieli problem z napastnikami od strzelania bramek wiec moznaby twierdzic ze podczas jego sprowadzania chodzilo im o kogos od bramek (Wlodarczyk zaskakiwal negatywnie, Korzym - duzo o nim nie slyszalem, Janczyk - w pewnym momencie ucichl a od bramek zostali sie pomocnicy)...jednakze pan Wdowczyk napewno mogl miec wizje Grzelaka dogrywajacego do Janczyka...ale badz co badz ten pierwszy nie zachwycal zbytnio pod zadnym wzgledem w sparingach...
Ostatnio zmieniony 26 lut 2007, 22:40 przez johnny_bravura, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 26 lut 2007, 22:36

piwus pisze:Ngarody dla wiślaków tylko dwie, choć powinno być oczywiście więcej, choćby ze względu na to, ze jednej kategorii podbierali sobie głosy (mowa o bramkarzach), a wdrugiej zabrakło jednego głosu (mowa o obrońcach). Emilian Dolha ma miejscu drugim i myślę, że gdyby miał okazję grać przez cały sezon, to spokojnie zająłby pierwsze
Te Wislackie sympatie istne SB, jak dla mnie to Fabian jest lepszy od Dolhy bo jest i tyle i co mi zrobicie nic bo piwus nic nie moze a dzidziusia nie ma, a forum umiera...(sory ale jestem troche sfrustrowany ta zbedna i kompletnie nie potrzebna gadka która marnuje czas i energie modów w temacie przyszłosc piłka.pl)

A tak na serio to Bronowicki faktycznie nie był najlepszy, zagrał dobrze w reprezentacji ale w OE grał srednio jak mysle ze najlapsza jest czarna skała z Legii.
Zaza pisze: z tego co ja wiem to uznano ze transfer nie prawidłowy, ale potem inna instancja
A moze faktycznie tak jest i moze to prawda nie miałem ostatnio dostepu do informacji i nie chce sie kłócic (choc jeszcze wczoraj w magazynie OE na TVN wiem ze to kiepskie zródło :lol: mówiłi ze Kolendowicz zosatał w ŁKS) bo na spory i dyskusje z toba trzeba miec zelazne nerwy i mocna psychike no i trzeba sie liczyc z tym ze mozna byc wyzwanym od kurew a wiec wole nie ryzykowac.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 26 lut 2007, 23:07

Zaza pisze:Nie zdziwie sie jak Bełchatów nie wiele straci na transferze Matusiaka - ja wiem że to dziwnie brzmi, ale jednym z najbardzie nie docenianych graczy pierwszej rundy był Ujek, a on pozostał. No i Garguła, chyba trudniej było by zastapic tych dwóch graczy, niz Radka.
Zgoda Ujka trzeba docenic - zreszta jak robilismy ten ranking na zakonczenie rundy jesiennej bylismy tego samego zdania do do umiejetnosci sportowych Ujka :wink: Mozna powiedziec, ze jest to czlowiek od zadan specjalnej, czarnej roboty itp. jest wszedzie, pomaga w destrukcji jak w walczy w ofensywie
Trzeba wziasc jeszcze pod uwage - nazwijmy to strone psychologiczna odejscia Matusiaka - gdy gral to obroncy przeciwnej druzyny koncentrowali sie na nim, podwajali itp co dawalo reszcie wiecej swobody - teraz juz tak nie bedzie :!: ALe Orest to Orest pewnie cos wymysli - w sumie brakuje mi juz jego wypowiedzi :P i ciekawe jak ten chlopak z Hondurasu sie zaprezentuje :!:
Krzysztof Jarzyna pisze:Zrobil tak wiele, ze jak juz obwolano go gwiazda i zawodnikiem wartym miliony euro to gra Widzewa byla prosta jak budowa cepa - wszystkie pilki do Grzelaka, ktory byl pilnowany przez 3 obroncow i zazwyczaj nie podolal zadaniu, bo nie mogl.
Trzeba bylo do niego nie podawac :P jak sam napisalem pilnoiwalo go 3obroncow - wiec pelnil funkce odciagal obroncow od innych co dawalo im pole manerwu :P
Krzysztof Jarzyna pisze:4 bramki w tym 2 w Lecznej i kilka dryblingow nie powoduja jeszcze, ze byl jedynym gwarantem utrzymania sie Widzewa.
Ja nie twierdze, ze byl gwarantem utryzmania, baaa ja nawet Widzewa z Grzelakiem w skladzie uznawalem za jedna z druzyn do spadku :!: Zreszta pisalem o tym juz w Lipcu :!:
franz pisze:ale remis Wisły jest mało mozliwy.)
czy ja wiem :think: W Krakwoie sie z nimi meczyli wygrywajac ostatecznie 1:0 po chyba watpliwy czy jak kto woli miekkim karnym (w mysl Wita :P) wyegzekwowanym przez Clebera, w poprzednim sezonie rowneiz bardzo ciezka przerawa spotkala ich w Zabrzu, ostatecznie wygrali po golu Sobola ale wygrana bardzo ale to bardzo szczesliwa
Jak podkreslilem wczesniej Wisla nie wygrala jeszcze w tym seoznie na wyjezdzie - 0-6-1 - czyli niezbyt imponujace staty -
Allianz podobno ma zostac wpalscicielem Gornika :!: Takie przynajmniej plotkui chodza po miescie
Zaza pisze:bo pierwsze mecze pokaża co i jak.
wiadomo piersze koty za ploty, sliwki robaczywki itp :wink:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 27 lut 2007, 9:20

Fabiański wygrał zasłużenie. Chyba niektórzy zapominając, że te nagrody daje się za cały rok, a nie za kilka meczów w rundzie jesiennej. Od Bronowickiego już zdecydowanie lepszym kandydatem do nagrody był Choto. Pomijając już fakt, że nieobecność wśród nominowanych drużyn zespołu mistrza kraju jest nieco dziwna.
Zaza pisze:ale też Grzelak to nie jest napastnik tylko od bramek
Tak się właśnie składa, że Legia potrzebowała napastnika od zdobywania bramek, przyszedł Grzelak. Ani Włodar, ani Janczyk w pierwszej rundzie nie grzeszyli skutecznością, a Korzym w ogóle prawie nie grał. Zobaczymy co Grzelak pokaże dziś w swoim Płocku. :wink:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 27 lut 2007, 12:58

Zico_FCI pisze:Chyba niektórzy zapominając, że te nagrody daje się za cały rok, a nie za kilka meczów w rundzie jesiennej.
Tak wlasnie patrze na nagrode dla Smolarka i mam watpliwosci czy aby naprawde bierze sie pod uwage caly rok - bo mam takie dziwne przeczucie, iz o wygranej Ebiego zadecydowaly glownie 2 mecze :o reprezentacyjne z jesieni :!: Bo patrzac na caly rok - na pocztaku roku nie mial miejsca w skladzie BVB, a wskoczyl tylko dlatego ze Koller czy Valdez odniesli kontuzje :!: Na mundialu byl jednym z najslabszych zawodnikow - niby mieszal ale tak naprawde to bylo bezproduktywne :wink: - zreszta zastal wybrany jednym z najgorszych graczy mudnailu -
Na przeciwnym biegunie znajduje sie Jelen, ktory to w pierwszej czesci roku pomogl Wisle w utrzymaniu i zdobyciu PP (wiem nie jest to jakis oszalamiajacy sukces) a na mundialu byl odkryciem, najlepszym naszym grajkiem - jesien to juz porownywalne osiagniecia ligowe obydwu panow - moze nawet ze wskazaniem na Jelenia, ktory to wymiatal wFrancji jak i p.UEFA :!: - jedyny problem to dosc dluga kontuzja, ktora zamknela wystepy w mecach repry, dzieki ktorym Ebi zaskarbil sobie wielka przychylnosc
Wg mnie powinien wygrac Jelen albo nawet ... Boruc :lol:

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 02 mar 2007, 13:36

Franz jednak miałem racje :) :arrow: http://www.pilka.pl/?mid=1&show=68285 - w barwach Korony choć od tego czasu dwa razy zmianił juz klub :P I my mamy w kraju seriale Calcio mercato :P

Zico ale chyba zgodzisz sie zemną ze Grzelak to napastnik który jak żaden teraz w Leggi umnie sie cofnąc i rozegrac, grac i na boku i za napadem. Dla tego sądze ze tym typowym napadem na szpice bedzie Włodarczyk, ale zwolniony z powrotu na pozycje :wink: Co by nie mówić snajper z niego słaby ale gdy dostanie piłke na nos to strzeli, głową tez gra na poziomie :P Ciekawe jak dziś wybiegną...

Co do tych oskarów to jak dla mnie najwiekszą pomyłka jest ... obrońca roku - tylko mecz z Portugalia zdecydował :? Przeciesz Bronowicki zagrał w Legii może 5 akich spotkan jak grał non stop w Łecznej za kadencji Boba.

Jak to było ? Orest Ekstraklasa :lol:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 02 mar 2007, 14:29

Zaza pisze:Co by nie mówić snajper z niego słaby ale gdy dostanie piłke na nos to strzeli, głową tez gra na poziomie
Tak, na poziomie A-klasy. :lol: Nie sądzie aby Włodar był podstawowym napastnikiem Legii w tej rundzie. Będzie grał Janczyk, który obecnie najlepiej się prezentuje. Będzie grał Grzelak bo zapłacono za niego sporą kasę i musi grać. Dzisiaj spodziewam się ataku Janczyk – Korzym bo jak na razie Wdowiec ustawia ich razem i razem ustawia Grzelaka i Nędzę. Jakby planował ich „wymieszać” to raczej przesterowałby takie usianie w meczach Pucharu Ekstraklasy.
Zaza pisze:Zico ale chyba zgodzisz sie zemną ze Grzelak to napastnik który jak żaden teraz w Leggi umnie sie cofnąc i rozegrac, grac i na boku i za napadem.
Może i tak, ale problem tkwi w tym, że żadne z tej czwórki nie jest snajperem. Potrzebny był właśnie taki napastnik a’la dostaw nogę/głowę :wink:

Zablokowany

Wróć do „Polska”