Filmy - Strona 131

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Re: Jakie filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 12 sty 2013, 14:12

cru pisze:Ja przed chwila skonczylem ogladac Django i dawno nie mialem poczucia tak bardzo zmarnowanych 2.5h czasu.
Ja oglądając Dredda miałem poczucie zmarnowania czasu. Ok, nie byl on taki zły, bo dotrwałem do końca, lecz to typowa nawalanka, która z góry było wiadomo jak się skończy. Takie filmy zaczynają mnie już nudzić.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 12 sty 2013, 14:13

Ja wlasnie myslalem, ze to remake i przez to omijalem szerokim lukiem. Dopiero chlopaki z forum mnie uswiadomily, ze to zupelnie inny film.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 12 sty 2013, 14:20

a tego Sepa, ktos widzial? dobry? czy tylko robia szum medialny... a tak narpawde gniot z polskimi nazwiskami?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 12 sty 2013, 19:54

Kolejna wielka produkcja odhaczona - obejrzalem Django.

Film okreslilbym przymiotnikiem przyzwoity. Po seansie zajrzalem na filmweb i bylem bardzo zdziwiony orgazmistycznymi recenzjami. "Arcydzielo" "najlepszy film jaki widzialem od kilku lat" tego typu okreslenia. Nie wiem ile w tym prawdziwego zachwytu a ile tego co mozna nazwac magia nazwiska Tarantino. Przypuszczam ze wiecej tego drugiego.
Mnie film nie zachwycil jak rowniez nie zawiodl pewnie dlatego ze nie oczekiwalem po nim niczego wielkiego. Podobala mi sie kreacja DiCarpiro i Waltza. Podobalo mi sie ze nie poczulem znuzenia ogladajac film ktory trwa niemal 3 godziny. Tutaj delikatna dygresja - zauwazylem ze ostatnio filmy staja sie coraz dluzsze. Czasami mam ochote obejrzec cos co trwa jakies 80 minut ale nie - kazdy obraz ktory ostatnio sciagnalem trwal przynajmniej godzine i piecdziesiat minut. Mogli by sie opanowac.

Wracajac do meritum. Django nie utkwi mi z pewnoscia w pamieci i byl to film na raz. Moze nastepnym razem Quentin. Moze nastepnym razem...

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 12 sty 2013, 22:02

Dredd

Obrazek

Nie jest to wielki film jak wspomniano ale na wolny wieczór przy piwie z kumplami w sam raz. Spodziewałem się większego rozpierdolu ale generalnie oglądało się go całkiem przyjemnie. Przypomina trochę Raid, podobny pomysł, Ci dobrzy uwięzieni w wieżowcu i cały budynek na nich poluje. Niby nic oryginalnego ale obejrzeć można. Na pewno dużo fajniejsza ekranizacja niż ta z Sylwkiem.

Taken 2

Obrazek

Pierwsza część bardzo mi się podobała i chyba nie tylko mi. Nie było chyba filmu, który "łyknąłbym" tak łatwo o 3 w nocy. Dwójka niestety jest zauważalnie gorsza. Dalej jest to nakręcone całkiem sprawnie i film się nie dłuży ale mimo wszystko to co w jedynce wydawało się całkiem świeże i się podobało teraz wywołuje lekki uśmiech pod nosem. Sam Liam też już nie taki zręczny. No i nie da się ukryć, że sequel mimo, że fabularnie się jeszcze jakoś broni jeśli chodzi o pretekst do kolejnej naparzanki tak odczuwa się, że nie był chyba pierwotnie planowany i powstał na fali popularności pierwszej części. Mimo wszystko w wolnej chwili bez jakiegoś wielkiego grymasu na twarzy obejrzeć można, szczególnie jeśli podobała się pierwsza część.

Hobbit

Obrazek

Zachęcony pozytywnymi recenzjami w Internecie i kolegów wybrałem się do kina na wersję 3D (standardową) i nie żałuję. Fajny film, trzyma poziom Trylogii moim zdaniem. Mimo, że film jest długi to Jackson go zgrabnie nakręcił tak, że widz ani przez chwilę się nie nudzi. Też spotkałem się z opiniami, że przewyższa Trylogię WP, moim zdaniem nie jest to najlepszy z filmów Jacksona w świecie Tolkiena ale świetnie się uzupełnia z tamtymi filmami i następne części zapowiadają się bardzo fajnie. Czuć w tym filmie, że jest też adresowany do młodszych widzów, taka jest też specyfika książki ale IMO bardzo fajnie Nowozelandczyk z tego wybrnął i na filmie dobrze powinni się bawić wszyscy. Wrażenia wizualne także bardzo fajne, postacie ciekawe choć z racji ilości Krasnoludów poza Thorinem trochę się stapiają ale taki też musiał być zamysł. Bardzo fajnie skonstruowane IMO czarne charaktery. Generalnie fajny film, przypadł mi do gustu :)

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 12 sty 2013, 23:03

Morrow musisz bardzo nas tu wszystkich nie lubić, polecając taki szrot jak Taken 2. Naprawdę już dawno nie widziałem tylu idiotyzmów w jednym filmie akcji. Jedynka była wyjątkowa, ta część natomiast jest imo aż dwa razy gorsza. Flagowy przykład filmu robionego w chwale poprzednika. Totalny kataklizm.
Chlopaczek pisze: zauwazylem ze ostatnio filmy staja sie coraz dluzsze
Może i tak, a może po prostu mamy akurat taki sezon. Wciąż można dorwać tytuły do 1h 45min lekko. Z ostatnich dwóch lat, z tych bardziej kasowych produkcji kojarzę Jestem Bogiem, Drive, Kod nieśmiertelności, Teda, Bogów ulicy (chyba), Niezniszczalnych 2, Raid... coś tam by się jeszcze znalazło ciekawego.

Ostatnio wpadłem na Running Scared (potęga strachu) z 2006. Bardzo fajny film akcji. I Miasto złodziei z Affleckiem. Długi, ale polecam.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 12 sty 2013, 23:19

szefu91 pisze:Morrow musisz bardzo nas tu wszystkich nie lubić, polecając taki szrot jak Taken 2. Naprawdę już dawno nie widziałem tylu idiotyzmów w jednym filmie akcji. Jedynka była wyjątkowa, ta część natomiast jest imo aż dwa razy gorsza. Flagowy przykład filmu robionego w chwale poprzednika. Totalny kataklizm.
W sumie to mam takie samo odczucie, tyle, że nie uważam go za totalną szmirę. I nie tyle go polecam co piszę po prostu o filmach, które ostatnio widziałem. Do jedynki nie ma żadnego startu ale da się to obejrzeć moim zdaniem :)

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 13 sty 2013, 4:30

Przecież ten Miasto Złodziei w najlepszym wypadku jest to film średni. Naprawdę nic specjalnego. Ja akurat byłem rozczarowany i to pomimo, że nie oczekiwałem filmu na miarę 12 gniewnych ludzi.

A wracając do Hobbita to widziałem go wczoraj w wersji 3d 48 fp/s. W sumie dupy mi nie urwało, a na początku ciężko mi się było przyzwyczaić, bo oglądało to się jak teatr telewizji lub jakby film był przyspieszony, ale jak już się przyzwyczaiłem to było w porządku. Ale wciąż uważam, że te filmy 3d przy szybkich, dynamicznych scenach wciąż sobie nie radzą i animacja jakby klatuje.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 13 sty 2013, 12:32

Mi się udało ostatnio kilka filmów pooglądać:
Skyfall, nowy Bond jest taki sam jak pozostałe części, czyli bajeczka dla niewymagającego widza. Pooglądać i zapomnieć o straconym czasie.
Dredd - drewniany remake drewnianego filmu, duży rozpierdziel i chyba tylko dla tego można sobie takie coś pooglądać.
Premium rush - film o kurierach na rowerach co mają żelazne płuca i są praktycznie szybsi od samochodów. Cóż chyba więcej na temat tego filmu nie ma co pisać, bo w sumie szkoda czasu.
Savages - film Oliviera Ston'a rozczarował jako thriller, wszystko ładne wygładzone (nawet przemoc), takie amerykańskie - wszyscy ładni i piękni.

Tak sobie teraz spojrzałem powyżej i się okazuje, że niestety moje ostatnie wybory były raczej błędne i okazały się raczej stratą czasu.

Awatar użytkownika
szefu91
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 65

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szefu91 » 13 sty 2013, 12:56

metol pisze:Przecież ten Miasto Złodziei w najlepszym wypadku jest to film średni. Naprawdę nic specjalnego.
No ja wiem, jednak warto zobaczyć. Trudno w ostatnich czasach o coś specjalnego. Mi tam się podobał. Dałem 7 chyba nawet.
Rezus pisze:Dredd - drewniany remake drewnianego filmu, duży rozpierdziel i chyba tylko dla tego można sobie takie coś pooglądać.
To nie jest remake. Takie filmy ogląda się dla rozpierdzielu, czego można oczekiwać? Fabuły na miarę Skazanych na Shawshank czy humoru jak w Shreku? Oglądasz, dla rozwałki, jak Rambo czy innych Niezniszczalnych. Imo cała koncepcja filmu nie jest zła, bardzo dobrze zbudowany klimat. Nie ma błędów, niespecjalnie odmóżdża. Ja tam byłem pozytywnie zaskoczony; lepiej się nie nastawiać. Zaszaleję i powiem, że ten film podobał mi się bardziej niż ten ostatni batman nolanowski :wink:
Premium rush i Savages to faktycznie totalne szmiry.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 13 sty 2013, 15:56

By żyło się lepiej :beer:

:roftl3:

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 15 sty 2013, 13:48

Ja też polecam Django i jeszcze inny nowy film, o którym chyba nikt nie pisał-The Flight. Całkiem dobry. Zadne arcydzielo ale taki porżadny film na 7.
http://www.filmweb.pl/film/Lot-2012-627908

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 17 sty 2013, 17:12

Blacks game

Obrazek
Baaaaardzo fajny film, historia młodego człowieka wplątanego w świat narkotyków w Islandii.
Napisów do tego filmu nie znalazłem, sam oglądałem z angielskimi, więc dla niektórych może to być problem.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 337

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 18 sty 2013, 1:11

Ktos bylby chetny zarzucic jakas liste 'filmow ryjacych beret'? W sensie filmy gdzie czlowiek mysli o takim jeszcze 2h po obejrzeniu, ew. dzien pozniej, do tego takie ktore oglada sie z otwartymi oczami przez 90% czasu, ew. jakos szczegolnie wzrusza, itd.

Pytam o to, bo widze ze moj gust filmowy zupelnie nie pasuje do spolecznych trendow. Przez cale zycie ogladalem w 90% horrory, w tym niektore bardzo niszowe, a jednoczesnie mam powazne braki w innych gatunkach. Ostatnio biore sie za ich nadrabienie, i jade po wszystkich gatunkach zgodnie z ocenami. I tak jak trafiam perelki, ktore mi sie bardzo podobaja (Natural Born Killers ostatnio), tak wiekszosc filmow z ocenami 8/10 i wyzej po prostu mnie nudzi. Nie rozumiem fenomenu Pulp Fiction, ktory jest dla mnie nudnym i przegadanym filmem. Szlag mnie trafial po obejrzeniu Slumdoga, jako totalne ZERO wyniesione z seansu. Podobnie 'Nietykalni' czy 'Miasto boga', filmy o ktorych niektorzy pisza ze sa przelomowe/kultowe, a ja moge je ocenic od biedy jako 'ok, ujdzie', bardzo dalekie od statusu dziela. A przy tym inne produkcje docenic potrafie, jak Shawshank czy Zielona Mila.

Pisze tutaj bo 15min temu skonczylem ogladac kolejny film majacy niby b. dobre recenzje - 'Kolekcjoner Kosci'. Po obejrzeniu juz naprawde nie wiem, co ludzie maja w glowach, zeby czemus tak przewidywalnemu od poczatku do konca, nie majacego ZADNYCH walorow poza aktorstwem Denzela, dawac oceny w okolicy 8. Czasami mam wrazenie ze ludzie daja pkt za sama obsade...

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 18 sty 2013, 1:20

Moja dzialka:

Memento
Lucky Number
Martyrs - Skazani na Strach
Chopper
Number 23
Oldboy
Zakochany bez pamieci
Tozsamosc (Cusack)
Ladunek 200
Zakochany bez pamieci
Never let me go

Obejrzyj chociaz jeden. Gwarant niesamowitych emocji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”