Pytania Techniczne - Strona 16

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 11 lis 2005, 11:41

Co to jest pamiec wirtualna :?: Od pewnego czasu wyskakuje mi chmurka ze mam jej za malo. Wie ktos moze jak ja zwiekszyc, albo jak cos z niej usunac. Tak zeby bylo po prostu wiecej miejsca. Prosze o pomoc. Dziekuje.

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 11 lis 2005, 11:49

kama_reda pisze:Drugi. Od wczoraj wyskoczyl mi taki pasek jak na zalaczonym obrazku.

Miałem kiedyś coś podobnego wtedy wystarczyło to odinstalować z dodaj/usuń programy ( nazywa się to chyba google tolbar ) .

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 11 lis 2005, 12:16

Mam pytanie :)
Znacie jakieś stronki, gdzie można poczytać newsy o polskich, mniej znanych zespołach? Tylko w miarę dobre ;)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 11 lis 2005, 13:05

kama_reda pisze:Drugi. Od wczoraj wyskoczyl mi taki pasek jak na zalaczonym obrazku.
otwórz menu kontekstowe [prawy przycisk myszy] i sprawdź czy nie ma czegoś w stylu "ukryj"
kama_reda pisze:NA 90% jestem pewien, ze przez to nie mogę w internecie uzywac polskich znakow. Wyskakuja jakies inne gowna. Na gadu wszystko dziala poprawnie, wiec to raczej musi być przez ten pasek. Wie ktos może jak go usunac Question
jak tylkop na forum i tylko niektórych znakó np "ł" to kliknij prawe ctrl+shift :wink: i powinny polskie znaki wrócić
kama_reda pisze:Pierwszy. Mój komputer za czlonka nie chce wykryc drukarki Confused Wszystkie porty USB dzialaja na pewno, podobnie jak drukarka, która była sprawdzana na innym kompie.
a instalowałes ostatnio inny system ?
a może sterowniki masz stare

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 11 lis 2005, 15:11

Z tym drugim problem to znakomite okazało się rozwiązanie Scyzoryka, za co mu jeszcze raz bardzo dziękuje.
fieldy pisze:
kama_reda pisze:Pierwszy. Mój komputer za czlonka nie chce wykryc drukarki Confused Wszystkie porty USB dzialaja na pewno, podobnie jak drukarka, która była sprawdzana na innym kompie.
a instalowałes ostatnio inny system ?
a może sterowniki masz stare
Sterowniki to to nie są na pewno, zresztą ściągnęłem najnowsze ze strony hp. Ale wczesniej jak wkładałem kabel od drukarki do kompa to na pasku zadań wyskakiwał komunikat, ze wykryto nowy sprzęt, a teraz tego nie ma :x Być może to wina systemu :(

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 11 lis 2005, 18:53

kama_reda pisze:Co to jest pamiec wirtualna
Pamięć wirtualna to wydzielona przestrzeń na dysku twardym, ktorej system uzywa do przechowywania aktualnie uzywanych plikow [cos jak pamiec RAM] i najczesciej jest ona plikiem pagefile.sys - standardowo ukrytym na dysku systemowym. Po prostu kiedy brakuje RAMu to wtedy plik wymiany wkracza do akcji :D
kama_reda pisze:Wie ktos moze jak ja zwiekszyc, albo jak cos z niej usunac. Tak zeby bylo po prostu wiecej miejsca.
Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Wydajność - Ustawienia -> Zaawansowane -> Pamiec wirtualna - Zmien -> Rozmiar niestandardowy
I tu ustawiasz tyle ile potrzebujesz, tylko pamietaj, ze zabiera to miejsce na dysku. Ja mam 256 MB RAM, a plik wymiany od 768 do 1024 i chodzi bez problemow. Powodzenia !!!

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Poszukuje strony 'www' z ... (ogolny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 12 lis 2005, 13:11

Jako ze znalazlem sie w pilnej potrzebie (; zalozylem taki ogolny temat.

Teraz troche o moim problemie, poszukuje strony ktora zawiera informacje personalne o naszym nowym rzadzie.

Edit:

Dzieki Krzysiu :)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2005, 13:28 przez Lakier, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 lis 2005, 13:18

Probowales tutaj? Mysle, ze najpewniejsze zrodlo, jako ze... rzadowe :lol:

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 12 lis 2005, 19:13

Ja mam taki problem, a właściwie pytanie:
Mam dysk twardy 40 GB [a dokładnie 38,2 GB :maruda: ], ale w ogóle nie podzielony na partycje i teraz ściąnąłem program Partition Magic 8. Chciałbym podzielić dysk na 4 partycje, ale bez utraty jakichkolwiek danych. Czy to w ogóle możliwe? Bo w innych programach podobno trzeba się liczyć ze skasowaniem danych, a PM potrafi niby jakoś to obejść. Jeśli ktoś wie co powinienem zrobić to proszę o pomoc. :pray:

P.S. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale wolnego miejsca mam 5,5 GB.

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 13 lis 2005, 13:33

Void teoretycznie pod PM jest możliwość bezstratnego podziału na partycje.
Próbowałem tak robić 2 razy i w obu razach zakończyło się to niepowodzeniem, a mianowicie w okolicach 90 % zawsze nagle przyspieszy do 100 i wszystko cacy, a później nie będziesz się mógł dostać na żadną z partycji. Jedyny ratunek - format całego dysku.
IHMO nie znajdziesz takiego programu. A PM radze nei używać bo nie tak dawno w Chipie można było znaleźć artykuł z którego wynikało, że używanie tego programu niszczy nieodwracalnie klastry na dysku, co bezpośrednio przyczynia się do powstania BS.
Dość prymitywny, ale w w/w teście doceniony jest program Ranish Partition Manager, który wszystkim polecam.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8737
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 lis 2005, 20:06

Witam :)

Mam pytanie :
czy ktos wie skad mozna zassac [jesli wogole takowy istnieje] szablon do galerii :?:

wiecie o co mi chodzi :?:

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 18 lis 2005, 22:52

cloner pisze:Mam pytanie :
czy ktos wie skad mozna zassac [jesli wogole takowy istnieje] szablon do galerii

wiecie o co mi chodzi
Chodzi Ci o szablony stron WWW z galeriami :?:
Bo jeżeli tak, to w Pajączku są jakieś kreatory do tego o ile dobrze pamiętam... :roll:

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 18 lis 2005, 23:17

Mazurek pisze:Void teoretycznie pod PM jest możliwość bezstratnego podziału na partycje.
Próbowałem tak robić 2 razy i w obu razach zakończyło się to niepowodzeniem, a mianowicie w okolicach 90 % zawsze nagle przyspieszy do 100 i wszystko cacy, a później nie będziesz się mógł dostać na żadną z partycji. Jedyny ratunek - format całego dysku.
IHMO nie znajdziesz takiego programu. A PM radze nei używać bo nie tak dawno w Chipie można było znaleźć artykuł z którego wynikało, że używanie tego programu niszczy nieodwracalnie klastry na dysku, co bezpośrednio przyczynia się do powstania BS.
Dość prymitywny, ale w w/w teście doceniony jest program Ranish Partition Manager, który wszystkim polecam.
Wielkie dzięki Mazurek :)
PM już odinstalowany. Tego Ranisha mam na CD, ale znając życie pewnie nie będę wiedział jak się nim posługiwać :D
Ale po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że lepiej będzie przejść się do któregoś qmpla i na DVD ponagrywać dane, bo na CD to bym chyba cały weekend siedział i wybierał.
No i wtedy FDiskiem podzielę - mam do niego zaufanie i jest prosty w obsłudze.

Ale mam kolejny problem :x
Większość plików ściąganych przeze mnie z sieci jest podzielona w RARze i zabezpieczona hasłami. Zawsze rozpakowywanie przebiegało bez zarzutu aż do przedwczoraj - teraz nie mogę wypakować żadnego pliku, próbowałem już wwzystkich możliwych programów i zawsze to samo. Daje screena z 7-Zipa w Win RAR jest podobnie
Obrazek
Może to jakiś wirus albo coś :?: Pliki na pewno są ściągnięte w całości.

Błagam o pomoc, bo teraz ok. 5 GB bede musiał skasować jak nie dam rady czegoś z tym zrobić :pray:

Awatar użytkownika
jackieboy
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jackieboy » 19 lis 2005, 9:50

jackieboy pisze:Sorki czy moglibyście mi podac jakieś dobre programy do robienia kompilacji i itp. ????? porsze o szybko odpowiedz
Ponawiam pytanie... :)

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 19 lis 2005, 11:29

No to mam dobrą i złą wiadomość dla ciebie :)
Najpierw ta zła:
Niestety będziesz musiał skasować te dane bo nic nie da się z nimi zrobić. Oczywiście może być jakiś sposób ale ja go niestety nie znam :(
Ta dobra :) :
Wiem jak temu zaradzić na przyszłość. Jestem w 99% pewny, że podczas pobierania pliku jakimś managerem (np FlashGetem) zaznaczyłeś opcje, aby plik był dzielony na kawałki i w ten sposob pobierany. Otóż musisz wiedzieć, że archiwów typu *.rar, *.zip, *.r01 etc... się nie dzieli. Ot cała filozofia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”