Która liga świata jest najsilniejsza?? - Strona 15

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Która liga jest najsilniejsza ?

Angielska
47
34%
Włoska
34
24%
Hiszpańska
48
35%
Niemiecka
8
6%
Francuska
0
Brak głosów
Brazylijska
2
1%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 sty 2013, 13:15

Przed laty jak w 1/2 finału Ligi Mistrzów były 3 ekipy z Anglii i jedna z Hiszpanii to śmiało można było mówić, ze Premier league jest najlepsza (choć nie wszyscy się zgadzali :P ) tak teraz już bym tego nie powiedział, bo drużyny z czołówki Anglii grają słabiej. Ja osobiście wolę (uwaga :!: ) Premier league :lol: i jak gra ta liga to prawie zawsze ją wybiorę (bo chyba tylko dla GD bym odpuścił, no chyba ze byłby szlagier w Anglii :) )

Zgadzam się z argumentem kibiców La Ligi - wiele osób po prostu nie ogląda meczów słabszych drużyn w tej lidze (bo przeważnie nie są one atrakcyjne), więc siłą rzeczy te ciekawsze ekipy umykają. Z jednej strony trudno więc ocenić poziom słabszych w Hiszpanii, jak się ich nie ogląda, z drugiej z tego co mozna wyczytać czy to na różnych forach, czy na twitterze, jeśli zapytać jakiegoś kibica ligi niemieckiej, czy francuskiej czy wolałby zobaczyć mecz drużyn z dolnej połówki z Hiszpanii, czy z Anglii to przeważnie wybierają ligę angielską. Także nie wiem czy one prezentują wyższy poziom, czy po prostu są bardziej atrakcyjne, choć w sumie jak coś jest atrakcyjne, to logika podpowiada, ze jest dobre :)

Jeśli o czołówkę lig chodzi to w Anglii jest więcej meczów, które przyciągają kibiców jak magnes. Jasne, ze są w Hiszpanii jeszcze gra np. Atletico (ale co to za szlagier, jak zawsze od Realu dostaną :P ) na obrazku poniżej nie ma choćby derbów północnego Londynu, Spurs - Arsenal, które, chyba każdy przyzna, zawsze są mega ciekawe. Dlatego ja wybieram Premier league, choc Malage z tiki-taką obejrzałem i mecz mi się podobał, tylko kasztanków nie było :(

Obrazek

Awatar użytkownika
michal2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michal2 » 15 sty 2013, 13:45

Do tych meczów które wkleił fieldy można dodać jeszcze Tottenham i Everton. A żeby porównać te 2 ligi, proponuję zrobić porównanie drużyn z miejsc 5-20. Kluby z Anglii mają dużo większe budżety i lepszych piłkarzy. W Hiszpanii Real i Barcelona biorą większość kasy od telewizji więc w środku tabeli kluby są dość ubogie.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 15 sty 2013, 14:03

Myślę, że w tym temacie nie dojdziemy do porozumienia. Co oczywiście nie przeszkadza w prowadzeniu dyskusji. Ja jednak chciałbym odnieść się do postu Morrowa, który zwrócił uwagę na kilka rzeczy. Zresztą wiele wątków w tej dyskusji i tak się powtarza.

Po pierwsze to nie da się jednoznacznie wyznaczyć obiektywnego kryterium, które miałoby przesądzać o sile danej ligi. Mogą być to sukcesy ich najlepszych drużyn na arenie międzynarodowej, może być to ilość reprezentantów z czołowych reprezentacji, może być to ogólny trend transferów na rynku (odpływu piłkarzu z jednej ligi na rzecz drugiej), a można też sugerować się wypowiedziami poszczególnych piłkarzy i menedżerów. Mi się wydaje, że trzeba każdy z tych wymienionych brać pod uwagę (jak i te których nie wymieniłem z jakichś powodów) i niejako 'ważyć' te ligi. Poza tym, wydaje mi się, że duże znaczenie w ocenie potencjału danej ligi ma fakt, kto tej oceny wykonuje. Bo nie da się ukryć, nie ma czystego, obiektywnego obserwatora. Każdy ocenia mając w podświadomości pewne sympatie, antypatie itd. To niemal oczywiste, że fan Manchesteru United powie, że najlepszą ligą jest ta angielska, a kibic Barcelony będzie gotów umrzeć za to, że hiszpańska jest naj, naj, naj. Niestety, albo może i stety, wiele tutaj zależy od indywidualnych preferencji, czy też po prostu gustu. Morrow pokazał nam, że ta dyskusja jest w zasadzie jałowa i nie dojdziemy do konkluzji na przykładzie analogii i przykładu dyskusji na temat kobiecej urody.

Żeby nie było, że nic nie wniosłem do dyskusji to sam pozwolę sobie stwierdzić, że w mojej ocenie najsilniejsza jest jednak Premier League. Wydaje mi się, że ta liga jest jednak bardziej wyrównana i nieprzewidywalna niż pozostałe konkurencyjne czołowe ligi. Niedawno Chelsea przegrało z QPR i co kolejkę w zasadzie możemy być świadkami niesamowitych, zaskakujących wyników, gdzie kandydat na mistrza dostaje bęcki od średniaka. Tutaj każdy mecz jest ciężki. Albo wystarczy spojrzeć na to jak nisko w tabeli są takie marki jak Liverpool, które obecnie pałęta się w okolicach środka tabeli, albo Newcastle, które raczej walczy o utrzymanie niż o podium. Poza tym spójrzcie na górną połowę tabeli, patrzcie jakie mocne zespoły tam się znajdują. Manchestery, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Liverpool, a teraz też aspiruje do tego grona między innymi Everton. Jakoś nie przychodzi mi do głowy liga w której widać tak mocną pierwszą siódemkę I nie zapominałbym jednak o takich rewelacjach jak WBA czy nawet walijskie Swansea, które w tym sezonie grają naprawdę ciekawy futbol i mogą coś osiągnąć, może nawet awans do LE, choć będzie to bardzo, bardzo trudne. Oczywiście ostatnie dwa kluby nie cieszą się taką renomą w Europie i świecie, ale wystarczy obejrzeć kilka ich meczy, żeby zacząć szanować ich grę, styl, a przede wszystkim wyniki jakie osiągają.

Poza tym Premier League jest naprawdę mocna kadrowo. Może żaden z tych piłkarzy nie znalazł się w jedenastce FIFA (btw. :badziewie: ), ale przecież wystarczy przejrzeć składy samych Manchesterów, żeby stwierdzić, że w tych klubach jest wielu piłkarzy najwyższej, światowej klasy. I nie tylko w Manchesterach. Przecież w Arsenalu mamy świetnych piłkarzy jak np. Cazorla czy Wallcott, w Tottenhamie m.in. Defoe, Adebayor, Lennon, Dembele, czy nawet w będących w pewnym kryzysie Liverpoolu mamy Gerrarda, Suareza, Lucasa, Aggera, a w Newcastle Krul, Colloccini, Ben Arfa, Cabaye, Tiote. W Evertonie też przecież są naprawdę świetni piłkarze przymierzani już do gry w najlepszych klubach jak choćby Fellaini, Baines, ale myślę że nawet Pienaar, Mirallas, Jagielka itd. W dodatku można zauważyć wyraźny trend przypływu dobrych piłkarzy z innych lig do Anglii. I jeszcze jedna rzecz o której bodaj wspominał kamil232. Jeśli jakiś topowy klub z Anglii chce jakiegoś piłkarza to generalnie go dostaje. Tak na dobrą sprawę realną konkurencję stanowi tylko Real i Barca, które nawet wręcz potrafi wyciągać najlepszych piłkarzy z tych brytyjskich zespołów, ale to w zasadzie wyjątki.

Napisałbym jeszcze pewnie więcej, ale niestety muszę już kończyć. Oczywiście nikt się ze mną nie musi zgadzać, ba, jestem nawet przekonany, że zaraz niektórzy się na mnie rzucą, ale przypominam, że to tylko moje prywatna, nieobiektywna opinia (choć pewnie do takiej aspirująca).

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 15 sty 2013, 14:05

w sumie jak coś jest atrakcyjne, to logika podpowiada, ze jest dobre :)
ale nie zawsze, fajnie, że w anglii padają wyniki po 5:4 ale umówmy się, z dobrym POZIOMEM najczęsciej to ma mało wspólnego, czesto jest to wtedy radosna kopanina przenosząca się od jednego pola karnego do drugiego a gole wpadają w wyniku beznadziejnego krycia i prostych błędów w obronie. oczywiście sam lubię takie mecze, są emocje i bardzo fajnie się to ogląda.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 15 sty 2013, 14:54

rekinho pisze:ale nie zawsze, fajnie, że w anglii padają wyniki po 5:4 ale umówmy się, z dobrym POZIOMEM najczęsciej to ma mało wspólnego, czesto jest to wtedy radosna kopanina przenosząca się od jednego pola karnego do drugiego a gole wpadają w wyniku beznadziejnego krycia i prostych błędów w obronie. oczywiście sam lubię takie mecze, są emocje i bardzo fajnie się to ogląda.

Błędy w obronie często wynikają z wysokiego tempa gry.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2458

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 15 sty 2013, 14:55

Błędy w obronie często wynikają z wysokiego tempa gry.
Najczęściej z poziomu obrońców.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 15 sty 2013, 14:58

League pisze:Najczęściej z poziomu obrońców.
Acha, czyli w Anglii sa atrakcyjniejsze mecze, bo padają wyniki 5:4 itd. ale z drugiej strony jest to niski poziom, bo obrońcy popełniają błędy? W takim razie mecze pomiędzy Realem a Barceloną powinny kończyć się 0:0, perfekcyjna gra w obronie, ale znowu co z atakiem? :lol: zajebiste rozumowanie. Co chodzi o obrone to w Anglii nikt nie strzela ponad 50 goli w lidze na sezon i to jeszcze dwóch piłkarzy. :lol:

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 15 sty 2013, 15:10

Z prostego powodu, że w Anglii nie ma żadnych piłkarzy na poziomie dwojki o której piszesz. Ronaldo grajac w MU walil ponad 40 goli w sezonie, liczac LM.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 15 sty 2013, 17:06

Tak, tylko wyraźnie napisałem w lidze. Grając w Anglii miał ich najwięcej 31 w sezonie. W Realu ostatnio 46, Messi 50...

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 15 sty 2013, 17:33

w anglii tempo gry nie jest szybsze co widac gdy przychodzi do gry w LM

w anglii wieksosc druzyn gra z pominieciem srodka pola i pilka lata gora. stad wrazenie niektorych o niesamowitym tempie gry

real, barcelona, malaga czy atletico potrafia i graja rownie szybko. tyle ze czesciej po ziemi i bardziej szanuja pilke

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 15 sty 2013, 17:41

Fakt, że w Anglii względnie często się gra długą piłą, ale to przecież pozytywnie koreluje z tempem gry. Zresztą, w Premier League czasami po prostu trzeba tak grać, bo niektóre drużyny grają bardzo agresywnym pressingiem, a tutaj poza Liverpoolem nikt na siłę nie próbuję wymieniać tysiąca podań.

Poza tym wystarczy poczytać wypowiedzi piłkarzy, którzy trafiają do Premier League i o ich pierwszych wrażeniach. Od razu zaznaczają, że tutaj się gra znacznie szybciej i trzeba ciągle być skoncentrowanym i nieustannie pod grą, a odpoczynku w zasadzie nie ma. Do tego dochodzi naprawdę twarda, fizyczna, kontaktowa gra, na którą pozwalają sędziowie.

A angielskie zespoły często w europejskich pucharach grają inaczej i chyba nie od dziś wiadomo. Choćby ze względu na to, że sędziowie już nie pozwalają na tak wiele.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2458

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 15 sty 2013, 17:45

guru pisze:? :lol: zajebiste rozumowanie.
Tak samo zajebiste rozumowanie tłuczaczyć błędy obrońców szybkim tempem.
Borussia pokazała City jak się gra szybko.Starcie tych ekip wyglądało jak Ferrari z Uazem

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 15 sty 2013, 17:48

metol pisze:Myślę, że w tym temacie nie dojdziemy do porozumienia. Co oczywiście nie przeszkadza w prowadzeniu dyskusji. Ja jednak chciałbym odnieść się do postu Morrowa, który zwrócił uwagę na kilka rzeczy. Zresztą wiele wątków w tej dyskusji i tak się powtarza.

Po pierwsze to nie da się jednoznacznie wyznaczyć obiektywnego kryterium, które miałoby przesądzać o sile danej ligi. Mogą być to sukcesy ich najlepszych drużyn na arenie międzynarodowej, może być to ilość reprezentantów z czołowych reprezentacji, może być to ogólny trend transferów na rynku (odpływu piłkarzu z jednej ligi na rzecz drugiej), a można też sugerować się wypowiedziami poszczególnych piłkarzy i menedżerów. Mi się wydaje, że trzeba każdy z tych wymienionych brać pod uwagę (jak i te których nie wymieniłem z jakichś powodów) i niejako 'ważyć' te ligi. Poza tym, wydaje mi się, że duże znaczenie w ocenie potencjału danej ligi ma fakt, kto tej oceny wykonuje. Bo nie da się ukryć, nie ma czystego, obiektywnego obserwatora. Każdy ocenia mając w podświadomości pewne sympatie, antypatie itd. To niemal oczywiste, że fan Manchesteru United powie, że najlepszą ligą jest ta angielska, a kibic Barcelony będzie gotów umrzeć za to, że hiszpańska jest naj, naj, naj. Niestety, albo może i stety, wiele tutaj zależy od indywidualnych preferencji, czy też po prostu gustu. Morrow pokazał nam, że ta dyskusja jest w zasadzie jałowa i nie dojdziemy do konkluzji na przykładzie analogii i przykładu dyskusji na temat kobiecej urody.

Żeby nie było, że nic nie wniosłem do dyskusji to sam pozwolę sobie stwierdzić, że w mojej ocenie najsilniejsza jest jednak Premier League. Wydaje mi się, że ta liga jest jednak bardziej wyrównana i nieprzewidywalna niż pozostałe konkurencyjne czołowe ligi. Niedawno Chelsea przegrało z QPR i co kolejkę w zasadzie możemy być świadkami niesamowitych, zaskakujących wyników, gdzie kandydat na mistrza dostaje bęcki od średniaka. Tutaj każdy mecz jest ciężki. Albo wystarczy spojrzeć na to jak nisko w tabeli są takie marki jak Liverpool, które obecnie pałęta się w okolicach środka tabeli, albo Newcastle, które raczej walczy o utrzymanie niż o podium. Poza tym spójrzcie na górną połowę tabeli, patrzcie jakie mocne zespoły tam się znajdują. Manchestery, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Liverpool, a teraz też aspiruje do tego grona między innymi Everton. Jakoś nie przychodzi mi do głowy liga w której widać tak mocną pierwszą siódemkę I nie zapominałbym jednak o takich rewelacjach jak WBA czy nawet walijskie Swansea, które w tym sezonie grają naprawdę ciekawy futbol i mogą coś osiągnąć, może nawet awans do LE, choć będzie to bardzo, bardzo trudne. Oczywiście ostatnie dwa kluby nie cieszą się taką renomą w Europie i świecie, ale wystarczy obejrzeć kilka ich meczy, żeby zacząć szanować ich grę, styl, a przede wszystkim wyniki jakie osiągają.

Poza tym Premier League jest naprawdę mocna kadrowo. Może żaden z tych piłkarzy nie znalazł się w jedenastce FIFA (btw. :badziewie: ), ale przecież wystarczy przejrzeć składy samych Manchesterów, żeby stwierdzić, że w tych klubach jest wielu piłkarzy najwyższej, światowej klasy. I nie tylko w Manchesterach. Przecież w Arsenalu mamy świetnych piłkarzy jak np. Cazorla czy Wallcott, w Tottenhamie m.in. Defoe, Adebayor, Lennon, Dembele, czy nawet w będących w pewnym kryzysie Liverpoolu mamy Gerrarda, Suareza, Lucasa, Aggera, a w Newcastle Krul, Colloccini, Ben Arfa, Cabaye, Tiote. W Evertonie też przecież są naprawdę świetni piłkarze przymierzani już do gry w najlepszych klubach jak choćby Fellaini, Baines, ale myślę że nawet Pienaar, Mirallas, Jagielka itd. W dodatku można zauważyć wyraźny trend przypływu dobrych piłkarzy z innych lig do Anglii. I jeszcze jedna rzecz o której bodaj wspominał kamil232. Jeśli jakiś topowy klub z Anglii chce jakiegoś piłkarza to generalnie go dostaje. Tak na dobrą sprawę realną konkurencję stanowi tylko Real i Barca, które nawet wręcz potrafi wyciągać najlepszych piłkarzy z tych brytyjskich zespołów, ale to w zasadzie wyjątki.

Napisałbym jeszcze pewnie więcej, ale niestety muszę już kończyć. Oczywiście nikt się ze mną nie musi zgadzać, ba, jestem nawet przekonany, że zaraz niektórzy się na mnie rzucą, ale przypominam, że to tylko moje prywatna, nieobiektywna opinia (choć pewnie do takiej aspirująca).
Nawet tego nie czytam. Brawa dla kierowcy.

Ty sie chyba Mateusz z Morrowem na glowy zamieniles.

Trzy grosze ode mnie. Jezeli ktos zapyta gdzie gra obecnie najsilniejszy zespol to nie ma watpliwosci ze w lidze hiszpanskiej. Jezeli jednak podejdziemy do sprawy przekrojowo to moim zdaniem najbardziej konkurencyjne wzgledem siebie druzyny graja w lidze angielskiej.
Dlatego w dyskusji ktora liga jest najsilniejsza opowiem sie po stronie zwolennikow Premiership. W lidze hiszpanskiej gra najlepsza druzyna na swiecie ale ona nie moze swiadczyc o sile calej ligi. Jezeli pojdziesz do przydroznego baru gdzie do kebaba dodaja kawior i trufle to nie powiesz ze to ekskluzywna restauracja. To raczej pewna aberracja i Barcelona jest wlasnie taka aberracja.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 15 sty 2013, 17:52

Ben Arfa to nie jest zjawisko ale za to Jovetić jest..i mi tutaj zarzucano że nie oglądam Seria A :mrgreen: ....szkoda tego komentować.Pozniej są kwiataki jak o Dempseyu czy Dembele

wielu piłkarzy którzy mieli styczność z Prem i innymi ligami mówi że w Prem gra się szybciej, oni chyba lepiej wiedzą co mówią.Wystarczy poczytac wywiad z Cazorlą.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 15 sty 2013, 17:53

Można by przekrzykiwać się do usranej śmierci, ale przynajmniej nie opowiadajmy bajek, a tymczasem
w anglii wieksosc druzyn gra z pominieciem srodka pola i pilka lata gora. s
To ja wytłumaczysz fakt, że jeśli weźmie się pod uwagę najlepsze ligi w Europie, to wśród 10ciu drużyn które mają największy % skutecznych podań, jest 5 z Anglii? Co ciekawe w pierwszej "20" z Hiszpanii jest jedynie Barca :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”