Ja napiszę trochę o el. do MŚ. w Ameryce Płd:
4 czerwca na Polsacie Sport pokażą mecz Brazylia - Paragwaj. Ja go nie obejże bo wyjeżdżam w góry
No dobra już do rzeczy:
Brazylia - Paragwaj. Zdecydowany hit w najbliższej kolejce eliminacji. Dla Paragwajczyków zwycięstwo oznacza to, że jedną nogą będą w MŚ. Brazylijczyków raczej porażka może mieć znaczenie tylko honorowe, bo już nikt nie wierzy, że się nie załapią. Oba zespoły jak się zakwalifikują to raczej w Niemczech nic wielkiego nie osiągną. Chociaż, przed MŚ 2002 o Brazylii też tak mówiony a jadnak wygrali.
Kolumbia - Peru. Dla mnie najciekawszy mecz kolejki, bo mam jeszcze nadzieję na awans Peruwiańczyków, którzy mają skład na MŚ. Solano, Pizarro, Farfan, Rebosio, znakomity Zegarra i oczywiście Palacios. Świetny skład, ale jakoś nic nie może osiągnąć. Peruwiańczycy mają w swojej lidze kupe talentów, wcale nie gorszych od tych z Argentyny i Brazylii. Mecz zapowiada się niezwykle emocjonująco, ponieważ obie reprezentacje mają tyle samo punktów i walczą [chyba już tylko] o miejsce w barażu. Narazie na tym miejscu znajduję się Urugwaj.
Wenezuela - Urugwaj. Wenezuelczycy już nie są chłopcami do bicia. Wbrew pozorom mecz dla Urusów raczej nie będzie przejażdżką. Świadzczy o tym to, że Wenezuela ma jeszcze szanse na awans do MŚ. Widać zrobili olbrzymie postępy w ostatnich latach. Urugwaj chce przgonić Paragwaj i awansować do MŚ bezpośrednio, ale biorąc pod uwagę obecną sytuacje w tabeli piąte miejsce dla nich będzie dobre.
Chile - Boliwia. Praktycznie już tylko Boliwia nie liczy się w walce o awans. Chilijczycy, którzy od awansu do MŚ we Francji nic nie osiągneli teraz chcą przerwać swoją słabą passę. Mam nadzieję, że im się uda. Mają dość łatwy terminarz i nic im nie stoi na przeszkodzie.
Ekwador - Argentyna. Co tu pisać? Oba zespoły są już jedną nogą w MŚ i tylko katastrofa może spowodować, że nie wejdą. Ekwadorczycy stali się jednym z najlepszych zespołółw strefy CONMEBOL i to tyle.
7 czerwca będzie mecz Argentyna - Brazylia. Wielki hit, ale już najprawdopodobniej nie będzie miał większego znaczenia na układ tabeli.
Arcyważny mecz rozegrają Peruwiańczycy, którzy zmierzą się z Urugwajem. Ten mecz moż mieć decydujące znaczenie jeśli chodzi o awans do MŚ.
Chilijczycy zagrają z Weneuelą i zwycięstwo przybliży ich do awansu (jeśli wygrają wcześniej z Boliwią)
Kolumbia zagra z Ekwadorem. Porażka chyba przekreśli ich szanse na awans.
No i jeszcze mało ważny mecz Paragwaj - Boliwia.
Oto tabela strefy CONMEBOL:
1 Argentyna 13 28 8 4 1 24 - 12
2 Brazylia 13 24 6 6 1 21 - 12
3 Ekwador 13 20 6 2 5 19 - 15
4 Paragwaj 13 19 5 4 4 16 - 17
5 Urugwaj 13 16 4 4 5 18 - 25
6 Kolumbia 13 14 3 5 5 12 - 12
7 Peru 13 14 3 5 5 15 - 16
8 Chile 13 14 3 5 5 12 - 14
9 Wenezuela 13 14 4 2 7 14 - 20
10 Boliwia 13 13 4 1 8 15 - 23