Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1333

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2808
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 14 lip 2020, 10:05

ozob pisze:
13 lip 2020, 12:47
Zadalem Ilce pytanie dlaczego zagosowala na Dude i nie odpowiedziala. Widac za ciezkie.🤗
Spokojnie. Odpowiem.Od niedzieli gdy odpisałam Tomkowi dopiero teraz weszłam do tego syfu.
Zdecydowanie to jest łatwiejsze niż wymyślenie przez Schetynę co PO zrobiło dla Polski ;)

A póki co na szybko odpowiem na poniższe posty.
Nie jestem przedszkolanka i generalnie nic mnie z nimi nie łączy oprócz tego, że pracujemy razem. Rok temu nie strajkowalam z nimi, ani nie wspierałam ich strajku.

Tak. Moja nienawiść do gejów :lol2: , a zwłaszcza do lesbijek :lol2: jest tak wielka, że chyba to normalne, że głosowałam na Dude, który popiera rodzinę w formie: facet + kobieta :) :mrgreen:
No cóż nie jestem tak nowoczesna jak większość z Was tutaj i generalnie mi to odpowiada :)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 14 lip 2020, 10:06

Czyli ideologa :D

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1976

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 14 lip 2020, 10:49

Ilka pisze:
14 lip 2020, 10:05
No cóż nie jestem tak nowoczesna jak większość z Was tutaj i generalnie mi to odpowiada
Dlatego uciekasz od zgiełku całego tego nowoczesnego tęczowego świata na działkę żeby pobyć w swojej samotni :)
Wczoraj byłem na siłowni i znalazł się tam jeden rodzynek,gagatek głosujący na budynia i zaczęła się dyskusja a ja czułem się jakbym rozmawiał z holecką bo okazuje się że Polska jest jednym z najbogatszych państw w Europie a Polakom żyje się dostatnio i jakoś tak temat zszedł na 500+ więc powiedziałem że Pinokio został nagrany na spotkaniu ze swoimi wyborcami i mówił że to wszystko jest na kredyt ale nasz kolega się bardzo oburzył i powiedział że nic takiego nie miało miejsca jak powiedziałem że było nagranie to stwierdził że teraz sa takie specjalne programy które imitują czyjś głos a że puścił to TVN .......:)
Wychodząc natknąłem się na właściciela który także jest wielbicielem kaczki i facet w jednym zdaniu wymienił :
rozbiory Polski
targowicę
Sorosa
Tuska i Trzaskowskiego
w tym momencie poczułem zmęczenie o wiele większe niż to spowodowane treningiem :?

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 14 lip 2020, 11:15

Ilka pisze:
14 lip 2020, 10:05
ozob pisze:
13 lip 2020, 12:47
Zadalem Ilce pytanie dlaczego zagosowala na Dude i nie odpowiedziala. Widac za ciezkie.🤗
Spokojnie. Odpowiem.Od niedzieli gdy odpisałam Tomkowi dopiero teraz weszłam do tego syfu.
Zdecydowanie to jest łatwiejsze niż wymyślenie przez Schetynę co PO zrobiło dla Polski ;)

A póki co na szybko odpowiem na poniższe posty.
Nie jestem przedszkolanka i generalnie nic mnie z nimi nie łączy oprócz tego, że pracujemy razem. Rok temu nie strajkowalam z nimi, ani nie wspierałam ich strajku.

Tak. Moja nienawiść do gejów :lol2: , a zwłaszcza do lesbijek :lol2: jest tak wielka, że chyba to normalne, że głosowałam na Dude, który popiera rodzinę w formie: facet + kobieta :) :mrgreen:
No cóż nie jestem tak nowoczesna jak większość z Was tutaj i generalnie mi to odpowiada :)
Ale dalej nie odpowiedzialas.🤗

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2234
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 14 lip 2020, 13:08

ozob pisze:
14 lip 2020, 11:15
Ale dalej nie odpowiedzialas.
Bo za czym tu można być? W 9 przypadkach na 10 widzę odpowiedzi w tonie: "bo PO to...", "bo za PO było..." albo odpowiadanie pytaniem: "a co PO takiego zrobiła?". Możesz głosować na Biedronia, Hołownię czy Bosaka, a i tak miłośnicy Dudy wyciągają argument z PO :lol2:

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1976

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 14 lip 2020, 13:35

Od wczoraj pojawiają się głosy o tym że Trzaskowski (pewnie Soros za tym stoi bo jakby inaczej) miałby założyć nową partię bo stał się największym politykiem opozycji i jakoś ciężko sobie wyobrazić to aby stał w drugim szeregu za Budką.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6337
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 14 lip 2020, 14:46

E tam. Sam głosowałem i mocno trzymałem kciuki za Trzaska, ale był to głos przede wszystkim anty-PiS i wydaje mi się że połowa jego głosów również takimi głosami była. Gdyby w drugiej turze był Hołowania to moim zdaniem miałby podobny wynik co Trzaskowski. PiS głosi w swojej propagandzie że chce jednoczyć naród i w pewnym sensie im się to udaje, pół Polski zjednoczyło się żeby ich obalić - prawie się udało - a przecież te pół Polski to na co dzień ludzie z zupełnie różnych obozów. IMO Trzaskowski nie utrzyma wyniku z II tury do wyborów parlamentarnych, osiągnie w nich co najwyżej wynik z I tury.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 14 lip 2020, 14:53

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 14 lip 2020, 15:36

sickstick obalić to możesz browara z kumplami a to były wybory na Prezydenta. W wyborach parlamentarnych PIS uzyskał +/-16% większy wynik niż KO i to w II swojej kadencji, to co ludzie chcą obalać ? Teraz weź pod uwagę co ty sam mówisz, ludzie głosowali anty-PIS, czy tak naprawdę anty-DUDA? I jeszcze ujmiemy to inaczej, przy wygranej Trzaskowskiego z powiedzmy 20 % poparciem tych co nie chcieli glosować na Dudę a nie popierają samego PO, jakie by były nastroje społeczne gdyby się okazało, że Trzaskowski jest jeszcze gorszy niż Duda? No ale mamy demokrację a to taki ustrój gdzie każdy może być niezadowolony.

Awatar użytkownika
Inferno
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 63

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Inferno » 14 lip 2020, 17:05

Wybór między Dudą a Trzaskowskim był niczym przysłowiowy wybór między kiłą a rzeżączką.

Sam za głosowałem za Trzaskowskim (w pierwszej Bosak). Zgodzę się z @sickstick że gdyby w drugiej turze był Hołownia to uzyskałby podobny wynik. Pójdę dalej - nawet Żółtek miałby zbliżone liczby.

Nie głosowałem przeciwko Dudzie, nie był najgorszym prezydentem. Głosowałem przeciwko PiS - nie chcę aby jedna partia miała wpełnię władzy ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej a do tego już im niestety naprawdę niewiele brakuje - będą całkowicie bezkarni, zresztą oni już się tak zachowują.

Ile w tym państwie znaczy prezydent Duda i kto się z nim liczy pokazał Kurski do spółki z Kaczyńskim przy dotacjach dla TVP.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 14 lip 2020, 18:26

Obrazek

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2333
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 14 lip 2020, 18:49

Kojiro pisze:
14 lip 2020, 15:36
W wyborach parlamentarnych PIS uzyskał +/-16% większy wynik niż KO i to w II swojej kadencji, to co ludzie chcą obalać ?
Kojiro pisze:
14 lip 2020, 15:36
Teraz weź pod uwagę co ty sam mówisz, ludzie głosowali anty-PIS, czy tak naprawdę anty-DUDA? I
Twoja logika jest ciekawa. PiS zdobył 43% głosów wyborców, 55% społeczeństwa zagłosowała przeicwko PiSowi, w róznych konfiguracjach. Więc tak, druga tura było anty-PiS bo PiS = Duda bez żadnych zahamowań.

Awatar użytkownika
Kojiro
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 251

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kojiro » 14 lip 2020, 20:04

Socjologowie niech się głowią na czym to polega bo to tylko rok różnicy. Ciekawy jestem w jakiej ilości i na kogo głosowali dzisiejsi 18 latkowie. Jednak nie do końca antyPis, tylko antyDuda. W wyborach parlamentarnych z 2019 PIS wygrał we wszystkich grupach wiekowych. Może to wyglądać tak, że rząd tak ale prezydent z innej opcji, sporo ludzi tak myśli, że lepiej jak patrzy na ręce rządzącym. Już była o tym rozmowa ws. Trzaskowskiego i prezydentury Warszawy.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 lip 2020, 20:13

Stracilem serce do ogladania Wiadomosci ): To bylo moje guilty pleasure.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 lip 2020, 20:14

W 2015 roku na chwile przed wyborami Komorowski wygrywał w pierwszej turze i tylko przejechanie po pijaku niewidomej zakonnicy w ciąży miało mu zabrać wygraną. A wcześniej PO wygrywała wszystkie wybory, może nie bardzo pewnie na koniec, ale wygrywała. Niedługo później Komorowski przerżnął wygraną prezydenturę, a potem PiS wygrał w cuglach wybory parlamentarne. Czy tak dużo trzeba, by zwycięstwo zamienić w porażkę? Niekoniecznie.

Młodzi ludzie nie patrzą na trzynaste i czternaste emerytury, nie patrzą na 500+ i przekop mierzei wiślanej. To, co zabrało głosy młodych, to słowa o LGBT, to poczucie alienacji niektórych grup, to poczucie, że ta władza nie akceptuje tych wartości, którymi kieruje się młodzież. I nie wiem, czy wygrywało PiS w niższych kategoriach wiekowych w ostatnich wyborach, ale na pewno nie wygrywało pewnie.

Duda stracił te grupę odwróceniem się od niej i uderzeniem w żelazny elektorat. Przejście do tej agresywnej i konfrontacyjnej kampanii musiało zmobilizować młodych do głosowania przeciw i tak się stało. Poza tym widać było, że młodzi, często zniechęceni, poszli tłumnie do urn. Nie tylko sporo młodych od obecnej władzy się odwróciło, ale wielu, którzy normalnie by nie głosowali, poszli zagłosować. I odwrotnie - mobilizacja tego docelowego elektoratu tez była ogromna.

Imo ta władza mimo wygranej ma naprawdę dużo do przemyślenia, bo na elektoracie obecnych 60-latków to może i powalczą o wygraną za 3 lata, ale tego się nie uciągnie w dłuższej perspektywie, a programy socjalne też się wyczerpią.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”