Finał!: Holandia - Hiszpania - Strona 14

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany

Kto wygra?

Czas głosowania minął 11 lip 2010, 23:00

Holandia
8
35%
Hiszpania
15
65%
ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Re: Finał!: Holandia - Hiszpania

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 14 lip 2010, 21:17

Patrz wyżej Hiszpania/Włochy :P

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6624

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lip 2010, 21:20

Czyli mam rozumieć, że narzekasz ylko Ty?

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 14 lip 2010, 21:24

Boromir pisze:Czyli mam rozumieć, że narzekasz ylko Ty?
Czyli albo tylko ja pamiętałem statystykę poprzedniego turnieju. Albo niektórzy zachwycają się byle czym :P
Nie wiem, nie mam w zwyczaju wypowiadać się za innych. A Ty?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lip 2010, 21:33

Nie odpowiedziałeś, czy narzekasz.

Nie obchodzi mnie to, że Hiszpanie przegrali pierwszy mecz. Nie jestem ich fanem, daleko mi do zachwycania się klepaniem piłki na połowie rywala. Nie wiem czemu mają służyć statystyki kto ile przebiegł czy kto ile oddał strzałów. Są mistrzami? Są. Grali lepiej od Portugalii, Paragwaju, Niemiec i Holandii. I to wystarczyło, żeby zdobyli MŚ. Nie wiem o co walczysz.

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 14 lip 2010, 21:41

ulynif ma jakiś problem tylko nie może go zdefiniować. Mistrz Świata to mistrz Świata bez względu na to czy z grupy wyjdzie po 3 remisach czy po 3 zwyciestwach 4:0. Jest takie powiedzenie, że tak naprawde to zapamiętuje się tylko zwycięzców. 2 i 3 miejsca są w pamięci na zawsze ale tylko w tych krajach, które je zdobyły. Mistrzow pamięta każdy, a myśle że takiej paki jak ma Hiszpania to długo nie zapomnimy. Nie ma chyba nic durniejszego niż mowa, iż ten był lepszym mistrzem a ten gorszym. Przecież równie dobrze moge mówić, że Włosi są gorszym bo wygrali dopiero w karnych a co to za zwycięstwo...

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 14 lip 2010, 21:52

Boromir pisze:Nie odpowiedziałeś, czy narzekasz.
Skoro nie wyczytałeś z wypowiedzi, to pewnie nie, bo byś pewnie przypominał co chwilę o tym że marudzę czy coś :lol:
Boromir pisze:Nie wiem o co walczysz.
Ooo... to i tak wiesz więcej niż ja, bo nawet nie wiedziałem że walczę :lol: Pewnie dlatego, że nie walczę tylko niektórzy tu mają jakieś skłonności lękowe tak jak to było przy opisywaniu twardej gry w finale MŚ gdy już widzieli w nim nawet skalę MMA. (MMA - może zawodnicy powinni zmienić dyscyplinę skoro wytrzymali 90' to by oba zespoły były mistrzami kilka lat z rzędu i we wszystkich kategoriach wagowych :lol: ).

Awatar użytkownika
toporow
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: toporow » 14 lip 2010, 21:56

Piotr pisze:Mistrz Świata to mistrz Świata bez względu na to czy z grupy wyjdzie po 3 remisach czy po 3 zwyciestwach 4:0. Jest takie powiedzenie, że tak naprawde to zapamiętuje się tylko zwycięzców. 2 i 3 miejsca są w pamięci na zawsze ale tylko w tych krajach, które je zdobyły. Mistrzow pamięta każdy, a myśle że takiej paki jak ma Hiszpania to długo nie zapomnimy. Nie ma chyba nic durniejszego niż mowa, iż ten był lepszym mistrzem a ten gorszym.
Piękne słowa

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 lip 2010, 22:01

ulynif pisze:Skoro nie wyczytałeś z wypowiedzi, to pewnie nie, bo byś pewnie przypominał co chwilę o tym że marudzę czy coś :lol:
Ok, stwierdzam, że narzekasz...
ulynif pisze:Ooo... to i tak wiesz więcej niż ja, bo nawet nie wiedziałem że walczę
... i że coś Cię ewidentnie boli, tylko nie potrafisz (albo nie chcesz) przekazać co to jest.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 14 lip 2010, 22:07

Piotr pisze:Nie ma chyba nic durniejszego niż mowa, iż ten był lepszym mistrzem a ten gorszym.
Brawo! Zawsze powtarzałem, że mowa o jakimś antyfutbolu Włochów czy paskudnej grze Niemców to kiepski pomysł. Byli mistrzami i to nie raz! :D

Hiszpania zagrała "antyfutbol" (szczególnie wobec jej kibiców) bo nie realizowała swojej filozofii gry (z naciskiem na słowo swojej) tak zawsze hucznie oklaskiwanej przez wrogów brzydoty boiskowych taktyk:
-spektakularnej,
-bramkostrzelnej,
-efektownej,
-efektywnej... no efektywna była w jakimś stopniu ostatecznie bo wygrali cały turniej.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 14 lip 2010, 22:13

Hiszpania grała swój futbol, tylko nie tak dobrze jak przed 2 laty. To Holendrzy nie grali swojej piłki, a koncentrowali się głównie na destrukcji.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 14 lip 2010, 22:22

fieldy pisze:Hiszpania grała swój futbol, tylko nie tak dobrze jak przed 2 laty.
Jeżeli serię zwycięstw po 1:0 nazywasz swoją grą Hiszpanii to bym tu dyskutował. I jeżeli nie tak dobrze grała jak przed 2 laty, to znaczy że w pełni nie zasłużyła na mistrzostwo.
fieldy pisze:To Holendrzy nie grali swojej piłki, a koncentrowali się głównie na destrukcji.
Ale nad Holandią się aż tak nie skupiam bo to Hiszpania wygrała turniej.

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 14 lip 2010, 22:26

ulynif:

To znaczy ja mam wrażenie, że wokół Hiszpanii narosło zbyt dużo mitów. Na Euro też zdarzały im sie nudne momenty. Natomiast na tym turnieju ewidentnie czegoś zabrakło(jakiegoś szczegółu ktory podkręciłby formacje ofensywną-formy Torresa?) lecz myślę, że sam znany wszystkim styl był obecny. To nie było męczenie buły, i Hiszpanie nie odeszli od zawsze dla mnie najpiękniejszej formy gry, czyli po prostu gry wieloma podaniami, co jest po prostu ładniejsze niż filozofia "kick and run" czy jakiegoś innego shitu. Piłką trzeba sie cieszyć i jeśli jest oprócz Brazylijczyków(niekoniecznie tych z RPA:)) w tej chwili na świecie repra która potrafi to robić w czasie gry, to właśnie Hiszpania. To, że ta reprezentacja była upatrywana jako najgrozniejsza na tym mundialu również miało swoje znaczenie, bo nie jest łatwo ładować gole ultradefensywnie nastawionemu rywalowi(Portugalia, Szwajcaria, Paragwaj) Co sie dzieje gdy dostaną troche miejsca mogłeś zobaczyć w meczu przeciwko naszej reprezentacji... Fakt, że oceniamy wrażenia wizualne ale to w żadnym razie nie musi oznaczać, że deprecjonujemy wartość mistrzostwa innej ekipy(np. Włochów) Pamiętam Włochów z 2006r. i myślę, że gdyby nie mieli w swoim składzie artysty Pirlo, to aż tak daleko by nie zaszli. Pamiętam jeszcze Brazylie z 2002r. pełną wspaniałych technicznie gwiazd i Francje z Zidanem. Z mojej perspektywy patrzenia na piłke to bardziej ciesze sie, gdy wygrywa zespół grający 'technicznie' niż rabiący drewno, jak Holandia na tym mundialu(chodzi mi o filozofie atakowania, nie o jakość piłkarzy) Zresztą ciężko w dzisiejszym futbolu wygrywać(przynajmniej na niwie reprezentacyjnej) nie grająć przynajmniej ładnie. Nawet wspomniani przez Ciebie Niemcy są już w tej chwili zupełnie inną reprezentacją, niż te ze stereotypów. Mają dobrych techników i potrafią przeprowadzać świetne, kombinacyjne ataki-vide mecz z Anglią.

To zdanie, że nie zasłużyli w pełni jest głupie. Przecież to właśnie świadczy o ich mocy, że wykorzystując z 70-80% potencjału i tak są najlepsi na świecie.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 14 lip 2010, 22:35

Piotrze, jak miło przeczytać wpis czysto analityczny :beer:

Na tych podstawach co słusznie zauważyłeś, zabrakło jednak w grze Hiszpanii udowodnienia wyższości ich stylu gry. Bo gdy Niemcy grali brzydko, wygrywali "brzydko", gdy Włosi grali catenaccio, wygrywali dzięki niemu. Natomiast Hiszpanie powiedzmy to otwarcie i co było z resztą widać, dzięki gradom goli i jakiemuś bardzo widocznemu rozklepywaniu po którym padały bramki (bo często nie z klepania padały)nie wygrali tych mistrzostw.

Edit
Piotr pisze:To zdanie, że nie zasłużyli w pełni jest głupie. Przecież to właśnie świadczy o ich mocy, że wykorzystując z 70-80% potencjału i tak są najlepsi na świecie.
Jakie 80%? Podawałem statystyki że biegali więcej niż inni, i oddali najwięcej strzałów a mimo to nie trafiali najcelniej. Grali na 100% i im nie wychodziło... co zresztą sam uznałeś pisząc że nie grali tak dobrze jak przed 2 laty.

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 14 lip 2010, 22:45

Szczerze mówiąc to nie znam historii futbolu oprócz czysto suchej wiedzy, więc ciężko mi powiedzieć, czy Włosi to rzeczywiście było takie catenaccio i czy Niemcy to był czołg. Jest jednak taka sprawa, że zawsze łatwiej jest się bronić niż atakować, łatwiej jest niszczyć niż budować i choćby za to, że Hiszpanie wciąż chcą równać do ideału, czyli do piękna gry w futbol należy im sie szacunek, a nie gadanina że nie zasłużyli w pełni bo nie rozwalili przeciwnika tak jak się spodziewałeś. Ważne, że i tak nikt na te nieidealną Hiszpanie nie znalazł sposobu. Oczywiście nie zawsze wszystko wychodzi, ale jednak bramkowe akcje Hiszpanii na tym mundialu bardzo mi się podobały, choć było ich niewiele. Moje oko mniej cieszyłoby się z mistrzowskiej Holandii, która dajmy na to bramke zdobywa po długim podaniu na Robbena, ktory to przyjmuje sobie piłke, zbiega z nią do środka i wow strzela gola.

edit: Aha, czyli Ty sądzisz, że skoro oni tyle biegali to nie są w stanie już grać ładniej i, że to było 100% ich zespołowego potencjału? Bo jeśli tak no to sie nie dogadamy. Pisząc potencjał mam na myśli sposób, styl gry ofensywnej a nie możliwości biegowe czy wytrzymałość. Potencjał to możliwości, a Hiszpanie grali gdzieś na 80% swoich możliwości. Zresztą Twoje statystyki są, że tak powiem z dupy wyjęte, bo co innego kontratakować, co często robili Niemcy i mieć piłke naprzeciwko pustej bramki(ze 2 bramki Mullera), a co innego tworzyć, konstruować w gąszczu rywali, gdzie pewna niedokładność jest normalna. Statystyki nt. biegania też nie są dobre, bo już lepiej chyba zsumować wartości wszystkich czterech jedenastek ktore dotarły najdalej niż przedstawiać po prostu najlepszych.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2010, 22:54 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 14 lip 2010, 22:51

Piotr pisze:łatwiej jest się bronić niż atakować, łatwiej jest niszczyć niż budować
Niszczy ten kto atakuje, a broni się ten kto coś zbudował i chce to utrzymać. A jeżeli najskuteczniejszą obroną jest atak, to by znaczyło że obie strony niszczą :wink:

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”