FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1372

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 07 cze 2011, 17:54

Pytanie nie było do mnie, ale uważem, że wydanie przez Barca 70 mln w tym okienku jest absolutnie niemożliwe. Ani nawet 60
Oficjalnie Barca ma ok 50 mln na transfery plus pieniędze ze sprzedaży niechcianych zawodników(kasa za Zlatana się nie liczy)
Na razie mamy 3 za Caceresa
Przyjdzie tylko jeden crack.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 07 cze 2011, 17:57

mete pisze:Jak myślisz Mentor znajdziecie kasę i na Chilijczyka(około 30 mln) i na Fabregasa(około 40 mln)?
Trudne pytanie. Wydaje mi się, że transfer Cesc + napastnik (Sanchez albo Rossi) to bardzo mało prawdopodobna opcja, ale mimo wszystko nie niemożliwa. Szukamy konkretnych, poważnych wzmocnień, mamy podobno 50 mln + to co ugramy na sprzedażach. Do szerszego, silniejszego składu niejako dorósł sam Pep i jesteśmy chyba gotowi podejmować trudne decyzje (ewentualne handlowanie Thiago czy Bojanem - inna sprawa czy sami piłkarze by na to poszli w razie potrzeby).

Jeżeli jednak chciałbyś usłyszeć krótką i zwięzłą odpowiedź na Twoje pytanie to brzmi ona - NIE.

Fabregas albo Rossi/Sanchez.

Jeśli chodzi o szkółkę to problemy będą. Już się zaczynają i nawet Johan o tym mówi. Szczególnie w pomocy mamy wielki urodzaj i nie starczy miejsca dla wszystkich. Czekają nas trudne decyzje, ale trzeba się z tym pogodzić.

Thiago IMO nie potrzebuje jeszcze wiele więcej niż otrzymywał w ubiegłym sezonie. Puchar Króla, mecze bez stawki w LM, w lidze minuty z ławki albo okazjonalnie pierwszy skład z ogórkami choć może się obejść nawet bez tego ostatniego. Jonathan? Szczerze mówiąc na ten moment nie widzę dla niego miejsca. Nie dlatego, że jest słaby tylko dlatego, że tego miejsca po prostu brakuje a jeżeli mam wybierać między Dos Santos a Thiago (choć to zupełnie inni piłkarze) to wybieram tego drugiego. Rafa (brat Thiago) gra chyba jeszcze bardziej ofensywnie - pasowałbym na takiego podwieszanego napastnika może :think: Na dzień dzisiejszy trudno mi sobie go wyobrazić w pierwszym zespole, ale nie ma sensu wybiegać myślami aż tak daleko. Trzeba się skupiać na bieżących, aktualnych problemach.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 07 cze 2011, 17:58

Osobiście mnie oddawanie Thiago się nie podoba m.in bo nie wiem w jakim stanie fizycznym jest Fabregas. On podobno już zagrał ponad 300 spotkań dla Arsenalu, a Xavi dal Barcy 530, tylko między nimi jest 7 lat różnicy.
Dokladnie. Juz rok temu o tym wspominalem czego efekty bylo widac w tym sezonie. Jak dla mnie transfer Cesca to duze ryzyko.
Nada sie na kreatora gry/playmakera grajacego tuz za plecami napastnikow ?
To jest typowy srodkowy z La Masi w mieszanym stylu Xaviego i Iniesty w wiekszym znaczeniu tego drugiego. Z czasem i tak bedziemy mowic ze ma wlasny styl. Jak dla mnie spokojnie moglby grac na pozycji mediapunto

Awatar użytkownika
LongerSOAD
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LongerSOAD » 07 cze 2011, 23:58

Moim skromnym zdaniem Cesc nie powinien trafić na Camp Nou za 50mln + Thiago Alcantara. Oglądałem kilka razy w akcji Thiago i muszę powiedzieć, że jest bardzo dobry, dokładne podania, dobre strzały i świetny przegląd pola + technika. A jak oddadzą teraz Thiago, to potem będą żałować. Ja na miejscu Guardioli kupiłbym Sancheza o którym już bardzo dużo się mówi i jakiegoś środkowego obrońcę, chociaż zawsze jest Mascherano :)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 cze 2011, 0:03

Na szczęście Cesc trafi do Barcelony za 70 mln + Bojan + Afellay także luzik :)

Awatar użytkownika
LongerSOAD
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LongerSOAD » 08 cze 2011, 0:04

Mentor pisze:Na szczęście Cesc trafi do Barcelony za 70 mln + Bojan + Afellay także luzik :)
Tak nawet nie można myśleć, a co dopiero pisać.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 08 cze 2011, 0:15

LongerSOAD pisze:Tak nawet nie można myśleć, a co dopiero pisać.
Mentor najzwyczajniej w świecie wyśmiał Twój post i to co napisałeś. W prasie pojawiła się oferta 31 mln. + Thiago, za 50 to by go Wenger sam zaniósł do Barcelony.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 08 cze 2011, 10:09

budzet na transfery barcelona ma +/- 50 mln
na zakup 3 pilkarzy o ,ktorych najwiecej sie mowi (juz kilka lat nie bylo tak by zarowno sport jak i mundo deportivo zgodnie pisaly to samo- a jak md to jest niejako tuba prasowa klubu) potrzeba 100 mln (40 za cesca i po 30 za sancheza i rossiego)
wszyscy (as, mentor i inni kibice barcelony) mowia,ze to science fiction i nie ma raczej szans na realizacje w tym okienku zakupu celej trojki
pragne zwrocic uwage na jedna rzecz o,ktorej raczej nikt nie wspomnial...
w dzisiejszych czasach platnosc wiekszosci transakcji rozlozona jest na raty (np villa kupiony rok temu za 40 mln bedzie splacany przez 3 lata po 13 mln,ibra w milanie to samo -3 razy po 8 mln)
sa wyjatki jak np jednorazowa platnosc realu za ronaldo

wniosek z tego taki,ze kupno tych 3 upatrzonych pilarzy moze kosztowac w tym sezonie (+/- ) 30-40 mln
-rossi 20 mln +bojan (w tym dajemy krkica + np 10 mln-druga platnosc za rok)
- sanchez np za 25 (takze raty) + soriano (byla taka plotka)/bojan
-cesc 30 + thiago

w stosunku do thiago i bojana zarzad zawrze oczywiscie klauzule odkupu (jakies 20 mln za glowe przez okres 3-4 sezonow)

jeffrena oddac bez zalu (mozna tez dac klazule odkupu za jakies 10 mln, jak typ zagra caly sezon bez kontuzji-czyli jakies 30 meczow,strzeli jakies 7/8 goli + dolozy tyle samo asyst)

jest tez druga strona medalu-w tym sezonie barcelona musi zaplacic zalegle raty za ville (13),czygrynskiego,alvesa, chyba keite

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 08 cze 2011, 10:33

jordan20 pisze: pragne zwrocic uwage na jedna rzecz o,ktorej raczej nikt nie wspomnial...
w dzisiejszych czasach platnosc wiekszosci transakcji rozlozona jest na raty (np villa kupiony rok temu za 40 mln bedzie splacany przez 3 lata po 13 mln,ibra w milanie to samo -3 razy po 8 mln)
sa wyjatki jak np jednorazowa platnosc realu za ronaldo....

jest tez druga strona medalu-w tym sezonie barcelona musi zaplacic zalegle raty za ville (13),czygrynskiego,alvesa, chyba keite
No właśnie, czyli wychodziło by na zero :roll:
Poza tym jest jeszcze kwestia księgowania, pod jaką pozycją są te 40mln(w ratach będzie nie) za Villę.
Nie będę ciągnął tematu, nie znam się i nie chcę się ośmieszać.
Jakby ktoś to pokrótce mógł naświetlić to z mojej strony nie ma przeszkód :wink:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 08 cze 2011, 10:51

Z tą klauzulą odkupienia zawodnika (Thiago) to kogoś za bardzo słonko przygrzało.Już widzę jak Arsenal godzi się na stanie się de facto klubem filialnym Barcy :lol: To Barca jest tu pod ścianą a nie Arsenal.Wenger może opchnąć Cesca (jeśli ten KONIECZNIE będzie chciał odejść od Kanonierów,a na to się nie zanosi) za morze kasy np. do City,a nie wiązać się umową,która może mu odebrać potencjalnie kluczowego zawodnika środka pola za drobne.Już sam fakt ewentualnej wymiany to byłoby duże ustępstwo ze strony Francuza...To samo z resztą dotyczy Villareal.Żółta Łódź Podwodna to jednak zespół z ambicjami a nie np. jakaś Almeria,a Bojan to nie jakiś super hot-prospect,żeby wiązać się jakimiś kłopotliwymi klauzulami odkupu.Jeśli Barca będzie chciała włączyć swoich zawodników w operacje transferowe to albo ustali te klauzule na jakieś sensowny pułap (40-50 mln €?),albo sypnie więcej gotówki ergo wyceni swoich zawodników na 3-5 mln €,a nie 10-15...Piłka to biznes,a nie gra pt. zróbmy wszyscy dobrze Barcelonie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 08 cze 2011, 11:00

MazurXIII pisze:Z tą klauzulą odkupienia zawodnika (Thiago) to kogoś za bardzo słonko przygrzało.Już widzę jak Arsenal godzi się na stanie się de facto klubem filialnym Barcy :lol:
Ja też uważam, że to nie przejdzie i bardzo mnie to cieszy bo na definitywną sprzedaż bez klauzuli odkupienia się nie zgodzimy i Thiago zostanie :]

Zabawne jest jednak to, że śmiejesz się z takiego pomysłu a kilka wyrazów potem piszesz, że Wenger może opchnąć Cesca co City :lol: Też mógłbym napisać, że słonko przygrzało bo jak dla mnie prawdopodobieństwo takiej sytuacji jest nie tyle podobne co jeszcze mniejsze. Oscyluje gdzieś w granicach zera.

Barca jest pod ścianą? Jaką? Nie stoimy pod żadną ścianą. Chcemy Cesca, ale nie za wszelką cenę (a już na pewnie nie przy Sandro u sterów). Nie jest jedynym obiektem na naszej liście życzeń i choć stoi najwyżej to są inne opcje. Jeżeli nie uda się teraz to spróbujemy znowu za rok. Jak kocha to poczeka :lol:

Tak w ogóle te wszystkie opcje włączania zawodników to raczej wymysły mediów. O ile taki Jeffren rzeczywiście może być na wylocie to klub nie będzie się starał handlować Bojanem czy Thiago. Inna sprawa czy będzie rozpatrywał taką możliwość jeżeli druga strona wyrazi zainteresowanie którymś z nich.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 08 cze 2011, 11:13

Cesc, Sanchez i Rossi. Pewnie nie uda się wszystkich pozyskać, ale nie uważacie (wy, którzy byście chcieli tych transferów) że Barca jest na tyle zgrana i dobra, ze nie potrzebuje aż tylu nowych zawodników, którzy będą chcieli grać ? Bo co innego piłkarze z rezerw, którzy powoli wchodzą i wiedzą, że ie zagrają 30-40 meczów w sezonie. Sanchez, Rossi, czy Cesc na pewno chcieliby grać w pierwszym składzie. Cesc pewnie by nie marudził po sezonie na ławce, bo kocha Barce, ale reszta ? Już za Ibre słono płaciliście, jasne ze pomógł coś tam wygrać :P ale po sezonie odszedł. Nie boicie się, ze sytuacja się powtórzy ? Bo tak po prawdzie to chyba nie potrzebujcie aż tylu wzmocnień (bo nie wiem czy transfery za 30-40 mln mozna nazwać uzupełnieniem kadry ? :P)

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 08 cze 2011, 11:23

Jak taki Rosell czy ktos inny oglasza, ze ma kwote na transfery nie wieksza niz .... to primo, jest to zwykle gadka dla młodych pelikanow, secundo: nie oznacza nigdy mozliwosci dysponowania takiej ilosci gotowką w terminie mercato.

Klub jak kazde przedsiebiortwo planuje wydatki biorac pod uwage plynnosc, ryzyko i przychody/koszty przez nastepne kilka lat i negocjuje liczbe rat, kwoty rat w poszczegolnych latach,aby zmiescic sie w zakladanej prognozie.

Akurat tak Barcelone, czy Real stac na spore wydatki obecnie, ale nie wiem, czy oba kluby nie robia pewnego rodzaju buforu/a bezpieczenstwa, aby w momencie wejscia w zycie socjalistycznych pomyslow Platiiniego, nie miec w zanadrzu zapasu aktywow do wykorzystania.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 08 cze 2011, 11:26

fieldy pisze:Cesc, Sanchez i Rossi. Pewnie nie uda się wszystkich pozyskać, ale nie uważacie (wy, którzy byście chcieli tych transferów) że Barca jest na tyle zgrana i dobra, ze nie potrzebuje aż tylu nowych zawodników, którzy będą chcieli grać ?
Chcemy (tzn ja a dalej to nie wiem) jednego "wielkiego" transferu i może jednego uzupełnienia, czy raczej wymiany na młodszy model(np Jose Angel za Maxa)
A teraz odpowiedź na twoje pytanie: Na przełomie marca i kwietnia Pedro i Villa byli w słabej formie,Bojana miał depresję :lol: a Messi zdradzał objawy zajechania i nie było komu bramek strzelać. W pomocy Xavi też grał na ryzyku kontuzji.
skończyło się szczęsliwie bo podwójną koroną, ale nie musiał tak być.
Pedro i Villa nie są nietykalni.
Transfer jednego gotowego do gry kopacza jest moim zdaniem optymalne, zdaniem innych bezpieczne minimum.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 08 cze 2011, 11:27

grzegorzfcb -

http://fcbarcelona.com/web/downloads/pd ... _BAIXA.pdf strona 186

po sezonie 2010-2011 do zaplaty pozostaje 50 mln :
-hleb - 5 mln
-alves - 6,2
-keita - 3
-ibra - 12,5
- caceres- 4,1
- keirison -4
- villa -15

(ale nie wiem w jakiej pozycji bilansu sa ujete te koszty)

wydaje mi sie jednak,ze z puli 50 mln na transfery (w tym sezonie) te koszty nie beda odciagane

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”