Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1324

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Re: Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 22 paź 2015, 16:16

popełnił prosty błąd techniczny. Kiedy spóźni się z wślizgiem to też nie fauluje celowo tylko popełnia błąd. Ręka była i karny też powinien być

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 22 paź 2015, 16:31

Tylko, że przy wejściu komuś wślizgiem w nogi nie ma wymogu "celowości i świadomości" tak jak przy zagraniu piłki ręką. Nie widziałem przepisu, który by mówił, że "niedozwolone jest zagranie ręką, które wynika z błędu technicznego". Porównujesz nieporównywalne.

Ręka była i karnego nie powinno być.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 22 paź 2015, 16:47

Ja nie jestem aż tak biegły w sprawach sędziowskich żeby się wymądrzać ale też wydawało mi się, że zagranie Rojo kwalifikowało się na karnego. Co np. w sytuacji gdyby Rojo stał na lini bramkowej, piłka zmierzała do pustej bramki a on, podobnie jak wczoraj, nie trafił w piłkę głową a futbolówka odbiła się od jego naturalnie ułożonej ręki? Wiadomo, że to zupełnie różne sytuacje ale zachowanie Argentyńczyka identyczne więc pytanie czy podyktowanie karnego za zagranie ręką jest zależne od możliwych skutków zagrania?

Jeszcze co do wczorajszego meczu. Ja nie oczekuję 3 punktów w każdym spotkaniu, na papierze remis z CSKA to nie jest wynik, po którym trzeba sobie podcinać żyły. Sama gra i podejście drużyny do tego meczu to jednak inna sprawa. Postawiono na szybki progres za kasę a nie na zrównoważony rozwój. Wydano horrendalne kwoty na piłkarzy, których żegnano po roku, oddano grupę wychowanków, to wszystko w imię szybkiego powrotu do czołówki europejskiej i angielskiej. Ok, zrealizowano plan minimum na pierwszy sezon i wrócono do LM, wyniki w lidze w tej chwili są w porządku, nie odpadliśmy z wyścigu o majstra. Drużyna raz gra lepiej, raz gorzej, z tym też nie ma nic nienaturalnego.

Nie akceptuję jednak sytuacji, że drużyna wychodzi na mecz z CSKA jak na sparing, w którym nie chce się zmęczyć i zrobić sobie krzywdy. Zresztą jak to brzmi, drużyna, która wywala kosmiczne kwoty na zawodników i stara się zbudować drużynę na miarę czołówki europejskiej za chore pieniądze jedzie na mecz z CSKA po 1 punkt mając zażartą sytuację w grupie. Ok, jakby wygrali i kontrolowali sobie mecz to nie ma w tym nic złego ale wczoraj zespół wyszedł na mecz jak na sparing a do tego nie wykazał się żadną agresją po stracie gola. Klasowy zespół po stracie gola podkręca tempo i wraca do gry, nam udało się przeprowadzić jedną albo dwie składne ofensywne akcje przez cały mecz, co gorsza MU nie wyglądał jakby mu na tym zwycięstwie szczególnie zależało a to mnie jako sympatyka tej drużyny od lat boli. Tu nie było oblężenia bramki i pecha, ani świetnej gry CSKA, MU zwyczajnie nie było zaangażowane w 100%. Bayern, Barcelona czy Real mające komfortową sytuację w grupie mogłyby sobie pozwolić na takie coś choć podejrzewam, że też byłyby za to krytykowane. No ale my tu mówimy o MU w fazie przebudowy, grające w kratkę i wracające do LM, które powinno zrobić co się da żeby udowodnić swoją klasę a nie zadowalać się byle czym. Mogę wybaczyć słabszy mecz albo gorszy wynik jak z Arsenalem, brak zaangażowania na obecnym etapie kiedy większość graczy to nowe twarze, które powinny chcieć się pokazać jest IMO niedopuszczalny. Widziałem, że angielscy obserwatorzy mają podobne zdanie na temat tego co wczoraj pokazał zespół.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 paź 2015, 17:48

nie wiem o jakiej sytuacji mowa, bo meczu nie oglądałem, ale Cris ma rację. Karny tylko za umyślne zagranie ręką.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 paź 2015, 18:06

Przynajmniej tak stoi w przepisach, sędziowie niestety bardzo luźno do tego podchodzą, interpretują takie zagrania jak im się podoba i przez to mieszają również w głowach kibicom.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 22 paź 2015, 18:09

No nie wiem, gość skacze do główki, źle oblicza tor lotu i wybija piłkę ręką. Piłkarz musi się liczyć że takie błędy mogą kosztować, a tutaj mimo że celowo nie zagrał to jednak nabitej tej piki też nie miał. Rojo miał wystarczająco czasu żeby dobrze wybić ją głową, a zrobił to niechlujnie ręką. Jeden sędzia podyktuje jedenastke, drugi nie... gdyby CSKA dostało więc karnego pretensje moglibyśmy mieć tylko i wyłącznie do argentyńskiego piłkarza, nie do sędziego.

chciał głową ale wybił ręką, dla mnie głupie tłumaczenie

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 paź 2015, 18:17

Ja się nawet mogę z tym zgodzić bo większy problem mam właśnie z przepisami, ale te są jakie są i trzeba się ich trzymać albo je zmienić.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 22 paź 2015, 18:23

Z tego wynika, ze jedyny prawidlowy karny po rece jaki widzialem w zyciu, to ten na MS, kiedy Suarez zagral w siatkowke na linii bramkowej z Ghana.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 paź 2015, 18:38

no ale takie są przepisy, jak wiadomo nie zawsze mądre, ale takie są. No czegoś trzeba się trzymac.
Mecz Arsenalu z Bayernem - Giroud po uderzeniu piłki głową, odbija nieświadomie piłkę rękoma, tzn ta trafia go w ręce i wpada do siatki. Komicznie to wygląda, na prosty chłopski rozum nie powinno być uznane, bo rękami skierował ją do siatki, ale ręce były przypadkowe i gol uznany.
Inna sytuacja - Henry z Irlandią zagrywa piłkę dlonią, z premedytacją, dwukrotnie ją sobie podbija w strone bramki i akcja powinna zostać przerwana.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 22 paź 2015, 21:42

Ja rozumiem, że można mieć różne odczucia, różne przekonania, czy tak jak fieldy napisał "zdrowy, chłopski rozum". Ale albo się będziemy trzymać przepisów albo intuicji. Niedozwolone jest rozmyślne zagranie piłki ręką. Rojo nie zagrał rozmyślnie, bo chciał zagrać piłkę głową i w nią nie trafił, lecz ona trafiła go w rękę. Chyba nikt nie podejrzewa, że Rojo chciał w tej sytuacji zagrać ręką.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 22 paź 2015, 23:18

http://www.legia.net/wiadomosci,60773-r ... astka.html

Sytuacja nr:6 chyba najbardziej podobna.

Rojo 2:10

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2392

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 23 paź 2015, 0:00

identyczna sytuacja z ostatniego finalu lm. tu gol nieuznany

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 23 paź 2015, 0:50

Ewidentny karny przy ręce Rojo. Nieudolny obrońca nie może pomagać sobie ręką.
Cris7 pisze:Zagranie nie było celowe, więc jak można mówić o przewinieniu?
Ty myślisz, że sędziowie dyktują wolne/karne tylko za zagrania celowe :?: Przecież to byłby absurd.
Morrow pisze:IMO słabe te przykłady. 05/06 to fatalny występ w LM i 4 miejsce w grupie, do tego chyba nie zmierzamy, 04/05 sytuacja niemal cały czas pod kontrolą, jedna wpadka w postaci remisu w Pradze ze Spartą, remis z Lyonem we Francji wstydu wtedy nie przynosił, porażka z Turkami w ostatniej kolejce to był mecz o pietruszkę. 06/07 - mieliśmy 9 pkt po 3 meczach i pewny awans.
Pamiętasz to wciąż tak dokładnie :?: Jestem pełen podziwu.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 paź 2015, 5:19

o, dzięki za tę sytuację, nie widziałem wcześniej. Na moje oko oczywisty przypadek i karnego byc nie powinno. Często się mówi, że zawodnik musi mieć naturalnie ułożone ręce, często oznacza to - wzdłuż ciała. Tyle tylko, ze przy wyskoku naturalnie ułożone, to własnie tak jak Rojo je tutaj ma. Gdyby wszyscy skakali do głowek mając ręce przy ciele, mogliby na paraolimpiadę jechać, jakby to wyglądało?
Piłka nie była zagrana reką umyślnie, wiec nie może być karnego.
Slim91 pisze:Ty myślisz, że sędziowie dyktują wolne/karne tylko za zagrania celowe
jeśli o zagranie ręką chodzi, to tak.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2323
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 23 paź 2015, 6:11

Mentor pisze:Przynajmniej tak stoi w przepisach, sędziowie niestety bardzo luźno do tego podchodzą, interpretują takie zagrania jak im się podoba i przez to mieszają również w głowach kibicom.
Trochę tak, ale trochę też UEFA/FIFA mieszają w interpretacjach. :wink:

Do tych interpretacji co do celowości jest w sumie dużo sprzeczności i niedomówień. Ten materiał sportu jest bardzo fajny i trochę sprawy objaśnia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”