AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1403

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 12 maja 2012, 18:26

To jak to, zarzucasz mu, żeby przyznał się do błędu, a nie czytasz tego topicu? Nieładnie...
Kiedys go pytałem, ale nie doczekałem sie odpowiedzi, albo przeoczyłem. Potem Wilmora nie było, więc nie zaglądałem. Choć i tak w sumie często bardzo czytam ten topic. Źle sie wyraziłem, przez ostatni tydzień nic nie czytałem tutaj ;) W każdym bądź razie popatrzę sobie za tym.
Niedobrze, że młodych nie macie. Do tego brak kasy...i można powiedzieć, że sytuacja nieciekawa.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 727

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 12 maja 2012, 18:27

Mete, w 2005 mógł przejść do Bayernu albo Barcelony. Potwierdzał to w kilku wywiadach dla prasy. Gdyby nie zachowanie van Gaala to dalej by grał w Bayernie pewnie do końca sezonu.
Miał również ofertę z Milanu. Czytałem o tym niedawno. Powiedział to chyba Galliani.

Co do juniorów to IMHO niespodzianką w przyszłym sezonie będzie De Sciglio, który w meczach rozegranych w tym sezonie pokazał się z bardzo dobrej strony. Miał on już w tym roku pograć więcej, ale kontuzja mu przeszkodziła. Chłopak ma naprawdę spory potencjał i teraz będzie pracował z Tassottim, bo z tego co czytałem w przyszłym sezonie będzie już w pełni graczem pierwszego zespołu. W zimie jego wypożyczenie zastopował Allegri właśnie razem z Tassottim.

Z Primavery wytypowałbym jeszcze kilku ciekawych graczy. Dla przykładu Ely z defensywny, który ma dość duże umiejętności jak na swój wiek, ale wiosnę chyba miał troszkę słabszą. Na gwiazdę i na takiego "Zlatana" Primavery wyrósł Comi, który powinien odejść na wypożyczenie lub może dostać szansę na grę w pierwszej drużynie w przypadku odejścia Lopeza. Jest również Kinglsey Boateng, który po okresie przygotowań z zeszłego lata był najbliżej pierwszej jedenastki, ale oczywiście przeszkodziła mu kontuzja. To samo tyczy się Calvano oraz Valotiego, który są lansowani we Włoszech na nasze największe talenty i na nadzieje włoskiej piłki. Ten drugi prawdopodobnie pójdzie na wypożyczenie do Torino lub zostanie oddany w połowie do Lazio jeżeli dojdzie do transferu Hernanesa.

Z tym, że Włochy są zupełnie odwrotnym biegunem w stosunku do Niemiec jeżeli idzie o stawianie na młodzież (zresztą nietylko) i bardzo trudno będzie im dostać bezpośrednią szansę grę w pierwszym zespole.

Merkel na 99% wraca do Genoi. Nie wiadomo jeszcze tylko na jakiej zasadzie, ale najwięcej głosów jest takich, że niestety oddajemy go w całości. Co mnie cholernie zezłościło, bo to nasz najlepszy gracz Primavery ostatnich lat i jako jedyny od dłuższego czasu poradził sobie w pierwszym zespole bezpośrednio po wyjściu z juniorów. Dodatkowo został sprowadzony przez Braidę a wszyscy wiemy jak kończą gracze przez niego polecani...
Tak się patrzę i wszyscy ładnie i z klasą żegnają się z Milanem a Seedorf, złota kura, siedzi cicho, no nie licząc słów jego agenta, że decyzja będzie będzie za 15 dni. :roll:
Seedorf nie potrafi dojść do wniosku, że to już nie jego czas i to od kilku lat. Wypowiedź agenta dobitnie o tym świadczy. Mam tylko nadzieję, że przez te 15 dni nie wymusi niczego głupiego na zarządzie.

Pomysł rozstania z niemal wszystkimi senatorami wyszedł od Allegriego, który chce odmłodzić kadrę i zmienić liderów. Wreszcie mamy trenera z jajami chociaż to wiedziałem już w zeszłym sezonie. Teraz tylko niech dostanie graczy takich jak potrzebuje a efekty będzie widać.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 12 maja 2012, 18:42

Z tym, że Włochy są zupełnie odwrotnym biegunem w stosunku do Niemiec jeżeli idzie o stawianie na młodzież (zresztą nietylko) i bardzo trudno będzie im dostać bezpośrednią szansę grę w pierwszym zespole.
I tu leży spora część problemu, bo po EURO 2000 Niemcy zrobili całkowitą zmianę sytemu, napisali go od nowa wręcz i teraz daje to bardzo dobre efekty. I nie zanosi się na zmianę, bo co sezon przynajmniej kilku młodych się wybija. I to często w mocniejszych klubach. Żeby Serie A dogoniło Bundesligę to niestety, ale też takie reformy trzeba przejść, bo im dłużej będzie gracz utalentowany miał opóźniane wejście do 1 ligi tym gorzej. Właśnie tutaj rola wypożyczeń, gdzie taki np. Lahm w dwa lata rozwinął się niesamowicie. Drugi faktor to mniejsze kluby i ich stawianie na wychowanków a nie wypierdzialanie kasy na jakiś przeciętnych grajków.

Merkel...już lepiej żeby wrócił do Niemiec niż miał gnić w Genoi. Po tym co widziałem u nich w tym sezonie, to naprawdę, aż szkoda iść tam.

Milan musi też wprowadzać tych chłopaków na stałe, a nie na chwilę. Młody Faraon wygląda naprawdę dobrze, ale on też stanie w rozwoju, jeżeli nie będzie często grał. Patrząc na to co np. taki Robinho wyrabia, to lepiej na młodego postawić.
Oddawanie na współwłasność do mnie nie przemawia, bo potem trzeba znów płacić za swojego zawodnika, albo oddawać innych juniorów, co mija się z sensem.
W Niemczech wszystkie kluby bardziej lub mniej postawiły na młodych, Bayern ma dużo wychowanków, w przyszłym sezonie przychodzi Emre Can do pierwszej drużyny, też baardzo utalentowany zawodnik, Alaba, Contento, Badstuber...itd. Juniorzy są o krok od wygrania ligi U19, więc kilku młodych kolejnych sie szykuje. Szkoda, że w Milanie nie idzie się mocniej tą drogą, bo nie wierzę, że wasi juniorzy są aż tak słabi, żeby nie móc im dać szansy w kilku spotkaniach.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 12 maja 2012, 19:03

Dawno nie czytałem tego topicu, więc nie wiem. Bardzo dawno?
W zeszłym roku.
Myślałem, że chociaż z racji tego, że notujecie bardzo duże straty (70 mln, tak?),
Ta strata jest mocno dyskusyjna - podają ją media, ale nie jestem co do niej przekonany. Pensje wzrosły o 20 milionów budżet transferowy to było 30 milionów (może trochę więcej), a klub, który rok temu przy mniejszych zyskach z LM i bez mistrzostwa wyszedł skromnie na plus teraz przy lepszych wynikach sportowych zanotował 70 milionów euro straty?
W sumie dobrze, że stara gwardia odchodzi, ale ktoś młody i utalentowany powinien już za nich grać od kilku dobrych lat, tak aby zmiana pokoleniowa przeszła z jak największymi korzyściami i bez strat w tytułach.
Sytuacja młodzieży to temat niepewny, jak pokazały ostatnie lata - wszystko tam się zmienia jak w kalejdoskopie. Parę miesięcy temu Verdi był uznawany we Włoszech za olbrzymi talent, miał niezłe wejście do Torino, ale zgasł. Chłopak był czołowym graczem rozgrywek primavery (no i najlepszy u nas oczywiście), a w Serie B nie gra wiele lepiej od Odu, który w primaverze był graczem solidnym i bardzo w cieniu Simone.
Na ten moment moim zdaniem ciekawe nazwiska są cztery:
1. Merkel - możliwe, że już w całości gracz Genoi, co byłoby olbrzymią stratą, bo facet ma potencjał do zostania liderem Milanu w pomocy na długie lata;
2. Strasser - co najmniej dobra runda w Lecce na palącej u nas pozycji defensywnego pomocnika, świetny zeszły sezon w primaverze, po czym w zimie złapał ciężką kontuzję, wrócił leczyć się do nas, ale w lecie pewnie też odejdzie, bo potrzebuje minut, zwłaszcza po urazie;
3. Calvano - uraz kolana na wiosnę, wrócił w sierpniu, uraz we wrześniu, wrócił w styczniu, uraz w lutym czy marcu, który go wyeliminował z gry do końca sezonu - tak się marnuje największy talent zdaniem kibiców (choć ja jestem sceptyczny), najlepszy w plebiscytach graczy primavery dwa lata z rzędu;
4. Comi - więcej bramek niż spotkań, ale w decydujących meczach nie robił różnicy. Niby ma wszystko, czego wymagać od napastnika na tym poziomie, wszyscy w nim widzą wielki talent, ale znów - jestem sceptyczny, moim zdaniem czeka go wiele pracy nad taktyką, by wejść do dorosłego futbolu, nie mówiąc o poziomie Milanu - ale może dostanie szansę pod okiem Ibry jako następca Maxiego, jeśli nie wykupimy Argentyńczyka. Tak czy owak, jego los rozstrzygnie się w czerwcu, zwłaszcza że jest obiektem współwłasności;

Parę "głośnych" nazwisk w sektorze jest jeszcze - Ely, Hottor, Carmona (ten z Barcelony), Piscitelli, Ferreira, Ganz, Valoti - ale nie widzę żadnego z nich mającego wkład w zespół w przyszłym sezonie. Podobno zwłaszcza Valoti jest olbrzymim talentem, ale co go widzę, to mnie nie przekonuje, choć jest z tej grupy najmłodszy, a i tak został już do pierwszej drużyny przesunięty.
Wokół tej drużyny powstały olbrzymie oczekiwania jakiś czas temu, Ely przychodził jako nowy Thiago Silva, Ferreira jako najlepszy junior z Porto (kapitan ich zespołu młodzieżowego), Hottor jako lepszy Boateng i tak dalej - a tymczasem od dwóch lat albo stoją w miejscu, albo się cofają. A contrario taki Innocenti, który dla mnie rok temu był zapchajdziurą, w tym sezonie był czołowym graczem zespołu.
Problem w tym, że po odejściu zeszłorocznej ekipy w tym roku odmłodzono zespół likwidując rocznik 94/95 i tworząc jeden z najmłodszych składów w całych Włoszech - dlatego ostatnio w tej kategorii łupie nas Inter, z którym przez ostatnie dwa lata regularnie wygrywaliśmy. Niby dostali się do najlepszej ósemki, ale nie widzę tam nikogo takiego, jak z ekipy Verdiego, Strassera i Merkela. Z drugiej strony - za Merkela w primaverze byli ciekawsi i lepiej grający piłkarze, a on sam często grzał ławę.
Jest strasznie dużo losowości w tym wszystkim, robi się szum wokół jednych, a rozwijają się drudzy (De Sciglio był tłem dla Ghiringhelliego, a gdzie jest teraz jeden, a gdzie drugi?). Brakuje tego, co jest we Francji - jak zobaczysz ekipę 14 latków, to z dużą dozą pewności możesz powiedzieć, że za 5 lat liderami będą ci sami gracze, najwyżej ktoś do nich dołączy. Moim zdaniem decyduje o tym nastawienie na taktykę we włoskiej lidze - nic nie dadzą większe umiejętności, jeśli chłopak nie zrobi przeskoku w głowie z futbolu juniorskiego na dorosły (wiele razy o tym w kontekście De Sciglio mówił Allegri).

Tak czy owak - gdzieś popełniono błędy. Mija końca trzeci rok pracy z juniorami, a wybił się tylko Merkel, dziecko poprzedniego systemu. Zanim zdołamy odchować nowych, to minie trochę czasu, ale nastawienie na sektor młodzieżowy polegało też na skupywaniu dużych talentów z innych ekip, a te u nas raczej gasną. Po zapowiedziach Gallianiego po odejściu Carletto oczekiwałem zupełnie innych rezultatów po tym okresie czasu.
El Shaarawy to żadna zasługa - ściągnięto gracza, który był najlepszym młodym w Serie B, gwiazdką młodzieżówek.
Co do juniorów to IMHO niespodzianką w przyszłym sezonie będzie De Sciglio,
Też tak myślę, a też trzeba pamiętać, że on zwykle grywał na lewej obronie (w primaverze był zresztą zapchajdziurą, jak pisałem, był mocno w cieniu o wiele lepszych De Vito i Ghiringhelliego). Nie wiem, czy przy ściągnięciu młodych na środek obrony nie byłoby dobrze oddać go gdzieś na ogranie, bo u nas może się zmarnować, Allegri będzie wolał Bonerę.
W zimie jego wypożyczenie zastopował Allegri właśnie razem z Tassottim.
Tyle że - popraw, jeśli się mylę - on miał wylądować w C1. To by mu nic nie dało, ciekawe, co teraz zrobią, gdy zgłoszą się (a zgłoszą) po niego kluby z Serie B czy A.
Dla przykładu Ely z defensywny, który ma dość duże umiejętności jak na swój wiek, ale wiosnę chyba miał troszkę słabszą.
Oglądałeś go parę razy? Chłopak cały czas się kopie w czoło, momentami jest nawet odstawiany od pierwszego składu. Katastrofalny sezon notuje, "troszkę słabszą" wiosnę to miał Nocerino, Ely w tym sezonie wyglądał jak wczesny Thiago Silva sprzed meczu z Romą.
Jest również Kinglsey Boateng, który po okresie przygotowań z zeszłego lata był najbliżej pierwszej jedenastki, ale oczywiście przeszkodziła mu kontuzja.
Kontuzje. Jak wrócił z zerwanych więzadeł, to się znów połamał. Straszne.
Co mnie cholernie zezłościło, bo to nasz najlepszy gracz Primavery ostatnich lat
?! Chyba miałeś na myśli, że najlepszy z tych, którzy z niej wyszli...
Teraz tylko niech dostanie graczy takich jak potrzebuje a efekty będzie widać.
Obaj wiemy, że nie dostanie. Cofnięcie Emanuelsona do obrony to dobra decyzja, ale też dowód na to, że największa luka w składzie obok DP zostanie olana kosztem kolejnych ofensywnych graczy. Fajnie, tam też się przydadzą piłkarze, ale priorytetem powinien być nowy Van Bommel, później lewy obrońca z prawdziwego zdarzenia, następnie dwóch kreatywnych pomocników na pozycję Aquilaniego i Boatenga, a na koniec napastnik.
Oddawanie na współwłasność do mnie nie przemawia, bo potem trzeba znów płacić za swojego zawodnika, albo oddawać innych juniorów, co mija się z sensem.
Póki we Włoszech istnieje ta instytucja, to nikt nie będzie wypożyczał dobrych młodzików, wszyscy będą myśleli tylko o pozyskaniu połówki karty.
Szkoda, że w Milanie nie idzie się mocniej tą drogą, bo nie wierzę, że wasi juniorzy są aż tak słabi, żeby nie móc im dać szansy w kilku spotkaniach.
Idzie się - baza szkoleniowa młodzików jest rozbudowywana i ulepszana, ten sektor ma własny budżet transferowy, sprowadza się od groma młodych chłopców do różnych drużyn. Na razie to wygląda źle, bo popełniono błędy w selekcji lub rozwoju graczy sprowadzanych do najstarszych ekip (a więc tych najbardziej na świeczniku), ale zobaczymy, co będzie, gdy do tych ekip wejdą obecni 15 latkowie i młodsi chłopcy, często sprowadzani nawet z innych krajów (jak ten młody Serb - bramkarz, Petković chyba), ale będą szkoleni w Milanie. Jak porównasz nazwiska sztabu trenerskiego młodzików, to zobaczysz duże różnice, co cieszy, bo dekadę temu ten sektor leżał odłogiem i przypominał raczej ekstraklasę niż zdobywcę Ligi Mistrzów. Pierwszym "dużym" testem będzie przyszły sezon, gdy obecna młoda primavera wejdzie w swój prime time, a to piłkarze, którzy spędzili w nowym systemie trzy lata. Zigoni i spółka mogli być nieporozumieniem, ale od tych będzie się oczekiwać więcej. Na razie celem jest dobre pokazanie się w final eight, ale na przyszły sezon oczekuję nawiązania walki z włoską wielką trójką.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 12 maja 2012, 19:12

Co do Merkela to oczywiście chodzi mi o to, że najlepszy jaki wyszedł z Primavery, bo nie było o nim tak głośno gdy grał w juniorach. Ściągnięty za 7 mln Fossati siedzi w C1 a Merkel robił dobrą grę w Genoi jak i w Milanie.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 12 maja 2012, 19:16

Uściślając - Fossati razem z innymi kosztował w pakiecie 7 milionów, choć fakt - cała trójka nic zespołowi nie daje.
To jest jakiś kosmos, Fossati w Interze i Milanie był uznawany za świetnego pomocnika, młodzieżowy reprezentant Włoch, było o nim słychać od 14 roku życia, "nowy Pirlo" itp., a nie pokazał nic, nawet w C1 jego występy nie są zbyt wysoko oceniane.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 13 maja 2012, 10:48

Ciekawe wieści napływają z Włoch. Allegri powiedział, że nie odejdzie nikt z wielkich oraz, że Berlusconi obiecał mu nowy etap w Milanie. Galliani powiedział, że chcą Teveza i zrobią wszystko by go pozyskać. LGdS idzie dalej i piszę, że Berlusconi chce 6 nowych graczy - jeden z wysokiej półki (Tevez lub Balotelli) oraz 5 młodych talentów. ------> http://www.calciomercato.com/rassegna-s ... lli-944461

W Portugalii dziś piszą o ofercie za Witsela (wiele źródeł podaję, że oficjalna oferta już napłynęła). Z tym, że jego powinniśmy kupić rok temu. Teraz za drogi. Z tym, że Rui Costa go poleca do nas a Braida wg Sky od wczoraj jest w Lizbonie i negocjuje transfer.

Osobiście to chciałbym przespać to lato całe. Jestem pewien, że będzie długie i pełno różnych plotek. Oby się jak najszybciej skończyło...

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 13 maja 2012, 12:36

Seedorf odchodzi. Dziś jego ostatni mecz. Tak jak pisałem szkoda, że tak późno, ale chyba długo nie będziemy mieć takiego pomocnika o takich umiejętnościach jak on. Wielki gracz.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 13 maja 2012, 12:47

Żeby Serie A dogoniło Bundesligę to niestety, ale też takie reformy trzeba przejść
a w czym to serie a ma doganiać bundeslige bo chyba nie w poziomie sportowym?

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 982
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 13 maja 2012, 12:50

Poziom sportowy ligi włoskiej jest o większy niż niemieckiej problemem jest, że kluby Niemiecki jak już gra w pucharach to daje z siebie wszystko co się da, a nasi jak już grają w LE to uważają to za jakieś nie wiem obrzydzenie, szkoda, że tak jest, bo za niedługo to dwa kluby będą grały w LM...

Awatar użytkownika
Arwin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 83

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arwin » 13 maja 2012, 12:54

wloski pisze:Poziom sportowy ligi włoskiej jest o większy niż niemieckiej
:shock:
A po czym to wnioskujesz?

Jak dla mnie Bundesliga to obecnie trzecia liga w Europie, później dopiero są Włochy i na szarym końcu Francja.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 13 maja 2012, 13:13

porównaj 6 pierwszych zespołów chociażby. wiadomo, bayern jest mega mocny na arenie europejskiej od lat, borussia zajała ostatnie miejsce w grupie w lm - to są dwa zespoły, które obecnie odstają od reszty. ale gdzie takiemu mensiengladbach, leverkusen czy stuttgartowi do napoli czy interu? półfinał lm schalke to też jednorazowy wyskok. ja wiem, że fajnie ślicznie ładne stadiony, kibice, młodzi zdolni na boisku ale bundesliga dalej jest dostarczycielem grajków do ligi włoskiej/angielskiej/hiszpańskiej. żaden wyrózniający się zawodnik z tych lig nie pójdzie do leverkusen czy mensiengladbach, jedynie bayern jest w stanie powalczyć o takiego zawodnika.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 13 maja 2012, 13:17

Za to wloscy zawodnicy daja rade w Bundeslidze co pokazuja przyklady Barzagliego, Kjaera czy Molinaro

Awatar użytkownika
HELDER
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HELDER » 13 maja 2012, 13:28

wlosi zostali w czarnej dupie maryny poprzez swa niewiarygiodną niechec do pracy - ich interesuje tylko gdzie wyrwac panienke. :) i teraz maja za swoje, najwiekszy problem wlochow - stadiony - to kompletna ruina. ruina gorsza niz w kraju gdzie chodza niedzwiedzie po ulicach. wlosi zostali przyslowiowoe sto lat za murzynami. ale tez nie ma co gadac pilkarzy produkowali i produkowac beda najlepszych na swiecie - w tej scislej czolowce. dlatego liga wloska jako cos co mozna sprzedac - nie, ale jako cos z klasa sportową, napewno tak.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2457

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 13 maja 2012, 14:11

Gall pisze:Za to wloscy zawodnicy daja rade w Bundeslidze co pokazuja przyklady Barzagliego, Kjaera czy Molinaro
Molinaro wcale nie grafatalnie w Niemczech. Daje radę, we włoszech to nie był international level lecz ot zwykły ligowiec, dobry w defensywie i fatalny w ofensywie. W Niemczech gra podobnie, tylko widziałem wrzutki poprawił

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”