Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 141

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 28 sty 2008, 22:20

Dobra troche sie pomylilem co do Drogby. Co jednak nie zmienia faktu ze Manucho jest teraz wyróżniającym sie piłkarzem na PNA. Jesli uda mu sie u nas to napewno bedzie sukces. Ale wydaje mi sie ze ciągle ma predyspozycje by zostac swietnym piłkarzem.
A prawda jest tez to co mowi Guru, nic nie ryzykujemy, bo kosztowal nas tyle co nic, a juz w obecnej chwili jest warto pewnie z 10 razy tyle co jeszcze dwa miesiace temu gdy go kupowalismy.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 29 sty 2008, 22:50

Do tej pory nie wyjaśniła się sprawa dotycząca pozwolenia na grę na Wyspach Brytyjskich. Dlatego uważam, że wszelkie rozmyślania względem Manucho są bez sensu.

Jak podaje jeden z portali internetowych :
. lutego 1958 roku w Monachium miała miejsce katastrofa, która zmieniła Manchester United na zawsze. Już za kilka dni klub z Old Trafford będzie obchodzić 50 rocznicę tego wypadku. Solidarność z Czerwonymi Diabłami zapowiedziała reprezentacja Anglii, oraz Manchester City. Także w MUTV – telewizji Manchesteru United, będą nadawane programy upamiętniające katastrofę.

W rocznicę tragedii, kanał MUTV będzie darmowy dla wszystkich posiadaczy ‘Sky TV Satelite’. O 14:30 (15:30 czasu polskiego) będzie transmisja na żywo z Old Trafford, gdzie odbędą się uroczystości związane z obchodami rocznicy. Dodatkowo o 21:00 (22:00 czasu polskiego) zostanie wyemitowany film dokumentalny o Busby Babes.

Pięćdziesiąt lat temu football dotknęła straszna tragedia. Na lotnisku w Monachium rozbił się samolot z drużyną Manchesteru United. Zginęły 23 osoby, w tym 8 piłkarzy United. Kilka europejskich państw straciło swoich młodych reprezentantów.

Tego pechowego dnia drużyna sir Matta Busby’ego zremisowała z drużyną Red Star Belgrade 3:3, co dało im awans do półfinału Pucharu Europy. Czerwone Diabły, po wylocie z Belgradu, zaliczyły śródlądowanie w Monachium, gdzie na zaśnieżonym lotnisku zatankowali samolot.

Po wylocie z Niemiec mieli lecieć już prosto do Anglii. Pilot miał problemy ze startem – na pasie zalegał śnieg. Podjął on trzy próby – dwie zakończyły się fiaskiem i pasażerowie byli zmuszeni do opuszczenia samolotu. Za trzecim razem pojawiła się szansa, więc podjęto próbę startu. Niestety maszyna nie poderwała się do lotu, gdyż nie pozwoliły na to warunki pogodowe. Rozpędzony samolot nie zdołał wyhamować przed końcem pasa i rozbił się.

Rozwiały się marzenia Manchesteru United o zdobyciu Pucharu Europy. Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam Whelan – cała siódemka piłkarzy United zginęła na miejscu. 15 dni później w szpitalu zmarł Duncan Edwards.

W tym roku, bardziej niż kiedykolwiek< Czerwone Diabły przeżywają tragedię z Monachium. Piłkarze, trenerzy, wszyscy związani z klubem i kibice złożą hołd tragicznie zmarłym.

Minęło już 50lat, ale Busby Babes nigdy nie przeminą.
Czytałem już mnóstwo " dzieł " w których autorzy obszernie komentują tragedię z 1958 roku. Sam kiedyś napisałem artykuł o tym na 4 strony, nawet ukazał się na jednym z portali ( niegdysiejsze premiership.pl ).
Tak swoją drogą ... pewnie niektórzy z was mają możliwość nagrywania obrazu bezpośrednio z TV. Może nagracie uroczystość i inne związane z tą tragedią filmy ? Będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 30 sty 2008, 22:08

Nawet teraz ta bramka Ronaldo i gdzie on sie znajdował po raz kolejny potwierdza to co mówiłem.Nie mówcie mi, że Portugalczyk to pomocnik bo to śmieszne.

EDIT:

Druga bramka bardzo ładna 8)

Man Utd wraz z Arsenalem i Interem grają obecnie najlepszy futbol na świecie :]
Ostatnio zmieniony 30 sty 2008, 22:26 przez Bask, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Giggsy King
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Giggsy King » 30 sty 2008, 22:13

Koniec meczu, Ronaldo wygrał z Portsmouth. W 13 minut.

A ta druga bramka :rydzyk:

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 30 sty 2008, 22:30

Bask. Barcelona gra trójką w ataku ? tak uważasz ? Jeżeli tak : Iniesta to napastnik :]

W tym sezonie zdarzyło się że Ronaldo grał w pierwszej lini, min. z Birmingham. Dzisiaj nie wiem jak to wygląda ale skoro nie ma Teveza to pewnie też.

To ja powiem że w meczu ze Spurs, druga bramka to typowa akcja dla bocznego pomocnika, zejście z lewej strony do środka i gol. Nie mów że to napastnik bo to śmieszne :roll:

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 30 sty 2008, 22:35

No i żebyś wiedział, że w tym sezonie Iniesta grał sporo meczy na ataku :]

Nigdzie nie mówiłem, że Ronaldo jest środkowym napastnikiem bo nie jest. Już pisałem o tym zresztą, no ale najlepiej jest sie przyczepić gdy ktoś chce umniejszyć jego dokonania :lol: Ronaldo to "skrzydłowy - napastnik". Wiele osób widzi jak Portugalczyk ofensywnie gra. Pomocnicy tak nie grają.

I żeby nie było, że znów mi coś zarzucisz :roll:
Nie obchodzi mnie ile goli ktoś zdobywa na tej pozycji. Najważniejsze jest jakość tej gra. Dinho w tamtym sezonie też miał w lidze 21 czy więcej goli, a grał często słabo.

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 30 sty 2008, 22:38

Ile meczy w lidze opuścił CR w tym sezonie ?

Jesli jest jakakolwiek osoba która wie, dlaczego napisalem tam 'ó' to niech mi to powie :shock: ja nie wiem :shock:
Ostatnio zmieniony 30 sty 2008, 23:03 przez Bonso, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Giggsy King
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Giggsy King » 30 sty 2008, 22:48

Na początku zawieszony był na 3 mecze, potem chyba tylko jednego nie grał. W Premiership około 20 spotkań ma na koncie.
Bonso pisze:opóścił
:P

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 30 sty 2008, 22:51

Bask pisze:Nawet teraz ta bramka Ronaldo i gdzie on sie znajdował po raz kolejny potwierdza to co mówiłem.Nie mówcie mi, że Portugalczyk to pomocnik bo to śmieszne.
Bo dzis Ronaldo jest nominalnie wystawiony na ataku i tam gra, schodząc czasem na skrzydła. Skrzydłowymi dzis sa Nani i Park i tak jak widac graja głownie na skrzydłach.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 30 sty 2008, 22:52

John Travolta pisze:Bo dzis Ronaldo jest nominalnie wystawiony na ataku i tam gra, schodząc czasem na skrzydła. Skrzydłowymi dzis sa Nani i Park i tak jak widac graja głownie na skrzydłach.
Zmieniają się pozycjami. Park też często gości w polu karnym.
Tu nie chodzi tylko o ten mecz :]

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 30 sty 2008, 22:53

Zebyś wiedział że Ronaldo grał w tym sezonie w ataku nie więcej niż 3 spotkania 8) Schodził wtedy również do skrzydła ale był pozbawiony zadań defensywnych. W tych meczach moge przyznać był Skrzydłowym Napastnikiem :lol: Pozostałe spotkania grał w pomocy i asekurował swojego obrónce 8)

Jego nominalną pozycją jest bok pomocy, w czasie spotkania znajduje się na róznych pozycjach. W ataku również ale to chyba normalne w czasie wymienność pozycji.

Nigdzie nie mówiłem że mowiłeś że Ronaldo to środkowy napastnik :)

np. Ribery jest również dla ciebie skrzydłowym napastnikiem ? czy może pomocnikiem?

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 30 sty 2008, 23:00

Bask pisze:Zmieniają się pozycjami. Park też często gości w polu karnym.
Park schodzi do srodka gdy Ronaldo jest cofnięty, ale za wspierani bocznego obroncy w defensywie odpowiada własnie Park.
Dzisiejszy mecz Ronaldo od innych rózni sie własnie tym ze nie ma zadan defensywmych i wiecej jest w polu karnym niz przy lini bocznej. Wg mnie to własnie odróżnia napastnika od pomocnika.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 30 sty 2008, 23:00

Rossi pisze:np. Ribery jest również dla ciebie skrzydłowym napastnikiem ? czy może pomocnikiem?
Nie powiem ci jak gra w Bayernie bo tego nie wiem(rzadko oglądam Bundeslige) :]
W reprezentacji Francji na Mundialu grał dla mnie właśnie jako skrzydłowy-napastnik(btw. śmieszne określenie :D).
Rossi pisze:Pozostałe spotkania grał w pomocy i asekurował swojego obrónce Cool
Tylko, że gra na pozycji o której mówię nie wyklucza asekurowania obrońcy itp. Iniesta(gdy gra na ataku) i Messi też pomagają zawsze bocznemu obrońcy w asekurowania, obronie itd. Tylko Dinho nie miał zadań defensywnych i "mógł robić" co mu się tylko podoba :)

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 30 sty 2008, 23:12

To ja ci powiem że w reprezentacji przy systemie (uproszczonym) 4-3-3 Ronaldo można nazawać Skrzydłowym-Napastnikiem :lol: . Przy systemie 4:4:2 jest to praktycznienie możliwe a to z racji tego że w 4-3-3 jest 2dm ktorzy asekurują boki. W 4:4:2 nie ma dwóch defensywnych pomocników którzy zbiegają do boku w czasie ataku rywala asekurując swoją strone.
Rozumiesz :>

Tak na marginesie grając niegdyś w piłke na pozycji jednego z dm asekuracja swojej strony ( ja jestem lewonożny więc lewej) to jedno z ważniejszych zadań. Robiłem to po to aby Skrzydłowy-Napastnik :wink: nie musiał wracać za pomocnikiem który grał na jego stronie.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 30 sty 2008, 23:24

Rossi pisze:a to z racji tego że w 4-3-3 jest 2dm ktorzy asekurują boki
Nie zawsze. W Barcelonie jest powiedzmy Yaya,Xavi i Deco, więc jest tylko 1 dm, a reszta ma co prawda zadania defensywne, ale nie można nazwać żadnego z nich defensywnym pomocnikiem. Zresztą były takie mecze, że grali i Xavi i Deco i Iniesta razem w składzie. Taktyka 4-4-2 według mnie nie wyklucza asekurowania skrzydłowego napastnika. Carrick i Scholes w środku pola równie dobrze mogą asekurować skrzydłowych. Gdyby w środku pola grał Aimar i D' Alessandro to wtedy dopiero byłoby to niemożliwe :lol: Ferguson zresztą eksperymentował już innymi taktykami od 4-4-2 jak właśnie 4-3-3 :)

Ronaldo tak często schodzi do środka i gra blisko pola karnego, że po prostu ciężko powiedzieć, że to jest pomocnik. Dla mnie jest bocznym napastnikiem i tyle ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”