Siłownia - Kulturystyka - Strona 15

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Re: Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 08 lut 2012, 20:48

etus, zeby podciagac sie nadchwytem i podchwytem trzeba miec silny odpowiednie triceps i biceps- bez tago ani rusz . Zeby odpowiednio cwiczyc plecy trzeba miec mocny biceps bo ten miesien sporo pracuje przy miesniach plecow..Nie polecam tego poczatkujacej osobie- jesli wzmocni ramiona i barki to ok ,niech cwiczy.Tak chlopak bedzie cwiczyl 1 poprawne powtorzenie lub 2 i zamiast masy bedzie robil sile :smoke: tutaj chyba chodzi o zwiekszenie masy a tego na drazku od tak nie zrobi jesli nie rozwinie innych grup wczesniej

Awatar użytkownika
SexyBitch
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SexyBitch » 08 lut 2012, 21:49

Podbijam ;) Tu nie chodzi o ramiona a o silne plecy ;) Nie bez przyczyny trenerzy radzą tym ktorzy nie potrafią się podciągnąć sciaganie drazka gornego wyciagu - to cwiczenie przede wszystkim wzmacnia najszerszy grzbietu . Btw - co z tego ze koles robi mase , podciagac tez trzeba sie kiedys nauczyc , bo to cwiczenie jest najlepsze na rozwoj plecow.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 08 lut 2012, 21:57

Z tego powodu ze nie rozwinie miesni plecow jesli nie bedzie umial poprawnie sie podciagnac i troche mu zajmie jesli zrobi chocby 2 powtorzenia.Dlatego jak ma mase zrobic? Zrobi jedynie sile ale nie rozbuduje miesni jesli bedzie robil po pare powtorzen.

Analogiczny przyklad- chlopak ktory nie cwiczy nie wycisnie 70 na klate na seri(tyle np wazy), jesli jednak wzmocni tricepsy i zacznie od duzo mniejszych ciezarow szybciej dojdzie do 70 na seri niz katowaniem sie 70 na serie przy starcie.Nie wiem niech facet robi jak uwaza, dla mnie jest to strzał w plecy robiac takie cwiczenia na początku.Chlopak bedzie sie maczyl zamiast stopniowo rozwijac plecy, no ale ok ja obstawiam ze zakonczy szybko zabawe na drazku.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6693

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 lut 2012, 23:32

Pamiętajcie, że kto ma klatę jak marmur lub skała,
może skarcić każdego pedała

:roftl3:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 02 sty 2014, 22:22

EnJoy-http://www.youtube.com/user/ZapytajTren ... ture=watch cykl z Michałem Karmowskim-rewelka i jest sporo o diecie.

Chetnie bym się dowiedział wiecej o tym treningu 2x w tygodniu- mogłbyś rozpisać plan na cały tydzien albo 2 cykle? Bo ja nie ukrywam ćwicze 4 x w tygodniu na wzrost masy.w 7 miesiecy 10 kg to rewelka(jesli polowa nie jest sadłem :wink: ) może sam zmienie trening, z sylwetki zadowolony jestem jednak potrzebuje czegoś nowego :wink: .
Ja od momentu osiągnięcia 92 kg nie umie zrobić wiekszej masy-tzn idzie cholernie cięzko, nie jak mając 80 :wink: .Dieta jest tzn białko się zgadza-a to jest najwazniejsze.Obecnie mam 95 kg i od 2 miesiecy lipa nic waga nie idzie do góry :?

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 985
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 02 sty 2014, 22:32

Boromir pisze:Pamiętajcie, że kto ma klatę jak marmur lub skała,
może skarcić każdego pedała
Nie masz bica, nie masz klaty,
Nie wyruchasz żadnej szmaty.

2 razy w tygodniu trening to jest lipa. Uważam, że dla efektów potrzebna jest intensywność. Nawet jeśli robisz masę to 4 trening w tygodniu to jest zajebista opcja. Ja uskuteczniam trzy, ale tylko do lutego, bo znów wrócę do 4 treningów tygodniu, wtedy się czuje lepiej.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 736

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 02 sty 2014, 22:35

Ja po 3 tygodniach odpoczynku wracam od poniedziałku do treningów. Plan mam na 4 dni w tygodniu. Ostatnio też tak miałem i dość zadowolony jestem. Jeszcze trochę do nadrobienia po kilku latach lenistwa, ale teraz powinno już być całkiem dobrze.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2277
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 02 sty 2014, 22:38

Jasne - nie ma sprawy.

To jest to - http://www.animalpak.pl/forum/viewtopic.php?t=20795

Cały cykl trwa 1 miesiąc.Tak jak wspomniałem - 4 treningi w tygodniu, w każdym dniu jedno ćwiczenie główne (przysiad,wyciskanie na ławeczce,martwy,wyciskanie na barki), do tego po jednym ćwiczeniu na partię ciała( jak robię nogi to też robię 4 i 2, jak robię klatkę to dorzucam jakieś rozpiętki, męczę biceps, triceps).
Miesiąc polega na robieniu progresu przez trzy tygodnie, a w ostatnim tygodniu jest roztrenowanie lżejszymi ciężarami.Każde główne ćw jest poprzedzone rozgrzewką -5/5/3 (wartości w kolumnie po prawej stronie) i później trzy próby z ciężarami gdzie w pierwszym tygodniu próby wykonuję - 5/5/5+(każda ostatnia próba to max jaki mogę dać, robię aż do momentu kiedy już nie umiem), w drugim tygodniu jest to 3/3/3 natomiast w ostatnim 5/3/1.Każde wartość dodatkowa jaką uda mi się wykrzesać z siebie to zalicza mi się do progresu.

Samą tabelkę robiłem tak, że robiłem max próbę i z tego program już sam obliczał moje możliwości i dopasowywał ciężary w poszczególnych cyklach.

Obrazek

Chyba opisałem wszystko, ale jeśli czegoś brakuje to pytaj.

Ja jestem zadowolony z tego programu, cały czas robię progres jeśli mowa o ciężarach, jak zaczynałem to ciężko mi było zrobić 14 razy 75 kg, a teraz 110 kg na 10 razy to nie jest wcale tak źle.Właśnie przy pracy nóg widzę największy progres siłowy.U mnie niestety mimo masy to siła rąk jest słaba stąd też te ciężary na ławce słabe, ale ostatnio męczę te łapy, klatkę usilnie i powoli zarysowuje się zmiana widoczna na ciele poprzez przyrost bicepsa, znacznie lepiej rozwinięty triceps.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6693

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 sty 2014, 22:40

Aż sobie zarzuciłem :lol:

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 02 sty 2014, 22:52

Własnie widze że masz świetne wyniki na nogi i prostowniki :wink: troszke slabiej na ręce- dzieki biore się od poniedziałku za to, tylko musze pobadać rekordy bo sam nie wiem i nigdy nie cwiczyłem po tym kątem. Boje się martwego bo kto cwiczy wiec jak to ćwiczenie lamie :wink: dzieki za info i już nie moge sie doczekać, fajnie logiczne opisane-to lubie. Trza bialko zakupic i wio na siłke :beer:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2277
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 02 sty 2014, 23:04

MGiggs pisze:tylko musze pobadać rekordy bo sam nie wiem i nigdy nie cwiczyłem po tym kątem. Boje się martwego bo kto cwiczy wiec jak to ćwiczenie lamie
Dokładnie, sprawdź rekordy, wpisz do excela (jak nie znajdziesz arkusza to napisz, postaram się podesłać) i program sam wszystko obliczy.

Z martwym prawda - ja od 130 kg nie robię bez pasków bo sztanga się wyślizguje, koniecznie trzeba mieć ten mały sprzęt bo bardzo pomaga.W dodatku, niestety przy tych kilogramach nie masz trzymać prostych pleców choćbym się zesrał to kontroli już nie mam nad grzbietem :P.

Daj znać po tygodniu jakie masz pierwsze wrażenia/efekty.

PS. Ja jade na sucho, bez żadnych supli.Brałem spalacz jakiś czas, ale miałem problemy ze spaniem później więc odpuściłem.

- mistrz.Ja na frontach robię 60 kg 10 powtórzeń na 5 serii i rzygam, najgorsze ćwiczenie jakie istnieje.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2901

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 03 sty 2014, 8:06

Nie czytam bo mi się smutno zrobi. :evil:
Ja już rok nie chodzę, chociaż wtedy też nie powinienem a najbliższy termin dla zielonego światła dla mnie to prawdopodobnie jesień... 2015. :(

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5297
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 sty 2014, 11:09

z jakiego powodu?

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2901

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 03 sty 2014, 12:21

Termin operacji nadgarstka niestety styczeń 2015 dlatego jeszcze sobie daję z pół roku by dojść do pełnej sprawności. Lekarza się nie pytałem więc z tym pół roku strzelam.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3405

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 03 sty 2014, 17:53

A to i ja wstąpię, wróciłem do treningów po 6 latach.. w sumie to 4 lata się "bawiłem" bo za małolata nie można było tego nazwać inaczej. Teraz jestem mądrzejszy o te lata i podchodzę inaczej do treningów, rozgrzewki diety i prowadzenia się :wink:
Narazie jade 3 miesiąc, dieta raczej low carb mimo iż jestem ekto ale brzuch mi urósł więc to jest priorytet teraz.
2 miechy FBW 3xtyg a teraz splita lecę też 3x, optymalnie jak dla mnie, 3x cardio w dni nietreningowe do tego i na początku poszło ładnie, wiadomo początki :D.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”