Polonia Bytom (zbiorczy) - Strona 15

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8636
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 31 maja 2008, 21:59

Yukasz pisze:Komedii ciąg dalszy
Walki ciąg dalszy:

http://i28.tinypic.com/2edd25x.jpg 8)

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 01 cze 2008, 9:21

Nie rozumie w ogole ich. Wniosek byl 2 razy rozpatrywany i wypadlo negatywnie i mysla ze jak jeszcze raz rozpatrza to wyjdzie pozytyw? Na miejscu wladz Bytomia nie myslalbym o tym co zrobic zeby PZPN znowu rozpatrzyl wniosek tylko wzial sie do roboty i doprowadzil do kultury ten stadion.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 01 cze 2008, 23:33

Jakby to kogoś interesowało, a wydaje mi sie, ze jednak znajdą sie zainteresowani :P
"W przerwie" udałem się na Stadion Śląski, właściwie nie na mecz, ale na rozmowy z Prezesem Polskiego Związku Piłki Nożnej. Oczywiście ich tematem była licencja dla Polonii. Rozmawiałem trzykrotnie. Na ten temat z Prezesem rozmawiali także wojewoda, marszałek województwa, Pan Premier Buzek, na koniec Pani Prezydent z przedstawicielami Zarządu. Otrzymałem zaproszenie na Zarząd PZPN, na wtorek, więc jadę walczyć. Co dalej? Zobaczymy. Jutro kolejne rozmowy i pisma. Problemem nadal sytuacja finansowa klubu. Walczymy do końca!
Jest to wycinek z blogu prezydenta Bytomia.

Jak widać, poza kibicami i zarządem o licencje walczą także Prezydent Bytomia, wojewoda śląski, marszałek wojewodztwa, Jerzy Buzek, a wczoraj pod pismem nawet bytomska policja sie podpisała :P

W najblizszych dniach sie wszystko wyjaśni.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 02 cze 2008, 0:17

Absolutnie nie życzę źle Polonii, a wręcz przeciwnie, jako człowiek ze Śląska bardzo chętnie widziałbym mocną Polonię, Ruch, Odrę czy GKS, ale fajnie by było, gdyby PZPN kiedyś zaczął poważnie traktować terminy "nieodwołalna" lub też zaczął poważnie podchodzić do kwestii licencji i zaczął karać tych, którzy na to zasługują. Na razie cyrk trwa.
Fajnie by było, gdyby wsparcie najwyższych władz w województwie nie skończyło się na rozmowach, tylko na rzeczywistym wsparciu materialnym.

rachel
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rachel » 02 cze 2008, 21:19

Patrzcie ludzie na co wydajecie pieniądze?!
Pot wylany przez piłkarzy jest niepotrzebny !
Polonia wielokrotnie w tym sezonie zaskoczyła swym przygotowaniem SPORTOWYM! Piszę tu i do Was wszystkich odwiedzających to forum! Ludzie jeśli podpisujecie się jako"kibic Piłki Nożnej "- to udzielcie Państwo poparcia w naszej sprawie, wszak chodzi tu o sport pisany przez duże"S" !!!

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2253
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 03 cze 2008, 16:35

Udało się idzie pismo do UEFA, oni dadzą Nam licencję lub skierują znowu do rozpatrzenia.Cała akcja nie poszła na marne.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 03 cze 2008, 17:07

PZPN chce ponownie rozpatrzeć sprawę licencji Polonii Bytom

PZPN zwróci się do UEFA o zgodę na ponowne rozpatrzenie wniosku licencyjnego bytomskiego klubu.

Dzięki uporowi działaczy i kibiców Polonii sprawą nieprzyznania licencji na występy w ekstraklasie ich klubowi zajął się podczas wtorkowego posiedzenia zarząd Polskiego Związku Piłki Nożnej. Podczas obrad doszło do głosowania nad możliwością uratowania Polonii przed degradacją. Nieoficjalnie wiadomo, że niemal cały zarząd poparł starania bytomskiego klubu.

Dlatego PZPN zwróci się teraz do UEFA z prośbą o możliwość ponownego rozpatrzenia wniosku licencyjnego Polonii. Zgoda europejskiej federacji to podobno formalność.

źródło: Gazeta.pl

:mike:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 03 cze 2008, 17:32

Moze ktos napisac czemu Polonia nie dostala licencji i czy cos sie zmienilo w tej kwestii ze sie o nia po raz enty o nia ubiegaja? Maja jakies podstawy?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 03 cze 2008, 18:11

Tomczak: to była niesprawiedliwa decyzja

Były przewodniczący PZPN-owskiego Wydziału Dyscypliny - w końcu osoba bezkompromisowa, o czym świadczą liczne degradacje klubów ligowych za korupcję - jeszcze niemal tego samego dnia, kiedy związek wyrzucił z ekstraklasy Polonię, zaoferował działaczom niebiesko-czerwonych swoją pomoc. Michał Tomczak głośno mówi bowiem o jawnej niesprawiedliwości w postępowaniu Komisji Odwoławczej ds. Licencji.

- Dlaczego ujął się pan za bytomianami?

- Bo oceniłem, że to, co z nimi zrobiono, jest wysoce niesprawiedliwe w stosunku do rozstrzygnięć czysto sportowych. Skala ewentualnych uchybień, jakich dopuścili się działacze Polonii, jest niewspółmiernie mała w stosunku do konsekwencji, jakie wobec nich orzeczono. Owszem, dokumenty wymagane w procesie licencyjnym złożone zostały przez Polonię po terminie, ale nie był to jedyny tego typu przypadek. Zresztą wyrzucenie klubu z ligi za błąd formalny jest ewenementem.

- Oficjalny komunikat PZPN stwierdza, że raport biegłego rewidenta zawiera zdania o „zagrożeniu finansowej przyszłości klubu”...

- Jako przewodniczący Wydziału Dyscypliny wiele razy stykałem się z przypadkami bieżących i zaległych należności, jakich kluby nie regulowały terminowo wobec innych podmiotów. Polonia nie jest w tej materii jedyna. Zresztą ja mam wgląd w owe dokumenty finansowe bytomian. Na dzień 31 grudnia 2007 roku klub miał wymagalne zobowiązania na poziomie 2,5 mln zł. Mogę podejrzewać, że od tego czasu - w związku z dochodami z meczów organizowanych w rundzie wiosennej, wpływami z Canal+ itp. - w tej chwili ta sytuacja wygląda lepiej. - Działacze używają pojęcia „długów w wysokości 800 tys. zł”... - Do tego trudno mi się odnieść. Natomiast jeśli nawet przyjmiemy owe zobowiązania na poziomie 2,5 mln zł, to gwarantuję panu, że są w lidze kluby, które dostawały licencję mimo podobnych kwot wykazanych w raportach. I - po drugie - owe wymagalne zobowiązania nie uwzględniają majątku klubu. A w tej materii nasza księgowość jest zupełnie nieadekwatna do sytuacji rynkowej. Proszę sobie wyobrazić, że wszyscy piłkarze Polonii - właśnie jako jej majątek - zostali w raporcie wycenieni na 250 tys. zł! Przecież to śmiech warte! I właśnie dlatego stawiam Komisji Odwoławczej ds. Licencji bardzo poważny zarzut: dokumenty finansowe przejrzała bardzo pobieżnie, nie przyjrzała się rzeczywistej sytuacji klubu, nie uwzględniła planowanych wpływów do budżetu. Przecież w nowym sezonie pieniądze z Canal+ będą ponaddwukrotnie większe, niż w obecnym. Przecież Polonia - w przeciwieństwie do ubiegłej rundy jesiennej - w nowym sezonie zarabiać będzie na każdym organizowanym przez siebie spotkaniu ligowym. Wiosną były w Bytomiu mecze, które obserwowało ponad 8 tys. widzów. Nikt w komisji nie zadał sobie trudu, by zbadać sytuację finansową od tej właśnie strony. Krótko mówiąc: mimo oficjalnego komunikatu nikt w komisji tak naprawdę nie wykazał, że rzeczywiście zagrożone są ekonomiczne podstawy dalszego funkcjonowania klubu. Wręcz przeciwnie: dopiero ta decyzja stawia pod znakiem dalszy byt Polonii!

- A co z tym argumentem formalnym, o nieterminowości złożenia dokumentów?

- Niech mnie pan nie rozśmiesza. Być może rzeczywiście klub spóźnił się ze złożeniem dokumentów finansowych, ale też komisja licencyjna w I instancji wyznaczyła Polonii dzień 5 maja jako termin dostarczenia brakujących dokumentów. Bytomianie go nie dotrzymali, więc w owej pierwszej instancji licencji nie dostali. W II instancji jednak wskazanych terminów już dotrzymali. Ja nie podważam faktu, że uchybienia były. Stwierdzam tylko, że wszystkie te powody są niewystarczające, by zanegować wynik sportowy, osiągnięty w rywalizacji na boisku.

- Myśli pan, że sprawę można jeszcze „odkręcić”?

- Ustawa o sporcie kwalifikowanym pozwala klubom składać odwołanie od decyzji licencyjnych do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Wiem, że PZPN przed takimi praktykami ostrzega kluby, ale też - do diabła - nie może podważać praw, wynikających z dokumentu o randze ustawy właśnie! A decyzje organów licencyjnych od długiego już czasu są naprawdę słabo uzasadnione merytorycznie.

- Proces sądowy to długie miesiące. Wygrać trzeba przede wszystkim na niwie związkowej. Uda się?

- Związek - jak pokazuje przeszłość - może wszystko. Może więc i naprawić tę skrajnie niesprawiedliwą decyzję.
Pierwszym klubem, który nie otrzymał licencji na grę w Ekstraklasie jest Polonia Bytom. Klub z Górnego Śląska wciaż walczy jednak o uzyskanie licencji, tym bardziej, że ma poparcie byłego przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN Michała Tomczaka. Ten uważa, że równie dobrze PZPN mógł odmówić licencji... Wiśle Kraków.

- Udzielę Polonii pomocy prawnej. Przecież Wiśle Kraków też mógłby PZPN odmówić przyznania licencji. Mistrz Polski ma sto milionów złotych długu wobec pana Bogusława Cupiała - mówi, na łamach "Przeglądu Sportowego" Michał Tomczak.
Jak pokazuje przykład ŁKS-u, po raz kolejny przymknięto oko na wymagania względem stadionu, więc to nie jest kwestia nieprzystosowania do ekstraklasy. No ale wy wiecie lepiej, PZPN po raz kolejny nieomylny, a Polonia ma budżet z trzeciej ligi, to na pewno jest winna.

Ja mogę spokojnie powtórzyć co wcześniej: wstyd i pokazówka, ale najwyraźniej skuteczna, skoro wy się daliście kupić tym pozorowanym ruchem. W epoce Amicolechów, Widzewa, któremu wydało się, że jak zmienił parę literek w nazwie, to nie musi płacić długów, uwalanie klubu za spóźnienie w składaniu papierów... Monty Python by nie wymyślił :rotfl:.

Nie przeszkadzajcie sobie: "brawo PZPN" itp. :lol:
Yukasz pisze:A w piłce na każdym kroku masz wymogi - w każdej lidze, pucharach a gdy ich nie spełniasz szukasz sobie innego stadionu lub nie zostajesz dopuszczony do gry. Inaczej taki Znicz nie musiałby modernizować stadionów a ten jak w III lidze przypominałby stadion X-lecia tyle że w wersji mini gdzie ludzkie odchody czuć w wielu miejscach a ty stoisz podczas meczu bo aby mecz oglądać na siedząco siedziałbyś na gruzach
Na szczęście restrykcje licencyjne zapewniły komfort wszystkim widzom w Pruszkowie.
Obrazek
To nowatorskie rozwiązanie ma być ponoć wykorzystane na nowym Stadionie Narodowym.

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 03 cze 2008, 21:22

witajcie drogie dzieci! cieszycie się że Misio wrócił?

http://www.sport.pl/pilka/1,82314,52744 ... ncje_.html

to tak na dobry, kabaretowy początek.... ze swojej "Górniczej" strony mogę dodać jeszcze oświadczenie jakie wydał nasz Klub Kibica przed kilkoma dniami:
Oświadczenie Stowarzyszenia w sprawie braku licencji dla Polonii Bytom

W odpowiedzi na zamieszczone oświadczenie SKK Polonii Bytom z całą stanowczością popieramy działania kibiców Polonii w dążeniu do uczestnictwa w rozgrywkach Ekstraklasy w sezonie 2008/2009.
Po raz kolejny Polski Związek Piłki Nożnej swoimi decyzjami kompromituje nie tylko siebie jako związek ale całe piłkarskie środowisko w Polsce. Bezapelacyjnie afera korupcyjna oraz proces licencyjny przerósł piłkarską centralę, która chcąc ratować swoją twarz i udobruchać pewne kluby posuwa się do desperackich ruchów takich jak degradacja Polonii Bytom. Stowarzyszenie „Klub Sympatyków Górnika Zabrze” pragnie wyrazić swoją dezaprobatę wobec działań PZPNu i nawołuje do zmiany decyzji o nieprzyznaniu licencji na grę w Ekstraklasie dla T.S. Polonii Bytom.
Solidaryzujemy się z kibicami, piłkarzami klubu z Bytomia w ich walce o grę Polonii w ekstraklasie, bowiem klub ten w sposób perfidny i niezrozumiały dla większości obserwatorów sceny sportowej w Polsce został pozbawiony możliwości występów w sezonie 2008/2009 w ekstraklasie, którą to swoją znakomitą postawą na boisku zapewnili sobie piłkarze Polonii.
Mając także na uwadze precedens stworzony w sprawie licencji dla Ruchu Chorzów apelujemy o zdrowy rozsądek i równość dla wszystkich.

Ekstraklasa dla T.S. Polonii Bytom !

Ze sportowym pozdrowieniem
Stowarzyszenie Klub Sympatyków Górnika Zabrze
powodzenia dla Bytomia...swoja droga co teraz z Piastem? połączenie Śląska z Groclinem przesunięte wyprostuje całą sytuację?

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 04 cze 2008, 1:20

piwus pisze:Ja mogę spokojnie powtórzyć co wcześniej: wstyd i pokazówka
A wcześniej pisałeś że jesteś za Polonią i jak niemal każdy Polak im współczujesz no ale teraz wychodzi że to była ironia. Dla mnie sprawa Polonii jest pojebana i widać że PZPN dalej pozostał w epoce kamienia i nie ruszył się do przodu choćby na krok :roll: Nagle wszyscy płaczą nad losem Bytomian i pewnie dostaną licencję a wcześniej nie spełniali wymogów :roll: A najśmieszniejsze są władze Bytomia które jak relacjonuje cloner przez cały sezon klub miały w 4 literach. Zresztą inni też nie są lepsi. Albo się spełnia wymogi i się gra w OE albo się nie spełnia i gra tam gdzie ci pozwolą. A jak się spełnia i zostało wyrzuconym to wystrzelać ludzi z PZPNu. A tu nagle i Warszawa i każde inne miasto za Polonią no bo szkoda klubu. No szkoda ale jak mamy gonić Europę to przy profesjonalnej ekstraklasie.
A pomyśleć że akcje Bytomian zmieniły kurs o 180 st bo wpływowe osoby przejęły się ich losem :lol2:
piwus pisze:Na szczęście restrykcje licencyjne zapewniły komfort wszystkim widzom w Pruszkowie.
Znaczy chodzi ci o klatkę? No widocznie ma być jakaś klatka o takich wymiarach i nic więcej a ta spełnia wymogi II ligi więc wtf :?: Może idź do PZPNu żeby w II lidze dla kiboli gości wymagali krytej trybuny i wachlujących murzynek.
A pisząc o syfie chodziło mi o trybunę której nie widzisz.
piwus pisze:To nowatorskie rozwiązanie ma być ponoć wykorzystane na nowym Stadionie Narodowym.
Nie znam wymogów UEFY ale wątpię aby tam była zapisana klatka. Zresztą jak będzie grała reprezentacja to kibice przyjezdni w większości krajów nie sa tak pojebani jak u nas (w Polsce tylko policja jest be z czym na pewno się zgadzasz) więc zamykać ich w takiej klatce nie ma sensu.
No i pewnie nadal siedzi zadra za ten Stadion Narodowy? :lol:

Jeszcze jedno piwus - ta klatka powstała tuz przed startem rozgrywek II ligi więc jak się nie trudno domyslić była robiona na potrzeby wymogów PZPNu i najwyrazniej taka miała być.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 04 cze 2008, 2:10

Pokazówka to oczywiście wcześniejsze działania, pod publiczkę pokazujące, że zero tolerancji dla niespełniających warunków ble ble. Nie ma w tym żadnej ironii. Bez wnikania, czy Polonia spełnia wymogi licencyjne, czy nie, uważam, że zasługują na ekstraklasę w równym stopniu co reszta ligi. Gdyby się czepiać takich pierdół, myślę, ze spokojnie możnaby uwalić pół ligi. A styl w jakim Polonia miałaby zostać spuszczona do pierwszej ligi, oficjalne powody relegacji to jest kpina.
Yukasz pisze:Znaczy chodzi ci o klatkę? No widocznie ma być jakaś klatka o takich wymiarach i nic więcej a ta spełnia wymogi II ligi więc wtf[...]ta klatka powstała tuz przed startem rozgrywek II ligi więc jak się nie trudno domyslić była robiona na potrzeby wymogów PZPNu i najwyrazniej taka miała być.
No to chyba najlepiej pokazuje ile warte są te całe wymogi :>? Krowy czy gangsterów tam trzymacie po godzinach :lol:?
Yukasz pisze:No i pewnie nadal siedzi zadra za ten Stadion Narodowy?
No siedzi, siedzi. Liczyłem, że Narodowy zrobią na Błoniach.

A z policją, kibolami to żeś wyjechał. Co to ma wspólnego z jakimkolwiek tematem? Generalnie chyba pora zmienić podpis, bo nie wiedzieć czemu zacząłem być kojarzony z pokoleniem JP (2) :|.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 04 cze 2008, 10:58

piwus pisze:Bez wnikania, czy Polonia spełnia wymogi licencyjne, czy nie, uważam, że zasługują na ekstraklasę w równym stopniu co reszta ligi. Gdyby się czepiać takich pierdół, myślę, ze spokojnie możnaby uwalić pół ligi.
Skoro Ty jak i 3/4 Polski ma gdzieś licencje to w takim razie po co one są :?: A za pół roku znowu będziesz kpił z drużyn pokroju Polonii Bytom jaką to słabą oni mają drużynę, jakie to mierniutkie klubiki grają w OE a jak jeszcze graliby na swoim stadionie to i jemu by się dostało. A z drugiej liczy się dla ciebie tylko poziom sportowy... :think:
piwus pisze:No to chyba najlepiej pokazuje ile warte są te całe wymogi Łypiący? Krowy czy gangsterów tam trzymacie po godzinach Laughing?
Mi to najlepiej pasuje do krów ale ty masz pretensje do klubu że takie są wymogi PZPNu :roll:
A z policją, kibolami to żeś wyjechał. Co to ma wspólnego z jakimkolwiek tematem? Generalnie chyba pora zmienić podpis, bo nie wiedzieć czemu zacząłem być kojarzony z pokoleniem JP (2) Neutral.
To tak poza tematem, to taki mały bonus bo jak wiadomo policja w naszym kraju to prowokatorzy i pi pi pi o czym czytam w innych tematach.

cloner (czy ktos znający temat) walczycie z nowymi dokumentami czy na tych samych jedziecie :?: :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 cze 2008, 11:04

cloner (czy ktos znający temat) walczycie z nowymi dokumentami czy na tych samych jedziecie
Z nowymi, komisja odwoławcza podjela decyzje bez zagladania do dokumentów uzupelniajacych, byla zainteresowana tylko faktem, ze za późno dostarczylismy dokumenty w instancji pierwszej.

Yukasz: ja nie wiem co bardziej kompromituje i osmiesza polska pilke, stadion Polonii, czy klatka w Pruszkowie oraz Gliwicach.

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 04 cze 2008, 12:58

cloner pisze:ja nie wiem co bardziej kompromituje i osmiesza polska pilke, stadion Polonii, czy klatka w Pruszkowie oraz Gliwicach.

z tym ze my (Piast) mamy z miejsca kase na renowacje dotychczasowego stadionu i budowe nowego. wy opieracie sie na wplywach z canal plus i wycenie wartosci zawodnikow, jak mowil stefanski w wywiadzie dla gazety. stadion robicie poltorej roku i ciagle chyba nie jest gotowy, mam racje? widzisz roznice? szanuje Polonie, ze wzgledu na dawne czasy i poprzedni sezon w ktorym pokazali na czym polega walka z roznymi przeciwnosciami, ale najpierw pomysl, potem sie ponapinaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”