Kosciół - Strona 135

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 21 kwie 2025, 15:46

No bo w końcu ludzie dochodzą do tego że przez lata byli robieni w bambuko :witam: a młodzi do tego nie dochodzą tylko są tego świadomi

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 21 kwie 2025, 16:27

Miejsce Chrześcijaństwa zajmie bardziej agresywna religia i wtedy dopiero może co niektórzy zobaczą co znaczy fanatyzm religijny. Ja jednak wolę mniej inwazyjny katolicyzm

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 21 kwie 2025, 17:11

BadBoy pisze:
21 kwie 2025, 15:46
a młodzi do tego nie dochodzą tylko są tego świadomi
Świadomi tak sami z siebie?

To te same "uświadomienie" jak w przypadku płonięcia planety i przyklejania się do asfaltu?

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 21 kwie 2025, 17:20

ddemon pisze:
21 kwie 2025, 14:18
Tu nie chodzi o sterowanie,po prostu chrześcijaństwo na świecie czy w naszym kraju zanika,ludzie odwracają się od kościoła,wiara u ludzi jest mniejsza..Z czego to wynika? Inne religie,zbyt duża nagonka na kościół pedofilie, kasa na Rydzyka itd..
Nie wiem jak u Was,czy chodzicie,ale u mnie na niedzielną mszę- połowa kościoła max 3/4 zapełniona i to nawet w okresie świątecznym...
U nas na święta kościoły pękają w szwach, na rezurekcji było tyle ludzi ze nawet przed kościołem ciężko było znaleźć miejsce żeby stanąć swobodnie.
Ciotka z okolic Mrągowa podczas rozmowy telefonicznej powiedziała że u nich było tak samo. W dodatku pełno młodych ludzi z dziećmi jak i samych dzieci. Jest duch w narodzie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 21 kwie 2025, 17:23

Ciekawe czy w zwykłą niedziele też idą czy trzy razy do roku im wystarczy xd

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 21 kwie 2025, 17:42

Wyplenić pedofilię,opodatkować księży,zabrać część ziemi,i zobaczymy kto tam zostanie.
Ludzie się nie odwrócą,pytanie tylko ilu księży zostanie.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 21 kwie 2025, 18:29

coco pisze:
21 kwie 2025, 17:20
ddemon pisze:
21 kwie 2025, 14:18
Tu nie chodzi o sterowanie,po prostu chrześcijaństwo na świecie czy w naszym kraju zanika,ludzie odwracają się od kościoła,wiara u ludzi jest mniejsza..Z czego to wynika? Inne religie,zbyt duża nagonka na kościół pedofilie, kasa na Rydzyka itd..
Nie wiem jak u Was,czy chodzicie,ale u mnie na niedzielną mszę- połowa kościoła max 3/4 zapełniona i to nawet w okresie świątecznym...
U nas na święta kościoły pękają w szwach, na rezurekcji było tyle ludzi ze nawet przed kościołem ciężko było znaleźć miejsce żeby stanąć swobodnie.
Ciotka z okolic Mrągowa podczas rozmowy telefonicznej powiedziała że u nich było tak samo. W dodatku pełno młodych ludzi z dziećmi jak i samych dzieci. Jest duch w narodzie.
No u nas niestety lub stety się to zmieniło... U nas z każdym rokiem mam wrażenie,że ludzi co raz mniej..I te czasy kiedy pękał szwach jest tendencja wyraźnie zniżkowa...Obecnie osiedle hm. emerytów sam do młodych już nie należę,ale widok braku ludzi wśród młodzieży jest-był w ten weekend przerażający...Dzisiaj choć był odpust parafialny też nie przyciągnął całego kościoła...

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 21 kwie 2025, 19:01

Conrado pisze:Wyplenić pedofilię,opodatkować księży,zabrać część ziemi,i zobaczymy kto tam zostanie.
Ludzie się nie odwrócą,pytanie tylko ilu księży zostanie.
Meczety też opodatkujemy, czy taki "laickopodobny" dyskurs ma być tylko wobec jednej wiary?

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 21 kwie 2025, 19:31

Duma Katalonii pisze:
21 kwie 2025, 19:01
Meczety też opodatkujemy, czy taki "laickopodobny" dyskurs ma być tylko wobec jednej wiary?
W którymś miejscu Conrado zasugerował żeby nie czy to po prostu twoja głupia wstawka?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 kwie 2025, 19:39

ddemon pisze:
21 kwie 2025, 18:29
osiedle
Myślę, że to słowo klucz. Moja trasa biegowa często przecina okolice kościoła (nic dziwnego, w końcu [k****] walnęli na środku osiedla dosłownie 50m od mojego bloku) i tak jak kiedyś przed 18 w niedzielę jak szedłem biegać, to niemal musiałem robić slalom między ludźmi lub widziałem ludzi nie mieszczących się w kościele i stojących przed nim nawet na mrozie, tak teraz przed 18 widuję tylko jednostki, a przed kościołem mniej ludzi podczas upałów niż kiedyś w zimie.

Natomiast jak widywałem będąc na weekend w małej miejscowości albo słyszałem od kuzynki mieszkającej na wsi, to kościół pękał w szwach.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 22 kwie 2025, 5:40

Magnum pisze:
Duma Katalonii pisze:
21 kwie 2025, 19:01
W którymś miejscu Conrado zasugerował żeby nie czy to po prostu twoja głupia wstawka?
No żeby księży opodatkowac.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 22 kwie 2025, 12:58

Conrado pisze:
21 kwie 2025, 17:42
zabrać część ziemi
Ale kojarzysz, że komuniści to zrobili po 45'?
Więc teraz powtarzasz postulat komunistów:
https://www.rp.pl/wydarzenia/art6983081 ... acil-w-prl

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 kwie 2025, 13:47

Bez przesady. Nic nikomu [k****] nie zabierać. Argument taki jak zdelegalizować PiS. Przetrzepać porządnie, ukarać winnych, nałożyć kary finansowe na partię (jeżeli beneficjentem była cała partia), ale całkowita delegalizacja to metody godne Erdogana czy Łukaszenki. Tak samo z kościołem. Jeżeli były przekręty na ziemi, to ukarać finansowo, ale nic nie zabierać, to często już jest ziemia wykorzystywana w zupełnie inny sposób, przez innych ludzi i czy tego chcecie czy nie, służy to wielu obywatelom, którzy mają potrzebę wiary i mają do jej praktykowania pierdolone prawo. Zabezpieczyć się na przyszłość i odebrać część lub całość przywilejów odnośnie ziemi czy podatków oraz zrównać wszystkie instytucje religijne, ale [k****] nie zamieniać się w państwo totalitarne. Ludzie. Opanujcie się. Też nie jestem miłośnikiem czy kościoła, czy PiSu, ale jak czytam lub słucham fanatyków Tuska, to czasami zaczynam się bać, bo to często po prostu brzmi jakbyście chcieli tu metod rodem z Turcji.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 22 kwie 2025, 13:56

Co Ty taki nakrecony Chris? Moze serniczka wielkanocnego sobie naloz.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 kwie 2025, 14:02

Chlopaczek pisze:
22 kwie 2025, 13:56
Co Ty taki nakrecony Chris? Moze serniczka wielkanocnego sobie naloz.
Ponieważ to już kolejny raz w przeciągu kilku dni, kiedy wśród wyborców KO słyszę takie teksty jak zdelegalizować PiS, pozamykać ich WSZYSTKICH, pozabierać ziemię, itd. Wkurwia mnie takie podejście, a nie lubię siedzieć cicho jak mnie coś wkurwia.

Ps. Nie przepadam za sernikiem :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”