Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1421

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6282
Kibicuję: 4rsenal

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 paź 2020, 19:08

DDK pisze:
28 paź 2020, 19:05
Jak jacyś kibice coś odjebali zagranicą to przecież nei było wielkiego poruszenia, nie?
Istnieje pewna drobna różnica pomiędzy dwoma przykładami które podałeś, mianowicie kobiety walczą o swoje prawa, nie jest to ich pierwszy strajk, a do tego nikomu nie zrobiły fizycznej krzywdy. Tymczasem kibice o który piszesz po prostu się najebali i zaczęli spuszczać ludziom wpierdol za darmo. Drobna różnica, a jednak znacząca.
DDK pisze:
28 paź 2020, 19:06
Z tego co widzę, to prawie cały ruch kibicowski po prostu pilnuje, żeby nie doszło do aktów agresji. W tym sporze to my jesteśmy tą mniej agresywną grupą. Ale ciężko się z ym pogodzić
A do jakich dokładnie aktów agresji doszło w kościołach poza demonstracjami z transparentami? Skoro piszesz o jakiś aktach agresji w kościołach to na pewno masz minimum 2 takie przykłady.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2158

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 28 paź 2020, 19:12

Nie wiem jak w innych miastach, ale w Poznaniu jestem raczej mocno zaskoczony porządkiem protestów. Byłem z 30 minut po zakończeniu protestu na Placu Wolności i cisza, spokój, żadnych puszek, butelek, petów czy innych śmieci po batonikach, które zwykle zostają po takich zgrupowaniach. Nieważne w którą stronę.
Po kilku dniach protestów, które siegają chyba największej ilości miast od dawna, jest dla mnie dziwnie spokojnie i bezkonfliktowo.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5296
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 28 paź 2020, 19:27

sickstick pisze:
28 paź 2020, 19:08
Istnieje pewna drobna różnica pomiędzy dwoma przykładami które podałeś, mianowicie kobiety walczą o swoje prawa, nie jest to ich pierwszy strajk, a do tego nikomu nie zrobiły fizycznej krzywdy. Tymczasem kibice o który piszesz po prostu się najebali i zaczęli spuszczać ludziom wpierdol za darmo. Drobna różnica, a jednak znacząca.
Poruszenie było też po sytuacjach, gdzie nikt nie ucierpiał. Zresztą poruszenie było nawet po niektórych oprawach. CZasmai to poruszenie było nawet na całą europę.
sickstick pisze:
28 paź 2020, 19:08
A do jakich dokładnie aktów agresji doszło w kościołach poza demonstracjami z transparentami? Skoro piszesz o jakiś aktach agresji w kościołach to na pewno masz minimum 2 takie przykłady.
Rodzaje agresji:
agresja wroga – agresja, która ma na celu zranienie lub zadanie bólu
agresja instrumentalna – agresja służąca innemu celowi niż zranienie lub zadanie bólu, np. zastraszenie, usunięcie konkurencji itp. - co drugi okrzyk na manifestacjach.
agresja prospołeczna – chroniąca interesy społeczne, obrona (służąca interesom jednostki i społeczeństwa) - tutaj nawet nie muszę tłumaczyć.
agresja indukowana – powstająca w efekcie psychomanipulacji - jw.
agresja odroczona
autoagresja – agresja skierowana na własną osobę

Agresja to nie musi być pobicie. Aktem agresji może być np. malowanie haseł na kościołach. I o tym pisałem. Przykładów są dziesiątki. Dlatego ludzie stoją przed kościołami.

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 28 paź 2020, 19:33

wczoraj nic się nie działo to może dzisiaj :lol2:

Obrazek

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 paź 2020, 19:35

Jeśli Najman walczy po stronie kiboli, to zwycięstwo kobiet jest praktycznie pewne.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2458

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 28 paź 2020, 19:36

Najman po angażach do tvp naprawdę się stara hehe :D

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 paź 2020, 19:37

Przy czym styl walki Najmana przypomina raczej modlitwę muzułmańską, niż chrześcijańską.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1966

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 paź 2020, 19:44

Kibole pilnują żeby inni nie siali zniszczenia ci sami kibole którzy rozpierdalali krzesełka na stadionach i wszczynali burdy na mieście :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 28 paź 2020, 19:47

@sickstick czemu się nie odniesiesz do mojej odpowiedzi? :)

@Conrado wiesz, że kibiców jest w samym krakowie kilkadziesiąt tysięcy? Wiesz, że zazwyczaj afery kręci mała grupa, a np. Wislaccy Patrioci (kiedyś była taka grupa) to całkowicie inne osoby? Wiesz, że niektórzy kibice też idą razem z kobietami? Czy wtedy już nie wrzucasz ich do jednego wora?

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 28 paź 2020, 19:47

po prostu przeszli z dresów hwdp, pdw na te z wizerunkami Polski walczącej itd xd

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 28 paź 2020, 19:47

Conrado pisze:
28 paź 2020, 19:44
Kibole pilnują żeby inni nie siali zniszczenia ci sami kibole którzy rozpierdalali krzesełka na stadionach i wszczynali burdy na mieście :)
pikniki nie będą siedzieć podczas dopingu kiedy na stadionie nie będzie krzesełek. Sprytne.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 paź 2020, 19:56

DDK pisze:
28 paź 2020, 19:47
@sickstick  czemu się nie odniesiesz do mojej odpowiedzi?
Bo jest wystarczająca. Zadałem ci pytanie, ty na nie odpowiedziałeś, mi ona wystarcza i nie widzę sensu drążenia tematu dalej. Oczywiście mógłbym cię zacytować i odpisać "Ok", ale byłoby to zwykłe nabijanie postów ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 paź 2020, 20:09

A tak pomijając już ten spór, mam pewne pytanie natury filozoficznej. Skoro życie zaczyna się od poczęcia, to dlaczego właściwie na nagrobkach są daty narodzin oraz śmierci? Powinny być daty poczęcia oraz śmierci.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 28 paź 2020, 20:16

sickstick pisze:
28 paź 2020, 20:09
A tak pomijając już ten spór, mam pewne pytanie natury filozoficznej. Skoro życie zaczyna się od poczęcia, to dlaczego właściwie na nagrobkach są daty narodzin oraz śmierci? Powinny być daty poczęcia oraz śmierci.
Niektóre kobiety nie wiedzą, kto jest ojcem, a co dopiero żeby ustalić, kiedy było poczęcie :P

Bezimienny11
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 36

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bezimienny11 » 28 paź 2020, 20:17

W Polsce wg sondażu z ub. roku, zdecydowana większość, ponad 50% była za utrzymaniem kompromisu aborcyjnego.
Dwie dużo mniejsze grupy, wg różnych szacunków od 15 do 25% chciały zaostrzenia lub liberalizacji.
Jedni i drudzy chcą przeciągnąć większość na swoją stronę.
Z jaką skutecznością? Ano z taką.
Naczelnik odleciał i wystąpił wczoraj w jakimś siermiężnym przemówieniu, apelując o obronę kościołów. Kibice stanęli pod jednym z kościołów z transparentem "Kobiety jesteśmy z Wami, walczmy z Pisiorami, nie tradycjami"
Ludzie wyszli bronić kościołów nie dlatego, że ktoś im kazał. Wyszli bo lewa swołocz niszczy to, co jest dla nich ważne.
No właśnie. Zaatakowano i zdewastowano już ponad 80 kościołów, a także pomniki JP2, Reagana, Pałac Branickich w Białymstoku (wtf?), a dziś... zniszczono pomnik Armii Krajowej w Warszawie. Robi to garstka, która chce wykorzystać protesty i przykleja się do nich, po to by wszczynać po raz kolejny rozróby. A milcząco aprobują to samozwańcze liderki protestu, które również wykorzystują go do swych celów głosząc postulaty aborcji na życzenie, z czym nie zgadza się większość protestujących.
Zniszczoną elewację natychmiast zaczęli czyścić uczestnicy protestu. Bo wartości są te same po obu stronach.
Krótko mówiąc. Polska generalnie nie chce dać się podzielić. Chcą to zrobić dwie skrajne grupy.
Nie dajmy się.
PS. A tym którzy niszczą pomniki i atakują kościoły, cytując jeden z transparentów, żebyście tak [ch**] stanęli na klockach lego

Obrazek

Obrazek

Czy jest na sali ktoś, kto się z tym, nie zgadza?

-----------------------------------------------------------------

"Policja straciła twarz", "to jest gestapo nie policja", "zdejmij mundur, przeproś matkę".
To tylko niektóre hasła wygłaszane/pisane przez moich kochanych rodaków... Więc napiszę jak ja to widzę. Pewnie będzie chaotycznie, zresztą chyba adekwatnie do sytuacji w kraju, ale spróbuję przedstawić swój punkt widzenia.
Policja straciła twarz ? To czego Wy szukacie na jednostkach policji ? Bo jakoś liczba interesantów, kolizji do obsłużenia, zgłaszanych interwencji, prowadzonych postępowań nie spadła. Czego Wy od nas chcecie ? Od gestapo ? Skoro cały czas przychodzicie na komisariat/komendę czy inną jednostkę policji lub dzwonicie na nr alarmowy ? Nie boicie się, że zostaniecie zagazowani przez gestapo ?
Wiecie co zauważyłem ? Że dzisiaj tyle osób ma parcie na szkło, że głowa mała. Nagle naroiło się rycerzy ortalionu. "Bohaterowie" dzisiejszych czasów. Ależ oni dzielnie walczą. Nagra policjanta, przepyta z przepisów, wrzuci film do sieci i wielki bohater. A w komentarzach pełno klakierów: "brawo Sebuś, jesteś wielki", a Sebuś dumny jakby całą rodzinę uratował z pożaru. Sebuś jeszcze nie poda adresu zamieszkania "bo RODO i konstytucja", to, że działa na swoją szkodę i korespondencja będzie kierowana na ostatni znany adres i uznana za doręczoną to już jego problem, ale powołuje się na RODO i konstytucję, a sam upublicznia wizerunek policjanta i nie tylko wizerunek, bo na filmie, który wrzuca do sieci prosi o podanie danych personalnych, więc udostępnia również dane policjanta. Zapominając, że wizerunek policjanta jest chroniony prawnie. Ale co ja tam wiem...
Opowiem Wam trochę o tych bohaterach. Oczywiście nie generalizuję, ale przedstawię Wam jak to często wygląda. Bohater Sebiks, nagrywa policjanta, odmawia przyjęcia mandatu, wykazuje się niezwykłą wiedzą zdobytą w internecie. Wrzuca swoje bohaterstwo w sieć, przez dwa dni chodzi po mieście jakby kaktusy miał pod pachami, a później przychodzi na komisariat i "panie władzo ja jednak przyjmę ten mandat, sądy różnie do tego podchodzą, nie będę ryzykować".
Kolejny bohater Brajan urządza w mieście strajki antymaseczkowe, a później przychodzi do komisariatu o dziwo w maseczce i mówi: "panie władzo bo rower ukradli". Następnie przed przystąpieniem do czynności grzecznie wystawia czułko by zbadać mu temperaturę i prawidłowo dezynfekuje rączki. Wszystko żeby zostać prawidłowo "obsłużony".
Kolejna kwestia. Jeżeli owy bohater odmówi przyjęcia mandatu i sprawa trafi do sądu, a on zostanie uniewinniony to wyrok wrzuci w sieć, a co jeśli wyrok będzie skazujący ? Jak myślicie ? Wrzuci wyrok żeby przyznać się do błędu ? W jednym z dużych miast na 21 wniosków o ukaranie 15 było wyrokami skazującymi. Sędziowie nie znają przepisów ? My mamy je znać ? Jak przecież (wg Was) jeden z nas czyta, drugi pisze, w szkole nam kradli kanapki i jesteśmy durniami bez szkoły.
I o ile czepiają się nas to pół biedy. Ale jak idą do galerii handlowych i robią młodym dziewczynom awantury za to, że ich szefowa zabroniła obsługiwać klientów bez maski to już chyba przegięcie. Co ta jedna dziewczyna z drugą jest winna ? To, że chciała dorobić, a ktoś wymyślił takie przepisy ?
Wracając do konstytucji. Niedługo zacznę piętnasty rok służby. W trakcie służby zaliczyłem wiele szkoleń. Na szkoleniach omawiany był kodeks karny, kodeks wykroczeń, inne akty prawne, nawet kodeks rodzinny i opiekuńczy. Zgadnijcie ile razy wykładowca omawiał konstytucję. Ani razu. Za to teraz każdy "zna" konstytucję i przepytuje policjanta na ulicy, oczywiście rejestrując ten fakt. A policjant ma wiedzieć gdzie jest przecinek, a gdzie kropka. A jak wyjmie jakiś akt prawny żeby przeczytać to łach bo nie zna na pamięć. Powiem Wam jedno. Jeżeli ktoś wyciągnąłby telefon i zacząłby Was nagrywać, a Wy wiedzielibyście, że zaraz trafi to do sieci to część z Was by nie wiedziała ile to jest 2 + 2.
Z racji tego, że dodatkowej pracy u nas przybyło, parę dni temu, choć to nie moja brocha, doprowadzałem zatrzymaną do sądu. Wiecie jaki obraz zastałem. Po lewej stronie sali siedzi pani prokurator w maseczce, po prawej prawej pani adwokat w maseczce, a w centralnym miejscu pan sędzia. Uwaga ! Również w maseczce. No my psy gówno się znamy na przepisach i możemy najwyżej "zamknąć ryj". Ale żeby wykształceni prawnicy nie wiedzieli, że to jest niekonstytucyjne ? Poza tym nie boją się grzybicy płuc. Mało tego zarówno pani prokurator jak i pani adwokat w mowach końcowych posiłkowały się kodeksami. Nie znają na pamięć ? Pani prokurator wnioskująca o tymczasowy areszt zerka do kodeksu ? Aha, oni nie muszą na pamięć. Na pamięć musi znać tylko ten pies co służy na ulicy.
Kolejny "maczo". Gość zionie dymem tytoniowym zmieszanym z jakimś tanim alkoholem i kij wie czym jeszcze. Widoczne braki w uzębieniu (mimo młodego wieku), a chłop mówi, że nie będzie nosił maseczki bo grzybicy dostanie...
Jakiś czas temu była moda wprowadzona przez antysmogowców by biegać, spacerować, uprawiać sport w maseczkach bo smog nas truje. Ci sami ludzie teraz twierdzą, że te maseczki trują... Dziś, części ludzi, tej którym nie przeszkadzało zasłanianie twarzy podczas rozbijania witryny sklepowej albo robienia zadymy teraz nagle to zaczęło przeszkadzać...
O tym, że legalne zasłonięcie twarzy nam znacznie utrudnia pracę, bo teraz każdy złodziej, rozbojarz legalnie zasłania facjatę nikt nie myśli. O tym, że czynności związane z walką z koronawirusem zostały na nas nałożone dodatkowo, a nie w zamian za inne czynności służbowe, też nie. Ale "ch*j z psiarnią" no chyba, że ja będę potrzebował ich pomocy...
Odnośnie ostatnich wydarzeń. Ja rozumiem, że wyrok TK może wiele osób, zwłaszcza kobiet zdenerwować. Ale czy to jest powód by na bohaterkę wykreować panią, która posługuje się słownictwem gorszym niż nasi bywalcy na "dołku". Jeszcze na jakimś profilu przeczytałem: "policja nas spacyfikowała, a my tylko delikatnie rzucałyśmy kamieniami" . Aha... To ja nie wiedziałem, że delikatnie można rzucać w policjanta. Następnym razem musimy mierzyć jakoś siłę rzutu... Poza tym jak rzucasz kamieniem w kordon policji droga kobieto to pomyśl o tym, że tym kamieniem może dostać również kobieta (policjantka), która w pełni się zgadza z Twoimi poglądami.
Pamiętajcie też, że jak namawiacie do wojny. Tak wojny, tak część z Was pisze, to namawiacie również ludzi, którzy w d*pie mają Wasze postulaty. Oni po prostu lubią zadymy. Dołączą do Was i na Wasze konto pójdą niecne czyny. Jestem pewien, że spora część, która teraz krzyczy "wypierd*lać" głosowała na obecny rząd, a teraz udają antysystemowców bo mają pretekst by się wyżyć na policji.
Jakoś w niektórych miastach protesty odbyły się pokojowo. Nikt niczym nie rzucał w funkcjonariuszy, nikt się nie szarpał, gaz nie był używany. Aha... Pewnie w tych miejscowościach policja nie prowokowała... no tak...
Do tego wszystkiego jeszcze oliwy do ognia dolewają partie, które jeszcze nie miały okazji rządzić. I te teksty typu: "czy za PIS czy za PO policja zachowuje się jak ZOMO". A jak będzie zachowywała się na wypadek Waszych ewentualnych rządów ? Zamiast gazu będziemy rozpylać Bris o zapachu morskiej bryzy, zamiast gumowych pocisków będziemy używać gum balonowych, a w dłoniach zamiast pałki będziemy trzymać cukrową watę, którą będziemy częstować każdego demonstranta ? Bo przecież Wasze postulaty są takie super, że jak dojdziecie do władzy to 100% społeczeństwa będzię Was popierało, a na ulicę wyjdą ludzie żeby zamiast "wypierd*lać" krzyczeć DZIĘKUJEMY ...
Ludzie czy Wy myślicie, że my uwielbiamy nosić na twarzy jakieś maseczki ? Albo nie mamy co robić więc czepiamy się Was bo Wy ich nie nosicie ? Ktoś podjął taką decyzję. Ktoś uznał, że to jest wymagane. Tym kimś są osoby z rządu, które w wyborach dostały mandat od Narodu. Nie do nas te pretensje. Więc nie kierujcie żali, pretensji, agresji w naszą stronę bo będziemy musieli odpowiedzieć adekwatnymi środkami. Naszą rolą jest zapewnienie porządku i co byście nie pisali w komentarzach to my będziemy robić swoje.
Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach sporo osób ma przesrane bo nie może wykonywać swojego zawodu, bo cierpi finansowo, bo zupełnie się nie zgadza z decyzjami rządu. Ja to rozumiem. Wy też zrozumcie nas.
Mój wywód pewnie przysporzy mi wielu hejterów, ale wiecie co ? Mam to gdzieś. W twarz mi nie naplujecie bo przecież jej nie mam. Mundur zdejmuję po służbie, ale na kolejną służbę go zakładam, a matki nie muszę przepraszać - pytałem.

Czy jest na sali ktoś kto się z tym nie zgadza?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”