Kosciół - Strona 16

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
bbaros
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bbaros » 17 lut 2006, 15:29

Chlopaczek pisze:Mamy dalszy ciag serialu pod tytulem "Swiatynia Opatrznosci Bozej"
Dzisiaj sejm zaklepal 20 mil zlotych na to wiekopomne dzielo.Wczesniej samorzad Mazowsza przeznaczyl 15 baniek rowniez na ten cel (ja czytalem ze 20).
W zwiazku z tym ze dofinansowywanie budowli sakralnych przez panstwo jest w naszym kraju sprzeczne z Konstytucja wymyslono ze tak naprawde rzad dofinansuje jakies muzeum ktore powstanie w SOB.Moze po to byl im ten Twardowski?Jeszcze po smierci Glempa go tam dorzuca i z czystym sumieniem bedzie mozna nazwac Swiatynie Opatrznosci Bozej dziedzictwem calego polskiego narodu.

Budowa Swiatyni ciagnie sie latami a jej konca nie widac.Rzad nie moze tego tak zostawic z pewnoscia cos jeszcze z budzetu wygrzebia.Abstrahujac od tego czy nas na to stac (bo nie stac ale co tam) najbardziej zniesmaczylo mnie w tym ze na ta budowle placa i wierzacy i niewierzacy oraz ludzie wszystkich innych wyznan niz katolickie a zameldowani w Polsce.Generalnie to powinni sie przyzwyczaic bo panstwo od lat (szczegolnie od 1993 roku w ktorym to podpisano konkordat) chojnie wspomaga kosciol jednak niesmak i to ogromny pozostaje.

Jedny pozytyw w tym jest taki ze katolicy tez widza glupote tego co zrobil nasz rzad.Poza totalnie oderwanymi komentarzami w stylu "Dzieki ten swiatyni Bog bedzie nam sprzyjal i obroni przed wszystkim" widze ogolny sprzeciw.Tyle dobrego ale trzeba bylo myslec podczas wyborow albo trzeba bylo w ogole na nie isc.

no co Ty :? Polska to jedyny kraj posiadający zapasową kopie prezydenta i rząd sterowany radiem, a ty jeszcze narzekasz :shock:

Awatar użytkownika
rymownik
Czerwony Diabeł

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rymownik » 17 lut 2006, 15:32

bagg pisze:Jedną z cech kleru jest właśnie to, że potrafią manipulować prawdą...pokazywać nam to co chcielibyśmy słyszeć, a sprawy nieprzyjmne odkładać na bok. Mogę się założyć, że Watykan ma zaplanowane z góry odpowiedzi na kontrowersyjne pytania...i potrafią oni doskonale wykorzystać niewiedzę 'zwykłych śmiertelników'. Mury Stolicy Apostolskiej kryją też wiele tajemnic, o których się nie dowiemy
Ameryki nie odkryłeś. To chyba logiczne, że księża, tak samo jak politycy będą nam mówili to, co chemy usłyszeć. Zawsze tak było i zawsze tak będzie. nie ma się czemu dziwić. Każda osoba pełniąca funkcję 'publiczną' będzie mówiła to, co chce usłyszeć motłoch. No oczywiście, że Watykan ma z góry opracowane odpowiedzi. TO również nie wydaje mi się być czymś dziwnym. Watykan - jako najwyższa władza kościoła musi dawać przykład swoim podpoiecznym, czyli zwykłym księżom. W odpowiedziach na różne kontrowersyjne pytania dlatego nie może być nawet najmniejszego błędu. Niewiedza zwykłych śmiertelnników - tak, to niewątpliwie wielka przewaga kościoła, ale niby dlaczego mieliby jej nie wykorzystać? To są tylko ludzie i dążą nie tylko do dobra ogółu, ale też do ustawienia własnej osoby na wysokiej, bezpiecznej pozycji ;) To, że mury Watykanu kryją w sobie wiele tajemnic chyba też jest oczywiste. Od 2000 lat nieprzerwanie są tam gromadzone informacje. Kościół to w końcu jedna z najdłużej działających instytucji, a w ciągu 2000 lat naprawdę można zdobyć wiele ciekawych informacji.

bagg pisze: Ale teraz chodzi mi o siatkę wywiadowczą Watykanu...gdzież słyszałem, że posiada on najstarszą i najbardziej doświadczoną agencję wywiadowczą na świecie, powie mi ktoś o tym coś więcej?
Nie no zaraz dojdzie do tego, że CIA jest pod władaniem Watykanu :roll: Ja o czymś takim nie słyszałem. Za dużo razy rpzeczytałeś 'Anioły i Deomny' :roll:
bagg pisze:On zrobił wiele dobrego, możliwe że Chlopaczek miał rację z tym, że mógłby zrobić jeszcze więcej ale tego już się nie dowiemy. Oczywiście nie było on bez skazy, bo nie ma ludzi idealnych, choć jak dla mnie był on go bliski.
Tak, Jan Paweł II zrobił baardzo dużo dobrych rzeczy. Wiesz co Chłopaczek? Każdy zawsze może zrobić więcej, może doceń po prostu to, co zrobił Wojtyła? Ludzi idealnych rzeczywiście nie ma, ale Karol Wojtyła był jednym z tych, których można nazwać 'prawie idealnymi'.
bagg pisze:Połączył też wszystkich chrześcijan podczas jego śmierci, ale szczerze powiedziawszy bardzo mnie denerwowało to, że wszystkie dzieciaki tak nagle pokochały osobę o której nie miały najmniejszego pojęcia, modne stało się też wysyłanie łańcuszków przez gg i posiadanie w opisie słowa 'Ojciec Święty', itp
Połączył wszystkich Chrześcjan nie tylko w dniu śmierci. Myślę, że jednoczył nas wszystkich podczas swojego życia, a Ci, którzy zjednoczyli się w dniu Jego śmierci, niewątpliwie zrobili to na pokaz.
Zachowanie większości ludzi też jest całkiem zrozumioałe. Skoro kolega ma w opisie Ojciec św. to dlaczego ja mam być gorszy? To tak samo, jak z młódymi kibicami. Barca, za miesiąc Chelsea, później jeszcze Milan... Nikt nie chciał byc gorszy, wiec zaczęto manifestować 'miłość' do Papieża Polaka. Wiadomo było, ze jest to tylko chwilowe zachowanie. Tak samo jak kibice... Super, dwa dni bez bijatyki z kibicami przeciwników, a później wszystko wraca do normy. W dniu śmierci, że tak się wyrażę, Jan Paweł II stał się modny :) Modny na jeden dzień.

Chłopaczek pisze:Problem polega na tym ze nikt na ziemi nie moze w 100% powiedziec "tak niebio istnieje"
Tak samo jak Ty nie możesz powiedzieć, że Boga na pewno nie ma ;) To się właśnie nazywa wiara :)

bagg pisze:Jeszcze jeden temat, który chciałbym poruszyć to antykoncepcja w oczach Kościoła. Tu również się z nim nie zgadzam. Gdy w Afryce około 1/4 ludzi jest zarażona AIDS i innymi chorobami to czy antykoncepcja nie byłaby wręcz wskazana?
Tu się akurat zgodzę ;) Antykoncepcja - nigdy nie zgadzałem się z postawą kościoła wobec tego problemu. Po pierwsze: nie dochodzi do zapłodnienia, więc żadnego życia się nie unicestwia. Po drugie: po co mają się rodzić niechciane dzieci, nie lepiej temu zapobiec ?

Chłopaczek pisze:Watykan moze powiedziec cokolwiek bo fanatycy wierza slepo w ich slowa reszta przestrzega ich wybiorczo (antykoncepcja) a takich jak ja w pewnych sprawach zadna odpowiedz Watykanu nie usatysfakcjonuje.
No tak. A jak nazwiesz postawę islamskich terrorystów? Też wierzą w ślepo w to, co powie ich religijny przywódca. Tak jest wszędzie, nie tylko w kościele Katolickim. No właśnie, Ciebie Chłopaczek nie da się usatysfakcjonować :P Niezależnie od tego, co Watykan ogłosi, Ty i tak będziesz przeciw, albo nie zadowoli Cię ta odpowiedź, z góry ejsteś nastawiony na 'nie'.
Chłopaczek pisze:Bo gdyby czlowiek sklonowal czlowieka to czy Bog wydawalby sie tak potezny jak wydaje sie teraz?
Nie, nie wydawałby sie tak potężny. Akurta w tej kwestii popeiram kościół, jestem przeciwko klonowaniu. Oglądał ktoś film 'Island" ? :P
Chłopaczek pisze:Podobno jakis dwoch biskupow poblogoslawilo ich przed akcja (jak widac nie pomoglo).
Plotki były zawsze i będą zawsze :) Tak jak wszędzie. Nie jesteśmy w stanie powiedzieć czy tak było, czy też nie. Moim zdaniem to tylko wymysł. Tak samo gdybym powiedział, że Chuck Norris to mój wujek :D Nie macie możliwości sprawdzeniu autentyczności tego, co napisałem :P
bagg pisze:A tak swoją drogą...słyszeliście o teorii, że JP II był leczony komórkami macierzystymi, które potępiał? Ja mimo wszystko sądzę, że to bujda. Jeśli jednak okazałoby się, że tak było to zająłbym raczej stanowisko, że robiono to bez jego zgody.
Było o tym głośno. Kolejna plotka, przynajmniej tak mi się wydaje. Po śmierci Jan Paweł II stał się najbardziej popularnym tematem, więc trzeba było czymś zaspokoić rzeszę czytelników, słuchaczy czy też widzów ;) A jeżeli nawet był leczony komórkami macierzystymi, to na pewno odbywało się to bez jego zgody :)
bagg pisze:Właściwie to by było bardzo sprytne zagranie. Papież, którego kochają wszyscy ginie jak męczennik. Cały świat modli się za niego...jakby to dobrze nakręcić dałoby się zarobić dużą kasiorę na tym (chociaż jestem pewien, że tego im akurat nie brakuje). Pozatym pokazałoby to światu jak to inne religie są złe i w ogóle. Wiem, głupia teoria, ale .
bardzo głupia.

Dobra, spać mi się chce i na razie mam dosyć myślenia :P Starczy moich wypocin :P

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 17 lut 2006, 15:43

bbaros pisze:no co Ty Polska to jedyny kraj posiadający zapasową kopie prezydenta i rząd sterowany radiem, a ty jeszcze narzekasz
naszczęście nie jest to jedyny kraj w którym są tacy "dowcipnisie" jak TY

Ateizm jest cool !!! wiara jest do dupy!! kosciół to scierwa, a szatan jest wielki !!

fieldy na prezydenta, jego brat na cieniasa (porządzi zza pleców premiera chłopaczka) Jarzyna na Kardynała, popalic wszystkie katolickie swiątynie, niggaz zostanie pierwszym murzynem jako minister sprawiedliwości i ... pożyjemy w chłopaczkolandzie, PrOtEcToR założy stacje radiową Marękę i zamiast nawoływac mecherowe berety do rewolucji, bedzie kazał bojówką "Waloncego z Końmi" bic sie o dotacje na zioło dla Zazawatych :roll:

:angry2: :płacze:

pozdro wszechkrytykujący antykatoliccy filozofowie dbajacy o każdą złotówke z naszego budżetu !!

złooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 15:54

genius pisze:
Tak, Jan Paweł II zrobił baardzo dużo dobrych rzeczy. Wiesz co Chłopaczek? Każdy zawsze może zrobić więcej, może doceń po prostu to, co zrobił Wojtyła? Ludzi idealnych rzeczywiście nie ma, ale Karol Wojtyła był jednym z tych, których można nazwać 'prawie idealnymi'.
Az rzuce popularnym haselkiem "prawie robi wielka roznice".Jak mi powiesz co zrobil godnego docenienia to moze to docenie.
Jak zwykle sprawa rozbija sie o jedna rzecz.Rzucacie "zrobil baaaaaardzo duzo" albo jak Mazurek "zapobiegl tylu konfliktom na swiecie ze za duzo pisania zeby je wymienic" a jak pada pytanie o konkrety to odpowiada glucha cisza (w przypadku forum glucha cisza to dziwne sformulowanie).
Z dobrej woli przyjme ze zrobil to niesprecyzowane "baaardzo duzo".Tylko ze mogl zrobic o wiele wiecej.Byl konserwatysta stal w miejscu.Poczytaj opinie teologow znaczna ich czesc uwaza ze cofnal kosciol do czasow sredniowiecza.Nie poszedl za zmianami ktore wyznaczyl Drugi Sobor Watykanski.
genius pisze:Połączył wszystkich Chrześcjan nie tylko w dniu śmierci.
Tak tak wszystkich.Doslownie wszystkich.Bierzesz pod uwage rowniez tych ktorzy sa do statystyk wliczani jako katolicy (np. ja) czy tylko tych ktorzy sie jako katolicy deklaruja?
Jak tego nie ujmiesz to na pewno nie wszystkich zjednoczyl nie byl dla wszystkich autorytetem i nie wszyscy go podziwiali jak to sie nam wmawialo i dalej wmawia.
genius pisze:Tu się akurat zgodzę ;) Antykoncepcja - nigdy nie zgadzałem się z postawą kościoła wobec tego problemu. Po pierwsze: nie dochodzi do zapłodnienia, więc żadnego życia się nie unicestwia. Po drugie: po co mają się rodzić niechciane dzieci, nie lepiej temu zapobiec ?
Wiec jednak zgadzasz sie ze Karol mogl zrobic o wiele wiecej?Mogl ocalic tysiace jak nie miliony ludzi przed choroba.Gdyby tylko nie trzymal sie kurczowo przestarzaly kompletnie niedzisiejszych a do tego glupich koscielnych twierdzen odnosnie antykoncepcji.
genius pisze:No tak. A jak nazwiesz postawę islamskich terrorystów? Też wierzą w ślepo w to, co powie ich religijny przywódca. Tak jest wszędzie, nie tylko w kościele Katolickim. No właśnie, Ciebie Chłopaczek nie da się usatysfakcjonować :P Niezależnie od tego, co Watykan ogłosi, Ty i tak będziesz przeciw, albo nie zadowoli Cię ta odpowiedź, z góry ejsteś nastawiony na 'nie'.
Dlaczego mieszasz terrorystow do islamu?Islamscy fundamentalisci przekladajac ich na nasze realia to sekta czerpiaca z religii katolickiej (w ich przypadku z islamu) oby osiagnac wlasne cele najczesciej majace malo wspolnego z istota wyznania ktorym sie zaslaniaja.
genius pisze:Było o tym głośno. Kolejna plotka, przynajmniej tak mi się wydaje. Po śmierci Jan Paweł II stał się najbardziej popularnym tematem, więc trzeba było czymś zaspokoić rzeszę czytelników, słuchaczy czy też widzów ;) A jeżeli nawet był leczony komórkami macierzystymi, to na pewno odbywało się to bez jego zgody :)
Nie czytales chyba calego tematu.Mi tez by sie nie chcialo.Pisalem juz o tym wczesniej.JP2 nie byl leczony tym sposobem.To tak jak piszesz plotka.
Ale tutaj widac jak afirmujesz Karola Wojtyle.Dopuszczasz co prawda do siebie ze taki sposob leczenia mogl miec miejsce ale nawet jesli mial to absolutnie nie rozwazasz mozliwosci ze za jego pozwoleniem.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 17 lut 2006, 15:58

Chlopaczek pisze:Dzisiaj sejm zaklepal 20 mil zlotych na to wiekopomne dzielo.Wczesniej samorzad Mazowsza przeznaczyl 15 baniek rowniez na ten cel (ja czytalem ze 20).
Kościołów nigdy za wiele. Rozebrać stadiony, będzie materiał na Świątynie Opatrzności. To jest fascynujące, nie ma na razie kasy na nędzny (w porównaniu z Świątynią) pawilon medialny na Wiśle, a Glemp rok w rok będzie ciągnąć kasę z cycka podatnika. Za przeproszeniem, ale coraz bardziej doceniam Ojca Dyrektora, który był w stanie z wyłudzonych darowizn stworzyć uczelnię i mediane imperium. Baa, nawet licheński Disneyland powstał za renty i emeryturki. A tutaj PiS zabiera co roku 20 mln szpitalom, stadionom, zarządom dróg.

PS. Dzieki tej swiatyni Bog bedzie nam sprzyjal i obroni przed wszystkim.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 16:04

Tomachos powiedz mi co Twoj pseudoironiczny "zart" wniosl do tematu bo nie nadazam za Toba?
Jesli masz pisac takie bzdury to gdzie indziej.
Bogu ta swiatynia nie potrzebna mi tym bardziej a katolicy maja setki kosciolow (jak nie tysiace).
I masz racje bede martwil sie o panstwowa kase bo jednak troche los tego kraju lezy mi na sercu.Nie moja wina ze dla niektorych Polakow ich ojczyzna jest Watykan.
I fakt ateizm jest kul.

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 17 lut 2006, 16:10

Dzisiaj sejm zaklepal 20 mil zlotych na to wiekopomne dzielo.Wczesniej samorzad Mazowsza przeznaczyl 15 baniek rowniez na ten cel (ja czytalem ze 20).
roczny dochód 2 prezesów państwowych firm :wink:

jakos was nie obchodzi że Kwasiek ma mieszkanie w centrum wawy za 5 zł/m kw. i że wydał podobne kwoty na swoje pałacyki :wink:

nikt nie wspomniał że episkopat krytykuje Rydzyka :roll:

Kosciół jest złyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy :lol:

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 17 lut 2006, 16:13

Abp Życiński (chyba tak się to pisze ) jest za religią na maturze... Śmieszny człowiek

serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,3125221.html

Przeczytajcie sobie

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 16:25

Tomachos pisze:
roczny dochód 2 prezesów państwowych firm :wink:
A ilu prezesow panstwowych firm trzeba zeby zrownowazyc to co kosciol dostaje co roku od panstwa.Grubo ponad 5 miliardow zlotych.Racje 20 mil zl w swietle tego to nic.Jak splunac.20 w ta 20 w tamta.
Tomachos pisze:jakos was nie obchodzi że Kwasiek ma mieszkanie w centrum wawy za 5 zł/m kw. i że wydał podobne kwoty na swoje pałacyki :wink:
Co ma piernik do wiatraka?Napisz to w temacie o polityce.Nie rozumiem jak postepowanie Kwasniewskiego (jesli to co napisales jest prawda) ma sie do wyciagania przez episkopat reki po pieniadze podatnikow.
Tomachos pisze:nikt nie wspomniał że episkopat krytykuje Rydzyka :roll:
Krytykuja i co?To jedyne ich narzedzie na krnabrnych synow kosciola?
Nie rozumiem tez do czego mial to byc argument?Ze kosciol tez robi dobre rzeczy?Ze fajny bo krytykuje tez Rydzyka wiec nie krytykujcie samego kosciola?
Tomachos pisze:Kosciół jest złyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy :lol:
Jesli nie spowazniejesz nie podejme z Toba dalszej dyskusji.Piaskownica gdzie indziej.

Awatar użytkownika
krako
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krako » 17 lut 2006, 17:41

Chlopaczek pisze:Kosciół jest złyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy Laughing
czemu tak uważasz :?: podaj pare powodów to może pomozemy Ci się narócić i je rozwikłać :wink:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 17:46

krako_91 pisze:
Chlopaczek pisze:Kosciół jest złyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy Laughing
czemu tak uważasz :?: podaj pare powodów to może pomozemy Ci się narócić i je rozwikłać :wink:
A ja Ci pomoge nauczyc sie cytowac :P
Nie ja to napisalem tylko Tomachos.Ja go tylko zacytowalem.
Nawrocic?Prosze Cie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 17 lut 2006, 18:10

Chlopaczek: przczytałeś katechizm koscioła katolickiego?, przeczytałeś chociaż jedną encyklike?, uczeszczasz do kościoła?, rozmałwiałes kiedys z conajmniej jednym proboszczem wiekszej parafi na temat problemów wewnątrz kościelnych?

Twoje wypowiedzi sprowadzają sie do krytyki ( czasami uzasadnionej) notabene jeszcze jestes przekonany że to co piszesz jest prawdziwe, bo popiera Cie cała Armia antyrydzykowych forumniaków...

dlaczego to co pisze jest takie głupie ?? bo jak przeprowadzic z kimkolwiek udaną dyskusję jeżeli ten ktoś jest na NIE, jeżeli napisze że kościół zrobił to dobrego i tamto to i tak nazwiecie mnie moherowym :roll:

Wypowiedz na temat 20 baniek na swiątynie tez mogłeś umieścić w temacie o polityce, krytykując poczynania rządu :wink:

Kościół działa od 2000 tys. lat, właśnie dzieki temu jaki jest przetrwał tyle lat (z wielkimi problemami i błedami przeszłości, nadal nie jest nieomylny)

Zreszta jako wielki Ateista, nie jestes częścią kościoła, nie wierzysz - nie rozumiesz wiary, dlatego dla ciebie instytucja "Kościół" jest bez sensu, rozumiem to dobrze bo dla niektórych katolików też jest ona nie do końca akceptowalna...

Nie zmienia to jednak faktu że masz prawo wyrażać sądy negatywne o kościele, uznając je za akscjomaty... bo poprostu z racji swoich przekonań nie możesz byc obiektywny... i pewnych spraw i argumentów nie zaakceptujesz...

zgadzam sie że budowa świątyni troszke mija sie z celem.. ale jej budowę rozpoczęto juz dawno... więc warto by ją skończyć... a nie zrobią tego ze składek moherowych bo one idą na reidioł i potrzeby gupa Rydza...

Piszesz cos o argumentach kościoła w sprawie ks. Rydzyka... a przepraszam bardzo co kościół może w tey sprawie zrobić... znasz jakieś kościelne uregulowania prawne dotyczace tej sprawy ??

5 mld zł na kościół :shock:
czekam az to sensownie uargumentujesz, bo wysyłasz wiadomości z palca i bałamucisz sposobami rydzyka forumowe towarzystwo :wink:

pozdro

Edit

ten post pod moim jest przejawem głupoty jego twórcy :roll:
Ostatnio zmieniony 17 lut 2006, 18:31 przez Tomachos, łącznie zmieniany 1 raz.

bbaros
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bbaros » 17 lut 2006, 18:27

Tomachos pisze:
bbaros pisze:no co Ty Polska to jedyny kraj posiadający zapasową kopie prezydenta i rząd sterowany radiem, a ty jeszcze narzekasz
naszczęście nie jest to jedyny kraj w którym są tacy "dowcipnisie" jak TY

Ateizm jest cool !!! wiara jest do dupy!! kosciół to scierwa, a szatan jest wielki !!

fieldy na prezydenta, jego brat na cieniasa (porządzi zza pleców premiera chłopaczka) Jarzyna na Kardynała, popalic wszystkie katolickie swiątynie, niggaz zostanie pierwszym murzynem jako minister sprawiedliwości i ... pożyjemy w chłopaczkolandzie, PrOtEcToR założy stacje radiową Marękę i zamiast nawoływac mecherowe berety do rewolucji, bedzie kazał bojówką "Waloncego z Końmi" bic sie o dotacje na zioło dla Zazawatych :roll:

:angry2: :płacze:

pozdro wszechkrytykujący antykatoliccy filozofowie dbajacy o każdą złotówke z naszego budżetu !!

złooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
taa... mój żart przynajmniej nie był wymuszony na siłe jak te twoje denne teksty. chcesz być śmieszny to bądź, ale nic na siłe. co ty za leppera tego forum robisz?a co do kościoła to wole się nie wypowiadać. nie mój cyrk nie moje małpy. co raz bardziej skłaniam się ku deizmowi bo ktoś ten śmieszny świat musiał stworzyć co nie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 18:36

Tomachos pisze:Chlopaczek: przczytałeś katechizm koscioła katolickiego?, przeczytałeś chociaż jedną encyklike?, uczeszczasz do kościoła?, rozmałwiałes kiedys z conajmniej jednym proboszczem wiekszej parafi na temat problemów wewnątrz kościelnych?
Przeczytam encyklike i bede mial obraz problemow wewnatrz koscielnych?Uczeszczanie do kosciola i rozmawianie z proboszczem tez mi to da?
Widzisz nie musze tego robic to tylko by rozmywalo obraz problemow.Bo kosciol nie dzieli sie swoimi problemami z innymi.Nie tymi najbardziej palacymi jak homoseksualizm w lonie kosciola.Oni krzycza jak maja problem z kasa.
Ale pochwal sie ile to encyklik przeczytales?"Bog jest miloscia" tez czytales?Gdzie Ratzinger wali banialuki ze sprowadzenie wszystkiego do seksu to traktowanie partnera jak przedmiotu?

Tomachos pisze:Twoje wypowiedzi sprowadzają sie do krytyki ( czasami uzasadnionej) notabene jeszcze jestes przekonany że to co piszesz jest prawdziwe, bo popiera Cie cała Armia antyrydzykowych forumniaków...
Bynajmniej nie uwazam ze to jest to prawdziwe bo mnie ktos inny popiera.Nie mam sklonnosci do mowienia ze jestem nieomylny.Podaj sensowne kontargumenty na to co mowie i wtedy moge przyznac Ci racje.
Ale Ty w ogole nie idziesz w tym kierunku.Wchodzisz tutaj i rozmywasz kompletnie temat debilnymi pseudoironicznymi postami.Mnie to nie bawi.Mozesz sobie rozmywac inne tematy.
Tomachos pisze:dlaczego to co pisze jest takie głupie ?? bo jak przeprowadzic z kimkolwiek udaną dyskusję jeżeli ten ktoś jest na NIE, jeżeli napisze że kościół zrobił to dobrego i tamto to i tak nazwiecie mnie moherowym :roll:
Zeby przeprowadzic sensowna dyskusje strony musza miec odmienne zdanie.Jesli sie we wszystkim zgadzaja to nie ma dyskusji nie ma wymiany argumentow jest przytakiwanie "tak tak zgadzam sie z toba" "madrze prawisz".
I my wlasnie tutaj dyskutujemy.Nikt nie mowi ze takie dyskusje maja byc mile na drugiej strony.
Tomachos pisze:Wypowiedz na temat 20 baniek na swiątynie tez mogłeś umieścić w temacie o polityce, krytykując poczynania rządu :wink:
To jest zwiazane glownie z klerem i episkopatem.Co mi do tego ze kosciol miesza sie do polityki (czym podobno sie brzydzi) i vice versa.
Tomachos pisze:Kościół działa od 2000 tys. lat, właśnie dzieki temu jaki jest przetrwał tyle lat (z wielkimi problemami i błedami przeszłości, nadal nie jest nieomylny)
Przetrwal na tym ze opowiada ludziom niezle bajeczki i obeiecuje im zlote gory.Przetrwal na tym ze ludzie boja sie smierci i tego co bedzie po niej.Przetrwal dzieki temu ze nowe szlaki przecieral ogniem i mieczem.
Przetrwal dlatego ze mimo wszystkich moich ale do kosciola zrobili to absolutnie genialnie i chyle przed nimi glowe.
Tomachos pisze:Zreszta jako wielki Ateista, nie jestes częścią kościoła, nie wierzysz - nie rozumiesz wiary, dlatego dla ciebie instytucja "Kościół" jest bez sensu, rozumiem to dobrze bo dla niektórych katolików też jest ona nie do końca akceptowalna...
Rozumiem kosciol i system na jakim sie opiera calkiem niezle.O wiele lepiej niz niektorzy katolicy bo moge spojrzec na kler chlodnym krytycznym okiem.
Tomachos pisze:Nie zmienia to jednak faktu że masz prawo wyrażać sądy negatywne o kościele, uznając je za akscjomaty... bo poprostu z racji swoich przekonań nie możesz byc obiektywny... i pewnych spraw i argumentów nie zaakceptujesz...
Pojechales po calosci tutaj.Po pierwsze twierdzenie ze moje slowa sa aksjomatami to nedzny sofizmat rzucony w moja strone i daruj sobie takie teksty na przyszlosc.Po drugie Ty mi bedziesz pisac o obiektywnosci.Ha to dopiero smieszne jest.A wiesz co jest obiektywne co jest doskonala prawda ze zarzucasz mi brak obiektywizmu?Jesli tak to podziel sie z nami ta istotna wiedza.
Tomachos pisze:zgadzam sie że budowa świątyni troszke mija sie z celem.. ale jej budowę rozpoczęto juz dawno... więc warto by ją skończyć... a nie zrobią tego ze składek moherowych bo one idą na reidioł i potrzeby gupa Rydza...
Warto ja skonczyc i pakowac dziesiatki milionow zlotych.Kase ktora nie daja tylko katolicy dla ktorych ta budowla jest przeznaczona ale rowniez ludzie innych wyznan albo ateisci.Chyba ze potem ta cala swiatynie przeksztalca na szpital albo inny budynek uzytecznosci publicznej to wtedy niech koncza.
Tomachos pisze:Piszesz cos o argumentach kościoła w sprawie ks. Rydzyka... a przepraszam bardzo co kościół może w tey sprawie zrobić... znasz jakieś kościelne uregulowania prawne dotyczace tej sprawy ??
Ty mi powiedz przeciez ja nie czytam encyklik.Nie rozmawiam z proboszczami i nie uczeszczam na msze.Ja nie jestem specjalista od spraw koscielnych.
Lubisz ironie?To lyknij ta: biedny kosciol biedny Watykan i papiez moga tylko pogrozic palcem zlemu Rydzykowi nic ponad to.2000 tysiace lat a niczego sie nie nauczyli.
Tomachos pisze:5 mld zł na kościół :shock:
czekam az to sensownie uargumentujesz, bo wysyłasz wiadomości z palca i bałamucisz sposobami rydzyka forumowe towarzystwo :wink:
Konkordat poczytaj a i zajrzyj do budzetu tam wszystko musi byc uwzglednione co nie znaczy ze jest to zapisane klarownie w stylu "5 mil na KK".
Fundusz koscielny.Pieniadze ktore pobieraja ksieza za nauczanie religii w szkole (pomijajac ze jest to sprzeczne z Konstytucja to mieli to robic za darmo tak deklarowali).Oddawanie ziemi kosciolowi za przyslowiowa zlotowke albo parokrotnie ponizej ich realnej wartosci.Finansowanie oswietlenia kosciola z urzedu miasta.
Troche tego jest.W encyklikach o tym nie poczytasz.

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 17 lut 2006, 18:50

Dyskusja tez polega na przyjmowaniu argumentu drugiej strony, a ty jestes Stalowy Beret...

zreszta ... wyrywasz zdania z konteksty zamiast czytac ze zrozumieniem :roll:

juz nie moge sie doczekac jak bedziesz sie żenił i przyjdziesz do tego znienawidzonego kościoła błagac o slub, bo rodzice twojej wybranki sobie tego zażyczą :roll:

policzyłes juz te swoje ukochane gołebie, które zgineły w hali w katowicach ?? bo jak wiem to los ludzi cie nie obchodzi... to co sie przemujesz pieniążkami na Światynie :roll:

Pa:*

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”