FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1335

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 24 kwie 2011, 1:48

Mentor pisze:Ronaldinho 2005/2006: 23 gole i 17 asyst
Lionel Messi 2010/2011: 40 goli i 20 asyst

Przy czym Leo jeszcze sezonu nie skończył :]
Messi od paru lat nie ma większych wahań formy. W dodatku gra teraz na środku ataku, gdzie Ronaldinho nie grał chyba nigdy. No i różnica w podejściu do profesji, Brazylijczyk po sezonie 05/06 i zdobyciu Złotej Piłki grał coraz słabiej. Messi po ZP gra jeszcze lepiej, a i jakoś nie wyobrażam sobie Leo z nadwagą i zamiłowaniem do nadmiernego imprezowania w okolicach 30-tki.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2316
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 kwie 2011, 1:58

Ironia musi się przynajmniej jako tako trzymać kupy Magnum także pracuj dalej a ja będę odpowiadał.
Sedno mojego pytania jednak zadaję na serio. A raczej nie pytania tylko bardziej zastanawiania się - dlaczego Pep nie daje mu szansy? Jak tak dalej pójdzie to chłopak rzeczywiście sobie będzie szukał innego klubu. To, że dorzuciłem ironię o Cescu nie oznacza, że pytanie jest na serio. :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 24 kwie 2011, 2:19

Domyślam się, że na serio. Gdy przeczytałem początek od razu miałem zamiar normalnie odpowiadać, ale ostatni fragment mnie zniechęcił bo się kupy nie trzyma i tyle.

Czemu nie stawia na Fontasa? Prawdopodobnie Fontas nie jest jeszcze na to gotowy. Mamy poważne problemy z kontuzjami i w razie czego nie sądzisz chyba, że w meczu o stawkę zagra Fontas zamiast Milito :> Argentyńczyk po kontuzji nie jest oczywiście nawet w pobliżu swojej solidnej dyspozycji, ale to mimo wszystko doświadczony obrońca i w razie czego w kluczowym momencie sezonu lepiej stawiać na niego niż na Fontasa. Po pierwsze dlatego, że Fontas na pewno nie gwarantuje lepszej gry a po drugie to z dwojga złego lepiej jakby zawiódł Gabi niż Andreu.
Magnum pisze:Jak tak dalej pójdzie to chłopak rzeczywiście sobie będzie szukał innego klubu.
O kurde to brzmi co najmniej tak jakby Fontas siedział i siedział od wieków w pierwszym zespole i dalej nie dostał szansy :o Boże Magnum weź sobie obczaj od kiedy Andreu trenuje z pierwszym zespołem. Początkowo miałem napisać 'od kiedy trenuje regularnie z pierwszym zespołem', ale to by było kłamstwo bo nawet nie zawsze trenuje z najlepszymi.

Ale co tam. Jeszcze poważnie nie wyściubił nosa z Barcelony B a już będzie szukał nowego klubu :lol: Oczywiście może tak być, ale w takim układzie cóż można zrobić? Ma grać bo tak? Bo powinien? Niby dlaczego powinien? O czym w ogóle mowa?

PS: Idę spać.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 24 kwie 2011, 2:34

Boże Magnum weź sobie obczaj od kiedy Andreu trenuje z pierwszym zespołem. Początkowo miałem napisać 'od kiedy trenuje regularnie z pierwszym zespołem', ale to by było kłamstwo bo nawet nie zawsze trenuje z najlepszymi.
Rzeczywiście, może trochę się zagalopowałem :P Aczkolwiek wydaje mi się, że trochę głupio powoływać Fontasa który będzie na ławce obok Milito. Lepiej chyba by było, gdyby po prostu dokończył sezon w drużynie B, grał regularnie no i tak dalej. Nie wiem, takie moje odczucia. A tak to daje mu się do zrozumienia, że niby jest blisko ale nie jest. Właśnie taka postawa mogłaby mu zakręcić w głowie co spowodowałoby że by sobie szukał innego klubu. Lepsza chyba regularna gra w B niż treningi i ława w pierwszym. Wiedziałby na czym stoi. Takie jest moje odczucie po prostu i tyle, chciałem wyjaśnić. :P

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 24 kwie 2011, 5:29

O ile dobrze pamiętam to miał strzelić 100 w trzy sezony, ale mogę źle pamiętać
To zapewne lepiej pamiętasz. Ja tylko kojarzę coś o tym Bojanie przez mgłę :)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 25 kwie 2011, 22:30

ep Guardiola powołał 20 piłkarzy na pierwszy mecz półfinału Ligi Mistrzów z Realem Madryt. Do kadry powraca Carles Puyol, który trenował dzisiaj z drużyną. Drobną kontuzję ma już za sobą Gaby Milito. Powołania nie otrzymali kontuzjowani Bojan, Maxwell, Adriano oraz Abidal.

Nową twarzą wśród powołanych jest pomocnik Barçy B Sergi Roberto, któremu towarzyszą ponadto Thiago i Montoya.

Kadra Barçy: Valdés, Pinto, Milito, Puyol, Piqué, Fontàs, Mascherano, Alves, Montoya, Busquets, Keita, Thiago, Sergi Roberto, Xavi, Iniesta, Jeffren, Villa, Afellay, Messi, Pedro
Jest Puyi nie ma Cristiano :wink: Jak zagra z nami kapitan nie przegramy. Poza tym i tak jestesmy w czarnej dupie bo nie mamy na pokladzie 3 lewych obroncow. Znowu Pep bedzie latal dziury.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 25 kwie 2011, 22:32

Jest Puyi nie ma Cristiano Jak zagra z nami kapitan nie przegramy. Poza tym i tak jestesmy w czarnej dupie bo nie mamy na pokladzie 3 lewych obroncow. Znowu Pep bedzie latal dziury.
Kto najprawdopodobniej zagra na lewej obronie ? Aha,i jak w ogole czuje sie Abidal po operacji ?

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 25 kwie 2011, 22:36

Mysle ze zagramy cos w stylu Alves-Busi/Mashe-Pique-Puyol

Abidal chyba dobrze. Media sugeruja ze moze wroci do treningow pod koniec sezonu. Dokladnych informacji lekarskich nie ma(sprawa prywatna).

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 25 kwie 2011, 23:53

Nie posiadamy dokładnych informacji na temat stanu zdrowia/samopoczucia Abidala ponieważ sam zawodnik już na początku całej operacji apelował o to, aby uszanować jego prywatność. Wiemy jednak o tym, że Eric od pewnego czasu uczęszcza na treningi a od niedawna dotyka nawet piłki co sugeruje pozytywne wyniki operacji. Nie znam się na tym, nie chciałbym zapeszać, ale chyba jest dobrze :)
Dr.Football1 pisze:Kto najprawdopodobniej zagra na lewej obronie ?
Mam nadzieję, że Puyol. Grywał już na tej pozycji niejednokrotnie a chyba nie trzeba nikogo przekonywać o jego klasie. Oczywiście w ofensywie nie należy się po nim spodziewać niczego, ale w sytuacji gdy wypada nam trzech lewych obrońców (Abidal, Adriano, Maxwell) możliwość wystawienia Carlesa na lewej stronie wydaje się być niemalże fantastycznym wyjściem :roll:

Pisałem o tym wcześniej, ale powtórzę:
Alves, Pique, Mascherano, Puyol
Optymalna linia obrony na środę.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 26 kwie 2011, 8:06

Mentor pisze: Optymalna linia obrony na środę.
Optymalna i w dodatku naprawdę porządna linia. Mascherano radzi sobie w obronie naprawdę dobrze. W dodatku będzie w parze z Pique. Puyol w tym sezonie jeszcze na lewej obronie nie grał, w tamtym sezonie też nie za często, ale dwa lata temu zagrał na tej pozycji ładnych kilka meczów i radził sobie wybornie, także myślę, że możemy być spokojni. Z przodu gra na poziomie Maxwella :P
Bardziej martwi mnie ofensywa. Co prawda ostatnio zarówno Messi jak i Villa (W KOŃCU) trafili, ale ilość dogodnych sytuacji była zatrważająco mała. Dość powiedzieć, że Ricardo nie miał ani jednego obronionego celnego strzału.

Abidal naprawdę jest chyba zdrowy. Wpada na treningi, kopie już sobie trochę piłkę, jeździ z drużyną na mecze (nawet finał Pucharu podobno), gdzie dawka emocji jest olbrzymia i ja np ciągle wierzę (może naiwnie), że Eric wejdzie np na ostatnie 5 minut finału Champions League. Naprawdę bardzo, ale to bardzo na to zasłużył.

Jak wracałem w środę z GD w koszulce Barcy zaczepiło mnie 3 łebków pytając czy nie potrzebuję chusteczek. Odparłem żeby zostawili sobie na Ligę Mistrzów i mam ogromną nadzieję, że się im przydadzą.

VeB

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 26 kwie 2011, 17:38

Tak sie zastanawial nad pewna kwestia i pomyslalem, ze moze ktos mi bedzie w stanie odpowiedziec. Skoro FC Barcelona to klub bardziej separatystyczny - w koncu duma Katalonii - to czy Espanyol, czyli hiszpanska Barcelona to tak jakby przeciwienstwo, Barcelonisci utozsamiajacy sie z Hiszpania a nie autonomiczna Katalonia? Dobrze rozumuje?

edytka: dzieki za odpowiedz :)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2011, 18:59 przez Magnum, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 kwie 2011, 18:42

FC Barcelona nie jest klubem separatystycznym, ale to prawda, że Espanyol jest jak sama nazwa wskazuje bardziej pro kastylijski. Główna grupa kibiców Espanyolu, czyli Brigadas Blanquiazules nie przepada (delikatnie mówiąc) za fanami FC Barcelony czy Athletic Bilbao, ale mają zgodę z madryckimi Ultras Sur czy też kibicami Lazio z tego co kojarzę.

Skoro już jesteśmy w takim temacie to przytoczę świeżutkie słowa Pique:
Pyt.: Jakie są twoje uczucia względem reprezentacji Hiszpanii?
Odp: Nie zadawałbyś mi tego pytania, gdybym nie był Katalończykiem. To smutne. Gram w reprezentacji od 16-tego roku życia, w RPA dosłownie przelałem za nią krew, a wciąż czytam głupoty że niby ja obrażam Hiszpanów. Nie chcę na ten temat rozmawiać, bo tylko się denerwuję. Tym, którzy mają wątpliwości przypominam, na wypadek gdyby nie pamiętali, że zdobyłem z La Roja mistrzostwo świata. I rozbili mi usta.
Tłumaczenie za fcblog.pl

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 26 kwie 2011, 19:58

Magnum pisze:Tak sie zastanawial nad pewna kwestia i pomyslalem, ze moze ktos mi bedzie w stanie odpowiedziec. Skoro FC Barcelona to klub bardziej separatystyczny - w koncu duma Katalonii - to czy Espanyol, czyli hiszpanska Barcelona to tak jakby przeciwienstwo, Barcelonisci utozsamiajacy sie z Hiszpania a nie autonomiczna Katalonia? Dobrze rozumuje?

edytka: dzieki za odpowiedz :)
A ja dodam, że o kibicach Espanyolu nie można powiedzieć "Barcelonistas" to tak jakby na kibiców Interu powiedzieć, że są Milanistami ;)

Urgi
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Urgi » 26 kwie 2011, 20:52

Z Espanyolem to też nie tacy z nich straszni obrzydliwi Hiszpanie na Katalońskiej ziemi. W końcu nazwają się Espanyol (pisownia katalońska), a nie Espanol.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 26 kwie 2011, 21:56

Masz rację Urgi. Zgłębiłem temat i dowiedziałem się że nazwali to Espanyol z powodu tego, że Gamper - Szwajcaria - założył klub w Hiszpanii pod nazwą Football Club Barcelona (jeszcze Football, a nit Futbol), oczywiście to się im nie podobało więc założyli klub hiszpański, ale używają katalońskich liter. Ciekawa ta historia. Dziękuje za odpowiedzi Mentorowi i pozostałym.

edit: no tak, miesza mi sie z Cryuffem :lol:
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2011, 22:26 przez Magnum, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”