Wasze samochody - Strona 143

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 330

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 lut 2026, 11:54

Dla mnie przynosi efekty. Bardzo lubię sekundniki. Ale trzeba z nich zrezygnować bo większość ludzi jest głupsza.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6264
Kibicuję: 4rsenal

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 lut 2026, 11:59

Sekundniki odliczające ile jeszcze czerwonego to jest złoto które bardzo ułatwia życie kierowcom i nie rozumiem co komu w nich może nie pasować. Kometarze Boromira w tematach zachowań na jezdni są tyle warte że gość jest na nie w każdym z nich, typ ma po prostu permanentny problem z kierowcami. Przecież ta sygnalizacja I TAK TE SEKUNDY ODLICZA to naprawdę zamontowanie dodatkowego wyświetlacza led który pokaże je kierowcom to są jakieś duże wydatki? :mrgreen: Wydatek równie duży co zamontowanie światła ze strzałką w prawo.

A skoro panowie nagle tak wyliczają wydatki to może porozmawiamy o zwężaniu ulic i budowaniu dróg rowerowych z których rowerzyści i tak nie korzystają. Mam wrażenie że każdy rowerzysta który wsunie na dupe ortalionowy kombinezon z Deactlonu nagle myśli że jest samochodem i ścieżek rowerowych unika jak ognia, przynajmniej w Opolu takie inwestycje spowodowały... zwiększenie korków w mieście. Drogi, gdzie kiedyś zmieścił się samochód + rower, stały się wąskimi nitkami którymi wciąż jeżdżą samochody i rowery (ale mieście się tylko jeden z nich, więc trzeba wykonwywać niebezpieczne manewry wyprzedzania), a obok stoi bez zainteresowania piękna nikta rowerowa dla pieszych.

Awatar użytkownika
karollo89
Skład B
Skład B
Reputacja: 60

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 23 lut 2026, 12:11

Na skrzyżowaniach, którymi przejeżdżam w miarę regularnie i na których nie ma zamontowanych sekundników, sam już wiem, kiedy nastąpi zmiana świateł. Nie jest to aż tak precyzyjne, ale pozwala ruszyć równo z zapaleniem się zielonego światła.

Z sekundnikami czy bez, ruch wygląda tak, jakby ludzie – mimo tylu automatów na drogach – męczyli się z wrzuceniem pierwszego biegu w momencie, gdy pojawi się zielone światło.

Koszty to też zabawny temat, patrząc na to, jak marnowane są publiczne pieniądze. Pisałem wcześniej o skrzyżowaniu w Szczecinie, z którego usunęli sekundniki, a zamontowali system kamer, który wyłapuje przejazd na czerownym. Ludzie domagali się ich przywrócenia, ale 325 tysięcy złotych przerosło miasto. Tyle miałoby kosztować siedemnaście urządzeń.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6647

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 lut 2026, 13:43

Możesz wstawiać dane, podawać przykłady z różnych stron świata, badania, analizy i wnioski ale polski kierowca i tak wie lepiej, będzie jeździł jak chciał i jak mu wygodniej i jeszcze sobie to przed sobą wytłumaczy.

Szkoda strzępić ryja nawet.

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1017

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 23 lut 2026, 14:22

sickstick pisze:
23 lut 2026, 11:59
typ ma po prostu permanentny problem z kierowcami.
Problem to raczej mają kierowcy ze wszystkim: przepisami w pierwszej kolejności, następnie pieszymi i rowerzystami a także infrastrukturą. Stad zdziwienie że jak to nie ma narzędzi które pozwolą jeszcze depnąć w gaz żeby szybciej przelecieć przez skrzyżowanie czy to z nadmierną prędkością czy to na późnym żółtym.

Awatar użytkownika
karollo89
Skład B
Skład B
Reputacja: 60

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 23 lut 2026, 14:27

Tak się zastanawiam, bo powołujesz się na obecny stan wiedzy, a przytaczasz badania sprzed 16 lat. Nie ma niczego aktualniejszego? Ludzkość przez ten czas nie wypracowała jakiegoś konsensu, który uwypukliłby zalety i zniwelował wady tego systemu? Nie wiem, na przykład kamery wychwytującej przejazd na czerwonym świetle? Zaciekawiony dyskusją sprawdziłem, co w temacie sekundników słychać obecnie i wychodzi na to, że obecny rząd zmienia prawo, a od 2028 roku ma ich pojawić się na ulicach znacznie więcej. Byłoby szybciej, ale poprzedni rząd przespał. Ostatnie dwa zdania mogą być jednak dobrym argumentem przeciwko licznikom.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6647

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 lut 2026, 15:14

Jasne, jak macie jakieś nowe publikacje które optują za tym rozwiązaniem to śmiało, wrzucajcie. Ja się na nic nie zamykam, tylko krowa nie zmienia zdania.

Póki co zostanę przy:
Dwukrotnie więcej przejazdów na czerwonym świetle, większa prędkość samochodów – urzędnicy Zarządu Dróg Miejskich w Grudziądzu zrobili badanie, pokazali raport i zdemontowali licznik na skrzyżowaniu jako urządzenie zagrażające bezpieczeństwu

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6264
Kibicuję: 4rsenal

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 lut 2026, 15:43

Przema pisze:
23 lut 2026, 14:22
Problem to raczej mają kierowcy ze wszystkim
No bo jak ktoś jest kierowcą to wie o czym pisze z autopsji, a jak ktoś jest teoretykiem to szuka argumentów w google ;)

Awatar użytkownika
Przema
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1017

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 23 lut 2026, 15:44

sickstick pisze:
23 lut 2026, 15:43
Przema pisze:
23 lut 2026, 14:22
Problem to raczej mają kierowcy ze wszystkim
No bo jak ktoś jest kierowcą to wie o czym pisze z autopsji, a jak ktoś jest teoretykiem to szuka argumentów w google ;)
Czyli tzw argumenty anegdotyczne ;)

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 330

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 lut 2026, 17:34

Boromir pisze:
23 lut 2026, 13:43
Możesz wstawiać dane, podawać przykłady z różnych stron świata, badania, analizy i wnioski ale polski kierowca i tak wie lepiej, będzie jeździł jak chciał i jak mu wygodniej i jeszcze sobie to przed sobą wytłumaczy.

Szkoda strzępić ryja nawet.
Kup auto

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 05 kwie 2026, 2:44

Przyszedl czas na zmiane:

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4385
Kibicuję: AC Milan

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 05 kwie 2026, 9:29

X3? X5? Ładna ale ja przestałem rozróżniać te auta :)

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 05 kwie 2026, 11:07

Nie Tesla? Premi ci przez to nie utną?

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 05 kwie 2026, 16:09

Eyesmon pisze:
05 kwie 2026, 9:29
X3? X5? Ładna ale ja przestałem rozróżniać te auta :)
X5. X3 troche za maly w srodku, plus kompletnie mi sie nie podoba nowa odswiezona wersja - bardzo duzo plastiku w srodku.

j1mmy pisze:
05 kwie 2026, 11:07
Nie Tesla? Premi ci przez to nie utną?
Jestem anty-fanem Tesli :) jechalem w nich moze 3 czy 4 razy na delegacjach, strasznie 'surowe' auta w srodku. Jakby czlowiek mial sobie wyobrazic, jak wyglada auto zaprojektowane przez robota w fabryce, to wlasnie tak. Przyjdzie czas na elektryczne, ale jeszcze nie teraz.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4385
Kibicuję: AC Milan

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 05 kwie 2026, 16:27

Jak dobrze pójdzie to w połowie maja odbiorę nowa firmowke. Kodiak 2.0 tdi 4x4.

Zeby sie zmieścić w limicie korpo musiałem wyciąć pakiet Winter i wybrać miedzy kolorem a hakiem. Z bólem serca wybrałem kolor (bo ten podstawowy jest okropny). Miałem rozkmine miedzy błękit race a smokey diamond (mniej bruczny) i wziąłem blue ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”