FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1358

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 28 maja 2011, 13:18

Krótki podsumowanie sezonu :)

Awatar użytkownika
Futbolski
Skład C
Skład C
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Futbolski » 28 maja 2011, 14:47

pasza pisze:
Mentor pisze:82% - Victor Valdes saved 82% of the shots he faced in LigaBBVA this season, the highest % in the competition (Casillas 71%, 17th).
A to ciekawe bardzo, obrazoburcze i politycznie niepoprawne. Staram się znaleźc jakieś potencjalnie wytłumaczenie tego 17th, ale sobie nie radzę. Myślę, że fani Madrytu jakoś zgrabnie to wytłumaczą, lub... udadzą, że nie widzą.

Valdes zajebistym bramkarzem jest bez cienia wątpliwości. Refleks ma wyjebany, dzięki czemu na linii jest świetny, czy najlepszy? Nie wiem, ale jak nie można tego definitywnie stwierdzić o Valdesu, to nie można o nikim. Dośrodkowań wielu do złapania nie ma, ale jest w tym dobry, czy najlepszy? Pewnie nie, bo nie ma ku temu wielu okazji. Na przedpolu - mistrz. Barcelona gra w takim stylu, że jest ostatnim obrońcą i w tym jest najlepszy, bez żadnych wątpliwości.
Czy jest najlepszym bramkarzem na świecie? Nie wiem, ciężko ocenić, być może. Czy jest lepszy bramkarz dla Barcelony? Nie!
Cieszę się z Twojego postu. Po prostu cieszę się. Dziękuję.
Mentor pisze:http://www.blaugrana.pl/news/7094/braci ... razem.html

Wypożyczenie Jonathana to dobra opcja choć nie wiem czy akurat Racing jest dobrym kierunkiem, ale i tak chyba lepiej by na tym wyszedł niż na kolejnym sezonie w rezerwach :think:
Typowe pytanie brzmi: czy lepiej ma być ktoś taki wypożyczony do klasowej drużyny, np. Valencii (przykład bez powiązań z newsami), czy może jednak ten Racing jest w sam raz? Inaczej mówiąc: ma walczyć o miejsce w jedenastce w bardzo dobrym klubie czy jednak mieć "pewne" miejsce w drużynie "niezłej"? Odpowiedź z moich ust nie padnie, bo nie wiem na pewno. Z jednej strony chodzi o to, by ktoś się ogrywał, ale jest ten problem z obecną Barceloną, że prezentuje tak wysoką klasę, że jej wychowankowie, kto wie, czy nie byliby "w sam raz" dla drużyn od miejsca 3. do 6, co przed erą Guardioli wydawało się nawet nie do pomyślenia. Taki Bojan, o którym mówiło się w przypadku Valencii, byłby pewnie sobie poradził, ale Jonathan - wątpię. Ale wyrażam tylko swoję wrażenie; intuicyjnie.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 29 maja 2011, 7:48

Gratulacje panowie, mam nadzieję, że za rok Real stawi wam czoła i w końcu pojawi się przeciwnik,którego nawet Barca będzie się bała

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 29 maja 2011, 9:21

dzs BARCA gra w finale ligi mistrzow w pilce recznej(wczoraj pokonala ekipe bieleckiego), dwa lata temu z united byl final w noznej, w kosza wygralismy eurlige. moze dzis sie powtorzy historia?

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 29 maja 2011, 9:47

Jak nie spieprzą finału tak jak w poprzednim sezonie z THW to powinno być dobrze. Ostatnio byli w cieniu Ciudad Real i Kilonii. Szkoda koszykarzy, bo FinalFour odbywał się w Barcelonie i takie zwycięstwo zawsze jeszcze lepiej by smakowało, muszą sobie odbić w lidze, ewentualnie w finale spotkają się prawdopodobnie z Realem.
Patrząc na fotki to świętowanie w Katalonii wczoraj było ostre. Poobijani jak po jakiś zadymach. :twisted:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 29 maja 2011, 12:58

Mentor mamy koniec sezonu i czekam na twoja ocene transferu Villi do Barcy. Ja ze swojej strony juz w styczniu uznalem ten transfer za trafiony. Pomimo jego niemocy strzeleckiej to w finale calkowicie sie splacil.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 29 maja 2011, 13:22

Ja byłem i jestem zadowolony nie tylko z transferu Davida, ale i pozostałych. Byłem negatywnie nastawiony wcześniej do transferu Hleba, Zlatana przed sezonem Mascherano, jednak tylko Javier mnie przekonał do siebie. Pokazał, że jest gościem, który może przystosować siędo Barcelony i przyjąć i wykonywac to co zaleca mu trener. przy tym nie było żadnych zgrzytów. Afellay i Adriano także są dobrymi uzupełnieniami.
Wracając do Villi, tylko lepsza skuteczność i stabilniejsza forma przez cały sezon by się przydała. Do gry wkomponował się dobrze i nie był tym kim Zlatan, czyli po prostu nie przeszkadzał w grze i jej nie psuł. Statystyk może nie ma zajebistych, ale reszta przy nim miała większą swobodę.
Jak ktoś znajdzie jakiś link z przylotu, przejazdu czy czegokolwiek związanego z fiestą jaka się szykuję to niech zarzuci... :lol:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 29 maja 2011, 13:31

Statystyk może nie ma zajebistych, ale reszta przy nim miała większą swobodę.
i to jest ta roznica ktorej nie da sie zapisac w statystykach. Jest takze najwazniejsza po strzelonych bramkach. Dodam jeszcze ze Ibra gral na swojej pozycji a Villa zszedl na bok.
Ibisz to moze byc nasz najlepszy transfer zimowy jaki kiedykolwiek mielismy. Lepszy nawet niz ten Davidsa. Chlopak chlonie nasz styl a zarazem sie rozwija. Ponadto moze nam dac to czego nie mamy czyli strzaly z dystansu.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 29 maja 2011, 20:20

I jest druga sekcja która zdobyła i Mistrzostwo i Najważniejsze Trofeum w Europie. Barca Borges wygrała z Ciudad Real 27-24. Zrzucili w Hiszpanii z tronu Renovalie dzisiaj pokonali ich w Europie. Regal Barcelona także zmierza do finału ACB wygrywając drugi raz wysoko z Caja Laboral.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 29 maja 2011, 20:26

Jarzinho pisze: Jak ktoś znajdzie jakiś link z przylotu, przejazdu czy czegokolwiek związanego z fiestą jaka się szykuję to niech zarzuci... :lol:
http://www.fcbarcelona.cat/web/castella ... recte.html

ponad 100 tys ludzi na CN :shock:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 30 maja 2011, 11:18

Bienias pisze:Mentor mamy koniec sezonu i czekam na twoja ocene transferu Villi do Barcy.
W skali szkolnej oceniłbym go na 4. Tak samo jak oceniłem pierwszy (i ostatni) sezon Zlatana.

Jeśli chodzi o suche liczby to:

Zlatan: 22 gole i 13 asyst przez 3342 minut spędzone na murawie.
David: 23 gole i 11 asyst przz 4097 minut spędzonych na murawie.

Także tutaj różnicy większej nie ma choć moim zdaniem być powinna i oczekiwałem jej. Obaj strzelali czasem ważne bramki, obaj miewali okres kiedy nie dało się na nich patrzeć.

Oczywiście gra z Villą wygląda lepiej, ale to bardziej wina Pepa niż Szweda, że zażyczył sobie takiego a nie innego piłkarza.

Ibra grał na swojej pozycji? Półprawda bo dzielił ją często z Messim, który nie był wtedy tak jawnie ustawiany jako fałszywy, środkowy napastnik, ale w praktyce tak właśnie zazwyczaj grał i siłą rzeczy odbierał jakby Zlatanowi sporo posiadań. Dublowali się po prostu i nie wyglądało to tak dobrze jak powinno.

David też nie gra idealnie tam gdzie by chciał, ale też nie przesadzajmy. Pełni funkcję bocznego napastnika, ale u nas boczni napastnicy schodzą do środka i generalnie dla Davida to jest dobre miejsce ze względu na jego charakterystykę. Idealne może nie, ale na pewno bardzo dobre.

Gdyby chcieć usprawiedliwiać Szweda to łatwiej znaleźć argumenty niż w przypadku Davida. Zlatan zmienił ligę na zupełnie inną, zespół na grający zupełnie inaczej. David pozostał w swojej lidze, którą zna od podszewki, trafił do zespołu gdzie rzekomo miał idealnie pasować, do zespołu w którym gra z kolegami z reprezentacji także aklimatyzacja miał być błyskawiczna i bezstresowa. Na jego usprawiedliwienie działa wyczerpanie Mundialem. W następnym sezonie liczę na więcej ze strony Villi a za ten wystawiam 4 jak już na wstępie napisałem :wink:

Przy okazji zgoda co do Ibisza. To może być świetny transfer, już mi się podoba i warto będzie mieć takiego zawodnika na ławce (bo zdecydowanie w roli jokera najbardziej go widzę) i patrząc na cenę to rzeczywiście może to być jeden z lepszych transferów ostatnich lat.

Awatar użytkownika
Futbolski
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Futbolski » 30 maja 2011, 11:31

Mentor pisze: Przy okazji zgoda co do Ibisza. To może być świetny transfer, już mi się podoba i warto będzie mieć takiego zawodnika na ławce (bo zdecydowanie w roli jokera najbardziej go widzę) i patrząc na cenę to rzeczywiście może to być jeden z lepszych transferów ostatnich lat.
Fakt, może być świetny z tego transfer. Ja bym jednak dopowiedział: to JUŻ jest dobry / bardzo dobry transfer.

Biorąc pod uwagę samą cenę i talent tego zawodnika, transfer był cudowny. Oczywiście chodzi jednak nie tylko o finanse i perspektywę na ekonomiczny zysk. Gdyby Ibi kosztował wtedy 15 mln Euro, też bym pozytywnie oceniał jego dotychczasową postawę / sam transfer.

Bardzo podoba mi się w jego przypadku, że jest bardzo pokorny. Uznaję pokorę w przypadku innego transferu, Javiera Mascherano, za główną siłę, która spowodowała jegoż wejście w pierwszą jedenastkę. To wejście w wyjściowy skład Barcy jest również w zasięgu Ibiego, aczkolwiek wydaje się to mało prawdopodobne z uwagi na dostępnych już graczy. Niemniej w przypadku niższej, albo porównywalnej, formy w porównaniu np. z Pedro, Ibi ma szansę nawet na wybiegnięcie na murawę wraz z kolegami w spotkaniu ważnym. Argument na to znajduję głównie w tym, że w podobnej sytuacji, rywalizacji z Pedro, był Bojan - Pep dawał szansę na dany mecz lepszemu z pary. Było to widać przede wszystkim na poczatku sezonu, gdy Pedro był chyba w najgorszej formie, jaką u niego widziano odkąd jest graczem Barcy A.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 30 maja 2011, 11:36

Generalnie zgadzam się z Mentorem co do oceny Villi i Zlatana, patrząc na statystyki Zlatan wyglada lepiej(na upartego na dużo lepiej :wink: ), ale cytując klasyka : Mężczyznę poznaje się po tym nie jak zaczyna tylko jak kończy(chyba niezbyt dokładnie zacytowałem ale sens jest zachowany), to Villa zakończył dobrym meczem i bramką na Wembley a co grał Zlatan pod koniec sezonu to widzieliśmy. O "grze" jego menago w lecie litościwie nie wspomnę

Natomiast transfer Afellaya u mnie na plus w tym sezonie, tzn drugiej połowie nie oczekiwałem po nim zbyt wiele, w Barcy trudno jest zaadaptować, zwłaszcza jest się przychodzi z innej ligi ,w zimie w dodatku jako rezerwowy, ale już pokazał że może być przydatny jako solidny zmiennik, zawodnik pierwszego składu na ogórków czy nawet joker.
Taką role widze dla niego w następnym sezonie, bramka lub dwie w lidze, parę asyst powinien na luzie zdobyć

Teraz czekamy aż sie karuzela transferowa rozkreci :lol: :twisted:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 30 maja 2011, 11:43

Futbolski pisze:Niemniej w przypadku niższej, albo porównywalnej, formy w porównaniu np. z Pedro, Ibi ma szansę nawet na wybiegnięcie na murawę wraz z kolegami w spotkaniu ważnym.
Oczywiście Ibisz nie stoi na straconej pozycji w walce o pierwszy skład, ale ja widzę go jako jokera również z tego względu, że ma lepsze niż Pedro predyspozycje do poprawienia gry, zmienienia czegoś w grze. Jest chyba nawet bardziej przebojowy, bardziej nieszablonowy i potrafi oraz lubi uderzyć z dystansu. Świetni się nadaje, aby wejść z ławki i coś zmontować. Pedro natomiast ogólnie świetnie pracuje podczas meczu, Pep bardzo docenia poruszanie się Hiszpana po boisku także, aby go wyprzeć z pierwszego składu (mówię o takim regularnym wyparciu a nie pojedynczych występach) jego rywal musiałby być w zdecydowanie lepszej formie IMO albo być po prostu zdecydowanie lepszym piłkarzem.
grzegorzfcb pisze:O "grze" jego menago w lecie litościwie nie wspomnę
Raiola już podobno się wścieka, że Maxwell w finale LM usiadł na trybunach. Niech bierze swojego podopiecznego i zabiera się jak najdalej od Barcelony choć do Maxa nic nie mam.
grzegorzfcb pisze:a co grał Zlatan pod koniec sezonu to widzieliśmy
Grał takie same gówno jak Villa w drugiej połowie sezonu tyle tylko, że Ibra siadł na ławce i pograł (z dobrym skutkiem Bojan) a w tym sezonie Villa grał bez względu na wszystko.

Awatar użytkownika
Futbolski
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Futbolski » 30 maja 2011, 11:45

Coś bardzo na czasie, wspomniałeś o tym Mentor:

"Raiola niezadowolony z absencji Maxwella":

http://fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=36872

Możemy to potraktować jako oficjalną zapowiedź odejścia Maxwella? Chyba raczej prawie na pewno prawdopodobnie tak.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”